Dossier de presse no. 1142-06

Journalistes! Découvrez ce projet prêt à être publié. Créez gratuitement un compte média v2com pour télécharger les images haute résolution.

Créez un compte média
Dossier de presse - Communiqué de presse - La Cardinale - L. McComber

Dossier de presse | no. 1142-06

La Cardinale

Montréal, Canada

L. McComber

A breath of fresh air for this semi-detached Tudor in Ville-Saint- Laurent 

Montréal, Canada, 03-04-2017 - 

For a long time, this semi-detached house built in the 1950s in Montréal’s Ville-Saint-Laurent neighbourhood was home to a family of three young children. Over the years, many extensions were added to its aging structure. At the back, its broken-up spaces had only one opaque door and four small windows. Built without a foundation and worn by time, the annexes in the backyard were keeping the abundant natural light from coming into the kitchen. After the children fled the coop, the house was due to undergo major renovations, particularly to meet the needs of the owner’s new lifestyle. The owner entrusted his project to L. McComber architects with three goals in mind: open the living spaces, make the most of the natural light and garden view, and preserve the spirit of this family home filled with memories.

 

Tudor, please

From the street, the existing façade is Tudor-inspired, with its wooden half‑timbering and plaster on the second floor. The classic pattern is most obvious above the garage on the gable wall. By extending this space towards the back, a connection is created between the two sides of the house. On the side façade, red clay brick wraps around the ground floor to the deck. The second floor picks up the half-timbering pattern, painted in contemporary colours. Striking a contrast with the light grey walls, black geometric lines frame the windows and come together at the back in a triangular gable pattern. The end of the long structure projects against the back wall, with its black sheet-metal cladding and abundant windows exposing the open-plan living spaces inside. At its foot, the new back deck extends the kitchen by way of a large raised glass door. 

 

The backyard - at last

Inside, the living spaces are open-plan. By strategically removing certain partitions, the ground‑floor layout opens the heart of the house onto the backyard. Right in the middle of the opened space, the large kitchen island reveals a change in level that offers a standing workstation on one side and a few seats on the other. In its extension, the double height maximizes natural light. Above, a narrow walkway connects the master bedroom to its bathroom, providing a spectacular top view into the yard on one side and the living area below on the other. With its steel Vierendeel railing and thin wood board floor, it looks and feels like a suspended footbridge.

 

Elegant but simple materials

In contrast with the unique exterior, the interior of the house is decorated with elegant simplicity. In the light-bathed kitchen, the slate floor and black marble countertop set a classic but contemporary tone. Throughout the house, frosted glass, light grey marble, and white painted drywall make for a cool but very striking palette. Preserved in its original state, the stained red oak panelling in the dining room inspired the choice of finishes for all the floors and built-in cabinetwork.

 

La Cardinale

This transformation is proof that the reinterpretation of an old architectural style can be an inspirational starting point for harmoniously integrated contemporary architecture. Classic compositions can be reimagined to recreate new effects that honour the past. The integration of existing spaces, the use of old materials or even the transposition of characteristic features offers countless opportunities for immersion into an aging urban heritage. But, never mind that—Cardinal Street has finally taken a breath of fresh air!


Specifications

Project name: La Cardinale

Location: Ville Saint-Laurent, Montréal

Architect/designer: L. McComber ltée

Design team:  Philip Staszewski, David Grenier, Olivier Lord, Emmanuelle Lauzier et Laurent McComber 

General contractor: Construction Yannick Robert

Engineer: Latéral Conseil

Object design: Obiekt

Photo credit: Raphaël Thibodeau

Project end date: 2016

Budget: 695 800$

Area: 1 290 ft2


L. McComber, living architecture

L. McComber is an architectural and design firm well‑known for the relevance of its urban design. From building residential units on irregular lots to designing niche businesses and transforming cramped or unloved spaces, each project unites evocative visuals with impeccable execution.


Laurent McComber, the firm’s founding architect, started out working as a general contractor for eight years, melding construction with design. Since 2005, his approach has focused on the quality of relationships forged through each project and on the involvement of craftspeople in the design process. Surrounded by a dynamic and creative team, he is approached by clients who are passionate about architecture, including Piknic Électronik, Rise Kombucha and Bota Bota, just to name a few. 


The firm’s many awards and varied publications speak to the community’s interest in its work.  Recipient of the OAQ Prix d’excellence award for its Lignes aériennes project in 2009, L. McComber has more recently won the Grand prix du design award in 2015 for clinique D in Laval as well as the inaugural Frédéric Metz award  - Commerce Design Montréal - for the Boulangerie Guillaume project in Montréal’s Mile End district. 

- 30 -

Pour plus d’informations

  1. lmccomber.ca/en/

Contact média

Pièces jointes

Images basse résolution ~ 4 Mo
Images haute résolution ~ 100 Mo

Termes et conditions

Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire. Merci d’inclure la source v2com lorsque possible et il est toujours apprécié de recevoir les versions PDF de vos articles.

Dossier de presse | 1142-06 - Communiqué de presse | La Cardinale - L. McComber - Architecture résidentielle - Façade latérale prolongeant le volume au dessus du garage - Crédit photo : Raphaël Thibodeau
Façade latérale prolongeant le volume au dessus du garage
Crédit photo : Raphaël Thibodeau
Télécharger

Image haute résolution : 16.67 x 11.11 @ 300dpi ~ 6 Mo

Dossier de presse | 1142-06 - Communiqué de presse | La Cardinale - L. McComber - Architecture résidentielle - L'îlot de marbre noir baigné de lumière naturelle - Crédit photo : Raphaël Thibodeau
L'îlot de marbre noir baigné de lumière naturelle
Crédit photo : Raphaël Thibodeau
Télécharger

Image haute résolution : 16.67 x 11.11 @ 300dpi ~ 3,5 Mo

Dossier de presse | 1142-06 - Communiqué de presse | La Cardinale - L. McComber - Architecture résidentielle - La cuisine avec sa double hauteur offrant une station de travail et des places assises - Crédit photo : Raphaël Thibodeau
La cuisine avec sa double hauteur offrant une station de travail et des places assises
Crédit photo : Raphaël Thibodeau
Télécharger

Image haute résolution : 12.5 x 16.67 @ 300dpi ~ 3,1 Mo

Dossier de presse | 1142-06 - Communiqué de presse | La Cardinale - L. McComber - Architecture résidentielle - L'îlot de marbre noir vu de la passerelle - Crédit photo : Raphaël Thibodeau
L'îlot de marbre noir vu de la passerelle
Crédit photo : Raphaël Thibodeau
Télécharger

Image haute résolution : 8.86 x 11.81 @ 300dpi ~ 3,1 Mo

Dossier de presse | 1142-06 - Communiqué de presse | La Cardinale - L. McComber - Architecture résidentielle - Les tabourets en acier plié signés Obiekt - Crédit photo : Raphaël Thibodeau
Les tabourets en acier plié signés Obiekt
Crédit photo : Raphaël Thibodeau
Télécharger

Image haute résolution : 12.31 x 16.41 @ 300dpi ~ 4 Mo

Dossier de presse | 1142-06 - Communiqué de presse | La Cardinale - L. McComber - Architecture résidentielle - La passerelle surplombant la cuisine avec vue sur le jardin - Crédit photo : Raphaël Thibodeau
La passerelle surplombant la cuisine avec vue sur le jardin
Crédit photo : Raphaël Thibodeau
Télécharger

Image haute résolution : 12.55 x 16.67 @ 300dpi ~ 4,4 Mo

Dossier de presse | 1142-06 - Communiqué de presse | La Cardinale - L. McComber - Architecture résidentielle - La passerelle qui communique de la chambre principale à la salle de bain - Crédit photo : Raphaël Thibodeau
La passerelle qui communique de la chambre principale à la salle de bain
Crédit photo : Raphaël Thibodeau
Télécharger

Image haute résolution : 12.5 x 16.67 @ 300dpi ~ 2,9 Mo

Dossier de presse | 1142-06 - Communiqué de presse | La Cardinale - L. McComber - Architecture résidentielle -  Penderie en chène rouge intégré au volume de l'escalier  - Crédit photo : Raphaël Thibodeau
Penderie en chène rouge intégré au volume de l'escalier
Crédit photo : Raphaël Thibodeau
Télécharger

Image haute résolution : 12.5 x 16.67 @ 300dpi ~ 3,3 Mo

Dossier de presse | 1142-06 - Communiqué de presse | La Cardinale - L. McComber - Architecture résidentielle - L'escalier avec ses marches et contre marches en chène rouge teint - Crédit photo : Raphaël Thibodeau
L'escalier avec ses marches et contre marches en chène rouge teint
Crédit photo : Raphaël Thibodeau
Télécharger

Image moyenne résolution : 7.9 x 10.53 @ 300dpi ~ 4,2 Mo

Dossier de presse | 1142-06 - Communiqué de presse | La Cardinale - L. McComber - Architecture résidentielle - Garde corps en acier découpé numériquement - Crédit photo : Raphaël Thibodeau
Garde corps en acier découpé numériquement
Crédit photo : Raphaël Thibodeau
Télécharger

Image haute résolution : 12.04 x 16.05 @ 300dpi ~ 3,4 Mo

Dossier de presse | 1142-06 - Communiqué de presse | La Cardinale - L. McComber - Architecture résidentielle -  Penderie encastrée existante bordée d'un vitrage opalescent de plein pied  - Crédit photo : Raphaël Thibodeau
Penderie encastrée existante bordée d'un vitrage opalescent de plein pied 
Crédit photo : Raphaël Thibodeau
Télécharger

Image haute résolution : 12.5 x 16.67 @ 300dpi ~ 4,2 Mo

Dossier de presse | 1142-06 - Communiqué de presse | La Cardinale - L. McComber - Architecture résidentielle -  La salle de bain de marbre gris pâle baignée de lumière naturelle  - Crédit photo : Raphaël Thibodeau
La salle de bain de marbre gris pâle baignée de lumière naturelle
Crédit photo : Raphaël Thibodeau
Télécharger

Image haute résolution : 16.67 x 11.11 @ 300dpi ~ 5,7 Mo

Dossier de presse | 1142-06 - Communiqué de presse | La Cardinale - L. McComber - Architecture résidentielle - La façade arrière, vue du jardin - Crédit photo : Raphaël Thibodeau
La façade arrière, vue du jardin
Crédit photo : Raphaël Thibodeau
Télécharger

Image haute résolution : 8.77 x 11.7 @ 300dpi ~ 5,4 Mo

Dossier de presse | 1142-06 - Communiqué de presse | La Cardinale - L. McComber - Architecture résidentielle - Avant - Crédit photo : L. McComber
Avant
Crédit photo : L. McComber
Télécharger

Image moyenne résolution : 5.4 x 3.6 @ 300dpi ~ 340 ko

Dossier de presse | 1142-06 - Communiqué de presse | La Cardinale - L. McComber - Architecture résidentielle - Les plans du projet incluant les plans de démolition - Crédit photo : L. McComber
Les plans du projet incluant les plans de démolition
Crédit photo : L. McComber
Télécharger

Image très haute résolution : 24.0 x 18.0 @ 300dpi ~ 4,3 Mo

Vous pourriez également aimer...

Même entreprise
Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - La Cardinale - L. McComber

Montréal, Canada, 03-04-2017

La Cardinale

L. McComber

Même entreprise
Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - Piknic Électronik Montréal - L. McComber

Montréal, Canada, 23-09-2016

Piknic Électronik Montréal

L. McComber

Même entreprise
Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - Clinique D diaphane: thérapie par la lumière - L. McComber
Même entreprise
Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - Juliette aux combles - L. McComber

Montréal, Canada, 06-02-2015

Juliette aux combles

L. McComber

Même entreprise
Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - Crudessence chez Avril - L. McComber

Montréal, Canada, 03-07-2014

Crudessence chez Avril

L. McComber

Même entreprise
Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - Via Capitale – Vitrine Éco - L. McComber

Montréal, Canada, 13-05-2014

Via Capitale – Vitrine Éco

L. McComber

Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - Là-haut - ESPACE VITAL architecture

Montréal, Canada, 11-06-2019

Là-haut

ESPACE VITAL architecture

Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - La Poudreuse - Luc Plante architecture + design

Saint-Lambert, Canada, 07-06-2019

La Poudreuse

Luc Plante architecture + design