EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 1198-02
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 4,9 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 1,5 Go


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - The Rock - ATELIER GÉNÉRAL architecture
Exclusivité de v2com

The Rock

Shefford, Canada

ATELIER GÉNÉRAL architecture

Atelier Général proposes an aerial refuge, a residence merged with the mountain and immersed in a maple forest.


Montréal, Canada, 21-11-2017 -

Built on the slope of Mount Shefford, the residence bridges an aerial view on one side and an ascending, rugged topography, populated by rocks and maples, on the other.

 

The initial idea for this project was to merge with the mountain, to nestle into the terrain until it becomes one with the residence. Entering the site from below, we see a black volume that seems to emerge from the slope and detach itself from the surrounding vegetation. Its dark truncated shape echoes the rocky projections that inhabit the site. The living areas, located upstairs, offer the occupant an intimate relationship to the site, a level access to a wild and untouched nature via a large terrace profiled to the topography. At the other extremity, the house rises above the void, allowing an atmospheric point of view towards the treetops.

 

A utility space sheltered by the projection of the upper floor gives access to the residence. From there, a wooden staircase leads to the main floor, where the spaces flow freely under a flat, floating roof, showing a laminated wood structure. An inner course circulates from room to room, following the outer walls. The walls open at the end of each axis to offer a view of the surrounding trees, creating the feeling of being both protected under the wooden roof and immersed in the forest.

 

The kitchen, finished in white pine veneer, is framed by two parallel white blocks that form an indirect link with the adjoining dining room. This space opens completely onto the ascending slope and dialogues with the boulder located nearby, integrated into the terrace. In continuity with the master bedroom, the ambulatory circuit continues along the periphery of the space occupied by the bathroom, at the heart of which a bath-shower block faces a huge window, placing the user in intimacy with the forest. Nested between this space and the living room, the triangular-shaped veranda opens onto a leafy cover, a nest perched in the hollow of the landscape. Like the house as a whole, a refuge both anchored and aerial.


Data Sheet

Architect: Atelier Général

Team: Alexis Naylor, Stéphanie Plourde, Xavier Crépeau Bellefeuille, Patrick Lévesque

Location: Shefford (Quebec)

Floor Area: 2300 sq.ft.

Completion: 2017

 

Collaborators

Structural engineer: Latéral

General Contractor: Constructions Boivin

Cabinetmaker: Ébénisterie Gaston Chouinard

Photography: Adrien Williams

 

Products

Windows: Shalwin

Ceramic: Olympia Tile

Plumbing Accessories: Montréal-Les-Bains

Custom Lighting: Luminaire Authentik


About Atelier Général

Atelier Général is an architectural firm based in Montreal and founded by the architects Alexis Naylor and Stephanie Plourde.

 

The agency is working to develop a customized architecture with simple means, by focusing on space and light. It is driven by a search for simplicity, in the expression and in the essence. For every situation, the answer is sober and just, yet imprinted with the intangible, that which gives life to the space.

 

Atelier Général takes on projects of various scales and different natures, each developing in its own way a sensitive, constantly evolving approach that always aims to enhance individual and collective experiences of space.

 The work of the agency has been recognized through numerous publications and prizes, such as First Prize for the competition Paysages en dialogue, organized by the Commission de la capitale nationale in Quebec City in the fall of 2014. Most recently, Atelier Général has been selected among the 30 Canadian architecture firms breaking new ground by Azure Magazine. 

- 30 -


Contact média
Dossier de presse | 1198-02 - Communiqué de presse | The Rock - ATELIER GÉNÉRAL architecture - Residential Architecture - First Floor - Crédit photo : Atelier Général
First Floor
Crédit photo : Atelier Général
Télécharger
Image haute résolution
11.0 x 8.5
300dpi

~ 380 ko
Dossier de presse | 1198-02 - Communiqué de presse | The Rock - ATELIER GÉNÉRAL architecture - Residential Architecture - Second Floor - Crédit photo : Atelier Général
Second Floor
Crédit photo : Atelier Général
Télécharger
Image haute résolution
11.0 x 8.5
300dpi

~ 760 ko
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence St-Philippe - ATELIER GÉNÉRAL architecture
Exclusivité de v2com

Résidence St-Philippe

ATELIER GÉNÉRAL architecture

Montréal, Canada, 26-03-2015
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Complexe de cohabitation Oosterwold - bureau SLA & Zakenmaker

Complexe de cohabitation Oosterwold

bureau SLA & Zakenmaker

Amsterdam, Netherlands, 21-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Queen Alix, un secret bien gardé au cœur du village des architectes - Maître Carré
Exclusivité de v2com

Queen Alix, un secret bien gardé au cœur du village des architectes

Maître Carré

Montréal, Canada, 19-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Dans l'Escarpement - Yiacouvakis Hamelin architectes, yh2
Exclusivité de v2com

Dans l'Escarpement

Yiacouvakis Hamelin architectes, yh2

Montréal, Canada, 13-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence Le Nid : surplomb sur le fleuve Saint-Laurent - Anne Carrier architecture

Résidence Le Nid : surplomb sur le fleuve Saint-Laurent

Anne Carrier architecture

Levis, Canada, 13-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le Jardinier - ADHOC architectes
Exclusivité de v2com

Le Jardinier

ADHOC architectes

Montréal, Canada, 11-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Nature industrielle et ludique à la campagne - Tux Creative
Exclusivité de v2com

Nature industrielle et ludique à la campagne

Tux Creative

Montréal, Canada, 27-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Chalet du Bois Flotté - BOOM TOWN
Exclusivité de v2com

Chalet du Bois Flotté

BOOM TOWN

Montréal, Canada, 25-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Van Horne - Paul Bernier Architecte

Van Horne

Paul Bernier Architecte

Montréal, Canada, 05-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - ENTICY, un projet unique de condos-boutique, s’installe au cœur du centre-ville de Montréal - Claridge-Omnia Technologies-Geiger Huot

ENTICY, un projet unique de condos-boutique, s’installe au cœur du centre-ville de Montréal

Claridge-Omnia Technologies-Geiger Huot

Montréal, Canada, 05-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Chalet La Barque - ACDF Architecture

Chalet La Barque

ACDF Architecture

Montréal, Canada, 28-01-2019