Press kit no. 880-08

Journalists, explore this publication-ready project. Create a free v2com media account to download high-resolution images.

Create a media account
Press kit - Press release - Waverly Residence - MU Architecture

Press Kit | no. 880-08

Waverly Residence

Montréal, Canada

MU Architecture

Montréal, Canada, 2015-10-22 - 

Waverly Residence, located just south of Jean-Talon Street in Alexandra-Marconi district is the result of the idea of creating a very modern living place for wealthy clients in this up and coming neighborhood. Alexandra-Marconi is a landlocked district between the Canadian Pacific Railway in the west, The Little Italy to the east, south of Beaubien Street and Jean-Talon Street to the north; A mysterious district that has in recent years, experienced a notorious gentrification.


The project started with a duplex, almost all of the existing structure was entirely rebuilt. A dozen feet on two floors were added to the rear of the old building. Moreover, excavating the basement, the residence finally went from 1500 to 3000sq.ft. On the same lot, facing south-west, a large courtyard was added to enjoy the sun.


Once the threshold is crossed, the lobby extends across the entire width of the building. Ahead, a wall filled with full height doors. These give access to a deep enough storage for strollers or sports equipment to the left and to the right to a locker room. On both ends, a corridor leaves a choice to go left or right to access the rest of the residence. These arrangements are part of a large volume comprising also, the stairs and the kitchen towards the back of the residence. In fact, the stairs act as a cut through this volume all the way to the roof. A large skylight, same width as the stairwell allows light to flood the center of the house. Two large cubes dictate the configuration of the space. True to their philosophy,


MU Architecture wanted to design an architecture that confronts, destabilizes and fascinates.

The wooden steps, inserted between the two parallel walls without silt, seem to levitate. The shadow line formed by light above accentuates this effect. A large window closes the large opening to the kitchen, allowing it to also benefit from the presence of skylights. This same transparent wall creates a surprising illusion that the landing of the staircase is the extension of the kitchen counter. In the living room, the monumental fireplace covered with raw steel panels divides the space into two areas. Large sliding windows fill the back wall with an opening to the terrace in the courtyard. All the rooms on the ground floor are generously filled with unobtrusive natural light that accentuates the theatrical effect of the place.


The upper floor is divided in order to accommodate three bedrooms. Two of them located above the entrance, to the street side, and another, intended for masters, located at the back overlooking the terrace. A full bathroom also benefits from light provided by another skylight. The laundry room is also found on the floor next to the rooms. There is enough space on the landing to consider installing an office and or a library. The basement houses the mechanical equipment and the seasonal storage but also a large games room hidden at the end in the newly excavated part of the residence.


The Waverly residence is consistent in its realization with the requirements of a family living in urban areas. The characteristics of its facades show the architectural characteristics of its half residential, half industrial location. The Marquise consists of a single steel panel folded upward to cover the main entry steps below. The black steel frames of the windows of the facade accentuate the cuts openings. The rigorous alignments of the black steel frames around the windows reveal the rigorous design of the facade. Even if the volumes are clearly defined, the surfaces are elegantly positioned without being chaotic. The brick chosen for the facades, inspired by those that have been traditionally used for industrial buildings sector shows subtle brightness variations that animate the surfaces that would otherwise be too uniform and blend. The use of gray painted steel panels softens and balances the aggressiveness of the voluntarily contrasting black and pink bricks.


This residence foreshadows future achievements envisaged in this area, in connection with the impending developments of the former train yard and new construction in progress on Jean-Talon Street.


Project : Waverly Residence
Location: Montreal, Quebec, Canada 
Client : 
Martin Gareau
Architects: MU Architecture 
Project team :
 Charles Côté, Jean-Sébastien Herr, Jean-Philippe Bellemare 
Project completion date: 
June  2015

Contractor: Simon Gareau
Photograph: Julien Perron-Gagné
Project area: 3000 sq.ft.

- 30 -

For more information

  1. architecture-mu.com

Media contact

Attachments

Low-resolution images ~ 4.15 MB
High-resolution images ~ 129 MB

Terms and conditions

For immediate release

All photos must be published with proper credit. Please reference v2com as the source whenever possible. We always appreciate receiving PDF copies of your articles.

Press kit | 880-08 - Press release | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Photo credit: Julien Perron-Gagné
Photo credit: Julien Perron-Gagné
Download

High-resolution image : 8.9 x 13.33 @ 300dpi ~ 31 MB

Press kit | 880-08 - Press release | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Photo credit: Julien Perron-Gagné
Photo credit: Julien Perron-Gagné
Download

High-resolution image : 8.88 x 13.33 @ 300dpi ~ 31 MB

Press kit | 880-08 - Press release | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Photo credit: Julien Perron-Gagné
Photo credit: Julien Perron-Gagné
Download

High-resolution image : 13.33 x 9.3 @ 300dpi ~ 7 MB

Press kit | 880-08 - Press release | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Photo credit: Julien Perron-Gagné
Photo credit: Julien Perron-Gagné
Download

High-resolution image : 8.89 x 13.33 @ 300dpi ~ 31 MB

Press kit | 880-08 - Press release | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Photo credit: Julien Perron-Gagné
Photo credit: Julien Perron-Gagné
Download

High-resolution image : 13.33 x 8.89 @ 300dpi ~ 31 MB

Press kit | 880-08 - Press release | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Photo credit: Julien Perron-Gagné
Photo credit: Julien Perron-Gagné
Download

High-resolution image : 13.33 x 8.89 @ 300dpi ~ 31 MB

Press kit | 880-08 - Press release | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Photo credit: Julien Perron-Gagné
Photo credit: Julien Perron-Gagné
Download

High-resolution image : 13.33 x 8.89 @ 300dpi ~ 31 MB

Press kit | 880-08 - Press release | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Photo credit: Julien Perron-Gagné
Photo credit: Julien Perron-Gagné
Download

High-resolution image : 13.33 x 8.89 @ 300dpi ~ 31 MB

Press kit | 880-08 - Press release | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Photo credit: Julien Perron-Gagné
Photo credit: Julien Perron-Gagné
Download

High-resolution image : 13.33 x 8.9 @ 300dpi ~ 31 MB

Press kit | 880-08 - Press release | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Photo credit: Julien Perron-Gagné
Photo credit: Julien Perron-Gagné
Download

High-resolution image : 13.33 x 8.89 @ 300dpi ~ 31 MB

Press kit | 880-08 - Press release | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Photo credit: Julien Perron-Gagné
Photo credit: Julien Perron-Gagné
Download

High-resolution image : 13.33 x 8.89 @ 300dpi ~ 31 MB

Press kit | 880-08 - Press release | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Photo credit: Julien Perron-Gagné
Photo credit: Julien Perron-Gagné
Download

High-resolution image : 13.33 x 8.89 @ 300dpi ~ 31 MB

Press kit | 880-08 - Press release | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Photo credit: Julien Perron-Gagné
Photo credit: Julien Perron-Gagné
Download

High-resolution image : 8.89 x 13.33 @ 300dpi ~ 31 MB

Press kit | 880-08 - Press release | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Photo credit: Julien Perron-Gagné
Photo credit: Julien Perron-Gagné
Download

High-resolution image : 8.89 x 13.33 @ 300dpi ~ 31 MB

Press kit | 880-08 - Press release | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Photo credit: Julien Perron-Gagné
Photo credit: Julien Perron-Gagné
Download

High-resolution image : 13.33 x 8.89 @ 300dpi ~ 31 MB

Press kit | 880-08 - Press release | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Photo credit: Julien Perron-Gagné
Photo credit: Julien Perron-Gagné
Download

High-resolution image : 13.33 x 8.88 @ 300dpi ~ 31 MB

Press kit | 880-08 - Press release | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Photo credit: Julien Perron-Gagné
Photo credit: Julien Perron-Gagné
Download

High-resolution image : 13.33 x 8.89 @ 300dpi ~ 31 MB

Press kit | 880-08 - Press release | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Photo credit: Julien Perron-Gagné
Photo credit: Julien Perron-Gagné
Download

High-resolution image : 13.33 x 9.0 @ 300dpi ~ 31 MB

Press kit | 880-08 - Press release | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Photo credit: Julien Perron-Gagné
Photo credit: Julien Perron-Gagné
Download

High-resolution image : 8.89 x 13.33 @ 300dpi ~ 31 MB

Press kit | 880-08 - Press release | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Sketch - Photo credit: MU Architecture
Sketch
Photo credit: MU Architecture
Download

Low-resolution image : 3.67 x 1.63 @ 300dpi ~ 80 KB

Press kit | 880-08 - Press release | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Architects - Photo credit: Fany Ducharme
Architects
Photo credit: Fany Ducharme
Download

High-resolution image : 14.52 x 10.22 @ 300dpi ~ 13 MB

You may also like...

Same company
Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Workshop on a Cliff - MU Architecture

Montréal, Canada, 2018-08-30

Workshop on a Cliff

MU Architecture

Same company
Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - The Slender House - MU Architecture

Montréal, Canada, 2018-01-09

The Slender House

MU Architecture

Same company
Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Estrade Residence - MU Architecture

Montréal, Canada, 2017-01-11

Estrade Residence

MU Architecture

Same company
Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Moment Factory - MU Architecture

Montréal, Canada, 2016-09-20

Moment Factory

MU Architecture

Same company
Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Nook Residence - MU Architecture

Montréal, Canada, 2016-06-01

Nook Residence

MU Architecture

Same company
Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Bota Bota Gardens - MU Architecture

Montréal, Canada, 2015-09-15

Bota Bota Gardens

MU Architecture

Same company
Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - The Giants of Bigwin - MU Architecture

Montréal, Canada, 2015-01-14

The Giants of Bigwin

MU Architecture

Same company
Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Malbaie VIII Residence, La Grange - MU Architecture

La Malbaie, Canada, 2014-02-26

Malbaie VIII Residence, La Grange

MU Architecture

Same company
Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Mentana Residence - MU Architecture

Montreal, Canada, 2013-11-04

Mentana Residence

MU Architecture

Same company
Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Malbaie VI Marée basse - MU Architecture

Montreal, Canada, 2012-05-29

Malbaie VI Marée basse

MU Architecture

Same company
Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Malbaie V «  Le Phare » - MU Architecture

Montreal, Canada, 2011-11-30

Malbaie V « Le Phare »

MU Architecture

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Palo Alto Residence - Studio VARA

San Francisco, United States, 2019-07-02

Palo Alto Residence

Studio VARA

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Up There ! - ESPACE VITAL architecture

Montréal, Canada, 2019-06-11

Up There !

ESPACE VITAL architecture

Newsroom | v2com-newswire | Newswire | Architecture | Design | Lifestyle - Press release - Powder snow - Luc Plante architecture + design

Saint-Lambert, Canada, 2019-06-07

Powder snow

Luc Plante architecture + design