EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 3624-01
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


Download the full package of low-resolution images:
LR Images ~ 4.05 MB


Download the full package of high-resolution images:
HR images ~ 324 MB


The high-resolution images are also available individually under each image.

The press release is available below (copy and paste).


Flag black
Press kit - Press release - Hillside Sanctuary - Hoedemaker Pfeiffer

Hillside Sanctuary

Eastsound, United States

Hoedemaker Pfeiffer

Personal Retreat in the San Juan Islands


Seattle, United States, 2019-01-14 -

The owner of this property came to Hoedemaker Pfeiffer looking for a personal retreat inspired by a treasured stone and wood home lost to fire decades earlier in the hills of Appalachia. The design firm’s task was not to recreate it but rather to give its spirit new form in the Pacific Northwest. Taking inspiration from its remote site in the San Juan Islands, the design team conceived of the project as a series of simple stone volumes growing naturally from their rocky surroundings. From that concept emerged a main house and a guest house, each responding to its own unique location on the site. Together they provide friends and family comfortable accommodation while offering a sanctuary for the owner at the main home.

 

Taking full advantage of sweeping views of Puget Sound, the main home is sited on a small plateau high on top of a steeply-sloping hillside. The view opportunity on one side and the road on the other suggested a stone plinth and stone wall to form the base and rear of the house. A pair of thick stone walls with fireplaces rising together within the home’s interior enhance the concept, separating the main level into public and private realms and flanking a central stone staircase. 

 

A light-filled wood structure perches atop the low stone base, creating a nuanced sense of enclosure. A simple shed roof covering the pavilion tips low in front to protect from the southern summer sun while offering prime real estate to a photovoltaic array above. Winter light in turn penetrates deep into the main living spaces through a wall of glass running continuously across the building’s south elevation.

 

Behind the wood pavilion and within the stone wall at the rear of the building are more utilitarian spaces. Protected by a smaller shed roof pitched in the opposite direction, the relative height difference between the wood pavilion and these secondary program elements allows consistent north light to flood into the primary living spaces via a series of clerestory windows, which also allow the release of warm air high on the leeward side of the structure.

 

The site for the guest house, while beautiful, came with significant challenges. The concept for the guest house begins with a stone tower set near the center of the small circular parcel. Rising high above steeply-sloping grade, it acts as a three-dimensional datum. Feature program elements puncture each of the tower’s walls to unique effect. The stair, comprised of a concrete base below large casement windows, emerges from the stone. It incorporates a wood screen around its perimeter to balance natural light with privacy. The main entry occurs at the high side of the property. It offers ease of access to the project’s public spaces through a simple, full-height opening cut into the stone volume’s north elevation. A steel canopy gives it distinction, extending from interior to exterior. Once inside the view deck opposite the entry provides a very different experience. Extending the great room while cantilevering far above grade, it affords a view of Puget Sound that is as thrilling as it is beautiful.

 

The dining room, another element extending from the stone tower, was conceived as a three-sided glass object floating in a forest of trees. It presented multiple technical challenges. Two steel beams carry its entire weight and extend deep into the interior floor system to allow the room to cantilever. Floor-to-ceiling glass wraps the exterior with minimal interruption. Perhaps most challenging of all, though, was the need to preserve nearby trees. Without the trees the room’s purpose would be defeated. With that in mind the design team developed custom retaining walls capable of avoiding critical root zones, preserving trees located a few feet from the dining room envelope.

 

The lower level of the home plays host to its more private spaces. Two small bedrooms, a single shared bath, and modest utility spaces are all contained within the perimeter of the stone datum. At the exterior a concrete patio offers protected outdoor space below the dining room floating above. It provides a secondary entry as well as its own distinct view experience.

 

Taken together the buildings provide two related but distinct ways of appreciating the beauty of this site.


Project Data
Architects: Hoedemaker Pfeiffer

Location: San Juan Islands, Washington

Design Team: Steve Hoedemaker, Tim Pfeiffer, Todd Beyerlein

Project Year: 2017

Photographer: Kevin Scott

Project Area: 4,463 SF


Collaborators

Architecture | Hoedemaker Pfeiffer

Contractor | Schuchart Dow

Landscape Architect | Randy Allworth, Allworth Design

Structural Engineer | Malsam Tsang

Civil Engineer | LPD Engineering

Geotechnical Engineer | Nelson Geotechnical Associates, Inc.

Arborist | Island Tree Doctor


About Hoedemaker Pfeiffer
Hoedemaker Pfeiffer, a design studio led by Steve Hoedemaker and Tim Pfeiffer, is focused on the creation of space that reveals the human spirit and connects them to the world in which they live. Through the interweaving of architecture, interiors, and landscape, the firm strives to reveal what is essential in the human experience. They look to create layers of meaning that tell the stories of people and place through the experience of space and materials.


Rooted in residential design, often for family retreats, Hoedemaker Pfeiffer embraces a passion for what is too often taken for granted—small moments, family, and shared memories that make life’s journey meaningful. This same attitude infuses the firm’s work with bespoke commercial and lifestyle projects.

Recognized with numerous awards and featured in dozens of publications, they have garnered a reputation for their honest use of materials, and sympathetic response to nature and site. The firm seeks to merge contemporary design with timeless traditions meant to last generations.

- 30 -


Media contact
Press kit | 3624-01 - Press release | Hillside Sanctuary - Hoedemaker Pfeiffer - Residential Architecture -  Taking full advantage of sweeping views of Puget Sound, the main home is sited on a small plateau high on top of a steeply-sloping hillside.    - Photo credit: Kevin Scott
Taking full advantage of sweeping views of Puget Sound, the main home is sited on a small plateau high on top of a steeply-sloping hillside.  
Photo credit: Kevin Scott
Download
Very High-resolution image
17.0 x 11.0
300dpi

~ 16 MB
Press kit | 3624-01 - Press release | Hillside Sanctuary - Hoedemaker Pfeiffer - Residential Architecture -  Kitchen in main home. - Photo credit: Kevin Scott
Kitchen in main home.
Photo credit: Kevin Scott
Download
Very High-resolution image
17.0 x 11.0
300dpi

~ 12 MB
Press kit | 3624-01 - Press release | Hillside Sanctuary - Hoedemaker Pfeiffer - Residential Architecture -  The main entry of the guest house offers ease of access to the project’s public spaces through a simple, full-height opening cut into the stone volume’s north elevation.  - Photo credit: Kevin Scott
The main entry of the guest house offers ease of access to the project’s public spaces through a simple, full-height opening cut into the stone volume’s north elevation. 
Photo credit: Kevin Scott
Download
Medium-resolution image
6.67 x 4.31
300dpi

~ 3.1 MB
Press kit | 3624-01 - Press release | Hillside Sanctuary - Hoedemaker Pfeiffer - Residential Architecture -  Master bedroom in the main home.<br>  - Photo credit: Kevin Scott
Master bedroom in the main home.
Photo credit: Kevin Scott
Download
Medium-resolution image
5.15 x 6.67
300dpi

~ 2.3 MB
Press kit | 3624-01 - Press release | Hillside Sanctuary - Hoedemaker Pfeiffer - Residential Architecture - Master bedroom detail. - Photo credit: Kevin Scott
Master bedroom detail.
Photo credit: Kevin Scott
Download
Very High-resolution image
13.14 x 17.0
300dpi

~ 13 MB
Press kit | 3624-01 - Press release | Hillside Sanctuary - Hoedemaker Pfeiffer - Residential Architecture -  View from the kitchen in main home.   - Photo credit: Kevin Scott
View from the kitchen in main home.
Photo credit: Kevin Scott
Download
Very High-resolution image
17.0 x 11.0
300dpi

~ 12 MB
Press kit | 3624-01 - Press release | Hillside Sanctuary - Hoedemaker Pfeiffer - Residential Architecture -  Kitchen detail in main home. - Photo credit: Kevin Scott
Kitchen detail in main home.
Photo credit: Kevin Scott
Download
Very High-resolution image
13.14 x 17.0
300dpi

~ 16 MB
Press kit | 3624-01 - Press release | Hillside Sanctuary - Hoedemaker Pfeiffer - Residential Architecture -   View of Puget Sound from the main home. - Photo credit: Kevin Scott
View of Puget Sound from the main home.
Photo credit: Kevin Scott
Download
Very High-resolution image
17.0 x 11.0
300dpi

~ 16 MB
Press kit | 3624-01 - Press release | Hillside Sanctuary - Hoedemaker Pfeiffer - Residential Architecture -  Dining room in guest house. - Photo credit: Kevin Scott
Dining room in guest house.
Photo credit: Kevin Scott
Download
Medium-resolution image
6.67 x 4.31
300dpi

~ 2.9 MB
Press kit | 3624-01 - Press release | Hillside Sanctuary - Hoedemaker Pfeiffer - Residential Architecture -  The master bath occupies the stone bar at the rear of the house but projects beyond to afford a view to the water from the bath and shower.  - Photo credit: Kevin Scott
The master bath occupies the stone bar at the rear of the house but projects beyond to afford a view to the water from the bath and shower.
Photo credit: Kevin Scott
Download
Very High-resolution image
17.0 x 11.0
300dpi

~ 8.9 MB
Press kit | 3624-01 - Press release | Hillside Sanctuary - Hoedemaker Pfeiffer - Residential Architecture -  Kitchen in guest house. - Photo credit: Kevin Scott
Kitchen in guest house.
Photo credit: Kevin Scott
Download
Medium-resolution image
6.67 x 4.31
300dpi

~ 1.8 MB
Press kit | 3624-01 - Press release | Hillside Sanctuary - Hoedemaker Pfeiffer - Residential Architecture -  A pair of thick stone walls in the main home separates the main level into public and private realms and flanks a central stone staircase.&nbsp;&nbsp;  - Photo credit: Kevin Scott
A pair of thick stone walls in the main home separates the main level into public and private realms and flanks a central stone staircase.  
Photo credit: Kevin Scott
Download
Very High-resolution image
13.14 x 17.0
300dpi

~ 13 MB
Press kit | 3624-01 - Press release | Hillside Sanctuary - Hoedemaker Pfeiffer - Residential Architecture - The dining room of the guest house was conceived as a three-sided glass object floating in a forest of trees. - Photo credit: Kevin Scott
The dining room of the guest house was conceived as a three-sided glass object floating in a forest of trees.
Photo credit: Kevin Scott
Download
Medium-resolution image
5.15 x 6.67
300dpi

~ 2.3 MB
Press kit | 3624-01 - Press release | Hillside Sanctuary - Hoedemaker Pfeiffer - Residential Architecture -  Guest house and main home overlooking Puget Sound at sunset.  - Photo credit: Kevin Scott
Guest house and main home overlooking Puget Sound at sunset.
Photo credit: Kevin Scott
Download
Medium-resolution image
6.67 x 4.31
300dpi

~ 3 MB
You may also like...
Newsroom - Press release - A Single Family House in Paris - Alia Bengana + Capucine de Cointet architectes
A v2com exclusive

A Single Family House in Paris

Alia Bengana + Capucine de Cointet architectes

Paris, France, 2019-05-14
You may also like...
Newsroom - Press release - "Résidence de l’église":A Neo-Gothic Architecture with a Contemporary Character - Fabelta, Systèmes de fenestration
A v2com exclusive

"Résidence de l’église":  
A Neo-Gothic Architecture with a Contemporary Character

Fabelta, Systèmes de fenestration

Terrebonne, Canada, 2019-05-09
You may also like...
Newsroom - Press release - 87-Apartment Housing Complex «Lez-in-Art» in the Left Bank ZAC (SERM) in Montpellier - France - NBJ architectes
A v2com exclusive

87-Apartment Housing Complex « Lez-in-Art » in the Left Bank ZAC (SERM) in Montpellier - France

NBJ architectes

Montpellier, France, 2019-04-17
You may also like...
Newsroom - Press release - Senses, a Nature-Embedded Pool-House - Wael Farran Studio
A v2com exclusive

Senses, a Nature-Embedded Pool-House 

Wael Farran Studio

Mont-Liban, Lebanon, 2019-04-08
You may also like...
Newsroom - Press release - La Clara Groundbreaking - Hariri Pontarini Architects

La Clara Groundbreaking

Hariri Pontarini Architects

Toronto, Canada, 2019-04-04
You may also like...
Newsroom - Press release - Updating Toronto's Existing Housing Stock - Reigo & Bauer
A v2com exclusive

Updating Toronto's Existing Housing Stock

Reigo & Bauer

Toronto, Canada, 2019-04-02
You may also like...
Newsroom - Press release - Oosterwold Co-living Complex - bureau SLA & Zakenmaker

Oosterwold Co-living Complex 

bureau SLA & Zakenmaker

Amsterdam, Netherlands, 2019-03-21
You may also like...
Newsroom - Press release - The Queen Alix, a Well-Kept Secret in the Heart of the Architects’ Village - Maître Carré
A v2com exclusive

The Queen Alix, a Well-Kept Secret in the Heart of the Architects’ Village

Maître Carré

Montréal, Canada, 2019-03-19
You may also like...
Newsroom - Press release - Residence "Dans l'Escarpement" - Yiacouvakis Hamelin architectes, yh2
A v2com exclusive

Residence "Dans l'Escarpement"

Yiacouvakis Hamelin architectes, yh2

Montréal, Canada, 2019-03-13
You may also like...
Newsroom - Press release - Residence Le Nid: Overlooking the St. Lawrence River - Anne Carrier architecture

Residence Le Nid: Overlooking the St. Lawrence River

Anne Carrier architecture

Levis, Canada, 2019-03-13