EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 880-08
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 4,1 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 130 Mo


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - Waverly Residence - MU Architecture
Exclusivité de v2com

Waverly Residence

Montréal, Canada

MU Architecture

Montréal, Canada, 22-10-2015 -

Waverly Residence, located just south of Jean-Talon Street in Alexandra-Marconi district is the result of the idea of creating a very modern living place for wealthy clients in this up and coming neighborhood. Alexandra-Marconi is a landlocked district between the Canadian Pacific Railway in the west, The Little Italy to the east, south of Beaubien Street and Jean-Talon Street to the north; A mysterious district that has in recent years, experienced a notorious gentrification.


The project started with a duplex, almost all of the existing structure was entirely rebuilt. A dozen feet on two floors were added to the rear of the old building. Moreover, excavating the basement, the residence finally went from 1500 to 3000sq.ft. On the same lot, facing south-west, a large courtyard was added to enjoy the sun.


Once the threshold is crossed, the lobby extends across the entire width of the building. Ahead, a wall filled with full height doors. These give access to a deep enough storage for strollers or sports equipment to the left and to the right to a locker room. On both ends, a corridor leaves a choice to go left or right to access the rest of the residence. These arrangements are part of a large volume comprising also, the stairs and the kitchen towards the back of the residence. In fact, the stairs act as a cut through this volume all the way to the roof. A large skylight, same width as the stairwell allows light to flood the center of the house. Two large cubes dictate the configuration of the space. True to their philosophy,


MU Architecture wanted to design an architecture that confronts, destabilizes and fascinates.

The wooden steps, inserted between the two parallel walls without silt, seem to levitate. The shadow line formed by light above accentuates this effect. A large window closes the large opening to the kitchen, allowing it to also benefit from the presence of skylights. This same transparent wall creates a surprising illusion that the landing of the staircase is the extension of the kitchen counter. In the living room, the monumental fireplace covered with raw steel panels divides the space into two areas. Large sliding windows fill the back wall with an opening to the terrace in the courtyard. All the rooms on the ground floor are generously filled with unobtrusive natural light that accentuates the theatrical effect of the place.


The upper floor is divided in order to accommodate three bedrooms. Two of them located above the entrance, to the street side, and another, intended for masters, located at the back overlooking the terrace. A full bathroom also benefits from light provided by another skylight. The laundry room is also found on the floor next to the rooms. There is enough space on the landing to consider installing an office and or a library. The basement houses the mechanical equipment and the seasonal storage but also a large games room hidden at the end in the newly excavated part of the residence.


The Waverly residence is consistent in its realization with the requirements of a family living in urban areas. The characteristics of its facades show the architectural characteristics of its half residential, half industrial location. The Marquise consists of a single steel panel folded upward to cover the main entry steps below. The black steel frames of the windows of the facade accentuate the cuts openings. The rigorous alignments of the black steel frames around the windows reveal the rigorous design of the facade. Even if the volumes are clearly defined, the surfaces are elegantly positioned without being chaotic. The brick chosen for the facades, inspired by those that have been traditionally used for industrial buildings sector shows subtle brightness variations that animate the surfaces that would otherwise be too uniform and blend. The use of gray painted steel panels softens and balances the aggressiveness of the voluntarily contrasting black and pink bricks.


This residence foreshadows future achievements envisaged in this area, in connection with the impending developments of the former train yard and new construction in progress on Jean-Talon Street.


Project : Waverly Residence
Location: Montreal, Quebec, Canada 
Client : 
Martin Gareau
Architects: MU Architecture 
Project team :
 Charles Côté, Jean-Sébastien Herr, Jean-Philippe Bellemare 
Project completion date: 
June  2015

Contractor: Simon Gareau
Photograph: Julien Perron-Gagné
Project area: 3000 sq.ft.

- 30 -


Contact média
Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger
Image haute résolution
8.9 x 13.33
300dpi

~ 31 Mo
Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger
Image haute résolution
8.88 x 13.33
300dpi

~ 31 Mo
Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger
Image haute résolution
13.33 x 9.3
300dpi

~ 7 Mo
Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger
Image haute résolution
8.89 x 13.33
300dpi

~ 31 Mo
Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger
Image haute résolution
13.33 x 8.89
300dpi

~ 31 Mo
Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger
Image haute résolution
13.33 x 8.89
300dpi

~ 31 Mo
Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger
Image haute résolution
13.33 x 8.89
300dpi

~ 31 Mo
Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger
Image haute résolution
13.33 x 8.89
300dpi

~ 31 Mo
Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger
Image haute résolution
13.33 x 8.9
300dpi

~ 31 Mo
Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger
Image haute résolution
13.33 x 8.89
300dpi

~ 31 Mo
Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger
Image haute résolution
13.33 x 8.89
300dpi

~ 31 Mo
Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger
Image haute résolution
13.33 x 8.89
300dpi

~ 31 Mo
Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger
Image haute résolution
8.89 x 13.33
300dpi

~ 31 Mo
Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger
Image haute résolution
8.89 x 13.33
300dpi

~ 31 Mo
Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger
Image haute résolution
13.33 x 8.89
300dpi

~ 31 Mo
Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger
Image haute résolution
13.33 x 8.88
300dpi

~ 31 Mo
Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger
Image haute résolution
13.33 x 8.89
300dpi

~ 31 Mo
Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger
Image haute résolution
13.33 x 9.0
300dpi

~ 31 Mo
Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger
Image haute résolution
8.89 x 13.33
300dpi

~ 31 Mo
Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Sketch - Crédit photo : MU Architecture
Sketch
Crédit photo : MU Architecture
Télécharger
Image basse résolution

~ 80 ko
Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Residential Architecture - Architects - Crédit photo : Fany Ducharme
Architects
Crédit photo : Fany Ducharme
Télécharger
Image haute résolution
14.52 x 10.22
300dpi

~ 13 Mo
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - L'Atelier de la Falaise - MU Architecture
Exclusivité de v2com

L'Atelier de la Falaise

MU Architecture

Montréal, Canada, 30-08-2018
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence L'Effilée - MU Architecture
Exclusivité de v2com

Résidence L'Effilée

MU Architecture

Montréal, Canada, 09-01-2018
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence L'Estrade - MU Architecture
Exclusivité de v2com

Résidence L'Estrade

MU Architecture

Montréal, Canada, 11-01-2017
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Moment Factory - MU Architecture
Exclusivité de v2com

Moment Factory

MU Architecture

Montréal, Canada, 20-09-2016
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence Le Nook - MU Architecture
Exclusivité de v2com

Résidence Le Nook

MU Architecture

Montréal, Canada, 01-06-2016
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Les Jardins du Bota Bota - MU Architecture
Exclusivité de v2com

Les Jardins du Bota Bota

MU Architecture

Montréal, Canada, 15-09-2015
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Les Géants de Bigwin - MU Architecture
Exclusivité de v2com

Les Géants de Bigwin

MU Architecture

Montréal, Canada, 14-01-2015
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence Malbaie VIII, La Grange - MU Architecture

Résidence Malbaie VIII, La Grange

MU Architecture

La Malbaie, Canada, 26-02-2014
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence Mentana - MU Architecture

Résidence Mentana

MU Architecture

Montréal, Canada, 04-11-2013
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Candidature pour la compétition du centre culturel de la ville de Taichung - MU Architecture

Candidature pour la compétition du centre culturel de la ville de Taichung

MU Architecture

Montréal, Canada, 10-06-2013
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Malbaie VI Marée basse - MU Architecture

Malbaie VI Marée basse

MU Architecture

Montréal, Canada, 29-05-2012
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Malbaie V «  Le Phare » - MU Architecture

Malbaie V « Le Phare »

MU Architecture

Montréal, Canada, 30-11-2011
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Les Terrasses Cap-À-L’aigle : Une architecture grandeur nature - MU Architecture

Les Terrasses Cap-À-L’aigle : Une architecture grandeur nature

MU Architecture

Montréal, Canada, 08-11-2011
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Là-haut - ESPACE VITAL architecture
Exclusivité de v2com

Là-haut

ESPACE VITAL architecture

Montréal, Canada, 11-06-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Maison Atelier yh2 - Yiacouvakis Hamelin architectes, yh2
Exclusivité de v2com

Maison Atelier yh2

Yiacouvakis Hamelin architectes, yh2

Montréal, Canada, 10-06-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - La Poudreuse - Luc Plante architecture + design
Exclusivité de v2com

La Poudreuse

Luc Plante architecture + design

Saint-Lambert, Canada, 07-06-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Hatley House - Pelletier de Fontenay en collaboration avec François Abbott

Hatley House 

Pelletier de Fontenay en collaboration avec François Abbott

Montréal, Canada, 24-05-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Une maison de ville unifamiliale à Paris - Alia Bengana + Capucine de Cointet architectes
Exclusivité de v2com

Une maison de ville unifamiliale à Paris

Alia Bengana + Capucine de Cointet architectes

Paris, France, 14-05-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence de l’église : architecture néogothique au cachet contemporain - Fabelta, Systèmes de fenestration
Exclusivité de v2com

Résidence de l’église : architecture néogothique au cachet contemporain 

Fabelta, Systèmes de fenestration

Terrebonne, Canada, 09-05-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Projet de 87 logements «Lez-in-Art» dans la ZAC Rive Gauche (SERM) de Montpellier - France - NBJ architectes
Exclusivité de v2com

Projet de 87 logements « Lez-in-Art » dans la ZAC Rive Gauche (SERM) de Montpellier - France

NBJ architectes

Montpellier, France, 17-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Senses, la maison-piscine en pleinenature - Wael Farran Studio
Exclusivité de v2com

Senses, la maison-piscine en pleine nature

Wael Farran Studio

Mont-Liban, Liban, 08-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - La Clara - Hariri Pontarini Architects

La Clara

Hariri Pontarini Architects

Toronto, Canada, 04-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Mise à jour du parc de logements existant à Toronto - Reigo & Bauer
Exclusivité de v2com

Mise à jour du parc de logements existant à Toronto

Reigo & Bauer

Toronto, Canada, 02-04-2019