EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 1172-03
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Restriction de publication
Vous devez être connecté pour faire une demande d'autorisation de publication.

Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 5,4 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 210 Mo


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - Slate House - Affleck de la Riva architects

Slate House

Laval, Canada

Affleck de la Riva architects

Montreal, Canada, 06-11-2014 -

Slate House was conceived as an in-situ installation that reveals a pre-existing landscape. Approached as a comprehensive reconfiguration of an entire site, the project considers the house as one component of a greater whole.   

Located in Laval, a suburb of Montreal, the site is a residual parcel in a new subdivision laid out over historic farmland.  The project preserves features pre-dating the subdivision including natural topography, a small stream, and a mature deciduous grove.  Surrounded by lots whose terrain has been bulldozed to build tract houses, the project proposes an alternative: the conservation and enhancement of the site’s historic landscape and the reaffirmation of its agricultural and territorial memory. 

 

Slate House stands in sharp contrast to the tract houses that surround it. Orchestrating a progressive discovery from suburban street to interior courtyard to forest and stream, the house is a sheltered oasis in a unique pastoral setting. Two orthogonal volumes frame the courtyard and the natural change in grade from street to stream is used to slide a lower storey under the main level.  Both floors open laterally to the courtyard, the stream, and the southwest sun.

 

The program called for unique living accommodations that include a spacious garage and workshop for the owner’s collection of vintage automobiles and a full guest apartment. Located on the lower level, the guest apartment opens directly on the courtyard while the main living area above is connected to a wood gallery and a swimming pool.

 

The building exterior combines natural slate shingles installed using traditional methods of assembly with sheet glass and factory-made aluminum windows.  Commonly found in traditional religious architecture, the artisanal slate finds expression here as a resolutely contemporary material.  Slate House integrates such sustainable features as geothermal and passive solar heating, natural water collection, local species of vegetation, and low-energy electrical fittings. By generously engaging its found landscape, the house initiates a fundamental connection between the inhabitant and the history and culture of a specific place.

  

DATA SHEET OF THE PROJECT

 

Official name of the project: Slate House

Type of project : Location : Laval, Quebec, Canada

Client : Denis Lacroix

Project manager : Richard de la Riva

Design architect:Richard de la Riva and Gavin Affleck

Project team : Brigitte Boudreau, Federico Carbajal and Julie Marchand 

Structural engineer : D.L. Turner Consultants

Budget :  450 000 $CA

Area of project : 2 760 ft2 / 256 m2

Project end date:2010


THE FIRM : AFFLECK DE LA RIVA

 

Founded in 1995 by Gavin Affleck and Richard de la Riva and based in Montreal, Canada, Affleck de la Riva Architects believe that quality environmental design is an agent of social change and a key element in fostering citizenship, social equity, and healthy lifestyles.  The firm provides services for the design and construction of institutional, commercial and residential projects and has also developed specific expertise in urban design and the restoration of historic structures.

 

For more than twenty years, through a wide range and scale of projects including research, competitions, and built work, Affleck de la Riva has been exploring the potential of history and landscape to generate contemporary architecture. An interest in the craft-based traditions of noble materials has led to a number of building restoration commissions, including several important historic monuments. One cannot build contemporary architecture without having assimilating the lessons of the past.

 

The quality of Affleck de la Riva’s work has been recognized by numerous international publications (France, England, United States, Spain, China, Romania, South Korea, Turkey, etc.) and invitations to lecture in Europe and across North America. The firm is the recipient of more than a dozen professional distinctions including first prize awards in three open architectural competitions, a Governor General of Canada Award, two Awards of Excellence from the Order of Architects of Quebec, and an Award of Excellence from the Canadian Architect magazine.

 Gavin Affleck and Richard de la Riva are active members of Canada’s architectural community. They have taught at schools of architecture across the country and contributed to numerous committees and organisations.

- 30 -


Contact média
Dossier de presse | 1172-03 - Communiqué de presse | Slate House - Affleck de la Riva architects - Residential Architecture - Crédit photo : ©Alexandre Parent
Crédit photo : ©Alexandre Parent
Télécharger
Image moyenne résolution
9.52 x 9.52
300dpi

~ 7,4 Mo
Dossier de presse | 1172-03 - Communiqué de presse | Slate House - Affleck de la Riva architects - Residential Architecture - Crédit photo : ©Alexandre Parent
Crédit photo : ©Alexandre Parent
Télécharger
Image haute résolution
14.31 x 9.52
300dpi

~ 11 Mo
Dossier de presse | 1172-03 - Communiqué de presse | Slate House - Affleck de la Riva architects - Residential Architecture - Plan - Crédit photo :  © Affleck de la Riva
Plan
Crédit photo : © Affleck de la Riva
Télécharger
Image moyenne résolution
8.5 x 5.5
300dpi

~ 760 ko
Dossier de presse | 1172-03 - Communiqué de presse | Slate House - Affleck de la Riva architects - Residential Architecture - Plan - Crédit photo : © Affleck de la Riva
Plan
Crédit photo : © Affleck de la Riva
Télécharger
Image moyenne résolution
8.5 x 5.5
300dpi

~ 790 ko
Dossier de presse | 1172-03 - Communiqué de presse | Slate House - Affleck de la Riva architects - Residential Architecture - Plan - Crédit photo : © Affleck de la Riva
Plan
Crédit photo : © Affleck de la Riva
Télécharger
Image moyenne résolution
8.5 x 5.5
300dpi

~ 560 ko
Dossier de presse | 1172-03 - Communiqué de presse | Slate House - Affleck de la Riva architects - Residential Architecture - Plan - Crédit photo : © Affleck de la Riva
Plan
Crédit photo : © Affleck de la Riva
Télécharger
Image moyenne résolution
8.5 x 5.5
300dpi

~ 300 ko
Dossier de presse | 1172-03 - Communiqué de presse | Slate House - Affleck de la Riva architects - Residential Architecture - Plan - Crédit photo : © Affleck de la Riva
Plan
Crédit photo : © Affleck de la Riva
Télécharger
Image moyenne résolution
8.5 x 5.5
300dpi

~ 410 ko
Dossier de presse | 1172-03 - Communiqué de presse | Slate House - Affleck de la Riva architects - Residential Architecture - Plan - Crédit photo : © Affleck de la Riva
Plan
Crédit photo : © Affleck de la Riva
Télécharger
Image moyenne résolution
8.5 x 5.5
300dpi

~ 590 ko
Dossier de presse | 1172-03 - Communiqué de presse | Slate House - Affleck de la Riva architects - Residential Architecture - Schema - Crédit photo : © Affleck de la Riva
Schema
Crédit photo : © Affleck de la Riva
Télécharger
Image très haute résolution
17.0 x 11.0
300dpi

~ 1,8 Mo
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Hôtel de ville de Rigaud - Affleck de la Riva architectes

Hôtel de ville de Rigaud

Affleck de la Riva architectes

Montréal, Canada, 03-12-2018
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Hôtel de ville de Montréal - Affleck de la Riva architectes
Exclusivité de v2com

Hôtel de ville de Montréal

Affleck de la Riva architectes

Montréal, Canada, 09-03-2015
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Bâtiment de services d'eau à Lasalle - Affleck de la Riva architectes

Bâtiment de services d'eau à Lasalle

Affleck de la Riva architectes

Montréal, Canada, 07-10-2014
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Mairie de Saint-Roch-de-l'Achigan - Affleck de la Riva architectes
Exclusivité de v2com

Mairie de Saint-Roch-de-l'Achigan

Affleck de la Riva architectes

Montréal, Canada, 24-08-2014
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence Lansdowne - Affleck de la Riva architectes
Exclusivité de v2com

Résidence Lansdowne

Affleck de la Riva architectes

Montréal, Canada, 14-07-2014
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Van Horne - Paul Bernier Architecte

Van Horne

Paul Bernier Architecte

Montréal, Canada, 05-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - ENTICY, un projet unique de condos-boutique, s’installe au cœur du centre-ville de Montréal - Claridge-Omnia Technologies-Geiger Huot

ENTICY, un projet unique de condos-boutique, s’installe au cœur du centre-ville de Montréal

Claridge-Omnia Technologies-Geiger Huot

Montréal, Canada, 05-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Chalet La Barque - ACDF Architecture

Chalet La Barque

ACDF Architecture

Montréal, Canada, 28-01-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence universitaire Olympe de Gouges - ppa • architectures + Scalene + AFA

Résidence universitaire Olympe de Gouges

ppa • architectures + Scalene + AFA

Toulouse, France, 21-01-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Berge des glaces - INDESIGN inc CONRATH architecte
Exclusivité de v2com

Berge des glaces

INDESIGN inc CONRATH architecte

Montréal, Canada, 16-01-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence « Hillside Sanctuary » - Hoedemaker Pfeiffer

Résidence « Hillside Sanctuary »

Hoedemaker Pfeiffer

Seattle, États-Unis, 14-01-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Appartement Hutchison - Atelier SUWA
Exclusivité de v2com

Appartement Hutchison

Atelier SUWA

Montréal, Canada, 17-12-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - TRIPTYQUE - yh2
Exclusivité de v2com

TRIPTYQUE

yh2

Montréal, Canada, 05-12-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le refuge et son rocher - ESPACE VITAL architecture
Exclusivité de v2com

Le refuge et son rocher

ESPACE VITAL architecture

Sherbrooke, Canada, 26-11-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Les Grandes Horizontales - Thellend Fortin Architectes
Exclusivité de v2com

Les Grandes Horizontales

Thellend Fortin Architectes

Montréal, Canada, 12-11-2018