EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 1054-05
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


Download the full package of low-resolution images:
LR Images ~ 2.91 MB


Download the full package of high-resolution images:
HR images ~ 495 MB


The high-resolution images are also available individually under each image.

The press release is available below (copy and paste).


Flag black
Press kit - Press release - Charting A New Course - MYTO design d'espaces vivants
A v2com exclusive

Charting A New Course

Mont-Royal, Canada

MYTO design d'espaces vivants

Major renovation of a single-family home built in the 1940s


Montréal, Canada, 2019-02-15 -

Its location, on a lot with a clear view and north-south orientation, in one of the Island of Montreal’s most exclusive municipalities – a garden city with some 32,000 trees – won the hearts of the young newlyweds. Inside, however, the house had serious issues.

 

Brought in to consult, designer Martine Brisson identified the main problems immediately. Wasted space from the convoluted layout; a dated layout, with overly small rooms connected by narrow hallways; a central zone with inadequate natural light. It was clear that the only sensible option was to tear down all the walls and start from scratch.

 

That being the case, the house’s structural soundness needed to be protected. This major constraint was overcome with long steel crossbeams and two full-height vertical modules. In the absence of load-bearing walls, these elements distribute loads to the centre of the T-shaped layout and to the southern wing.

 

Martine Brisson always approaches the design of an interior by paying special attention to how people move. “That is the most important starting point for a project. In my view, traffic should determine a space’s volumetrics,” she says. Being able to move about freely means having a choice of different paths from room to room, secondary routes within rooms, the ability to detour easily around service areas.

 

Once the building had been transformed into an empty shell, the layout was established based on the position of the entrance, which leads directly into the living room, without a clearly delineated vestibule. “The farther we advance, the deeper we go into the owners’ personal space,” the designer explains. At the same time, major work was done on the windows, with the addition of new openings, particularly in the south wing, and the expansion of existing windows.

 

As a result of removing the walls, the living spaces are now merged and natural light floods the ground floor. By changing the perception of volumes, the combination of the crossing effect and the luminous effect creates the illusion of a space much larger than it really is. That impression is strengthened by the uniformity of surface treatments: a monochrome black/white/grey palette, white knotless oak for the hardwood floors, thermoformed espresso oak for shelves and cabinets. With one exception: the kitchen.

 

“The client wanted an island with a white Carrera marble countertop. After discussions, she agreed with my alternative proposal: grey veined Calacatta marble, used intensively.” Covering the island and its waste chute, work surfaces and cabinet corners, the decorative material became a powerful element in an otherwise minimalist space. Directly ahead of the food preparation area, but defined by a wide traffic area, is a floor-to-ceiling wall unit. First and foremost a load-bearing element, it performs numerous additional functions. On the dining room side, it structures the stairs leading to the basement and partially screens the open kitchen. On the other side, it contains a wine cellar, espresso bar, china cabinet and storage for various cooking implements.

 

The scenario is reprised in the private spaces of the southern wing, where the master bedroom and a bathroom share a single space. Here, a section of wall backing the shower stall plays the structural-support role. It defines the two zones without carving up the volume, while providing the privacy needed for bathroom use. Invisible from the bedroom, the sanitary fixtures are arranged behind in order to keep the lateral walls clear.

 

To increase the crossing effect a little more, the project manager suggested adding a porthole facing the door to the common area. The window’s strategic position at the end of the north-south passage across the ground floor has a magnetic effect. Upon entering the room, simply leaving the door open instantly draws the gaze to the outside. By removing physical barriers and increasing the number of exit points, Martine Brisson helped the newlyweds chart a new course.

 

Data sheet

Project name: Les Marlowe

Interior design: Martine Brisson

Structural engineering: Prospect Plus

Storage: Yara by Cesar, Pure Cuisine

Marble, porcelain tiles: Ramacieri

 

About MYTO design d’espaces vivants inc.

Martine Brisson and landscape architect Roxanne Miller worked as a consortium on more than 20 projects before formalizing their partnership as MYTO design d’espaces vivants – “MYTO” as in “mitochondria,” a cellular component seen in many different structural forms in which the final phases of cellular respiration occur. “Espaces vivants” – living spaces – refers to the firm’s focus on people’s everyday activities.

 

Since March 2018, MYTO has used its twin areas of expertise to offer a full interior-exterior program with a wide range of services, including exclusive furniture design, site planning and green rooftops.

  

Distinctions

Patios built by the Brisson-Miller consortium won Grand Prix du Design awards on three occasions:


– In 2017 for VF, dining room, kitchen, bar, reading corner and street-to-interior path for a two-level house


– In 2016 for Laporte-Ducharme, a summer home attached to a primary building, with architects Anne-Sophie Bernard and Charles-Antoine Perreault


– In 2012 for Colonial, a suite of living spaces on a green rooftop 

 
- 30 -


Media contact
Press kit | 1054-05 - Press release | Charting A New Course - MYTO design d'espaces vivants - Residential Interior Design - Circulation<br> - Photo credit: Pierre Béland<br>
Circulation
Photo credit: Pierre Béland
Download
Very High-resolution image
17.95 x 12.0
300dpi

~ 40 MB
Press kit | 1054-05 - Press release | Charting A New Course - MYTO design d'espaces vivants - Residential Interior Design - Hall - Photo credit: Pierre Béland
Hall
Photo credit: Pierre Béland
Download
Very High-resolution image
17.95 x 12.0
300dpi

~ 43 MB
Press kit | 1054-05 - Press release | Charting A New Course - MYTO design d'espaces vivants - Residential Interior Design - Living - Photo credit: Pierre Béland
Living
Photo credit: Pierre Béland
Download
Very High-resolution image
17.95 x 12.0
300dpi

~ 46 MB
Press kit | 1054-05 - Press release | Charting A New Course - MYTO design d'espaces vivants - Residential Interior Design - Dining room<br> - Photo credit: Pierre Béland
Dining room
Photo credit: Pierre Béland
Download
Very High-resolution image
17.95 x 12.0
300dpi

~ 45 MB
Press kit | 1054-05 - Press release | Charting A New Course - MYTO design d'espaces vivants - Residential Interior Design - Kitchen - Photo credit: Pierre Béland
Kitchen
Photo credit: Pierre Béland
Download
Very High-resolution image
17.95 x 12.0
300dpi

~ 45 MB
Press kit | 1054-05 - Press release | Charting A New Course - MYTO design d'espaces vivants - Residential Interior Design - Kitchen - Photo credit: Pierre Béland
Kitchen
Photo credit: Pierre Béland
Download
Very High-resolution image
17.95 x 12.0
300dpi

~ 42 MB
Press kit | 1054-05 - Press release | Charting A New Course - MYTO design d'espaces vivants - Residential Interior Design - Kitchen - Photo credit: Pierre Béland
Kitchen
Photo credit: Pierre Béland
Download
Very High-resolution image
12.0 x 17.95
300dpi

~ 40 MB
Press kit | 1054-05 - Press release | Charting A New Course - MYTO design d'espaces vivants - Residential Interior Design - Kitchen - Photo credit: Pierre Béland
Kitchen
Photo credit: Pierre Béland
Download
Very High-resolution image
12.0 x 17.95
300dpi

~ 42 MB
Press kit | 1054-05 - Press release | Charting A New Course - MYTO design d'espaces vivants - Residential Interior Design - Kitchen - Photo credit: Pierre Béland
Kitchen
Photo credit: Pierre Béland
Download
Very High-resolution image
12.0 x 17.95
300dpi

~ 43 MB
Press kit | 1054-05 - Press release | Charting A New Course - MYTO design d'espaces vivants - Residential Interior Design - Bedrooom<br> - Photo credit: Pierre Béland
Bedrooom
Photo credit: Pierre Béland
Download
Very High-resolution image
17.95 x 12.0
300dpi

~ 40 MB
Press kit | 1054-05 - Press release | Charting A New Course - MYTO design d'espaces vivants - Residential Interior Design - Bathroom - Photo credit: Pierre Béland
Bathroom
Photo credit: Pierre Béland
Download
Very High-resolution image
17.95 x 12.0
300dpi

~ 38 MB
Press kit | 1054-05 - Press release | Charting A New Course - MYTO design d'espaces vivants - Residential Interior Design - Photo credit: MYTO design d'espaces vivants
Photo credit: MYTO design d'espaces vivants
Download
Medium-resolution image
7.45 x 5.4
300dpi

~ 290 KB
You may also like...
Newsroom - Press release - After Ready-to-Wear and Ready-to-Cook, Here is thePrêt à vivre - Clairoux
A v2com exclusive

After Ready-to-Wear and Ready-to-Cook, Here is the Prêt à vivre

Clairoux

Montréal, Canada, 2019-04-16
You may also like...
Newsroom - Press release - Cherished Glow - Wael Farran Studio
A v2com exclusive

Cherished Glow

Wael Farran Studio

Mount-Liban, Lebanon, 2019-04-10
You may also like...
Newsroom - Press release - The Burj Residence - VSHD Design
A v2com exclusive

The Burj Residence

VSHD Design

Dubai, United Arab Emirates, 2019-03-28
You may also like...
Newsroom - Press release - Crown Heights Brownstone - BFDO Architects

Crown Heights Brownstone

BFDO Architects

Brooklyn, United States, 2019-03-12
You may also like...
Newsroom - Press release - Tiny Holiday Home - i29 interior architects & chris collaris

Tiny Holiday Home 

i29 interior architects & chris collaris

Amsterdam, Netherlands, 2019-02-25
You may also like...
Newsroom - Press release - “Das Haus” 2019 at the imm cologne: Living by moods creates an appetite for open-plan homes - imm cologne 2019, Koelnmesse GmbH

“Das Haus” 2019 at the imm cologne: Living by moods creates an appetite for open-plan homes

imm cologne 2019, Koelnmesse GmbH

Köln, Germany, 2019-02-11
You may also like...
Newsroom - Press release - One Oak 5A2 - Askdeco
A v2com exclusive

One Oak 5A2 

Askdeco

Beirut, Lebanon, 2019-01-15
You may also like...
Newsroom - Press release - La Dolce Vita - Audax
A v2com exclusive

La Dolce Vita 

Audax

Toronto, Canada, 2019-01-11
You may also like...
Newsroom - Press release - One Oak 3&4 B2 - Askdeco
A v2com exclusive

One Oak 3&4 B2

Askdeco

Beirut, Lebanon, 2019-01-09