Press kit no. 3463-02

Journalists, explore this publication-ready project. Create a free v2com media account to download high-resolution images.

Create a media account
Press kit - Press release - Up There ! - ESPACE VITAL architecture

Press Kit | no. 3463-02

Up There !

Mansonville, Canada

ESPACE VITAL architecture

Montréal, Canada, 2019-06-11 - 

 ESPACE VITAL architecture is proud to announce the completion of a new residence located in the Township of Potton. Perched up high near the edge of a steep slope, this contemporary dwelling creates a contrast and a duality between opaque areas hidden from sight and living areas bathed in light. An ideal getaway for resourcing oneself in intimacy, this house is a perfect representation of ESPACE VITALs trademarks with its minimalist design, balanced with warmth and its aerial roof overhang.


Nested on a site overlooking Lake Memphrémagog, near Owl’s Head ski resort, this property represented the ideal location for the owners. The couple, living in Montreal, were looking for such a piece of paradise near the mountains and the lake to enjoy winter activities during the cold season, as well as boating during warmer months.  They wanted a house big enough to entertain friends and family while having all their living quarters on the same floor.

 

When ESPACE VITAL’s architects visited the site for the first time, they realized that the major challenge would be to design a layout in a relatively narrow strip of ground bordered by the cliff and the road. “The area in which we could implement the house was not very big” explains Paul Faucher, architect and associate at ESPACE VITAL.  “Furthermore, even if the road is not very busy, we wanted to design a curved driveway to maximize intimacy and create discovery when approaching the residence” he adds. The concept is basically a two faced building with the street façade being opaque and the opposite façade being fully transparent and in contact with nature. This maximizes the cocoon effect desired+ by the owners.


Thus, the driveway gives access to the enclosed volumes of the garage and the main building enhancing the surprise effect.  Upon entering, the large vestibule does not allow to right away fully appreciate the layout that is completely open towards the scenery.  It is only once inside the main living spaces of the main floor that one discovers the spectacular views towards the forest and the lake.


Living on one level

The owners plan to occupy the house for their retirement and wanted all their main living areas accessible on the ground floor, without stairs, including the master bedroom.  Their guests and family would have the lower level to themselves.

ESPACE VITALs team imagined a house that takes advantage of the natural grade of the site which allowed the owners to occupy the same level as the entrance. This floor houses the main living areas (the living room, the dining room and the kitchen, all in an open layout) as well as the master bedroom (a generous space that also includes a walk-in closet and an in-suite bathroom). All those spaces feature floor to ceiling windows.  Also fully glazed because of the slope, the lower level houses two guest rooms, a full bathroom, a living room and a gym. Everywhere in the house, circulation is fluid and space is optimized by avoiding long corridors. On the inside as well as on the outside, wood was favored to bring warmth to the clean lines. “We chose pre-stained red cedar cladding to reduce maintenance and maximize durability.  On the inside, natural wood is also used for accents and on the ceiling bringing a sense of continuity with the overhang and the terrace” explains Paul Faucher. But above all, in all the rooms, even in the bathrooms, the view is breath-taking. The clients were seduced by a house featuring a huge suspended bay-window, like an observatory, seen in ESPACE VITALs portfolio. This prompted them to contact the firm for designing their residence. “They wanted their own glass cube to be perched among the trees and be able to enjoy and observe the natural environment” adds Paul Faucher. Annexed to the living room, this cube, along with the huge windows, gives the impression of flowing space from the inside to the outside.


Finally, in order to protect the rooms from direct summer sunlight, a large roof overhang was created towards the South and the West. It tapers towards the East.  This simple architectural feature, giving the building its dynamic and distinctive look, also provides shade for energy efficiency.  In the same perspective, the large windows include triple glazing for enhanced insulation during winter and for minimizing heat gains during summer.

In the end, considering a relatively limited budget, the optimisation of the layout and limiting the size of the rooms allowed the architects to design an elegant, contemporary and warm residence, open to the natural environment. It offers the occupants an ideal and peaceful getaway for their weekend escapes as well as for their retirement.


Technical Data

Project: Pilon-Hébert Residence

Location: Potton (Québec)

Area: 360m²

Architect: Paul Faucher for ESPACE VITAL architecture

Engineer (structural): EXP Sherbrooke

Contractor: Construction Hatley

Realisation: September 2017 to April 2018

Photograph: Stéphane Lemire


About ESPACE VITAL architecture

Resulting from the fusion of two firms founded in the Fifties, ESPACE VITAL exists since 2003. Based in Sherbrooke, Quebec, it now employs 24 people, of which three architects are LEED accredited. It has recently opened a branch in Montreal’s Mile-Ex. Its dynamism make it a must partner for institutional projects in the Eastern Townships, notably in healthcare and education. The firm is also known for its expertise in contemporary residential and urban design as well as historical preservation.



- 30 -

For more information

  1. www.espacevital.com/

Media contact

Attachments

Low-resolution images ~ 3.05 MB
High-resolution images ~ 316 MB

Terms and conditions

For immediate release

All photos must be published with proper credit. Please reference v2com as the source whenever possible. We always appreciate receiving PDF copies of your articles.

Press kit | 3463-02 - Press release | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Residential Architecture - Elevation towards the street<br> - Photo credit: Stéphane Lemire<br>
Elevation towards the street
Photo credit: Stéphane Lemire
Download

High-resolution image : 14.29 x 9.49 @ 300dpi ~ 6.9 MB

Press kit | 3463-02 - Press release | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Residential Architecture - Entrance - Photo credit: Stéphane Lemire<br>
Entrance
Photo credit: Stéphane Lemire
Download

High-resolution image : 13.91 x 9.08 @ 300dpi ~ 8.6 MB

Press kit | 3463-02 - Press release | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Residential Architecture - Side Elevation and swimming pool<br> - Photo credit: Stéphane Lemire<br>
Side Elevation and swimming pool
Photo credit: Stéphane Lemire
Download

High-resolution image : 14.29 x 9.49 @ 300dpi ~ 9.7 MB

Press kit | 3463-02 - Press release | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Residential Architecture - Elevation towards the lake<br> - Photo credit: Stéphane Lemire<br>
Elevation towards the lake
Photo credit: Stéphane Lemire
Download

High-resolution image : 14.29 x 9.49 @ 300dpi ~ 9.2 MB

Press kit | 3463-02 - Press release | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Residential Architecture - Lower level<br> - Photo credit: Stéphane Lemire<br>
Lower level
Photo credit: Stéphane Lemire
Download

High-resolution image : 13.83 x 8.91 @ 300dpi ~ 7.3 MB

Press kit | 3463-02 - Press release | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Residential Architecture - Photo credit: Stéphane Lemire<br>
Photo credit: Stéphane Lemire
Download

High-resolution image : 13.48 x 8.89 @ 300dpi ~ 8.1 MB

Press kit | 3463-02 - Press release | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Residential Architecture - Pool and covered porch<br> - Photo credit: Stéphane Lemire<br>
Pool and covered porch
Photo credit: Stéphane Lemire
Download

High-resolution image : 13.8 x 9.66 @ 300dpi ~ 7.7 MB

Press kit | 3463-02 - Press release | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Residential Architecture - Living area<br> - Photo credit: Stéphane Lemire<br>
Living area
Photo credit: Stéphane Lemire
Download

High-resolution image : 13.81 x 9.0 @ 300dpi ~ 8.2 MB

Press kit | 3463-02 - Press release | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Residential Architecture - Observatory - Photo credit: Stéphane Lemire<br>
Observatory
Photo credit: Stéphane Lemire
Download

High-resolution image : 9.4 x 13.04 @ 300dpi ~ 8 MB

Press kit | 3463-02 - Press release | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Residential Architecture - Living room<br> - Photo credit: Stéphane Lemire<br>
Living room
Photo credit: Stéphane Lemire
Download

High-resolution image : 13.95 x 9.05 @ 300dpi ~ 9.1 MB

Press kit | 3463-02 - Press release | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Residential Architecture - Kitchen and dining room<br> - Photo credit: Stéphane Lemire<br>
Kitchen and dining room
Photo credit: Stéphane Lemire
Download

High-resolution image : 13.73 x 9.3 @ 300dpi ~ 6.3 MB

Press kit | 3463-02 - Press release | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Residential Architecture - Master bedroom<br> - Photo credit: Stéphane Lemire<br>
Master bedroom
Photo credit: Stéphane Lemire
Download

High-resolution image : 13.07 x 9.0 @ 300dpi ~ 8.1 MB

Press kit | 3463-02 - Press release | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Residential Architecture - Master bathroom<br> - Photo credit: Stéphane Lemire<br>
Master bathroom
Photo credit: Stéphane Lemire
Download

High-resolution image : 13.91 x 9.3 @ 300dpi ~ 6.3 MB

Press kit | 3463-02 - Press release | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Residential Architecture - Master bathroom<br> - Photo credit: Stéphane Lemire<br>
Master bathroom
Photo credit: Stéphane Lemire
Download

High-resolution image : 14.17 x 9.42 @ 300dpi ~ 5.8 MB

You may also like...