EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 1317-03
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 3,9 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 350 Mo


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - "Maison sur le Lac" - ACDF Architecture
Exclusivité de v2com

"Maison sur le Lac"

Magog, Canada

ACDF Architecture

Two sisters & the rural landscape


Montréal, Canada, 08-06-2017 - Located on the shores of Lake Memphremagog in the Eastern Townships, the House Lachance is a secondary residence designed for two clients who are native to the region, and currently oscillate between Montreal and Magog. Rapidly, the two clients who love music, nature and the land expressed their desire for a home with an open living area, where gastronomy and good dishes are prepared in direct relation to nature and the lake. At the heart of the space thus settle the three strong and unifying elements of the project: the kitchen, the dining table and the piano.

Like Memphremagog`s landscape, the house is built with openness as a mindset, without physical boundaries. The starting point for the architecture is that of the immediate landscape; the scenic beauty of the surroundings. Large agricultural lands and valleys, whose only visual limits are fences and stone walls, extending to the horizon and opening again to other mountainous landscapes.

Located in the center of the site, the fence is redefined as a continuous wood band. From the ground, the wood band rises and envelops the living spaces by modulating the openings of the house. The horizontal openings define panoramic views of nature and the lake. Experiences with the landscape are many and varied. And despite the changing views, simplicity and volumetric organization of the house are based on this simple anchorage to the site.

The house naturally takes up this idea of the local landscape so often panoramic, except that the limits of a fence are used here to define the space, creating a place for the program by trapping the substance of landscape in its center. Vernacular typology of the Eastern Townships, the wooden farm buildings and sustainable construction made of field stone, is reinterpreted to define the modern house that is generously opened on the landscape.


Context
The residence is intended to be approached from the south of the site. Upon arrival, the overlapping horizontal bands that extend from East to West highlight the concept of the wooden enclosure. The hemlock paneling shifts from a semi-transparent substance, hiding the inner courtyard at the entrance of the house, to a more conventional opaque envelope. Large horizontal windows reflect the surrounding nature and the nearby lake.

The resulting wooden object is solidly anchored to the ground by a concrete mass that conserves the traces of the hemlock, like fossilized wood. On the western side, a screened porch is oriented towards the view of the sunsets over the lake, while the eastern garage/workshop includes the technical spaces of the house and contributes to defining the interior courtyard, which is sheltered from the wind and acts as a secondary terrace. In contrast to the light wood hemlock, the stone mass at both ends of the house firmly anchors the building to the ground, reminiscent of tree roots that envelope rock masses. 

Balance, Materiality and Reuse
The clients, elderly and tired of accumulating superfluous goods, demonstrated their desire to return to a balanced lifestyle, simple technologies, and materials requiring little maintenance. Thus, the house is distinguished by a reduced footprint, the absence of a complex mechanical system and its vernacular approach.

No traditional HVAC system is installed in the residence. Only passive principles are proposed to ensure proper ventilation and solar gain control. To minimize heat gain in the summer, variations in relief if the wood band sometimes act as a sunscreen or sometimes as a structural wall or semi-transparent screen. Combined with an envelope and glazing with exceptional insulation, natural ventilation through North-South and roof overhangs carefully oriented according to daylight ensure occupant comfort.

The local hemlock wood which is the main material of the residence is left natural and will gain a gray patina over time. The house will slowly begin to blend in with the natural environment, fitting perfectly into the trees that already inhabit the site. The use of local materials, such as reclaimed barn boards that make up the built-in furniture and the central staircase, provide a direct link to rural buildings that are proof of longevity and durability. Recycled from the agrarian walls of the surroundings, the polished stone floor paving  covers the entire ground level and acts as thermal mass. The comfort, simplicity and warmth of the materials chosen are conducive to the family atmosphere desired by the dwellers and subtly accompany the aromas of sugar tarts that simmer in the kitchen!


Data Sheet
Location: Memphrémagog lac, QC
Opening date: 2016
Area: 2 800 p2/ft2
Architect: ACDF Architecture
Architectural team: Maxime-Alexis Frappier, Martin Champagne, Christelle Montreuil Jeanpois, Clothilde Caillé-Lévesque, Maxime Boisselle, Maxime Boily
Other professionals: Jean Marc Dugré structural engineer; Constructions Boivin, General contractor
Photograph: Adrien Williams

About ACDF

Montreal-based and globally focused, ACDF is one of Canada’s most energetic and exuberant architecture firms. Since its launch in 2006, the 50-person — and growing — studio has enjoyed a bold ascent and continues to complete ever-more ambitious, design-savvy projects at every scale, from interiors to master planning, for various programs, including commercial, residential, hospitality. Under the direction of principal Maxime-Alexis Frappier, the studio’s work is timeless and highly tailored, with trim lines and intelligent planning.

The studio engages each client with a high-degree of care, building a strong relationship based on open communication and respect. ACDF respects timelines and budgetary constraints while creating custom spaces that reflect the client’s brand and desired image, from the overall concept down to the smallest detail.

- 30 -


Contact média
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Chalet La Barque - ACDF Architecture

Chalet La Barque

ACDF Architecture

Montréal, Canada, 28-01-2019
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Hôtel Monville - ACDF Architecture
Exclusivité de v2com

Hôtel Monville

ACDF Architecture

Montréal, Canada, 12-11-2018
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Chalet La petite soeur - ACDF Architecture
Exclusivité de v2com

Chalet La petite soeur

ACDF Architecture

Montréal, Canada, 18-05-2018
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Centre d'art Diane-Dufresne - ACDF Architecture

Centre d'art Diane-Dufresne

ACDF Architecture

Montréal, Canada, 24-08-2016
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Chalet « Blanche » - ACDF Architecture
Exclusivité de v2com

Chalet « Blanche »

ACDF Architecture

Montréal, Canada, 20-07-2016
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Une maison de ville unifamiliale à Paris - Alia Bengana + Capucine de Cointet architectes
Exclusivité de v2com

Une maison de ville unifamiliale à Paris

Alia Bengana + Capucine de Cointet architectes

Paris, France, 14-05-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence de l’église : architecture néogothique au cachet contemporain - Fabelta, Systèmes de fenestration
Exclusivité de v2com

Résidence de l’église : architecture néogothique au cachet contemporain 

Fabelta, Systèmes de fenestration

Terrebonne, Canada, 09-05-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Projet de 87 logements «Lez-in-Art» dans la ZAC Rive Gauche (SERM) de Montpellier - France - NBJ architectes
Exclusivité de v2com

Projet de 87 logements « Lez-in-Art » dans la ZAC Rive Gauche (SERM) de Montpellier - France

NBJ architectes

Montpellier, France, 17-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Senses, la maison-piscine en pleinenature - Wael Farran Studio
Exclusivité de v2com

Senses, la maison-piscine en pleine nature

Wael Farran Studio

Mont-Liban, Lebanon, 08-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - La Clara - Hariri Pontarini Architects

La Clara

Hariri Pontarini Architects

Toronto, Canada, 04-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Mise à jour du parc de logements existant à Toronto - Reigo & Bauer
Exclusivité de v2com

Mise à jour du parc de logements existant à Toronto

Reigo & Bauer

Toronto, Canada, 02-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Complexe de cohabitation Oosterwold - bureau SLA & Zakenmaker

Complexe de cohabitation Oosterwold

bureau SLA & Zakenmaker

Amsterdam, Netherlands, 21-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Queen Alix, un secret bien gardé au cœur du village des architectes - Maître Carré
Exclusivité de v2com

Queen Alix, un secret bien gardé au cœur du village des architectes

Maître Carré

Montréal, Canada, 19-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Dans l'Escarpement - Yiacouvakis Hamelin architectes, yh2
Exclusivité de v2com

Dans l'Escarpement

Yiacouvakis Hamelin architectes, yh2

Montréal, Canada, 13-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence Le Nid : surplomb sur le fleuve Saint-Laurent - Anne Carrier architecture

Résidence Le Nid : surplomb sur le fleuve Saint-Laurent

Anne Carrier architecture

Levis, Canada, 13-03-2019