EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 916-13
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 2,5 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 500 Mo


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Breathes New Life into the Dow Planetarium - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Breathes New Life into the Dow Planetarium

Montréal, Canada

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

A new vocation for the former Dow Planetarium, now home to ÉTS Centech, one of the largest technology company accelerators of in Canada.


Montréal, Canada, 12-12-2018 -

On December 11, the new Centech premises were officially inaugurated in the former Dow Planetarium by the Director General of the École de technologie supérieure, Mr. Pierre Dumouchel, and by the Director of Technological Entrepreneurship and Innovation and Centech Executive Director, Mr. Richard Chénier, in the presence of the Parliamentary Secretary to the Minister of Innovation, Science and Economic Development, Mr. David Lametti, the Minister of Education and Higher Education, Mr. Jean-François Roberge and the Head of the Smart City, Information Technology, Innovation and Advanced Education Executive Committee for the City of Montreal, Mr. François William Croteau.

 

Closed since 2011 after 45 years of existence and transferred to the École de technologie supérieure (ÉTS) by the City of Montreal, the conversion project by Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes aimed to rehabilitate this iconic building located at 1000 St. Jacques in Griffintown, in the heart of the Quartier de l’Innovation to welcome Centech, a business incubator. Founded by ÉTS, Centech is a non-profit organization that aims to support technology companies by promoting their economic development and technology transfer.

 

In the spirit of creating synergies between the university community, the business community, the citizens and the ÉTS community, the new vocation of the Planetarium commissioned the typology of spaces: spaces to encourage encounters, collaboration and reflection linked to tools and advanced technologies, spaces of social diversity and exchange platforms for sharing knowledge.

 

Design approach and architectural challenges

The main architectural challenge met by Menkes Shooner Dagenais LeTourneux Architectes was to find a way to bring light into the heart of this building designed and intended, by definition and function, to be both obscure and opaque while preserving the memory and the nature of the place, inscribed in the imagination of Montrealers.

 

The choice to develop the project around the concepts of revolution (about an axis) and the circular shape, imposed by the intrinsic nature of the building, was decisive. Inspired by the perpetual movements of the universe and by the curious complexity of ancient instruments such as the astrolabe or the Orrery machine that translate it, the team of architects transformed the former Dow Planetarium not only into a place that allows to see and explains the cosmic movement, but into a dynamic place which uses it. The era of observation having gone by, this building becomes a generator, accelerator and source of inventions.

 

Beyond the materiality, the architects have thus favored the formal language to make the movement and this acceleration real and perceptible: from the gears that recall walls composed of a juxtaposition of vertical slats to the concentric circles which are superimposed in the plan, everything is about mechanical rotation and spinning.

 

The center of the building is an open circular space accessible on all sides and that controls the entire spatial organization of the building. Designed to be the heart of the accelerator in the image of a crucible of innovation and announcing the premises of what will be created in this place, it is intended for unplanned encounters and opportunities that are often at the origin of the greatest discoveries.

 

The mechanics of the rest of the building are entirely articulated around this central space. Similar to the ingenious principle of watchmaking and the cogwheel, a concentric circulation path leads to the café, the meeting space and the ideation room that wrap around and revolve about a solidary and precise mechanism.

 

Attached to this rotational movement along the main axis of the building, spaces intended for businesses that will accompany creators on their journey of technological creation complete this clever device.

 

Special technical features

 

  • Curved glass walls: Complex work to realize and some walls, acting both as partitions and guardrails (great height), required oversized glass panels.

  • Use of curved laminated timber: Used both as a structural and finishing component in the two monumental staircases.

  • Polished concrete slab: The ventilation and all other electromechanical components built into the slab required tight and constant coordination during construction.

  • Electromechanical components: They are all located below the floor slab. This approach made it possible to free up the existing caisson ceilings and allow full-height glass walls.

  • Acoustics: Acoustic foam and panels were integrated into the particular volumetry related to the previous use of the premises.


Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes is one of the largest architectural and design firms in Canada. Realizing projects in the institutional, corporate, cultural and residential fields, the firm is a reference in design, construction and project management. Backed by an experienced team of more than 115 professionals, the firm is known for its excellent approach and ability to design creative and innovative architectural responses.

www.msdl.ca

    

About ÉTS

The École de technologie supérieure is one of the ten constituents of the Université du Québec. It trains engineers and researchers recognized for their practical and innovative approach, the development of new technologies and their transfer to companies. Nearly one in four Quebec engineers graduates from ÉTS, which has 11,000 students, including 2,650 at the graduate level. Specializing in applied training and engineering research, ÉTS enjoys a unique partnership with the business community and industry.

www.etsmtl.ca

 

About Centech

Created in 1996 by ÉTS, Centech is a start-up booster dedicated to technological objects and other advanced technologies with high growth potential. Thanks to its two programs—Acceleration and Propulsion—Centech acts as a real instrument of growth, creating one of the largest densities of high-level technological entrepreneurs in Canada. In addition, Centech welcomes, within open innovation cells, large companies and companies that want to design new products with the agility of emerging companies while having access to all the benefits of Centech and its entrepreneurial ecosystem.

www.centech.co

 

Information sheet

 

Project name | Conversion of ÉTS’s Dow Planetarium

Location | Montréal, Qc

Client | École de technologie supérieure (ÉTS)

Site area| 6,000 m²

Building area | 2,000 m²

Completion date | 2018

 

Architecture 

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes


Partner in charge | Anik Shooner, architect 

Lead designer | Jean-Pierre LeTourneux, architect

Project manager | Julie Morin, architect

Team | Mehand Aziz, Frédérick Dumas, Marie-Eve Éthier Chiasson, Sylvain Gagné, Pierre Gervais, Marc-Antoine Grondin, Mario Isa, Claude Labbé, Louis Laperrière, Gaspard Marier, Anne-Marie Nguyen, Joanne Parent, Charles Laurence Proulx, Gaétan Roy, Cuong Tran.

  

Engineers

Structure | SDK

Mechanical—Electrical | Bouthillette Parizeau et Associés

Civil | GHD

Glazing | CPA Verre Structurel inc.

  

Acoustician | SNC-Lavalin

Landscape Architecture | NIP Paysage

Entrepreneur | QMD

Photographer | Stéphane Brügger

- 30 -


Contact média
  • Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes
  • Natacha Kotarski | Communications Manager
  • nkotarski@msdl.ca 
  • +1 514-866-7291 extension 371
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes signe la nouvelle Bibliothèque Webster de l’Université Concordia - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes
Exclusivité de v2com

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes signe la nouvelle Bibliothèque Webster de l’Université Concordia

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Montréal, Canada, 27-03-2018
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Trois nouveaux associés chezMenkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes
Exclusivité de v2com

Trois nouveaux associés chez Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Montréal, Canada, 23-03-2018
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - La Maison des étudiants de l’École de technologie supérieure (ÉTS) - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

La Maison des étudiants de l’École de technologie supérieure (ÉTS)

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Montréal, Canada, 01-01-2018
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes remporte un prix «Best of Canada Design» pour les nouveaux bureaux d’Ericsson à Montréal - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes
Exclusivité de v2com

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes remporte un prix « Best of Canada Design » pour les nouveaux bureaux d’Ericsson à Montréal

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Montréal, Canada, 05-12-2017
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Première pelletée de terre pour le Laurent & Clark - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Première pelletée de terre pour le Laurent & Clark

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Montréal, Canada, 19-05-2017
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Trois nouvelles associées chezMENKÈS SHOONER DAGENAIS LETOURNEUX Architectes - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Trois nouvelles associées chez
MENKÈS SHOONER DAGENAIS LETOURNEUX Architectes

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Montréal, Canada, 30-01-2017
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes : de prestigieux prix pour la Maison des étudiants de l'ÉTS et la Vitrine étudiante de Polytechnique - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes : de prestigieux prix pour la Maison des étudiants de l'ÉTS et la Vitrine étudiante de Polytechnique

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Montréal, Canada, 14-10-2016
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Dévoilement du Laurent & Clark - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Dévoilement du Laurent & Clark

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Montréal, Canada, 18-04-2016
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Menkès Shooner Dagenais Letourneux Architectes remporte le prix d’excellence lors du Gala Durabilys 2016 - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Menkès Shooner Dagenais Letourneux Architectes remporte le prix d’excellence lors du Gala Durabilys 2016

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Montréal, Canada, 30-03-2016
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Quatre projets finalistes aux Prix d’excellence en architecture 2013 de l’Ordre des Architectes du Québec - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Quatre projets finalistes aux Prix d’excellence en architecture 2013 de l’Ordre des Architectes du Québec

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Montreal, Canada, 14-11-2013
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Pfizer Canada inc. siège social - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Pfizer Canada inc. siège social

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Montreal, Canada, 26-02-2012
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le nouvel emblématique Walterdale Bridge connecte la ville, la nature et les individus - DIALOG

Le nouvel emblématique Walterdale Bridge connecte la ville, la nature et les individus  

DIALOG

Edmonton, Canada, 23-05-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Trois nouveaux directeurs nommés au sein d’EVOQ Architecture, assurant la pérennité de l’entreprise. - EVOQ Architecture

Trois nouveaux directeurs nommés au sein d’EVOQ Architecture, assurant la pérennité de l’entreprise.

EVOQ Architecture

Montréal, Canada, 16-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Mise en lumière et réaménagement de la Bibliothèque de l’Université Bishop’s - LumiGroup
Exclusivité de v2com

Mise en lumière et réaménagement de la Bibliothèque de l’Université Bishop’s

LumiGroup

Montréal, Canada, 02-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Maison de la littérature - Chevalier Morales Architectes
Exclusivité de v2com

Maison de la littérature

Chevalier Morales Architectes

Montréal, Canada, 26-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - École Metis Beach Intermediate - PROULXSAVARD + CCM2 consortium d'architectes
Exclusivité de v2com

École Metis Beach Intermediate

PROULXSAVARD + CCM2 consortium d'architectes

Québec, Canada, 25-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - OostlijnMétro - GROUP A
Exclusivité de v2com

Oostlijn Métro

GROUP A

Rotterdam, Netherlands, 22-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - École secondaire Ayb - Storaket Architectural Studio
Exclusivité de v2com

École secondaire Ayb

Storaket Architectural Studio

Yerevan, Armenia, 13-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le nouveau Royal Alberta Museum - DIALOG

Le nouveau Royal Alberta Museum

DIALOG

Edmonton, Canada, 05-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le centre familial Breazzano ouvre la voie au développement académique à Collegetown - ikon.5 architects

Le centre familial Breazzano ouvre la voie au développement académique à Collegetown

ikon.5 architects

New York, United States, 13-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Un centre de ressources d'apprentissage et un salon communautaire au cœur du campus du Suffolk County Community College - ikon.5 architects

Un centre de ressources d'apprentissage et un salon communautaire au cœur du campus du Suffolk County Community College

ikon.5 architects

New York, United States, 30-01-2019