EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 602-13
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 3,9 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 130 Mo


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - Chemin-Qui-Marche Lookout - Groupe IBI-CHBA (Lemay)

Chemin-Qui-Marche Lookout

Montreal, Canada

Groupe IBI-CHBA (Lemay)

Montreal, Canada, 19-12-2013 -

The Chemin-Qui-Marche Lookout is located at the junction of historic Old Montreal and its Old Port. Its name is derived from an aboriginal expression for the St. Lawrence River. Loosely translated, it means “the path that walks”.


Rich with hundreds of years of history that includes its still visible industrial heritage, the project revives a long-abandoned industrial site. In addition, it contributes to the rebirth of the 18th century Faubourg Québec, the first neighborhood developed outside of the city’s fortified walls. Within a context of reurbanization, the park reintroduces qualities of character and atmosphere essential to the conviviality of the Faubourg.

Site Evolution
The planning concept for the park is an expression of the traces of its past and the important moments of its history. The esplanade also highlights the spirit of place found in the contemporary urban grid of the neighborhood. The park becomes a witness to the site’s history, commemorating it through three key landscape elements: the river and its piers, the vestiges of former railways lines, and the historic city in development. 

1. The River and Piers
During the time of intense industrial activity in Old Montreal, wooden piers marked an important line between the river and the city. In such a way, the domain of the cargo vessels was shared with the city. The linear park of the Chemin-Qui-Marche Lookout is adorned by wood decking that stretches the length of the boardwalk, in memory of the old piers. 

2. Traces of the Railway
Numerous train lines criss-crossed the site in the early days of the city, providing access to the Port’s warehouses and the former Viger Station. The current park is situated on top of a still active railway tunnel, and evokes the importance of this use. Oblique axes enter into and traverse the site. Plantings accentuate the presence of these lines, and site furniture draws inspiration from the language of the railways.

3. The History of the City
The site is an extension of the existing recreational and tourist network of Old Montreal. Along with the enhancement of the Faubourg Québec, the Chemin-Qui-Marche Lookout is anchored in the history of the city. Three important streets connect the park to Old Montreal. These connections create thresholds that invite pedestrians to become aware of the past, present and future of this unique place. 

The Lookout
The new layout for the park creates an unconventional terrace, suspended between the city and the river. It becomes a platform for contemplation, offering 180 degree panoramic views of many architectural, industrial and landscape icons. The assembled views function as a stage set, bringing these emblematic witnesses of the island of Montreal to life.

Discovery
The long, narrow promenade progressively reveals the history of the site. The materials and furnishings are inspired by the industrial, railway and marine language of the Old Port. Wooden decking, benches, lamp posts, plantings, balustrades and waste receptacles all participate in the narration of the site.

Storytelling
Wood benches, designed specifically for the project, are provided for the respite of strollers as well as for the contemplation of the site. Their angled backrests invite visitors to recline, and in so doing, to better appreciate the views. Fashioned of ipe wood, each bench is inscribed with a phrase that recounts an important event in the history of Montreal, from 1535 to the present. They are furthermore carefully positioned to direct views towards landmarks and panoramas, strengthening the connections between their engraved stories and the landscape.

The Chemin-Qui-Marche
Both day and night, the light standards participate in the discovery of the site. An image created by tiny perforations in the steel in the form of railway crosses is visible on the posts of select lamps and illustrates the outline of the St. Lawrence River from Montreal to the Atlantic Ocean. At night, the lights are liberated by the openings, creating a poetic image at the heart of the park. Combined together, the site furnishings and lighting give the park a signature, and allow it to share the fascinating story of Montreal through time.

A Revived Wasteland 
Plantings are laid out in linear bands and accentuate the railway grid. Several varieties of indigenous plants evoke the spontaneous character of the uncultivated landscape that developed during the years when the site was vacant, and left to grow wild. Shrubs, grasses and perennials are mixed together with wild strawberries and reinforce the botanical and urban re-appropriation of the site. Trees, also indigenous, provide a vertical framework for views from the lookout.

Regenerative Design
As seventy-five percent of the site is located on an existing railway tunnel, much of it is, in effect, a green roof. The new linear park improves the offering of green space in the neighbourhood and creates a cool and shaded retreat. In addition to native plants that optimize xeriscaping, other interventions related to environmental best practices are incorporated: the choice of light coloured materials composed of recycled, reused or sustainable materials; the sourcing of local materials and selected equipment; and the use of woods that respect the requirements of sustainable forest management.

A place for all
With a length of 166 metres, the linear park welcomes neighbourhood residents to enjoy its fun, safe and friendly space in the city centre. City dwellers traverse it, cyclists stop by to enjoy a break, and tourists visit it to take in the views and discover the history of the city and the site. The Chemin-Qui-Marche Lookout possesses the necessary ingredients to support the urban appropriation of the riverbank, and to become a landmark for the neighborhood and the city. 
A Sought-after Destination
The Chemin-Qui-Marche Lookout is a living place thanks to its evocative design. Simultaneously, the elements of its composition support walking, resting and discovery. The sleek and minimalist layout leaves room for people to inhabit it and create a unique meeting place, the spirit of which is rich and timeless. The lookout becomes, at a more modest scale, a major destination for strolling, similar to the Samuel-de-Champlain Boardwalk in Quebec City, the Wave Deck in Toronto, and the High Line in New York. 

INFORMATION

Construction Cost: 1,925,000 $
Area: 3060 m²
Inauguration: September 2012
Lead Consultant: Groupe IBI-CHBA, Landscape Architecture 
Other Consultants – Engineering: Services EXP et AECOM
Client: City of Montreal, Ville-Marie Borough 
City Project Manager: Andres Botero
Design Team Groupe IBI-CHBA:
Isabelle Giasson, Project Supervisor
Bruno Duchesne, Project Manager
Patricia Lussier, Lead Designer
Jean-Philippe André: Design, Working Drawings, Site Supervision
Kevork Garabedian: Project Architect

Photo Credits: Alexis Nollet, Alexandre Guilbeault, Isabelle Giasson 

- 30 -


Contact média
Dossier de presse | 602-13 - Communiqué de presse | Chemin-Qui-Marche Lookout - Groupe IBI-CHBA (Lemay) - Landscape Architecture - Crédit photo : Alexandre Guilbeault
Crédit photo : Alexandre Guilbeault
Télécharger
Image haute résolution
8.0 x 12.0
300dpi

~ 2,1 Mo
Dossier de presse | 602-13 - Communiqué de presse | Chemin-Qui-Marche Lookout - Groupe IBI-CHBA (Lemay) - Landscape Architecture - Crédit photo : Alexandre Guilbeault
Crédit photo : Alexandre Guilbeault
Télécharger
Image haute résolution
12.0 x 8.0
300dpi

~ 1,6 Mo
Dossier de presse | 602-13 - Communiqué de presse | Chemin-Qui-Marche Lookout - Groupe IBI-CHBA (Lemay) - Landscape Architecture - Crédit photo : Alexandre Guilbeault
Crédit photo : Alexandre Guilbeault
Télécharger
Image haute résolution
12.0 x 8.0
300dpi

~ 1,7 Mo
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - L'aire de jeux du Parc du Mont-Royal - Groupe IBI-CHBA (Lemay)

L'aire de jeux du Parc du Mont-Royal

Groupe IBI-CHBA (Lemay)

Montréal, Canada, 06-09-2010
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Dômes Charlevoix - Bourgeois / Lechasseur architectes
Exclusivité de v2com

Dômes Charlevoix

Bourgeois / Lechasseur architectes

Québec, Canada, 06-11-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Dévoilement du projet « Fine Flower - Dubaï Heart » - HKA | Hermann Kamte & Associates
Exclusivité de v2com

Dévoilement du projet « Fine Flower - Dubaï Heart »

HKA | Hermann Kamte & Associates

Yaoundé, Cameroun, 30-10-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Appel d’offres de la Ville de Québec pour le plan de mise en valeur des rivières du Cap Rouge, Saint-Charles, Beauport et Montmorency - Ville de Québec

Appel d’offres de la Ville de Québec pour le plan de mise en valeur des rivières du Cap Rouge, Saint-Charles, Beauport et Montmorency

Ville de Québec

Québec, Canada, 01-08-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le projet montréalais Escales découvertes se distingue à l'international - civiliti avec Julie Margot design
Exclusivité de v2com

Le projet montréalais Escales découvertes se distingue à l'international

civiliti avec Julie Margot design

Montréal, Canada, 12-06-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - 9 moments inhabituels - Architecturama
Exclusivité de v2com

9 moments inhabituels

Architecturama

Montréal, Canada, 07-02-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Installation « Bubble Shade » - Valerie Schweitzer Architects
Exclusivité de v2com

Installation « Bubble Shade »

Valerie Schweitzer Architects

New York, États-Unis, 31-01-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Madrid Rio. Une nouvelle écologie urbaine - Burgos & Garrido; Porras La Casta; Rubio & A-Sala et West 8 [Ginés Garrido, directeur du projet]
Exclusivité de v2com

Madrid Rio. Une nouvelle écologie urbaine

Burgos & Garrido; Porras La Casta; Rubio & A-Sala et West 8 [Ginés Garrido, directeur du projet]

Madrid, Espagne, 28-11-2017
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - La galerie Botaniko - Landscape Design Workshop
Exclusivité de v2com

La galerie Botaniko

Landscape Design Workshop

Boca Raton, États-Unis, 09-11-2017
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - L'architecture du Cactus Park à Taiwan s'inspire des succulents épineux - CCL Architects & Planners
Exclusivité de v2com

L'architecture du Cactus Park à Taiwan s'inspire des succulents épineux

CCL Architects & Planners

Xinyi District, Taïwan, 01-11-2017
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Collection MTL - Equiparc & Dikini
Exclusivité de v2com

Collection MTL

Equiparc & Dikini

Saint-Jean-sur-Richelieu, Canada, 17-10-2017