EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 1292-02
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


Download the full package of low-resolution images:
LR Images ~ 3.01 MB


Download the full package of high-resolution images:
HR images ~ 979 MB


The high-resolution images are also available individually under each image.

The press release is available below (copy and paste).


Flag black
Press kit - Press release - An Intimate Look Inside the New noma - A Restaurant Village Designed by BIG - BIG - Bjarke Ingels Group

An Intimate Look Inside the New noma - A Restaurant Village Designed by BIG

København, Denmark

BIG - Bjarke Ingels Group

The award-winning restaurant noma worked with BIG-Bjarke Ingels Group to create its new home as a restaurant village just outside of Copenhagen’s city center.


New York, United States, 2018-09-24 -

Since opening, noma has been at the forefront of gastronomy and creativity. The restaurant, recognized four times as best in the world by the World’s 50 Best Restaurants, last year closed its doors to the 16th-century harborside warehouse that had been its home for fourteen years. After over three years of planning, noma’s new home reopened in February this year in a space developed and built in partnership with BIG.

Situated between two lakes and within the community of Christiania, the new restaurant is built on the site of a protected ex-military warehouse once used to store mines for the Royal Danish Navy. Imagined as an intimate garden village, guests are welcomed to experience a new menu and philosophy that will redefine noma for years to come.

“When we found the location for the new noma, we knew we had to come up with an architectural solution, which made sense for our guests, the team and also the surroundings,” said Peter Kreiner, Chief Executive Officer, noma. “I believe that what Bjarke Ingels and the BIG team came up with is the ideal non-pretentious solution that we will enjoy calling our home for years to come. To say that we are thrilled with the end result would be an understatement.”

Central to BIG’s design was the idea of dissolving the restaurant’s individual functions and organizing them as a collection of separate yet connected buildings. A total of eleven spaces, each tailored to their specific needs and built of the finest materials best suited for their functions, are densely clustered around the restaurant’s heart: the kitchen.

“Our collaboration with noma Chef and co-owner René Redzepi, and the noma team, has been brewing ever since I had my first dinner there fourteen years ago. Similar to our own idea of hedonistic sustainability—where the more sustainable city is also the most enjoyable city to live in—noma has pioneered a cuisine built upon shared values for creativity and sustainability,” said Bjarke Ingels, Founding Partner, BIG.

Bjarke continues, “the new noma dissolves the traditional idea of a restaurant into its constituent parts and reassembles them in a way that puts the chefs at the heart of it all. Every part of the restaurant experience—the arrival, the lounge, the barbeque, the wine selection and the private company—is all clustered around the chefs. From their central position, they have a perfect overview to every corner of the restaurant while allowing every single guest to follow what would traditionally happen behind-the-scenes. Each ‘building within the building’ is connected by glass-covered paths that allow chefs and guests to follow the changes in weather, daylight and seasons—making the natural environment an integral part of the culinary experience.” 

The noma kitchen is designed like a panopticon with an oversized hood hovering over the chefs. From here, the chefs can oversee the entire kitchen and guest areas, including the dining room and adjacent private dining room. These spaces are made of stacked timber planks that resemble neatly piled wood at a lumber yard.

A large skylight and an expansive set of windows that slide to reveal the outdoor permagarden allow guests to truly sense all of the seasons and the restaurant’s natural surrounds. Outside, three free-standing glass houses provide for the restaurant’s garden, test kitchen and bakery.

Guests have the opportunity to walk through each of the surrounding buildings and to experience a variety of Nordic materials and building techniques: the barbecue is a giant walk-in hut and the lounge looks and feels like a giant, cozy fireplace made entirely of brick inside and out. In-between the individual buildings are spaces enclosed with glass, allowing guests and the noma team to roam in constant connection with nature and the changing seasons.

The historic 100 m long single-story warehouse completes the circle of buildings surrounding the kitchen. BIG preserved the raw shell of the warehouse’s concrete and inserted a massive wooden shelf for storage and display. All of the back-of-house functions are located here, including the prep kitchen, fermentation labs, fish tanks, terrarium, ant farm and break-out areas for staff.


Guests walking alongside the building can get occasional glimpses of the restaurant’s behind-the-scenes activities and experimentations.


FACTS
Client: noma
Size: 1,290 m2
Location: Refshalevej, Copenhagen, Denmark
Collaborators: BIG Ideas, BIG Engineering, NT Consult, Studio David Thulstrup, Thing&Brandt Landskab
 
BIG-BJARKE INGELS GROUP 
PARTNERS-IN-CHARGE: Bjarke Ingels, Finn Nørkjær
PROJECT MANAGER: Ole Elkjær-Larsen, Tobias Hjortdal
PROJECT LEADER: Frederik Lyng
TEAM: Olga Litwa, Lasse Lyhne-Hansen, Athena Morella, Enea Michelesio, Jonas Aarsø Larsen, Eskild Schack Pedersen, Claus Rytter Bruun de Neergaard, Hessam Dadkhah, Allen Dennis Shakir, Göcke Günbulut, MIchael Kepke, Stefan Plugaru, Borko Nikolic, Dag Præstegaard, Timo Harboe Nielsen, Margarita Nutfulina, Nanna Gyldholm Møller, Joos Jerne, Kim Christensen, Tore Banke, Kristoffer Negendahl, Jakob Lange, Hugo Yun Tong Soo, Morten Roar Berg, Yan Ma, Tiago Sá, Ryohei Koike, Yoko Gotoh, Kyle Thomas David Tousant, Geoffrey Eberle, Jinseok Jang, Ren Yang Tan, Nina Vuga, Giedrius Mamavicius, Yehezkiel Wiliardy, Simona Reiciunaite, Yunyoung Choi, Vilius Linge, Tomas Karl


For further information, please contact:


Daria Pahhota, Chief Communications Officer,

BIG-Bjarke Ingels Group,

+1 646.541.1411,

press@big.dk 


Arve Krognes, PR & Administration Coordinator, noma,

+45 32 96 32 97,

ak@noma.dk 

- 30 -


Media contact
  • BIG-Bjarke Ingels Group
  • Daria Pahhota, Chief Communications Officer
  • press@big.dk
  • +1 646.541.1411
You may also like...
Newsroom - Press release - Hôtel Monville: An ‘Heir’ of Sophistication - ACDF Architecture
A v2com exclusive

Hôtel Monville: An ‘Heir’ of Sophistication

ACDF Architecture

Montréal, Canada, 2018-11-12
You may also like...
Newsroom - Press release - Michel Lauzon to Lead Ædifica - Ædifica
A v2com exclusive

Michel Lauzon to Lead Ædifica

Ædifica

Montréal, Canada, 2018-11-08
You may also like...
Newsroom - Press release - YARD - Skylab

YARD

Skylab

Portland, United States, 2018-11-06
You may also like...
Newsroom - Press release - KCI Group Headquarters - Chain10 Architecture & Interior Design Institute

KCI Group Headquarters

Chain10 Architecture & Interior Design Institute

Taiwan, 2018-11-02
You may also like...
Newsroom - Press release - Ancient Art of Japanese Tattooing Inspires Latest Little Tokyo Restaurant in Los Angeles - Wick Architecture & Design + LAND Design Studio
A v2com exclusive

Ancient Art of Japanese Tattooing Inspires Latest Little Tokyo Restaurant in Los Angeles

Wick Architecture & Design + LAND Design Studio

Los Angeles, United States, 2018-10-15
You may also like...
Newsroom - Press release - A High-End Golf Clubhouse by Architecture49 - Architecture49
A v2com exclusive

A High-End Golf Clubhouse by Architecture49

Architecture49

Montréal, Canada, 2018-10-03
You may also like...
Newsroom - Press release - JPDA Makes History With Certification of First Passive House Building In South Asia - Jordan Parnass Digital Architecture
A v2com exclusive

JPDA Makes History With Certification of First Passive House Building In South Asia

Jordan Parnass Digital Architecture

Brooklyn, United States, 2018-09-17
You may also like...
Newsroom - Press release - A New Silhouette for the Montréal Tower - Provencher_Roy
A v2com exclusive

A New Silhouette for the Montréal Tower 

Provencher_Roy

Montréal, Canada, 2018-09-17
You may also like...
Newsroom - Press release - Technopôle Angus Obtains LEED-ND v4 Platinum Certification for Green Neighbourhoods - Provencher_Roy
A v2com exclusive

Technopôle Angus Obtains LEED-ND v4 Platinum Certification for Green Neighbourhoods

Provencher_Roy

Montréal, Canada, 2018-09-07