EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 1408-01
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 7,9 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 210 Mo


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - The PavillonOuest: a New Relaxation Space at BALNEA spa + réservethermale Bromont, Canada - BALNEA Spa + réserve thermale
Exclusivité de v2com

The Pavillon Ouest: a New Relaxation Space at BALNEA spa + réserve thermale Bromont, Canada

Bromont, Canada

BALNEA Spa + réserve thermale

Bromont, Canada, 16-04-2019 -

Since last spring, BALNEA has been offering guests a new way to enhance their spa experience. Designed and built by the acclaimed architectural firm of Blouin Tardif Architecture Environnement, the Pavillon Ouest – West Pavilion – includes a large terrace, hot tub and Turkish bath. The new pavilion adds capacity to the spa, while pursuing the exceptional facility’s mission: reinventing the art of relaxation through a fully immersive experience in the heart of nature.

 

Located in Bromont and overlooking a breathtakingly beautiful natural reserve, BALNEA has always showcased gorgeous avant-garde architecture together with its splendid site. Until recently, the spa’s views were mainly over Lac Gale, while the new pavilion is designed to enhance contact with nature and the surrounding forest.

 

“The siting of these facilities on the west side of the spa highlights an area that had been under-used. Previously, our restaurant and its outdoor terrace occupied the space. In 2014, we moved the restaurant and terrace to the east, near the reception area. Our long-term plan has been to offer our guests more access to this sunny part of the property, with that soothing yellow light that lingers at the end of late-winter days, and delivers softer warmth on long summer afternoons,” says Denis Laframboise, the spa’s president and co-owner.

 

A sunbathed Turkish bath
Nestled in a forest of majestic maples and other species, with a burbling stream providing the soundtrack, the new facility is a natural fit for the progression of the thermal experience.

 

Inside, the hammam’s eucalyptus vapours ease the deepest tensions. Soft natural light helps create a cozy, serene ambiance. Unlike most steam baths of this type, the space includes a large south-facing window, screened from prying eyes by smoked-glass panels. Guests enjoy as much light as possible, without sacrificing privacy.  

 

The large terrace and hot tub

With a superb view of Lac Gale and the Appalachians, the enormous 1500 sq. ft. terrace features clean lines, along with textures and materials (including ipe wood) inspired by the most appealing trends. Its position lets guests enjoy the sun comfortably from afternoon to sunset. The terrace is naturally integrated into the environment, and leads bathers to the spectacular whirlpool bath.

 

The bath is designed for up to 25 bathers at a time – making it the spa’s largest. “We chose an infinity pool so that the surface of the water blends into the lake in the background and the mountains beyond, but also to hide activities going on elsewhere. Bathers are sheltered from the rest of the site and embraced by the warm water, giving them a sense of total privacy,” Laframboise says. In summer, the 30-foot bath is used as a relaxation pool, offering an exceptional thermal experience.

 

An approach that respects the environment

Because they are always working to minimize the reserve’s environmental footprint, the owners have opted for a sustainable approach to everything from materials to the mechanical equipment behind the new wellness space. “To minimize our impact on the local flora and fauna, the new structures were built off-site, with only final assembly done on-site,” Laframboise explains.

 

Nearly a year after completing the new facility, BALNEA can be proud of its higher visitor numbers, especially in winter, while still providing an immersive retreat, perfect for rest and relaxation. “Thanks to the Pavillon Ouest, we are keeping our promise of offering more open spaces to our guests, to give them a fully immersive experience,” he concludes proudly.


Technical sheet
Client: BALNEA spa + réserve thermale 

Completion date: Summer 2018
Terrace area: 1,500 square feet
Hot tub area: 30 square feet
Whirlpool bath: capacity designed to accommodate up to 25 people

Collaborator: Blouin Tardif Architecture Environnement


About BALNEA spa + réserve thermale 

BALNEA Spa and Thermal Reserve was officially inaugurated in October 2005, after a year and a half of planning and an investment of more than 5 million dollars. From the moment it welcomed its first guests, BALNEA, by redefining the art of relaxation and through its innovative approach, has become a reference for day spas in Quebec. Its contemporary design, its all-inclusive experience and refined ambiance for all the senses to enjoy, its client service planning, offered with authenticity and gratitude, has made BALNEA be recognized as a true icon in the industry. 

 

The spa, beautifully nestled inside an amazing private nature reserve of the Eastern Townships, with its lean, modern architecture and breathtaking landscapes, is indeed an outstanding destination. BALNEA cultivates the art of wellness by inviting its guests to immerse themselves in this amazing environment.  With its beauty rituals and massages from all around the world, eclectic spaces, Mediterranean-style Beach Club, exquisite seasonal cuisine, network of trails and its private lake, BALNEA offers a most inspiring and unique experience.


- 30 -


Contact média
Dossier de presse | 1408-01 - Communiqué de presse | The PavillonOuest: a New Relaxation Space at BALNEA spa + réservethermale Bromont, Canada - BALNEA Spa + réserve thermale - Commercial Architecture - Crédit photo : Mathieu Lachapelle
Crédit photo : Mathieu Lachapelle
Télécharger
Image moyenne résolution
7.87 x 9.84
300dpi

~ 5,7 Mo
Dossier de presse | 1408-01 - Communiqué de presse | The PavillonOuest: a New Relaxation Space at BALNEA spa + réservethermale Bromont, Canada - BALNEA Spa + réserve thermale - Commercial Architecture - Crédit photo :         Mathieu Lachapelle
Crédit photo : Mathieu Lachapelle
Télécharger
Image moyenne résolution
6.67 x 5.0
300dpi

~ 4,1 Mo
Dossier de presse | 1408-01 - Communiqué de presse | The PavillonOuest: a New Relaxation Space at BALNEA spa + réservethermale Bromont, Canada - BALNEA Spa + réserve thermale - Commercial Architecture - Crédit photo : Mathieu Lachapelle
Crédit photo : Mathieu Lachapelle
Télécharger
Image moyenne résolution
6.67 x 4.44
300dpi

~ 1,7 Mo
Dossier de presse | 1408-01 - Communiqué de presse | The PavillonOuest: a New Relaxation Space at BALNEA spa + réservethermale Bromont, Canada - BALNEA Spa + réserve thermale - Commercial Architecture - Crédit photo :         Mathieu Lachapelle
Crédit photo : Mathieu Lachapelle
Télécharger
Image moyenne résolution
6.67 x 5.0
300dpi

~ 4,3 Mo
Dossier de presse | 1408-01 - Communiqué de presse | The PavillonOuest: a New Relaxation Space at BALNEA spa + réservethermale Bromont, Canada - BALNEA Spa + réserve thermale - Commercial Architecture - Crédit photo :         Mathieu Lachapelle
Crédit photo : Mathieu Lachapelle
Télécharger
Image moyenne résolution
6.67 x 4.57
300dpi

~ 3,2 Mo
Dossier de presse | 1408-01 - Communiqué de presse | The PavillonOuest: a New Relaxation Space at BALNEA spa + réservethermale Bromont, Canada - BALNEA Spa + réserve thermale - Commercial Architecture - Crédit photo :         Mathieu Lachapelle
Crédit photo : Mathieu Lachapelle
Télécharger
Image moyenne résolution
6.67 x 4.97
300dpi

~ 3,7 Mo
Dossier de presse | 1408-01 - Communiqué de presse | The PavillonOuest: a New Relaxation Space at BALNEA spa + réservethermale Bromont, Canada - BALNEA Spa + réserve thermale - Commercial Architecture - Crédit photo :         Mathieu Lachapelle
Crédit photo : Mathieu Lachapelle
Télécharger
Image moyenne résolution
4.47 x 6.67
300dpi

~ 3,3 Mo
Dossier de presse | 1408-01 - Communiqué de presse | The PavillonOuest: a New Relaxation Space at BALNEA spa + réservethermale Bromont, Canada - BALNEA Spa + réserve thermale - Commercial Architecture - Crédit photo :         Mathieu Lachapelle
Crédit photo : Mathieu Lachapelle
Télécharger
Image moyenne résolution
4.88 x 6.67
300dpi

~ 2,4 Mo
Dossier de presse | 1408-01 - Communiqué de presse | The PavillonOuest: a New Relaxation Space at BALNEA spa + réservethermale Bromont, Canada - BALNEA Spa + réserve thermale - Commercial Architecture - Crédit photo :         Mathieu Lachapelle
Crédit photo : Mathieu Lachapelle
Télécharger
Image moyenne résolution
6.67 x 4.44
300dpi

~ 3,2 Mo
Dossier de presse | 1408-01 - Communiqué de presse | The PavillonOuest: a New Relaxation Space at BALNEA spa + réservethermale Bromont, Canada - BALNEA Spa + réserve thermale - Commercial Architecture - Crédit photo : Mathieu Lachapelle
Crédit photo : Mathieu Lachapelle
Télécharger
Image moyenne résolution
4.44 x 6.67
300dpi

~ 2,7 Mo
Dossier de presse | 1408-01 - Communiqué de presse | The PavillonOuest: a New Relaxation Space at BALNEA spa + réservethermale Bromont, Canada - BALNEA Spa + réserve thermale - Commercial Architecture - Crédit photo : Mathieu Lachapelle
Crédit photo : Mathieu Lachapelle
Télécharger
Image moyenne résolution
6.67 x 5.28
300dpi

~ 4,3 Mo
Dossier de presse | 1408-01 - Communiqué de presse | The PavillonOuest: a New Relaxation Space at BALNEA spa + réservethermale Bromont, Canada - BALNEA Spa + réserve thermale - Commercial Architecture - Crédit photo : Mathieu Lachapelle
Crédit photo : Mathieu Lachapelle
Télécharger
Image moyenne résolution
5.11 x 6.67
300dpi

~ 3,9 Mo
Dossier de presse | 1408-01 - Communiqué de presse | The PavillonOuest: a New Relaxation Space at BALNEA spa + réservethermale Bromont, Canada - BALNEA Spa + réserve thermale - Commercial Architecture - Crédit photo : Mathieu Lachapelle
Crédit photo : Mathieu Lachapelle
Télécharger
Image moyenne résolution
6.67 x 4.82
300dpi

~ 3,9 Mo
Dossier de presse | 1408-01 - Communiqué de presse | The PavillonOuest: a New Relaxation Space at BALNEA spa + réservethermale Bromont, Canada - BALNEA Spa + réserve thermale - Commercial Architecture - Crédit photo : Mathieu Lachapelle
Crédit photo : Mathieu Lachapelle
Télécharger
Image moyenne résolution
6.67 x 4.54
300dpi

~ 3,5 Mo
Dossier de presse | 1408-01 - Communiqué de presse | The PavillonOuest: a New Relaxation Space at BALNEA spa + réservethermale Bromont, Canada - BALNEA Spa + réserve thermale - Commercial Architecture - Crédit photo : Mathieu Lachapelle
Crédit photo : Mathieu Lachapelle
Télécharger
Image moyenne résolution
6.67 x 4.44
300dpi

~ 2,9 Mo
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - B76 - Skylab
Exclusivité de v2com

B76

Skylab

Portland, United States, 21-05-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Hôtel Birks : Une icône de la rue Sainte-Catherine restaurée - NEUF architect(e)s
Exclusivité de v2com

Hôtel Birks : Une icône de la rue Sainte-Catherine restaurée

NEUF architect(e)s

Montréal, Canada, 15-05-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Architecture MasterPrize 2019 est ouvert aux soumissions - Un prix mondial de l'architecture célébrant des conceptions architecturales innovantes, des entreprises et des produits d'excellence - Architecture MasterPrize
Exclusivité de v2com

Architecture MasterPrize 2019 est ouvert aux soumissions - Un prix mondial de l'architecture célébrant des conceptions architecturales innovantes, des entreprises et des produits d'excellence

Architecture MasterPrize

Los Angeles, United States, 06-05-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Swell - Hotel Surf & Art de Vivre - Swell Guatemala
Exclusivité de v2com

Swell - Hotel Surf & Art de Vivre

Swell Guatemala

El Paredón Buena Vista, Guatemala, 23-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Meilleure réhabilitation tertiaire aux ADC awards pour le studio Vincent Eschalier - Studio Vincent Eschalier

Meilleure réhabilitation tertiaire aux ADC awards pour le studio Vincent Eschalier

Studio Vincent Eschalier

Paris, France, 27-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Espace Y20 - WJ Design
Exclusivité de v2com

Espace Y20

WJ Design

Hangzhou Shi, China, 20-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - West Podium Art Wall - Ouverture au public - James Carpenter Design Associates
Exclusivité de v2com

West Podium Art Wall - Ouverture au public

James Carpenter Design Associates

New York, United States, 14-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le studio Dental II de Montalba Architects remporte le prix d'honneur de l'AIA Institute 2019 dans la catégorie architecture d'intérieur - Montalba Architectes
Exclusivité de v2com

Le studio Dental II de Montalba Architects remporte le prix d'honneur de l'AIA Institute 2019 dans la catégorie architecture d'intérieur

Montalba Architectes

Los Angeles, United States, 26-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le campus de développement de logiciels du Tata Consultancy Services favorise la communauté et célèbre la culture indienne - Yazdani Studio of CannonDesign
Exclusivité de v2com

Le campus de développement de logiciels du Tata Consultancy Services favorise la communauté et célèbre la culture indienne

Yazdani Studio of CannonDesign

Los Angeles, United States, 21-02-2019