EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 1062-03
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Restriction de publication
Vous devez être connecté pour faire une demande d'autorisation de publication.

Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 6,5 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 360 Mo


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - Crew Offices and Café - Henri Cleinge, architect

Crew Offices and Café

Montréal, Canada

Henri Cleinge, architect


Montréal, Canada, 19-09-2016 -

Located in the old Royal Bank space on St-Jacques street in Old Montreal, the Crew offices is a project defined by a 12,000 office area for a tech start-up which would also include a café for freelance workers as well as for the public.  The project presented two distinct design challenges: The first design challenge originated from the client’s requirements- how to elaborate an architectural relationship and construct boundaries between the various program functions.  The second challenge became a deeper questioning on how to approach design in the context of a heritage building.

 

The complexity of the program required fluidity between the various work spaces.  Part of the floor area was to be designated for permanent Crew employees, and was to contain conferences rooms as well as other office standards.  Other areas were to be rented to freelance workers either by the month or by the week.  These workers were to have access to conference rooms as well.  Lastly, temporary workers or the public could also use the café and the desks for a few hours, having Wi-Fi access, and lockers for their computers as required. This environment was meant to create a flow and possible interactions between permanent and temporary workers, nurturing co-working in the tech community.  The design was meant to facilitate this flow by creating transparent and translucent borders between the various office spaces. A complex series of glass walls were erected between the various areas, with a defined access to reflect the degree of permanency for each worker group. The existing bank teller stands dating back from the old Royal Bank were not to be removed.  As a consequence, they were used as a natural border between the café space and the conference rooms, which in turn created a separation between the more public spaces and the permanent workers.

 

The teller stands as well as the existing building shell offered a great design opportunity, as a rich and textured background; a testimony to another era, which could thrive with a new function redefining its purpose.  The 1926 building contained remarkably crafted elements:  An inlay marble floor, an ornate painted plaster ceiling along with custom suspended brass light fixtures, as well as other brass elements including the teller stands. Confronted with this heritage ambiance, the design had to be carefully balanced to express, recycle, and respect the existing, as well as simultaneously allowing a contemporary discreet intervention reflecting the contemporary identity of the firm to exist.  The new design integrated brass plated steel throughout, fixed to boxy minimal enclosures, in order to dialogue and contrast to the existing ornate brass elements.  The conference rooms which were divided and compartmentalized with linear walls, covered with brass plated steel, and enclosed with glass partitions and a horizontal plane of a ceiling, by coincidence, ended up relating to the paper compartments within the existing free standing stands dating back to the paper days, when deposits were inscribed with pen onto paper.

 

The new design remains a kind of secondary feature, allowing the original building to be the primary feature.  It is only by being in the space for a certain amount of time that one can appreciate the new intervention.

 

Technical information

Client: Crew Collective

Address: 360 rue St-Jacques, Montréal (Québec)

Architect: Henri Cleinge, architecte

Square footage:  12,000 square feet

Cost: 75$ per square foot

Date of Completion:  1 May, 2016


Team

Henri Cleinge

Paulette Taillefer

 

Suppliers

Sistemalux: Lighting;

Kastella: built-in cabinetry;

Atelier B:  Concrete panels

De Gaspé:  tables and movable furniture;

Linea P: Brass plated panels;

Techni-verre: glass partitions;

Authentik: Custom light fixtures above café counters.

 

Photographer

Adrien Williams

- 30 -


Contact média
  • Henri Cleinge, architect
  • Henri Cleinge, architect
  • info@cleinge.com
  • 514-842-3283
Dossier de presse | 1062-03 - Communiqué de presse | Crew Offices and Café - Henri Cleinge, architect - Commercial Architecture - Crew café - Crédit photo : Adrien Williams
Crew café
Crédit photo : Adrien Williams
Télécharger
Image très haute résolution
19.31 x 28.96
300dpi

~ 13 Mo
Dossier de presse | 1062-03 - Communiqué de presse | Crew Offices and Café - Henri Cleinge, architect - Commercial Architecture - Crew café - Crédit photo : Adrien Williams
Crew café
Crédit photo : Adrien Williams
Télécharger
Image très haute résolution
19.31 x 28.96
300dpi

~ 11 Mo
Dossier de presse | 1062-03 - Communiqué de presse | Crew Offices and Café - Henri Cleinge, architect - Commercial Architecture - Custom designed light fixture - Crédit photo : Adrien Williams
Custom designed light fixture
Crédit photo : Adrien Williams
Télécharger
Image très haute résolution
28.96 x 19.31
300dpi

~ 7,4 Mo
Dossier de presse | 1062-03 - Communiqué de presse | Crew Offices and Café - Henri Cleinge, architect - Commercial Architecture - Crew café - Crédit photo : Adrien Williams
Crew café
Crédit photo : Adrien Williams
Télécharger
Image très haute résolution
19.31 x 28.96
300dpi

~ 12 Mo
Dossier de presse | 1062-03 - Communiqué de presse | Crew Offices and Café - Henri Cleinge, architect - Commercial Architecture - Crew café - Crédit photo : Adrien Williams
Crew café
Crédit photo : Adrien Williams
Télécharger
Image très haute résolution
19.31 x 28.96
300dpi

~ 9 Mo
Dossier de presse | 1062-03 - Communiqué de presse | Crew Offices and Café - Henri Cleinge, architect - Commercial Architecture - Crew café - Crédit photo : Adrien Williams
Crew café
Crédit photo : Adrien Williams
Télécharger
Image très haute résolution
19.31 x 28.96
300dpi

~ 13 Mo
Dossier de presse | 1062-03 - Communiqué de presse | Crew Offices and Café - Henri Cleinge, architect - Commercial Architecture - Crew co-working space - Crédit photo : Adrien Williams
Crew co-working space
Crédit photo : Adrien Williams
Télécharger
Image très haute résolution
28.96 x 19.31
300dpi

~ 11 Mo
Dossier de presse | 1062-03 - Communiqué de presse | Crew Offices and Café - Henri Cleinge, architect - Commercial Architecture - Crew co-working space - Crédit photo : Adrien Williams
Crew co-working space
Crédit photo : Adrien Williams
Télécharger
Image très haute résolution
28.96 x 19.31
300dpi

~ 12 Mo
Dossier de presse | 1062-03 - Communiqué de presse | Crew Offices and Café - Henri Cleinge, architect - Commercial Architecture - Crew offices  - Crédit photo : Adrien Williams
Crew offices 
Crédit photo : Adrien Williams
Télécharger
Image très haute résolution
19.31 x 28.96
300dpi

~ 12 Mo
Dossier de presse | 1062-03 - Communiqué de presse | Crew Offices and Café - Henri Cleinge, architect - Commercial Architecture - Crew offices meeting rooms - Crédit photo : Adrien Williams
Crew offices meeting rooms
Crédit photo : Adrien Williams
Télécharger
Image très haute résolution
28.96 x 19.31
300dpi

~ 11 Mo
Dossier de presse | 1062-03 - Communiqué de presse | Crew Offices and Café - Henri Cleinge, architect - Commercial Architecture - Crew offices - Crédit photo : Adrien Williams
Crew offices
Crédit photo : Adrien Williams
Télécharger
Image très haute résolution
19.31 x 28.96
300dpi

~ 14 Mo
Dossier de presse | 1062-03 - Communiqué de presse | Crew Offices and Café - Henri Cleinge, architect - Commercial Architecture - Crew co-working space - Crédit photo : Adrien Williams
Crew co-working space
Crédit photo : Adrien Williams
Télécharger
Image très haute résolution
19.31 x 28.96
300dpi

~ 9,7 Mo
Dossier de presse | 1062-03 - Communiqué de presse | Crew Offices and Café - Henri Cleinge, architect - Commercial Architecture - Existing bank stand - Crédit photo : Adrien Williams
Existing bank stand
Crédit photo : Adrien Williams
Télécharger
Image très haute résolution
19.31 x 28.96
300dpi

~ 18 Mo
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Maison Bord-du-Lac - Henri Cleinge, architecte

Maison Bord-du-Lac

Henri Cleinge, architecte

Montréal, Canada, 21-08-2013
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - La Maison Beaumont - Henri Cleinge, architecte

La Maison Beaumont

Henri Cleinge, architecte

Montréal, Canada, 19-02-2013
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Une oasis urbaine sur l'intersection la plus fréquentée de Shanghai - Jacques Ferrier Architecture et Sensual City Studio
Exclusivité de v2com

Une oasis urbaine sur l'intersection la plus fréquentée de Shanghai

Jacques Ferrier Architecture et Sensual City Studio

Paris, France, 11-06-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le Grand Marché - Bisson associés + Atelier Pierre Thibault
Exclusivité de v2com

Le Grand Marché

Bisson associés + Atelier Pierre Thibault

Québec, Canada, 04-06-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - B76 - Skylab
Exclusivité de v2com

B76

Skylab

Portland, États-Unis, 21-05-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Hôtel Birks : Une icône de la rue Sainte-Catherine restaurée - NEUF architect(e)s
Exclusivité de v2com

Hôtel Birks : Une icône de la rue Sainte-Catherine restaurée

NEUF architect(e)s

Montréal, Canada, 15-05-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Architecture MasterPrize 2019 est ouvert aux soumissions - Un prix mondial de l'architecture célébrant des conceptions architecturales innovantes, des entreprises et des produits d'excellence - Architecture MasterPrize
Exclusivité de v2com

Architecture MasterPrize 2019 est ouvert aux soumissions - Un prix mondial de l'architecture célébrant des conceptions architecturales innovantes, des entreprises et des produits d'excellence

Architecture MasterPrize

Los Angeles, États-Unis, 06-05-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Swell - Hotel Surf & Art de Vivre - Swell Guatemala
Exclusivité de v2com

Swell - Hotel Surf & Art de Vivre

Swell Guatemala

El Paredón Buena Vista, Guatemala, 23-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le pavillon Ouest: nouvel espace détente au BALNEA spa + réserve thermale - BALNEA Spa + réserve thermale
Exclusivité de v2com

Le pavillon Ouest : nouvel espace détente au BALNEA spa + réserve thermale

BALNEA Spa + réserve thermale

Bromont, Canada, 16-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Meilleure réhabilitation tertiaire aux ADC awards pour le studio Vincent Eschalier - Studio Vincent Eschalier

Meilleure réhabilitation tertiaire aux ADC awards pour le studio Vincent Eschalier

Studio Vincent Eschalier

Paris, France, 27-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Espace Y20 - WJ Design
Exclusivité de v2com

Espace Y20

WJ Design

Hangzhou Shi, Chine, 20-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - West Podium Art Wall - Ouverture au public - James Carpenter Design Associates
Exclusivité de v2com

West Podium Art Wall - Ouverture au public

James Carpenter Design Associates

New York, États-Unis, 14-03-2019