Press kit no. 916-13

Journalists, explore this publication-ready project. Create a free v2com media account to download high-resolution images.

Create a media account
Press kit - Press release - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Breathes New Life into the Dow Planetarium - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Press Kit | no. 916-13

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Breathes New Life into the Dow Planetarium

Montréal, Canada

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

A new vocation for the former Dow Planetarium, now home to ÉTS Centech, one of the largest technology company accelerators of in Canada.

Montréal, Canada, 2018-12-12 - 

On December 11, the new Centech premises were officially inaugurated in the former Dow Planetarium by the Director General of the École de technologie supérieure, Mr. Pierre Dumouchel, and by the Director of Technological Entrepreneurship and Innovation and Centech Executive Director, Mr. Richard Chénier, in the presence of the Parliamentary Secretary to the Minister of Innovation, Science and Economic Development, Mr. David Lametti, the Minister of Education and Higher Education, Mr. Jean-François Roberge and the Head of the Smart City, Information Technology, Innovation and Advanced Education Executive Committee for the City of Montreal, Mr. François William Croteau.

 

Closed since 2011 after 45 years of existence and transferred to the École de technologie supérieure (ÉTS) by the City of Montreal, the conversion project by Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes aimed to rehabilitate this iconic building located at 1000 St. Jacques in Griffintown, in the heart of the Quartier de l’Innovation to welcome Centech, a business incubator. Founded by ÉTS, Centech is a non-profit organization that aims to support technology companies by promoting their economic development and technology transfer.

 

In the spirit of creating synergies between the university community, the business community, the citizens and the ÉTS community, the new vocation of the Planetarium commissioned the typology of spaces: spaces to encourage encounters, collaboration and reflection linked to tools and advanced technologies, spaces of social diversity and exchange platforms for sharing knowledge.

 

Design approach and architectural challenges

The main architectural challenge met by Menkes Shooner Dagenais LeTourneux Architectes was to find a way to bring light into the heart of this building designed and intended, by definition and function, to be both obscure and opaque while preserving the memory and the nature of the place, inscribed in the imagination of Montrealers.

 

The choice to develop the project around the concepts of revolution (about an axis) and the circular shape, imposed by the intrinsic nature of the building, was decisive. Inspired by the perpetual movements of the universe and by the curious complexity of ancient instruments such as the astrolabe or the Orrery machine that translate it, the team of architects transformed the former Dow Planetarium not only into a place that allows to see and explains the cosmic movement, but into a dynamic place which uses it. The era of observation having gone by, this building becomes a generator, accelerator and source of inventions.

 

Beyond the materiality, the architects have thus favored the formal language to make the movement and this acceleration real and perceptible: from the gears that recall walls composed of a juxtaposition of vertical slats to the concentric circles which are superimposed in the plan, everything is about mechanical rotation and spinning.

 

The center of the building is an open circular space accessible on all sides and that controls the entire spatial organization of the building. Designed to be the heart of the accelerator in the image of a crucible of innovation and announcing the premises of what will be created in this place, it is intended for unplanned encounters and opportunities that are often at the origin of the greatest discoveries.

 

The mechanics of the rest of the building are entirely articulated around this central space. Similar to the ingenious principle of watchmaking and the cogwheel, a concentric circulation path leads to the café, the meeting space and the ideation room that wrap around and revolve about a solidary and precise mechanism.

 

Attached to this rotational movement along the main axis of the building, spaces intended for businesses that will accompany creators on their journey of technological creation complete this clever device.

 

Special technical features

 

  • Curved glass walls: Complex work to realize and some walls, acting both as partitions and guardrails (great height), required oversized glass panels.

  • Use of curved laminated timber: Used both as a structural and finishing component in the two monumental staircases.

  • Polished concrete slab: The ventilation and all other electromechanical components built into the slab required tight and constant coordination during construction.

  • Electromechanical components: They are all located below the floor slab. This approach made it possible to free up the existing caisson ceilings and allow full-height glass walls.

  • Acoustics: Acoustic foam and panels were integrated into the particular volumetry related to the previous use of the premises.


Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes is one of the largest architectural and design firms in Canada. Realizing projects in the institutional, corporate, cultural and residential fields, the firm is a reference in design, construction and project management. Backed by an experienced team of more than 115 professionals, the firm is known for its excellent approach and ability to design creative and innovative architectural responses.

www.msdl.ca

    

About ÉTS

The École de technologie supérieure is one of the ten constituents of the Université du Québec. It trains engineers and researchers recognized for their practical and innovative approach, the development of new technologies and their transfer to companies. Nearly one in four Quebec engineers graduates from ÉTS, which has 11,000 students, including 2,650 at the graduate level. Specializing in applied training and engineering research, ÉTS enjoys a unique partnership with the business community and industry.

www.etsmtl.ca

 

About Centech

Created in 1996 by ÉTS, Centech is a start-up booster dedicated to technological objects and other advanced technologies with high growth potential. Thanks to its two programs—Acceleration and Propulsion—Centech acts as a real instrument of growth, creating one of the largest densities of high-level technological entrepreneurs in Canada. In addition, Centech welcomes, within open innovation cells, large companies and companies that want to design new products with the agility of emerging companies while having access to all the benefits of Centech and its entrepreneurial ecosystem.

www.centech.co

 

Information sheet

 

Project name | Conversion of ÉTS’s Dow Planetarium

Location | Montréal, Qc

Client | École de technologie supérieure (ÉTS)

Site area| 6,000 m²

Building area | 2,000 m²

Completion date | 2018

 

Architecture 

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes


Partner in charge | Anik Shooner, architect 

Lead designer | Jean-Pierre LeTourneux, architect

Project manager | Julie Morin, architect

Team | Mehand Aziz, Frédérick Dumas, Marie-Eve Éthier Chiasson, Sylvain Gagné, Pierre Gervais, Marc-Antoine Grondin, Mario Isa, Claude Labbé, Louis Laperrière, Gaspard Marier, Anne-Marie Nguyen, Joanne Parent, Charles Laurence Proulx, Gaétan Roy, Cuong Tran.

  

Engineers

Structure | SDK

Mechanical—Electrical | Bouthillette Parizeau et Associés

Civil | GHD

Glazing | CPA Verre Structurel inc.

  

Acoustician | SNC-Lavalin

Landscape Architecture | NIP Paysage

Entrepreneur | QMD

Photographer | Stéphane Brügger

- 30 -

For more information

  1. www.msdl.ca/

Media contact

  • Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes
  • Natacha Kotarski | Communications Manager
  • nkotarski@msdl.ca 
  • +1 514-866-7291 extension 371

Attachments

Low-resolution images ~ 2.52 MB
High-resolution images ~ 499 MB

Terms and conditions

For immediate release

All photos must be published with proper credit. Please reference v2com as the source whenever possible. We always appreciate receiving PDF copies of your articles.

Press kit | 916-13 - Press release | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Breathes New Life into the Dow Planetarium - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Stéphane Brügger
Photo credit: Stéphane Brügger
Download

Very High-resolution image : 19.09 x 12.44 @ 300dpi ~ 7 MB

Press kit | 916-13 - Press release | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Breathes New Life into the Dow Planetarium - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Stéphane Brügger
Photo credit: Stéphane Brügger
Download

Very High-resolution image : 19.2 x 14.95 @ 300dpi ~ 3.2 MB

Press kit | 916-13 - Press release | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Breathes New Life into the Dow Planetarium - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Stéphane Brügger
Photo credit: Stéphane Brügger
Download

Very High-resolution image : 20.88 x 16.24 @ 300dpi ~ 6.6 MB

Press kit | 916-13 - Press release | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Breathes New Life into the Dow Planetarium - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Stéphane Brügger
Photo credit: Stéphane Brügger
Download

Very High-resolution image : 23.74 x 15.01 @ 300dpi ~ 3.8 MB

Press kit | 916-13 - Press release | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Breathes New Life into the Dow Planetarium - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Stéphane Brügger
Photo credit: Stéphane Brügger
Download

Very High-resolution image : 20.38 x 15.0 @ 300dpi ~ 8.4 MB

Press kit | 916-13 - Press release | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Breathes New Life into the Dow Planetarium - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Stéphane Brügger
Photo credit: Stéphane Brügger
Download

Very High-resolution image : 19.2 x 15.81 @ 300dpi ~ 6.9 MB

Press kit | 916-13 - Press release | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Breathes New Life into the Dow Planetarium - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Stéphane Brügger
Photo credit: Stéphane Brügger
Download

Very High-resolution image : 24.31 x 16.21 @ 300dpi ~ 8 MB

Press kit | 916-13 - Press release | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Breathes New Life into the Dow Planetarium - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Stéphane Brügger
Photo credit: Stéphane Brügger
Download

Very High-resolution image : 19.2 x 15.89 @ 300dpi ~ 5.6 MB

Press kit | 916-13 - Press release | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Breathes New Life into the Dow Planetarium - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Stéphane Brügger
Photo credit: Stéphane Brügger
Download

Very High-resolution image : 18.48 x 12.27 @ 300dpi ~ 4.7 MB

Press kit | 916-13 - Press release | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Breathes New Life into the Dow Planetarium - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Stéphane Brügger
Photo credit: Stéphane Brügger
Download

Very High-resolution image : 18.96 x 16.42 @ 300dpi ~ 6.3 MB

Press kit | 916-13 - Press release | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Breathes New Life into the Dow Planetarium - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Stéphane Brügger
Photo credit: Stéphane Brügger
Download

Very High-resolution image : 18.64 x 15.55 @ 300dpi ~ 6.1 MB

Press kit | 916-13 - Press release | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Breathes New Life into the Dow Planetarium - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Stéphane Brügger
Photo credit: Stéphane Brügger
Download

Very High-resolution image : 12.77 x 18.83 @ 300dpi ~ 5.1 MB

Press kit | 916-13 - Press release | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Breathes New Life into the Dow Planetarium - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Institutional Architecture - Photo credit:   
Photo credit:   
Download

High-resolution image : 13.44 x 10.08 @ 300dpi ~ 4 MB

Press kit | 916-13 - Press release | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Breathes New Life into the Dow Planetarium - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Institutional Architecture - Photo credit: Stéphane Brügger
Photo credit: Stéphane Brügger
Download

Very High-resolution image : 18.88 x 12.8 @ 300dpi ~ 13 MB

You may also like...

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Bio 21 Nancy Millis Building - DesignInc

Melbourne, Australia, 2019-07-04

Bio 21 Nancy Millis Building

DesignInc