EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 1678-04
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 2,7 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 160 Mo


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - "Chalet du Bois Flotté"Residence - BOOM TOWN
Exclusivité de v2com

"Chalet du Bois Flotté" Residence

La Malbaie, Canada

BOOM TOWN

Montréal, Canada, 25-02-2019 -

The chalet du Bois Flotté (the Driftwood Chalet) is located on the gently sloping terraces overlooking Cap-à-l’Aigle and the river. In the distance, one can see the Malbaie River and the slow movement of its tides. The chalet is reminiscent of the first homes built along the St Lawrence Valley, with their gabled roofs on rectangular massings.


Two buildings join at right angles to create a design as rustic as it is refined. The steel of the roof (which extends in places to cover the walls) together with the cedar cladding of the gables (also used in parts of the side walls) create a striking combination. The oxidation from contact with sea air will gradually give the cedar the silvery hue characteristic of seaside dwellings. The chalet’s uniform shapes best frame the landscape, allowing access to the grounds via a terrace where the two buildings meet. Large windows give occupants a view of the region. Between sky and river, this small structure stands in an impressive landscape. The development takes shape here, like a piece of driftwood, carried by time and currents, offering a haven of relaxation, humble and discreet, set against the opulent beauty of the landscape. Cost-effective, with simple lines which do not compromise comfortable contemplation and enhancement of the view. Coveted understatement and privacy under the flaming skies of Charlevoix.

 

The interior layout consists of two access areas. Each space is designed to meet the needs of occupants, consistent with a minimalist Scandinavian approach. Polished concrete slabs along the ground form two split levels to increase the living space, which in turn opens to the landscape by means of an immense glass wall covering the chalet’s entire western face. A moveable ladder provides access to a small mezzanine, a veritable extension of the children’s rooms below. This offers a space for play and relaxation away from the world of adults. 

 

The story of the chalet du Bois Flotté (the Driftwood Chalet) is also one of the gatherings, a story in which clients play the central role. This is how guests describe the chalet: “Above all, one falls in love with the magnificent location of the ‘Terrasses Cap-à-l’Aigle’, which is at the heart of the development. During our family holidays in the summer of 2016, we were captivated by the unobstructed view of the St. Lawrence River, the changing skies and the breathtaking sunsets, the landscapes changing with the day and season. We wanted a new family space away from the routine and the big city where we could relax among friends and family. Each member of the family conceived a part of the project. It was our way of rooting ourselves more in the province of Quebec and designing a home that reflected our family. Imagining spaces that showcase such a stunning landscape was our way of paying homage to this welcoming land. The space is designed to offer each person their private corner while also fostering family time together. Finally, it was about having a certain chemistry with our architect, who understood the difference between a holiday home and a weekend cottage and let himself be both seduced by the location and inspired by our project.

 

Such are the circumstances that gave birth to the chalet du Bois Flotté (the Driftwood Chalet). Its colours are reminiscent of a piece of driftwood driven onto the coast by wind, currents and tides. The construction resembles driftwood floating for a long time in salt water, becoming part of the environment, providing food and shelter for small sea creatures, fish and other aquatic species, and, now that on dry land, sheltering birds and other animal species or nurturing the growth of certain plants.

 

The backdrop for the project’s design is a desire for harmony with nature. Building within limited means forces one to limit surface area, which reduces one’s ecological as well as physical footprint. It’s an opportunity to build ecologically, to question how to occupy space without taking up space. The compact layout of the construction keeps intact the natural look of the site. What would have been considered a de-motivating constraint was addressed instead as a stimulating creative challenge to find simple answers to complex problems. While household size has been declining steadily over the past 50 years, the size of dwellings has regularly increased.* This increase in area cannot be offset by technological advances that require production equipment and electronic components needed for ‘high-performance’ homes.

 

To ensure the construction was in harmony with its location, physical and virtual models of the terrain were created to design a project grounded on land while offering views of the river. Aligning certain areas of the chalet with the mountainous coastline of Pointe-au-Pic and La Malbaie. To this end, in the corridor leading to the rooms, a reading nook was custom-built to face a glass wall through which the outdoor terrace and grounds can also be reached, creating a true connection with the surrounding nature.


* Barkenbus, Jack. 2008. ‘Supersizing the American Dream in an Era of Climate Change.’ Environmental Law Institute 38 (12).


Data Sheet

Completion Year: 2018 

Surface (building area: 122 m2 [1,313 sq.ft.] + terrace 32 m2 [352 sq.ft.]


Architect: atelier BOOM-TOWN

Interior Design: atelier BOOM-TOWN

Structural engineer: GENIEX 

General contractor: HABITAT ÉCONSTRUCTION

Cladding: Juste du pin and Mac métal architectural 

Doors and windows: SOLARCOM ET NOVATECH

Cabinets: SIMARD, CUISINE ET SALLE DE BAINS

Plumbing and tiles: RAMACIERI SOLIGO

Stove: STUV

Concrete sink: BALUX

Photographer: MAXIME BROUILLET


About atelier BOOM-TOWN

Historically, the Boomtown house is associated with the ‘mushroom’ towns created near industrial complexes and mines in the years 1890–1920. It is easily recognized by its simple facade and square shape. Its roof is flat or nearly flat, an innovation for the time. The popularity of the Boomtown house was mainly due to increased space and low construction costs.




A century later, l’atelier Boomtown proposes a rereading of human scale buildings architecture based on the original principles of the Boomtown house: Simplicity and efficiency. Working with space, light and matter, l’atelier Boomtown designs contemporary houses, adapted to modern living.

- 30 -


Contact média
  • Atelier BOOM-TOWN
  • Eric Joseph TREMBLAY, architect
  • eric@boom-town.ca
  • +1 514-502-2020
Dossier de presse | 1678-04 - Communiqué de presse | "Chalet du Bois Flotté"Residence - BOOM TOWN - Residential Architecture - Crédit photo : Maxime Brouillet
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger
Image haute résolution
12.0 x 8.0
300dpi

~ 3,9 Mo
Dossier de presse | 1678-04 - Communiqué de presse | "Chalet du Bois Flotté"Residence - BOOM TOWN - Residential Architecture - Crédit photo : Maxime Brouillet
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger
Image haute résolution
12.0 x 8.0
300dpi

~ 3,4 Mo
Dossier de presse | 1678-04 - Communiqué de presse | "Chalet du Bois Flotté"Residence - BOOM TOWN - Residential Architecture - Crédit photo : Maxime Brouillet
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger
Image haute résolution
12.0 x 8.0
300dpi

~ 3,6 Mo
Dossier de presse | 1678-04 - Communiqué de presse | "Chalet du Bois Flotté"Residence - BOOM TOWN - Residential Architecture - Crédit photo : Maxime Brouillet
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger
Image haute résolution
12.0 x 8.0
300dpi

~ 3,9 Mo
Dossier de presse | 1678-04 - Communiqué de presse | "Chalet du Bois Flotté"Residence - BOOM TOWN - Residential Architecture - Crédit photo : Maxime Brouillet
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger
Image haute résolution
12.0 x 8.0
300dpi

~ 2,3 Mo
Dossier de presse | 1678-04 - Communiqué de presse | "Chalet du Bois Flotté"Residence - BOOM TOWN - Residential Architecture - Crédit photo : Maxime Brouillet
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger
Image haute résolution
12.0 x 8.0
300dpi

~ 2,9 Mo
Dossier de presse | 1678-04 - Communiqué de presse | "Chalet du Bois Flotté"Residence - BOOM TOWN - Residential Architecture - Crédit photo : Maxime Brouillet
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger
Image haute résolution
12.0 x 8.0
300dpi

~ 2,6 Mo
Dossier de presse | 1678-04 - Communiqué de presse | "Chalet du Bois Flotté"Residence - BOOM TOWN - Residential Architecture - Crédit photo : Maxime Brouillet
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger
Image haute résolution
8.0 x 12.0
300dpi

~ 2,7 Mo
Dossier de presse | 1678-04 - Communiqué de presse | "Chalet du Bois Flotté"Residence - BOOM TOWN - Residential Architecture - Crédit photo : Maxime Brouillet
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger
Image haute résolution
12.0 x 8.0
300dpi

~ 2,5 Mo
Dossier de presse | 1678-04 - Communiqué de presse | "Chalet du Bois Flotté"Residence - BOOM TOWN - Residential Architecture - Crédit photo : Maxime Brouillet
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger
Image haute résolution
12.0 x 8.0
300dpi

~ 4,2 Mo
Dossier de presse | 1678-04 - Communiqué de presse | "Chalet du Bois Flotté"Residence - BOOM TOWN - Residential Architecture - Crédit photo : Maxime Brouillet
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger
Image haute résolution
12.0 x 8.0
300dpi

~ 4,1 Mo
Dossier de presse | 1678-04 - Communiqué de presse | "Chalet du Bois Flotté"Residence - BOOM TOWN - Residential Architecture - Crédit photo : Maxime Brouillet
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger
Image haute résolution
8.0 x 12.0
300dpi

~ 5,3 Mo
Dossier de presse | 1678-04 - Communiqué de presse | "Chalet du Bois Flotté"Residence - BOOM TOWN - Residential Architecture - Crédit photo : Maxime Brouillet
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger
Image haute résolution
12.0 x 8.0
300dpi

~ 3,9 Mo
Dossier de presse | 1678-04 - Communiqué de presse | "Chalet du Bois Flotté"Residence - BOOM TOWN - Residential Architecture - Crédit photo : Maxime Brouillet
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger
Image haute résolution
8.0 x 12.0
300dpi

~ 3,3 Mo
Dossier de presse | 1678-04 - Communiqué de presse | "Chalet du Bois Flotté"Residence - BOOM TOWN - Residential Architecture - Crédit photo : Maxime Brouillet
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger
Image haute résolution
8.0 x 12.0
300dpi

~ 3,7 Mo
Dossier de presse | 1678-04 - Communiqué de presse | "Chalet du Bois Flotté"Residence - BOOM TOWN - Residential Architecture - Crédit photo : Maxime Brouillet
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger
Image haute résolution
8.0 x 12.0
300dpi

~ 3,4 Mo
Dossier de presse | 1678-04 - Communiqué de presse | "Chalet du Bois Flotté"Residence - BOOM TOWN - Residential Architecture - Plan & Elevations - Crédit photo : atelier BOOM-TOWN
Plan & Elevations
Crédit photo : atelier BOOM-TOWN
Télécharger
Image très haute résolution
16.0 x 20.0
300dpi

~ 2 Mo
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence CEDRUS - BOOM TOWN
Exclusivité de v2com

Résidence CEDRUS

BOOM TOWN

Montréal, Canada, 05-10-2015
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Hatley House - Pelletier de Fontenay en collaboration avec François Abbott

Hatley House 

Pelletier de Fontenay en collaboration avec François Abbott

Montréal, Canada, 24-05-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Une maison de ville unifamiliale à Paris - Alia Bengana + Capucine de Cointet architectes
Exclusivité de v2com

Une maison de ville unifamiliale à Paris

Alia Bengana + Capucine de Cointet architectes

Paris, France, 14-05-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence de l’église : architecture néogothique au cachet contemporain - Fabelta, Systèmes de fenestration
Exclusivité de v2com

Résidence de l’église : architecture néogothique au cachet contemporain 

Fabelta, Systèmes de fenestration

Terrebonne, Canada, 09-05-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Projet de 87 logements «Lez-in-Art» dans la ZAC Rive Gauche (SERM) de Montpellier - France - NBJ architectes
Exclusivité de v2com

Projet de 87 logements « Lez-in-Art » dans la ZAC Rive Gauche (SERM) de Montpellier - France

NBJ architectes

Montpellier, France, 17-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Senses, la maison-piscine en pleinenature - Wael Farran Studio
Exclusivité de v2com

Senses, la maison-piscine en pleine nature

Wael Farran Studio

Mont-Liban, Lebanon, 08-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - La Clara - Hariri Pontarini Architects

La Clara

Hariri Pontarini Architects

Toronto, Canada, 04-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Mise à jour du parc de logements existant à Toronto - Reigo & Bauer
Exclusivité de v2com

Mise à jour du parc de logements existant à Toronto

Reigo & Bauer

Toronto, Canada, 02-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Complexe de cohabitation Oosterwold - bureau SLA & Zakenmaker

Complexe de cohabitation Oosterwold

bureau SLA & Zakenmaker

Amsterdam, Netherlands, 21-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Queen Alix, un secret bien gardé au cœur du village des architectes - Maître Carré
Exclusivité de v2com

Queen Alix, un secret bien gardé au cœur du village des architectes

Maître Carré

Montréal, Canada, 19-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Dans l'Escarpement - Yiacouvakis Hamelin architectes, yh2
Exclusivité de v2com

Dans l'Escarpement

Yiacouvakis Hamelin architectes, yh2

Montréal, Canada, 13-03-2019