EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 2380-01
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 3,4 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 120 Mo


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - L'Ortu Duzzi Project - Buzzo Spinelli Architecture
Exclusivité de v2com

L'Ortu Duzzi Project

Bonifacio, France

Buzzo Spinelli Architecture

The Fishermen's House


Bonifacio, France, 06-06-2017 -

The original commission aimed for a fishermen facility made of 20 workshops. But after in-depth analysis of the site, its history, and the municipality needs; BuzzoSpinelli Architecture proposed to enhance the program by adding a sales area and an urban space.

Following their lead, the general contractor wished to complete this program with an office for the fisherman, another one for the SNSM, and a community hall.

Exchanges of views between both parties gave birth to the final project.

More than just a facility for fishermen, L'OrtuDuzzi project added a new chapter to Bonifacio's story with its material and its endemic gardens.

 

Terms: Complete mission, MOP, OPC and SYN regulations, listed site, ZPPAUP, building permits with ministerial approval.


The Building

Named after its location; L'OrtuDuzzi, in Bonifacian “Gardens where the fresh water runs”, is the chosen site for the fishermen to carry on with the tale of their city.

Those gardens with their spring water, ideal for vegetation, reveal a peaceful place to pass on ancestral skills.

 

Nesting at the foot of a limestone cliff, dreaming of an open space, the fishermen corporation hold decided to dive into the port reminding us that Bonifacio belongs to the sea.

 

The building moulds the cliff and spreads all along the plot. It embraces the whole area generating an urban project as well as an architectural one.

And because it is standing against the cliff, the fishermen's corporation offers a large esplanade connected to the building itself through designed outdoors areas. In this way, net repairs, auction sales, and fishermen's work occupy the shore bringing back to life these -once wild- practices.

 

Wrapped by the beautiful mineralogy of the area, the construction is intended to be rough in its context. The choice of the cast concrete carries proudly the scares of the process.

These concrete horizontal imprints, together with the sliding shutters lines echo the limestone strata behind them.

The sun shades made of horizontal wooden slates animate the building's elevation giving a kinetic effect as well as deck look.

A white concrete acroterion stands out from the background creating shadow for the fishermen and reminding the headland of the city.

The first floor is designed like a belvedere where bonifacian plant species take over the terrace creating a charming space for fellowship and sharing.


Program

20 workshops for the fishermen (storage and working place)

1 garbage room

1 sales area with fish stalls

1 ice maker room

1 office for the fishermen

1 office for SNSM (French Sea Rescue Association)

1 community hall

Outdoor area and landscaped public esplanade

General contractor: Bonifacio's municipality

Project management: BuzzoSpinelli Architecture - architects

ISB, BET - structural engineers

B52, BET - mechanical engineers

Eco SudIngénierie - quantity surveyors

Cost: 1.079.723,90 € ex-Tax

Areas: NET: 320 m²- GROSS: 1098 m²

Schedule: 2012 -2016

Materials: Cast concrete, white cement, Niangon wood (used for naval constructions), and metalwork in thermo-lacquered steel.


The Office

BuzzoSpinelli Architecture is a young architecture practise created in 2014 by Isabelle Buzzo and Jean-Philippe Spinelli, both ENSA graduates - Ecole Nationale Supérieure d'Architecture in Marseille.

Working in Paris and in Bonifacio, the architects have chosen to juggle between the great concert of the city and the wild silence of the island.

 

Embracing architecture, urbanism, and landscaping, the studio's works and projects scales are well-diversified.

Their approach offers each project a solution resulting from a personal and sensitive commitment to a given context.

The architects' practice of architecture is animated by a will to touch.

 

Since 2016, the studio has been awarded the Albums des Jeunes Architectes et des Paysagistes price- AJAP, it has been nominated for the Equerre d'Argent price - first artwork category, and finally it has been laureate of the Archi Design Club Awards - Activity & Industry category.

- 30 -


Contact média
Dossier de presse | 2380-01 - Communiqué de presse | L'Ortu Duzzi Project - Buzzo Spinelli Architecture - Industrial Architecture - Ripped off the cliff, limestone pieces have chosen to dive into the port. - Crédit photo : ©Serge Demailly
Ripped off the cliff, limestone pieces have chosen to dive into the port.
Crédit photo : ©Serge Demailly
Télécharger
Image très haute résolution
18.72 x 12.48
300dpi

~ 14 Mo
Dossier de presse | 2380-01 - Communiqué de presse | L'Ortu Duzzi Project - Buzzo Spinelli Architecture - Industrial Architecture -  The building following the cliff's curves and spreading all along the parcel. - Crédit photo : ©Serge Demailly
The building following the cliff's curves and spreading all along the parcel.
Crédit photo : ©Serge Demailly
Télécharger
Image très haute résolution
18.72 x 12.48
300dpi

~ 15 Mo
Dossier de presse | 2380-01 - Communiqué de presse | L'Ortu Duzzi Project - Buzzo Spinelli Architecture - Industrial Architecture - Widely open on the docks, workhouses offer to public the display of fishermen's work. - Crédit photo : ©Serge Demailly
Widely open on the docks, workhouses offer to public the display of fishermen's work.
Crédit photo : ©Serge Demailly
Télécharger
Image très haute résolution
18.72 x 12.48
300dpi

~ 14 Mo
Dossier de presse | 2380-01 - Communiqué de presse | L'Ortu Duzzi Project - Buzzo Spinelli Architecture - Industrial Architecture - Surrounded by minerality, the construction is meant to be rough. - Crédit photo : ©Serge Demailly
Surrounded by minerality, the construction is meant to be rough.
Crédit photo : ©Serge Demailly
Télécharger
Image très haute résolution
12.48 x 18.72
300dpi

~ 13 Mo
Dossier de presse | 2380-01 - Communiqué de presse | L'Ortu Duzzi Project - Buzzo Spinelli Architecture - Industrial Architecture -  Acoustic panels dressing up the concrete under cover and joineries of steel opening on the belvedere. - Crédit photo : ©Serge Demailly
Acoustic panels dressing up the concrete under cover and joineries of steel opening on the belvedere.
Crédit photo : ©Serge Demailly
Télécharger
Image très haute résolution
12.48 x 18.72
300dpi

~ 8 Mo
Dossier de presse | 2380-01 - Communiqué de presse | L'Ortu Duzzi Project - Buzzo Spinelli Architecture - Industrial Architecture - The building and the cliff encounter and offer to touch. - Crédit photo : ©Serge Demailly
The building and the cliff encounter and offer to touch.
Crédit photo : ©Serge Demailly
Télécharger
Image très haute résolution
18.72 x 12.48
300dpi

~ 12 Mo
Dossier de presse | 2380-01 - Communiqué de presse | L'Ortu Duzzi Project - Buzzo Spinelli Architecture - Industrial Architecture -  Imprints in the concrete vibrate with the sun-breaker slats.<br>  - Crédit photo : ©Serge Demailly
Imprints in the concrete vibrate with the sun-breaker slats.
Crédit photo : ©Serge Demailly
Télécharger
Image très haute résolution
18.72 x 12.48
300dpi

~ 11 Mo
Dossier de presse | 2380-01 - Communiqué de presse | L'Ortu Duzzi Project - Buzzo Spinelli Architecture - Industrial Architecture - The Fishermen's Corporation open to the city life with public spaces within its building. - Crédit photo : ©Serge Demailly
The Fishermen's Corporation open to the city life with public spaces within its building.
Crédit photo : ©Serge Demailly
Télécharger
Image très haute résolution
18.72 x 12.48
300dpi

~ 15 Mo
Dossier de presse | 2380-01 - Communiqué de presse | L'Ortu Duzzi Project - Buzzo Spinelli Architecture - Industrial Architecture - Interstices creating public space reveal the limestone cliff background. - Crédit photo : ©Serge Demailly
Interstices creating public space reveal the limestone cliff background.
Crédit photo : ©Serge Demailly
Télécharger
Image très haute résolution
18.72 x 12.48
300dpi

~ 11 Mo
Dossier de presse | 2380-01 - Communiqué de presse | L'Ortu Duzzi Project - Buzzo Spinelli Architecture - Industrial Architecture - White concrete acroterion stand out against the background with its whiteness and bring depth to the project. - Crédit photo : ©Serge Demailly
White concrete acroterion stand out against the background with its whiteness and bring depth to the project.
Crédit photo : ©Serge Demailly
Télécharger
Image très haute résolution
18.72 x 12.48
300dpi

~ 12 Mo
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - PRATIC 2.0 - GEZA - Gri e Zucchi Architettura srl

PRATIC 2.0

GEZA - Gri e Zucchi Architettura srl

Udine, Italy, 01-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - HôtelLightHouse - Margot Krasojević Architecture
Exclusivité de v2com

Hôtel LightHouse 

Margot Krasojević Architecture

Greater London, United Kingdom, 11-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Concept pour une ferme durable de chanvre et de cannabis médical - Margot Krasojević Architecture
Exclusivité de v2com

Concept pour une ferme durable de chanvre et de cannabis médical

Margot Krasojević Architecture

London, United Kingdom, 10-10-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Construction sur le quai - MGA | MICHAEL GREEN ARCHITECTURE
Exclusivité de v2com

Construction sur le quai

MGA | MICHAEL GREEN ARCHITECTURE

Vancouver, Canada, 07-06-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - L'hôtel qui puise son énergie grâce aux marées - Margot Krasojević Architects
Exclusivité de v2com

L'hôtel qui puise son énergie grâce aux marées

Margot Krasojević Architects

Dumfries and Galloway, United Kingdom, 07-05-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Centre Technique Municipal de Blagnac - NBJ architectes
Exclusivité de v2com

Centre Technique Municipal de Blagnac

NBJ architectes

Montpellier, France, 13-03-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Vignoble Odette Estate - Signum Architecture LLP
Exclusivité de v2com

Vignoble Odette Estate

Signum Architecture LLP

Saint Helena, United States, 15-01-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes remporte un prix «Best of Canada Design» pour les nouveaux bureaux d’Ericsson à Montréal - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes
Exclusivité de v2com

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes remporte un prix « Best of Canada Design » pour les nouveaux bureaux d’Ericsson à Montréal

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Montréal, Canada, 05-12-2017
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Pont à voile rotative - Margot Krasojević Architects
Exclusivité de v2com

Pont à voile rotative

Margot Krasojević Architects

London, United Kingdom, 04-08-2017
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Quartier général de Faber - Gri e Zucchi architetti associati

Quartier général de Faber

Gri e Zucchi architetti associati

Udine, Italy, 18-07-2017