EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 3181-01
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 4,4 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 620 Mo


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - Gymnasium of the Louis de Cormontaigne High School in Metz - agence ENGASSER & associés
Exclusivité de v2com

Gymnasium of the Louis de Cormontaigne High School in Metz

Metz, France

agence ENGASSER & associés

Paris, France, 01-03-2018 -

Louis de Cormontaigne’s new gymnasium is located on the tip of the island between the Moselle River on one side and the canal on the other, a bow-shaped structure across from the day school and the motorway, the location’s major acoustic challenge. The building reproduces the orientation of the high school building and is perpendicular to the canal. It has also been designed according to the input of light with broad openings in Reglit glass on the north-by-northeast side to offer unified, ideal natural light. The south-by-southwest side has been designed as very opaque, like a mask—a large acoustic shield to counter the motorway noise. Work on the volumes and roofs, reproducing the shed-like appearance, also adds to the indoor staging and the design of the sports areas. Composed of a main all-purpose gym entirely clad in wood and a secondary gym for body-building, the new gym offers the best possible conditions for all sporting activities.


A Challenging Context

The new gymnasium is located on the site like a ship’s bow, facing the Louis de Cormontaigne High School building, a three-story structure housing the classrooms between the Moselle River and the canal and facing the motorway, which is the site’s main acoustic challenge. The decision to place the playing field between the two buildings creates a welcome distance between them. It makes it possible to suitably meet the need for working continuity with the present gymnasium and the entire high school having to continue to operate until the new complex is delivered.

The geometric composition reproduces the high school’s orientation, perpendicular to the canal, with a slight concentric zone rotation up to the bridge, which itself is a part of the design. It incorporates the outdoor areas like full-fledged elements of the entire layout.

To limit the motorway noise, the southwest facade has been designed very opaque like a shield, a purposely elevated acoustic screen to both create a shed in the north and to protect it from the motorway noise. This facade is covered by cladding over insulation on the outside, then another wooden soundproofing layer on the inside. It thereby ensures both thermal and acoustic quality inside both sports halls. 


Three Layers, Three Roofs

The sports halls call for imposing volumes that are often difficult to incorporate into an urban setting. Here, we have carved the building up into several layers. It includes a low, telluric foundation; this is the volume of the annexes. Above it three ledges form 3 layers that cut through the top of the big halls through which abundant natural light flows in.

This composition creates 3 ledges for 3 roofs:

The first roof caps the low volume of the annexes. It is landscaped because it is visible from the school building, the classrooms, and motorway. It is extended by a slight overhang of the roof between the annexes and the outdoor areas.

The second roof covers the large halls. A slight inflection translates the sectioning, a two-layer sealant placed onto a steel base.

The third roof serves as an acoustic screen facing the motorway. Its curve enables a third contribution from the north, partially vertical light, and completes the luminous scheme. It is clad in continuous metal between the roof and its vertical part.

  

Bright Spaces

With a view to visual and environmental comfort it is essential for gymnasiums to choose the best orientation in relation to the sun. In this case the gym’s north/south position highlights the quality of natural light.

 

The vertical, abundant northern light provides the uniformity good for sports because it isn’t too dazzling. The translucent Reglit glass of the northern facades provides generous, harmonious light in the main gym’s remotest corners. The sheds make it possible to increase the light cone throughout the entire volume of the two gyms that avoids shadowy or overly bright areas. They also add to the indoor decor and the design of sports areas.

 

The soft, controlled southern light provides the gyms with added heat from the sun. This intentionally soft opening gives a direct view to the surrounding plant life and woodland, creating a warm, friendly undergrowth-like atmosphere.

 

The presence of a “hat” at the upper level makes it possible to avoid overheating from sunlight in the summer while still taking advantage of the winter sun. 

 

The gyms thereby enjoy excellent lighting and add to the building’s heating performance while providing a pleasant view.


Simple, Readable Functionality

The annexes’ low volumes open onto the athletics track and outdoor football pitch. It revolves around the volume of the main gym by circling it on the northern and southeastern corners. A large glass facade in this low volume makes the foot traffic-friendly, pleasant and bright. Interaction with the outdoor areas is therefore clear-cut. This entire low volume is topped by a green roof to limit the volumes in rainwater retention, improve heating and offer a pleasant view from the classrooms which have an uninterrupted view of the new gym.

This base condenses the many access points, i.e. from the path along the embankment for outdoor users, from the high school’s buildings and from the outdoor track and pitch.

The inside has been organised to enable several uses of the annexes and access points:

• The smaller gym has a dedicated changing room. It is located across from it and also opens onto the outdoor areas

• the main gym has two dedicated changing rooms, also accessible through the glass band

• the main access to the centre gives onto both gyms with a second access point into the main gym

• a secondary access point from the embankment for sporting associations and clubs (evenings and weekends)

• outdoor access to the service and storage rooms

 

The entry hall for the general public can easily be seen from the school and outdoor areas. It communicates with the entrances of the two gyms, the reception, the toilets, the changing rooms for teachers and the service areas. A friendly space that, weather-permitting, extends to the outdoor space. The changing rooms are walk-through in order to adhere to the ideal layout:

• dirty feet/clean feet

• street shoes/sports shoes

 

Technical sheet 

Location: Metz (57)

Client: Région Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine

Team:  agence Engasser & associés

ID+ (engineer)

Programme: Reconstruction and extension of the gymnasium, two gyms and an outdoor field 

Area: 2,000 m² SP - 1,850 m² SU

Budget: 2.9 M€ HT

Year: 2013–2017


Photographers: Mathieu Ducros

- 30 -


Contact média
Dossier de presse | 3181-01 - Communiqué de presse | Gymnasium of the Louis de Cormontaigne High School in Metz - agence ENGASSER & associés - Institutional Architecture - Crédit photo : ©aEa, agence Engasser+associés
Crédit photo : ©aEa, agence Engasser+associés
Télécharger
Image moyenne résolution
10.0 x 5.0
300dpi

~ 3,7 Mo
Dossier de presse | 3181-01 - Communiqué de presse | Gymnasium of the Louis de Cormontaigne High School in Metz - agence ENGASSER & associés - Institutional Architecture - Crédit photo : ©aEa, agence Engasser+associés
Crédit photo : ©aEa, agence Engasser+associés
Télécharger
Image moyenne résolution
10.34 x 5.72
300dpi

~ 1,8 Mo
Dossier de presse | 3181-01 - Communiqué de presse | Gymnasium of the Louis de Cormontaigne High School in Metz - agence ENGASSER & associés - Institutional Architecture - Crédit photo : ©aEa, agence Engasser+associés
Crédit photo : ©aEa, agence Engasser+associés
Télécharger
Image haute résolution
16.13 x 3.32
300dpi

~ 1,3 Mo
Dossier de presse | 3181-01 - Communiqué de presse | Gymnasium of the Louis de Cormontaigne High School in Metz - agence ENGASSER & associés - Institutional Architecture - Crédit photo : ©aEa, agence Engasser+associés
Crédit photo : ©aEa, agence Engasser+associés
Télécharger
Image haute résolution
15.96 x 3.64
300dpi

~ 1,1 Mo
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - 104 logements en accession et sociaux àIvry-sur-Seine - agence ENGASSER & associés
Exclusivité de v2com

104 logements en accession et sociaux à Ivry-sur-Seine

agence ENGASSER & associés

Paris, France, 30-01-2018
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - La Maison des Sports à Bezons - agence ENGASSER & associés
Exclusivité de v2com

La Maison des Sports à Bezons

agence ENGASSER & associés

Paris, France, 12-01-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le nouvel emblématique Walterdale Bridge connecte la ville, la nature et les individus - DIALOG

Le nouvel emblématique Walterdale Bridge connecte la ville, la nature et les individus  

DIALOG

Edmonton, Canada, 23-05-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Trois nouveaux directeurs nommés au sein d’EVOQ Architecture, assurant la pérennité de l’entreprise. - EVOQ Architecture

Trois nouveaux directeurs nommés au sein d’EVOQ Architecture, assurant la pérennité de l’entreprise.

EVOQ Architecture

Montréal, Canada, 16-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Mise en lumière et réaménagement de la Bibliothèque de l’Université Bishop’s - LumiGroup
Exclusivité de v2com

Mise en lumière et réaménagement de la Bibliothèque de l’Université Bishop’s

LumiGroup

Montréal, Canada, 02-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Maison de la littérature - Chevalier Morales Architectes
Exclusivité de v2com

Maison de la littérature

Chevalier Morales Architectes

Montréal, Canada, 26-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - École Metis Beach Intermediate - PROULXSAVARD + CCM2 consortium d'architectes
Exclusivité de v2com

École Metis Beach Intermediate

PROULXSAVARD + CCM2 consortium d'architectes

Québec, Canada, 25-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - OostlijnMétro - GROUP A
Exclusivité de v2com

Oostlijn Métro

GROUP A

Rotterdam, Netherlands, 22-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - École secondaire Ayb - Storaket Architectural Studio
Exclusivité de v2com

École secondaire Ayb

Storaket Architectural Studio

Yerevan, Armenia, 13-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le nouveau Royal Alberta Museum - DIALOG

Le nouveau Royal Alberta Museum

DIALOG

Edmonton, Canada, 05-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le centre familial Breazzano ouvre la voie au développement académique à Collegetown - ikon.5 architects

Le centre familial Breazzano ouvre la voie au développement académique à Collegetown

ikon.5 architects

New York, United States, 13-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Un centre de ressources d'apprentissage et un salon communautaire au cœur du campus du Suffolk County Community College - ikon.5 architects

Un centre de ressources d'apprentissage et un salon communautaire au cœur du campus du Suffolk County Community College

ikon.5 architects

New York, United States, 30-01-2019