EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 924-01
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 8,9 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 180 Mo


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - Family creche in Drulingen - Fluor Architecture

Family creche in Drulingen

Drulingen, France

Fluor Architecture


Strasbourg, France, 10-04-2012 - Situed on a very small piece of land, the project has been enriched by the resistance from the site to the elements of the mission brief. First of all, this « family crèche » is a living space where the children thrive and a workplace for the staff. The building is the set for this environment in every aspects and needs but also in its poetical dimension.

The facility is seen as a cocoon sheltering the most fragile, it conjures up the idea of quietness behind a protection, the rigor and cleanliness reigns in this leisure space where the child starts his life in society. Introverted in appearence, the building is sheltered by a wooden shell - an envelope in the physical and symbolic meanings of the term. Considered as a skin protecting from the fast-paced world around, this envelope embodies the idea of a border between the everyday life and the warm and cosy environment of the « family crèche ».

The Brief
The construction of this « family crèche » gathers different entities: a « flexible attendance childcare centre » for 40 children, a drop-in centers for parents and children a childminder facility, childcare day center for 30 children as well as a kitchen for 100 meals (cooking finalized on site).
The mission includes the design of the exteriors (yard, green areas and car park).
The drop-off spaces and its surroundings are financed by the municipality (schedulded - end of 2010)

Site constraints
The shape of the plot is roughly triangular and very exiguous.
There is an existing police station on it (subsequently refurbished in offices and dwelling – not included in the mission).
The plot is located at the entrance to the town, bordering the local county road.

Construction system
The concrete frame (in-situ concrete walls and hollow-core slabs) is externally insulated to give an important thermal inertia which help maintaining a steady interior temperature.
Timber louvres on timber frame are linked to the facade by galvanized steel profiles.

Materials
Envelope : On the street, the siberian larch mesh and cladding (Silverwood) protects the external insulation in cellulose wadding. On the back, the external insulation is covered with a light colored render (STO).
All the flat roofs are planted. (Sopranature) exception made for the yard on the first floor which is covered with a waterproof concrete screed and surrounded by a fence with an uneven pace (Oobamboo of Normaclo).
The window frames in siberian larch or in painted pine are made by the carpenter in charge of the whole project.
On the inside : Studs and suspended acoustic ceilings are all in plasterboard (Placo), the floor heating system is covered with a rubber floor (Tarket). The sanitary equipments are provided by Villeroy and Bosch, the plugs and switches are from the german brand Jung. The chidren’s furniture has been selected from the Haba catalogue.

Energetic performance
Located in Alsace in north-eastern France, the project consumes 140kWhep/sqm/year (for a contextualised target of 156kWhep/sqm/year) hence a gain of 10 % compared to the current Energy Consumption Guidelines. The building can be considered « HEP High environmental performance » (which wasn’t a requirement and wasn’t budgetised by the client).
- 30 -


Contact média
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Fondation Vincent van GoghRéhabilitation, extension. - Fluor Architecture
Exclusivité de v2com

Fondation Vincent van Gogh 
Réhabilitation, extension.

Fluor Architecture

Strasbourg, France, 25-11-2014
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes   donne un nouveau souffle au Planétarium Dow - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes donne un nouveau souffle au Planétarium Dow

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Montréal, Canada, 12-12-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Hôtel de ville de Rigaud - Affleck de la Riva architectes

Hôtel de ville de Rigaud

Affleck de la Riva architectes

Montréal, Canada, 03-12-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - L’Édifice Wilder – Espace Danse obtient la certification LEED NC, niveau argent - Ædifica
Exclusivité de v2com

L’Édifice Wilder – Espace Danse obtient la certification LEED NC, niveau argent 

Ædifica

Montréal, Canada, 28-11-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Manège militaire Voltigeurs de Québec: la réhabilitation d’un joyau historique où dialoguent  architecture patrimoniale et contemporaine - A49 / DFS / STGM architectes en consortium
Exclusivité de v2com

Manège militaire Voltigeurs de Québec : la réhabilitation d’un joyau historique où dialoguent
architecture patrimoniale et contemporaine

A49 / DFS / STGM architectes en consortium

Québec, Canada, 31-10-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - CIS Nordhavn- nouveau bâtiment scolaire et lycée pour l'école internationale de Copenhague - C.F. Møller Architects

CIS Nordhavn - nouveau bâtiment scolaire et lycée pour l'école internationale de Copenhague

C.F. Møller Architects

København, Danemark, 06-08-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - La firme EVOQ Architecture poursuit sa croissance à Ottawa - EVOQ Architecture
Exclusivité de v2com

La firme EVOQ Architecture poursuit sa croissance à Ottawa

EVOQ Architecture

Montréal, Canada, 13-07-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le centre de découverte du parc national des Îles-de-Boucherville récompensé par plusieurs prix d'architecture - Smith Vigeant architectes

Le centre de découverte du parc national des Îles-de-Boucherville récompensé par plusieurs prix d'architecture

Smith Vigeant architectes

Montréal, Canada, 08-07-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le « Museum at the Gateway Arch », entièrement rénové et agrandit, ouvre ses portes - James Carpenter Design Associates
Exclusivité de v2com

Le « Museum at the Gateway Arch », entièrement rénové et agrandit, ouvre ses portes

James Carpenter Design Associates

New York, États-Unis, 03-07-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Un nouveau centre culturel ouvre ses portes au Nunavik - Blouin Orzes architectes
Exclusivité de v2com

Un nouveau centre culturel ouvre ses portes au Nunavik

Blouin Orzes architectes

Montréal, Canada, 19-06-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Au Cégep Marie-Victorin, l’artestau service de l’éducation! - Cégep Marie-Victorin
Exclusivité de v2com

Au Cégep Marie-Victorin, l’art est au service de l’éducation!

Cégep Marie-Victorin

Montréal, Canada, 11-06-2018