EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 1677-04
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 4,4 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 920 Mo


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - Gauthier House - Atelier Barda architecture
Exclusivité de v2com

Gauthier House

Mont-Tremblant, Canada

Atelier Barda architecture

Montréal, Canada, 11-05-2018 -

"La Maison Gauthier" (the Gauthier House) is located in the Laurentians, in Quebec, near the town of Mont-Tremblant. It is set in a hilly terrain and is surrounded by a dense expanse of forest characteristic of this mountainous region.

  

The lot is located on a rocky hill covered with spruce and birch. It is bounded to the east by the main road and to the west by the owners’ horse farm. The clients wanted a volume with views largely oriented towards the horses’ riding arena below. At the same time, they wanted to take advantage of the intimacy created by the topography of the lot.

 

The forested berm between the road and house creates a visual filter, allowing a sequential progression towards the building. The volume is not visible from the main road below, but gradually emerges, culminating in the imposing facade of opaque brick with a single off-centred arch. This is the main entrance to the house.

  

Orgazination and perceptual narrative 

The client’s marked interest in American minimalist painters, along with the presence of her ceramics studio, influenced the composition of the floor plan and the interconnection of simple geometric shapes in the design of the interior volumes.

European stables and horse-breeding centres were among the references explored during the initial design phase.

 

The house is designed in an asymmetrical V plan to connect two distinct areas: a wing for the garage and the client’s ceramics studio, and a wing for the common living areas.

 

The various spaces are interconnected in such a way as to create a perceptual narrative for users and visitors, who experience alternating sensations of compression and expansion. The sensorial presence of simple raw materials (brick, lime, oiled oak) helps to create a tranquil atmosphere.

 

From the entrance arch, the sequence marks a division between the service areas, the artist’s studio, and the more intimate family space. The curved corridor forms a threshold between the two wings. Its lowered ceiling produces a sensation of darkening and narrowing, which starkly contrasts with the expansive volume and light of the main room at the end (interesting chiaroscuro effect).

 

Here, high, inclined ceilings are divided by two vertical veils that partition the kitchen, dining room and living room without compartmentalizing the volume. The gazebo marks a fluid extension from the interior towards the exterior.


Proportions and materiality of the void

Wide, yet relatively low openings carefully frame the views towards the horses’ arena. The varying proportions create an interesting tension between the interior volume and the landscape.

 

Vast skylights oriented towards the east direct light towards the lime-covered vertical veils and also permit natural ventilation of the main volume.

These hollow volumes create a bright, luminous atmosphere, lending a sacred quality to the space.

A third “light cannon” in the ceramics studio directs zenithal light into the room.


The inclined surfaces of the faceted ceiling, combined with the vertical veils and light cannons, lend the void sculptural qualities usually associated with solid space. The materiality of the void gives body to the volume.

 

Separated from the living area by a thick dividing wall, the bedrooms and the bathroom are organized within the fold of the V-shaped volume of the house, creating an intimate, introspective ambiance.

 

The variety of interior spaces contrasts with the apparent simplicity of the exterior volume. The massive roof rests on a seven-foot brick base. The geometries converse with the impressive body of the existing farm, at the same time making their mark in the natural surroundings.

 

The asymmetrical volume, enveloping form, chiaroscuro effect of the curved corridor, shadows, margins, thresholds, voids, and raw materials allow the unique atmosphere of the place to emerge without concealing the structural logic of the house.


Data sheet

Location: Mont-Tremblant, Canada

Completion date: December 2017

Surface area: 3,500 sq. ft.

Photo credit: Maxime Desbiens and Juliette Busch


About Atelier Barda 

Atelier Barda is an architectural firm that adapts its methodology to the unique requirements of each mandate. Our multidisciplinary practice is guided by a commitment to fulfilling and even exceeding the design brief by pushing creative boundaries.

 

From research to concept and construction, Atelier Barda works in close collaboration with the client, approaching spaces in an open, constructive and sensitive manner, and paying attention to every detail. Their portfolio features a wide variety of innovative projects entrusted to the designers through private commissions and competitions.



- 30 -


Contact média
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - SSENSE - Atelier Barda architecture
Exclusivité de v2com

SSENSE 

Atelier Barda architecture

Montréal, Canada, 04-12-2017
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence Villeneuve - Atelier Barda architecture
Exclusivité de v2com

Résidence Villeneuve

Atelier Barda architecture

Montréal, Canada, 20-11-2017
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Appartement Saint-Laurent - Atelier Barda architecture
Exclusivité de v2com

Appartement Saint-Laurent

Atelier Barda architecture

Montréal, Canada, 25-09-2017
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Une résidence qui surplombe Mulholland Drive - Heusch Inc.
Exclusivité de v2com

Une résidence qui surplombe Mulholland Drive

Heusch Inc.

Los Angeles, États-Unis, 09-07-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Make achève la construction d'une tour d'habitations luxueuses à Wan Chai - Make Architects

Make achève la construction d'une tour d'habitations luxueuses à Wan Chai

Make Architects

Londres, Royaume-Uni, 27-06-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Style à haute altitude - Jane Hope
Exclusivité de v2com

Style à haute altitude

Jane Hope

Toronto, Canada, 19-06-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Maison du Lac Charlebois - Paul Bernier Architecte

Maison du Lac Charlebois

Paul Bernier Architecte

Montréal, Canada, 19-06-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - WDA est honoré par AIA San Francisco par un prix d'excellence - WDA (William Duff Architects)
Exclusivité de v2com

WDA est honoré par AIA San Francisco par un prix d'excellence

WDA (William Duff Architects)

San Francisco, États-Unis, 31-05-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Logements sociaux en pierre massive - Barrault Pressacco architectes

Logements sociaux en pierre massive

Barrault Pressacco architectes

Paris, France, 29-05-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Chalet La petite soeur - ACDF Architecture
Exclusivité de v2com

Chalet La petite soeur

ACDF Architecture

Montréal, Canada, 18-05-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Maison Born - Gokostudio, Architecture et Décoration Intérieure

Maison Born

Gokostudio, Architecture et Décoration Intérieure

Barcelona, Espagne, 08-05-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - John Portman & Associates récompensé pour le projet Groenland Dian Town Lake International Health, phase 1-2 à Kunming, Chine - John Portman & Associates

John Portman & Associates récompensé pour le projet Groenland Dian Town Lake International Health, phase 1-2 à Kunming, Chine

John Portman & Associates

Atlanta, États-Unis, 24-04-2018