EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 916-01
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 6,6 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 70 Mo


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - Pfizer Canada inc. headquarters - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Pfizer Canada inc. headquarters

Kirkland, Canada

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes


Montreal, Canada, 26-02-2012 - The Pfizer Canada reconfiguration project makes a very clear statement. The architectural design focuses on promoting the corporate identity of the company located on the Trans-Canada Highway. The strategy is to use the building space in a transparent and expeditious manner through the prominence of glass in the structure in order to open the corporate headquarters to the world. To ensure a corporate image that is solidly embedded in the site, we worked around the idea of blister packs. This important feature of biopharmaceutical production is used as the visual key for the completion of the building facade, walls and furnishings.

The alveolate structure has been transposed to create an elegant motif displaying a variety of textures that responds to the changing light. The screen openings of the facade reproduce both the scale and the texture of the local brick, which are enriched through a wide range of colors ranging from silver to gold. The blue of the Pfizer logo is also very visible and create a recurring theme; it occurs both on the external facade and in the core of the building. A bond is created between the industrial park, the highway, the company and the building space. Vivid and contemporary, the facades give expression to the unity of the whole. Inside, the redefinition of the site offers brand new, healthy and inspiring workspaces leading the way to a greater economic impact while attracting utmost qualified employees.

Change in culture. The occupancy ratio between common areas and closed offices went from 44/56 to 85/15. Eight hundred and sixty individual work stations have been streamlined and opened up through innovative design to increase productivity and the comfort of users. They focus on intercommunication between employees and an enhanced approach to cooperation. The interconnections are tangible: work, relaxation and service areas have been designed to innovate and optimize the sharing of ideas. All work stations are enclosed by lateral and transversal traffic corridors to ensure fluidity and ease of movement between groups. Physical departmental barriers have been removed in order to promote the social values of the company. Access points offer the possibility of modifying group working areas, particularly in terms of workloads. Flexible and open work areas have been developed as well as private areas, glassed conference areas with a view over the gardens and the work rooms located on the periphery of the working areas. The result of this organization is a fluid ring of traffic. The full redefinition of work functions and qualities for employee work stations ensures that employees will discover new ways to live and work.

The construction materials used, such as clear and opaque glass, aluminum and wood, reflect ambient light to create texture. The distribution and arrangement of these primary materials also highlight the multiple functions of various spaces. The entrance way to the main building offers luminous integration to the new façades which act as curtain walls. Materials were chosen not only for quality and longevity, but also for their technical features and plasticity. The design concept is based on the enhancement and the democratic access to natural light, in order to ensure that it illuminates each work station. The floor plan made possible the generous use of windows to ensure an abundance of natural light and views. All work areas are bright and luminous. The closed offices and conference rooms have windows and are located in the central nucleus of the building in order to benefit as much as possible from borrowed light. Thanks to an open design, most work areas have optimal access to natural light.

MENKÈS SHOONER DAGENAIS LETOURNEUX Architectes

A series of significant steps marked the evolution of our agency over almost half a century and led to the establishment of the new firm MENKÈS SHOONER DAGENAIS LETOURNEUX Architectes in 2004.

Our projects in the institutional, corporate and cultural domains have established a reputation for excellence. Our expertise is reflected in an even wider array of activity, ranging from housing developments to high technology laboratories. We have vast experience in the management of complex projects and develop practical and aesthetic solutions that benefit users, the environment and the economy alike.

Bolstered by 50 years of experience, our agency offers a complete range of services in the architectural domain. Our approach is based on the ability to listen attentively and the desire to provide responses tailored to the clients’ needs. This emphasis on an exchange of views allows us to forge strong and lasting relations with our clients.

Our agency has consistently and repeatedly won some of the most prestigious architectural awards, highlighting our team’s talent and know-how.

Project leader: Anik Shooner, partner and architect
A 1987 graduate of the School of Architecture of the University of Montréal, Anik Shooner co-founded the firm Menkès Shooner Dagenais Architects in 1994. Convinced that the architectural quality of our environment affects our lives, her practice reflects her commitment to sustainable development fully integrated with the search for excellence. Creativity, and a demonstrated knowledge and mastery of each architectural project characterize her professional approach. Ms. Shooner’s career has featured projects hailed by the architectural community.

Principal designer: Jean-Pierre LeTourneux – partner and architect
A 1983 graduate of the School of Architecture of the University of Laval, in 1989 Jean-Pierre LeTourneux founded the firm Dupuis LeTourneux Architectes, which today operates under the name of Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes. His capacity to understand urban issues, his deep-seated knowledge of construction, and his talent as a designer help to drive the agency.

Official name of the project: Pfizer Canada inc. siège social
Location: Kirkland (Québec)
Client: Pfizer Canada inc.
Architects : Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes
Project architect: Anik Shooner, architecte associée
Team: Jean-Pierre LeTourneux – architecte associé, Paolo Zasso, Julie Morin,
Kristi Ante, Marlène Bourque, Marc-Antoine Chartier-Primeau, Mylène Deschênes, Shahinda Eldessouki, Pierre Gervais, Jean-François Jodoin, Vincent Lauzon, Josiane Mac, Isabel Noël, Annie Paradis, Harvens Piou, Gaétan Roy, Isabel Roy , Michel Tessier,
Engineers: Bouthillette Parizeau et Associés, Marchand Houle et associés, SDK et Associés
Contractor: MAGIL Construction Corporation
Surface: 21 160 m2
Cost: 12,7 M$
Project end date: Juillet 2011
Photographer: Stéphane Groleau (photos de projet) Laurence Labat (photos d’associés)
Media contact : Annie d’Amours, coordonnatrice des communications, annie.damours@msdl.ca 514.866.7291 poste 255
- 30 -


Contact média
  • Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes
  • Annie d’Amours, Communication coordinator
  • annie.damours@msdl.ca
  • 514.866.7291 poste 255
Dossier de presse | 916-01 - Communiqué de presse | Pfizer Canada inc. headquarters - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Commercial Architecture - Crédit photo : Stéphane Groleau
Crédit photo : Stéphane Groleau
Télécharger
Image moyenne résolution
8.0 x 3.75
300dpi

~ 1,4 Mo
Dossier de presse | 916-01 - Communiqué de presse | Pfizer Canada inc. headquarters - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Commercial Architecture - Crédit photo : Stéphane Groleau
Crédit photo : Stéphane Groleau
Télécharger
Image haute résolution
11.0 x 6.79
300dpi

~ 3,7 Mo
Dossier de presse | 916-01 - Communiqué de presse | Pfizer Canada inc. headquarters - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Commercial Architecture - Crédit photo : Stéphane Groleau
Crédit photo : Stéphane Groleau
Télécharger
Image moyenne résolution
9.04 x 8.0
300dpi

~ 4,5 Mo
Dossier de presse | 916-01 - Communiqué de presse | Pfizer Canada inc. headquarters - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Commercial Architecture - Crédit photo : Stéphane Groleau
Crédit photo : Stéphane Groleau
Télécharger
Image moyenne résolution
5.65 x 8.0
300dpi

~ 2,7 Mo
Dossier de presse | 916-01 - Communiqué de presse | Pfizer Canada inc. headquarters - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Commercial Architecture - Crédit photo : Stéphane Groleau
Crédit photo : Stéphane Groleau
Télécharger
Image moyenne résolution
8.0 x 7.98
300dpi

~ 3,1 Mo
Dossier de presse | 916-01 - Communiqué de presse | Pfizer Canada inc. headquarters - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Commercial Architecture - Crédit photo : Stéphane Groleau
Crédit photo : Stéphane Groleau
Télécharger
Image moyenne résolution
8.0 x 7.33
300dpi

~ 3,1 Mo
Dossier de presse | 916-01 - Communiqué de presse | Pfizer Canada inc. headquarters - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Commercial Architecture - Crédit photo : Stéphane Groleau
Crédit photo : Stéphane Groleau
Télécharger
Image moyenne résolution
5.52 x 6.4
300dpi

~ 1,8 Mo
Dossier de presse | 916-01 - Communiqué de presse | Pfizer Canada inc. headquarters - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Commercial Architecture - Crédit photo : Stéphane Groleau
Crédit photo : Stéphane Groleau
Télécharger
Image moyenne résolution
8.0 x 5.09
300dpi

~ 1,3 Mo
Dossier de presse | 916-01 - Communiqué de presse | Pfizer Canada inc. headquarters - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Commercial Architecture - Anik Shooner, architecte associée - Crédit photo : Laurence Labat
Anik Shooner, architecte associée
Crédit photo : Laurence Labat
Télécharger
Image haute résolution
9.49 x 14.29
300dpi

~ 7,2 Mo
Dossier de presse | 916-01 - Communiqué de presse | Pfizer Canada inc. headquarters - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Commercial Architecture - Jean-Pierre LeTourneux, architecte associé - Crédit photo : Laurence Labat
Jean-Pierre LeTourneux, architecte associé
Crédit photo : Laurence Labat
Télécharger
Image très haute résolution
13.6 x 20.48
300dpi

~ 11 Mo
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes   donne un nouveau souffle au Planétarium Dow - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes donne un nouveau souffle au Planétarium Dow

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Montréal, Canada, 12-12-2018
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes signe la nouvelle Bibliothèque Webster de l’Université Concordia - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes
Exclusivité de v2com

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes signe la nouvelle Bibliothèque Webster de l’Université Concordia

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Montréal, Canada, 27-03-2018
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Trois nouveaux associés chezMenkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes
Exclusivité de v2com

Trois nouveaux associés chez Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Montréal, Canada, 23-03-2018
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - La Maison des étudiants de l’École de technologie supérieure (ÉTS) - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

La Maison des étudiants de l’École de technologie supérieure (ÉTS)

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Montréal, Canada, 01-01-2018
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes remporte un prix «Best of Canada Design» pour les nouveaux bureaux d’Ericsson à Montréal - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes
Exclusivité de v2com

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes remporte un prix « Best of Canada Design » pour les nouveaux bureaux d’Ericsson à Montréal

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Montréal, Canada, 05-12-2017
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Première pelletée de terre pour le Laurent & Clark - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Première pelletée de terre pour le Laurent & Clark

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Montréal, Canada, 19-05-2017
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Trois nouvelles associées chezMENKÈS SHOONER DAGENAIS LETOURNEUX Architectes - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Trois nouvelles associées chez
MENKÈS SHOONER DAGENAIS LETOURNEUX Architectes

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Montréal, Canada, 30-01-2017
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes : de prestigieux prix pour la Maison des étudiants de l'ÉTS et la Vitrine étudiante de Polytechnique - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes : de prestigieux prix pour la Maison des étudiants de l'ÉTS et la Vitrine étudiante de Polytechnique

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Montréal, Canada, 14-10-2016
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Dévoilement du Laurent & Clark - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Dévoilement du Laurent & Clark

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Montréal, Canada, 18-04-2016
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Menkès Shooner Dagenais Letourneux Architectes remporte le prix d’excellence lors du Gala Durabilys 2016 - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Menkès Shooner Dagenais Letourneux Architectes remporte le prix d’excellence lors du Gala Durabilys 2016

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Montréal, Canada, 30-03-2016
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Quatre projets finalistes aux Prix d’excellence en architecture 2013 de l’Ordre des Architectes du Québec - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Quatre projets finalistes aux Prix d’excellence en architecture 2013 de l’Ordre des Architectes du Québec

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Montreal, Canada, 14-11-2013
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le Strøm spa nordique du Vieux-Québec finaliste aux The International Hotel & Property Awards: Les votes sont ouverts - Strøm spa nordique

Le Strøm spa nordique du Vieux-Québec finaliste aux The International Hotel & Property Awards : Les votes sont ouverts

Strøm spa nordique

Montréal, Canada, 21-06-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Une oasis urbaine sur l'intersection la plus fréquentée de Shanghai - Jacques Ferrier Architecture et Sensual City Studio
Exclusivité de v2com

Une oasis urbaine sur l'intersection la plus fréquentée de Shanghai

Jacques Ferrier Architecture et Sensual City Studio

Paris, France, 11-06-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le Grand Marché - Bisson associés + Atelier Pierre Thibault
Exclusivité de v2com

Le Grand Marché

Bisson associés + Atelier Pierre Thibault

Québec, Canada, 04-06-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - B76 - Skylab
Exclusivité de v2com

B76

Skylab

Portland, United States, 21-05-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Hôtel Birks : Une icône de la rue Sainte-Catherine restaurée - NEUF architect(e)s
Exclusivité de v2com

Hôtel Birks : Une icône de la rue Sainte-Catherine restaurée

NEUF architect(e)s

Montréal, Canada, 15-05-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Architecture MasterPrize 2019 est ouvert aux soumissions - Un prix mondial de l'architecture célébrant des conceptions architecturales innovantes, des entreprises et des produits d'excellence - Architecture MasterPrize
Exclusivité de v2com

Architecture MasterPrize 2019 est ouvert aux soumissions - Un prix mondial de l'architecture célébrant des conceptions architecturales innovantes, des entreprises et des produits d'excellence

Architecture MasterPrize

Los Angeles, United States, 06-05-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Swell - Hotel Surf & Art de Vivre - Swell Guatemala
Exclusivité de v2com

Swell - Hotel Surf & Art de Vivre

Swell Guatemala

El Paredón Buena Vista, Guatemala, 23-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le pavillon Ouest: nouvel espace détente au BALNEA spa + réserve thermale - BALNEA Spa + réserve thermale
Exclusivité de v2com

Le pavillon Ouest : nouvel espace détente au BALNEA spa + réserve thermale

BALNEA Spa + réserve thermale

Bromont, Canada, 16-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Meilleure réhabilitation tertiaire aux ADC awards pour le studio Vincent Eschalier - Studio Vincent Eschalier

Meilleure réhabilitation tertiaire aux ADC awards pour le studio Vincent Eschalier

Studio Vincent Eschalier

Paris, France, 27-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Espace Y20 - WJ Design
Exclusivité de v2com

Espace Y20

WJ Design

Hangzhou Shi, China, 20-03-2019