EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 880-07
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 5,3 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 160 Mo


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - Bota Bota Gardens - MU Architecture
Exclusivité de v2com

Bota Bota Gardens

Montréal, Canada

MU Architecture

Montréal, Canada, 15-09-2015 -

Located in the heart of Old Montreal and docked at the Port of the Saint-Lawrence River, Bota Bota spa, is a major tourist attraction. The port context is rich in history and has a unique character in Montreal. The site is surrounded by water, vegetation and the massive grain silos 5. MU Architecture was commissioned to design an oasis of relaxation in this exceptional place, a little heaven in the heart of the city.  It is between the boat-spa, the river and the elevated railway that Bota Bota Gardens take shape.


The mandate was to create a relaxing area on the mainland and thus give customers access to the exterior. The project was to become the favorite spot for tourists and locals looking for silence, cooling and shade in the hot summer months, but also a friendly place to swim outdoors in winter with outstanding views on the downtown skyscrapers.


MU Architecture proposed development concept was for a series of green steps that gradually link the boat and the ground. In choosing the container as the main element of construction, there was a way to showcase the concept of loading dock and create a nod to the port context.


The layout of the large dock included many technical challenges. Considering the site is surrounded by water, access to heavy machinery was impossible. The railway to the south and dense vegetation made it almost impossible to drive a truck or a small vehicle on site. It was also necessary to build in a semi-permanent manner so that the buildings can be assembled and disassembled easily. Thus only shipping containers, in addition to being a great opportunity to recycle, could be brought in by barge and compose all the volumes that were to house the relaxation areas, steam bath and engine room.


These "pavilions" were therefore arranged to create a course oriented towards relaxation and discovery. The architectural intention was to create a simple but yet elegant set of monolithic volumes that frames strong perspectives. The volumes are positioned in order to create continuous alignments with impressive views on the grain silos, Habitat 67, the Old Port and the skyscrapers of the city. Large green roofs cantilever to create sun animated shadows that help generate this oasis feel. Soffits of these roofs consist of large perforated metal sheets with a laser cut squares pattern that provides a set of shadows dancing to the rhythm of the movement of the sun.

                   

The first volumes greet and direct us to the center of the project. A ray of light draws us to the pool, the central element of the project. The containers thus revolve around this great body of water divided into three basins (cold bath, large hot tub and large pool). The orientation of these basins allows for a maximum of sunlight throughout the day and their irregular shapes generate different areas in order to maximize intimacy. Everything is spread out over a hundred feet and forms the largest non-public outdoor pool in Montreal.


Surrounded by stone pathways, the pool is punctuated by rest areas, an outdoor fireplace and a yoga platform. It is thus possible to bask in a huge outdoor pool, in closed spaces to relax or take a sunbath under the tree canopies at the edge of the waterfall. The infinity pool overflow drainage system allows for total integration at ground level and provides certain spirituality. The place is a haven, an oasis of greenery and rest in the center of the city.

                   

The materials were deliberately kept to a minimum of three. Stone is everywhere on the ground and gives the effect that the basins were entirely excavated into rock. IPE was used due to its resistance to harsh weather and low maintenance. It covers all the containers to soften their impact and to remove the industrial aspect that is intrinsic to them. The roofs were all cladded with white painted steel panels, bringing back that a light industrial touch to the composition.

                   

The idea behind the green roofs was to integrate the project into its environment and minimize heat gain. Although synthetic turf was laid temporarily, the impact of the green platforms views from the top of the boat is impressive and brings some discretion that piques our curiosity. Everything was prefabricated in a factory, disassembled and reassembled on site. Over the mechanical room, the roof becomes a waterfall that drops directly into the pool.

                   

The Bota Bota Gardens also feature a radiant heated flooring system that provides access all year long. This pioneering geothermal radiant system is powered by recovering energy from the waste water from the boat added to water from the St. Lawrence River. A highly engineered geothermal system creates ice with the energy transferred from the waste water. The energy created in the process is used to heat water that runs in the radiant floors and heats up the different basins. A major challenge was indeed to cover all these ducts, tanks and machinery so as to present a surface architecturally refined and minimalist product. This green project is very technical and highly atypical. A second phase to the project is planned in the near future to add a sauna and another lounge area. 


Bota Bota is considered as one of the main attractions in the cityof Montreal according to the New York Wall Street Journal. (http://www.wsj.com/articles/insiders-guide-to-montreal-1436543072). Bota Bota already won, thanks to its new phase, the price for “Touristic Development of the SATQ–FEQ” for its unique design. (http://www.attractionsevenements.com/accueil/laureats/prix-coup-eclat-laureat-2014.html).

This project was conceived following MU Architecture’s philosophy; sensitive project that fully integrates into its site and which takes into account the different elements of the immediate environment and the historical context. The Bota Bota Gardens, now complete and functional, attracts large numbers of tourists and locals on regular basis. This unique project contributes to the reputation of our city at an international level.


Credits

Name of the project: Bota Bota Gardens

Localisation: Montreal old port, Montreal, Quebec, Canada

Delivery date: July 4th 2015

Client: Bota Bota (Daniel Émond et Geneviève Émond)

Architecture : MU Architecture (Jean-Sébastien Herr, Charles Côté, Matthew Schmid, Sabrina Charbonneau)

Photos : Fany Ducharme

Consultants :

Bota Bota :David Trinque, Shella-Eve Simard

GLT+, Project Managers: Jasmin Martel, Simon Poirier

Kanco Steel Structure : Daniel Gouin

Girard-Hébert, Swimming pool engineer: Pierre Girard


                    
- 30 -


Contact média
Dossier de presse | 880-07 - Communiqué de presse | Bota Bota Gardens - MU Architecture - Commercial Architecture - Soffits detail - Crédit photo : Fany Ducharme
Soffits detail
Crédit photo : Fany Ducharme
Télécharger
Image haute résolution
12.62 x 11.81
300dpi

~ 7,1 Mo
Dossier de presse | 880-07 - Communiqué de presse | Bota Bota Gardens - MU Architecture - Commercial Architecture - Lounge area - Crédit photo : Fany Ducharme
Lounge area
Crédit photo : Fany Ducharme
Télécharger
Image très haute résolution
17.51 x 11.67
300dpi

~ 13 Mo
Dossier de presse | 880-07 - Communiqué de presse | Bota Bota Gardens - MU Architecture - Commercial Architecture - Steam Bath - Crédit photo : Fany Ducharme
Steam Bath
Crédit photo : Fany Ducharme
Télécharger
Image très haute résolution
11.74 x 17.62
300dpi

~ 13 Mo
Dossier de presse | 880-07 - Communiqué de presse | Bota Bota Gardens - MU Architecture - Commercial Architecture - Site Plan - Crédit photo : MU Architecture
Site Plan
Crédit photo : MU Architecture
Télécharger
Image moyenne résolution
8.5 x 5.5
300dpi

~ 830 ko
Dossier de presse | 880-07 - Communiqué de presse | Bota Bota Gardens - MU Architecture - Commercial Architecture - Architects-Partners - Crédit photo : Fany Ducharme
Architects-Partners
Crédit photo : Fany Ducharme
Télécharger
Image moyenne résolution
7.2 x 5.07
300dpi

~ 2,8 Mo
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - L'Atelier de la Falaise - MU Architecture
Exclusivité de v2com

L'Atelier de la Falaise

MU Architecture

Montréal, Canada, 30-08-2018
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence L'Effilée - MU Architecture
Exclusivité de v2com

Résidence L'Effilée

MU Architecture

Montréal, Canada, 09-01-2018
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence L'Estrade - MU Architecture
Exclusivité de v2com

Résidence L'Estrade

MU Architecture

Montréal, Canada, 11-01-2017
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Moment Factory - MU Architecture
Exclusivité de v2com

Moment Factory

MU Architecture

Montréal, Canada, 20-09-2016
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence Le Nook - MU Architecture
Exclusivité de v2com

Résidence Le Nook

MU Architecture

Montréal, Canada, 01-06-2016
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence Waverly - MU Architecture
Exclusivité de v2com

Résidence Waverly

MU Architecture

Montréal, Canada, 22-10-2015
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Les Géants de Bigwin - MU Architecture
Exclusivité de v2com

Les Géants de Bigwin

MU Architecture

Montréal, Canada, 14-01-2015
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence Malbaie VIII, La Grange - MU Architecture

Résidence Malbaie VIII, La Grange

MU Architecture

La Malbaie, Canada, 26-02-2014
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence Mentana - MU Architecture

Résidence Mentana

MU Architecture

Montreal, Canada, 04-11-2013
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Candidature pour la compétition du centre culturel de la ville de Taichung - MU Architecture

Candidature pour la compétition du centre culturel de la ville de Taichung

MU Architecture

Montreal, Canada, 10-06-2013
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Malbaie VI Marée basse - MU Architecture

Malbaie VI Marée basse

MU Architecture

Montreal, Canada, 29-05-2012
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Malbaie V «  Le Phare » - MU Architecture

Malbaie V « Le Phare »

MU Architecture

Montreal, Canada, 30-11-2011
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Les Terrasses Cap-À-L’aigle : Une architecture grandeur nature - MU Architecture

Les Terrasses Cap-À-L’aigle : Une architecture grandeur nature

MU Architecture

Montreal, Canada, 08-11-2011
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Espace Y20 - WJ Design
Exclusivité de v2com

Espace Y20

WJ Design

Hangzhou Shi, China, 20-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - West Podium Art Wall - Ouverture au public - James Carpenter Design Associates
Exclusivité de v2com

West Podium Art Wall - Ouverture au public

James Carpenter Design Associates

New York, United States, 14-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le studio Dental II de Montalba Architects remporte le prix d'honneur de l'AIA Institute 2019 dans la catégorie architecture d'intérieur - Montalba Architectes
Exclusivité de v2com

Le studio Dental II de Montalba Architects remporte le prix d'honneur de l'AIA Institute 2019 dans la catégorie architecture d'intérieur

Montalba Architectes

Los Angeles, United States, 26-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le campus de développement de logiciels du Tata Consultancy Services favorise la communauté et célèbre la culture indienne - Yazdani Studio of CannonDesign
Exclusivité de v2com

Le campus de développement de logiciels du Tata Consultancy Services favorise la communauté et célèbre la culture indienne

Yazdani Studio of CannonDesign

Los Angeles, United States, 21-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Open House - Domaine Public Architects
Exclusivité de v2com

Open House

Domaine Public Architects

New York, United States, 14-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Agrandissement du siège social de la Confédération des syndicats nationaux (CSN) - Consortium BGLA + NEUF architect(e)s
Exclusivité de v2com

Agrandissement du siège social de la Confédération des syndicats nationaux (CSN)

Consortium BGLA + NEUF architect(e)s

Montréal, Canada, 12-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Sportium Saint-Hubert - INDESIGN inc CONRATH architecte
Exclusivité de v2com

Sportium Saint-Hubert

INDESIGN inc CONRATH architecte

Montréal, Canada, 01-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - École maternelle à Muku - Tezuka Architects

École maternelle à Muku

Tezuka Architects

Shinjuku-ku, Japan, 23-01-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Restaurant Imperial UP - Alexander &CO.
Exclusivité de v2com

Restaurant Imperial UP

Alexander &CO.

Sydney, Australia, 26-11-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Une oasis urbaine au cœur du quartier du divertissement à Vancouver - ACDF Architecture + Architecture49 + IBI Group

Une oasis urbaine au cœur du quartier du divertissement à Vancouver

ACDF Architecture + Architecture49 + IBI Group

Montréal, Canada, 21-11-2018