EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 3211-01
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 4,4 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 470 Mo


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - Ice Shore House - INDESIGN inc CONRATH architecte
Exclusivité de v2com

Ice Shore House

Montréal, Canada

INDESIGN inc CONRATH architecte

A progressive living home


Montréal, Canada, 16-01-2019 -

The project brief was unusual, to say the least: “Ensure me freedom in my advanced years.”


In 2013, an elderly citizen sought out the services of Gary Conrath. Both knew each other well since Indesign had conceived and constructed the co-property building where the woman had been living for a decade. The third storey dwelling was no longer suitable for her. She wanted to live at ground level, in an environment designed to meet her anticipated future needs.


Exterior Mobility

Following the advice of her architect, the client purchased a vacant lot in Verdun, a neighbourhood with history dating from the beginning of New France. Of prime importance, the site provided several alternatives to automobile driving. Bus travel, as preferred by seniors is immediately available in front, and the Métro, Montréal’s subway is but a short walk away.


With an east-west orientation, the narrow 30-foot lot extends 120 feet in depth. Rather than occupying the full width, the architect opted for a footprint that allows for an open passageway adjacent to the southern façade. This approach preserves the privacy of the main entrance while also distinguishing the project from the densely built, shoulder to shoulder neighbouring homes.


In order to facilitate eventual wheelchair use, a smooth level surface connects the city sidewalk, the parking space and the main entrance.


Anticipating the future

In regards to his approach, Gary Conrath expresses the design paradox whereby existing urban forms must be challenged, but not so far as to disrupt the established architectural setting. In Verdun, the built environment is characterized by the recurring archetype of the duplex, adopted in the 1930s for financial considerations. If needed, owners and their families could curtail their spatial needs, live solely on the ground floor, and rent out the upper floor.


The idea of housing that can be adapted to accommodate significant life changes resonates throughout the project, with open, flat spaces found on two levels. The first floor includes essential living spaces including washroom and bedroom. The upstairs features a music room, study, artist’s studio and secondary washroom.


Furthermore, should the owner ever require home care services, the studio space would serve as living quarters for an attending careperson. With that possibility in mind, the building includes a private entrance on the south side with direct access to the stairs.


Referencing the Past

Several elements give the building’s architecture meaningful connections to the area’s history. First is the idea of a massive structure, common under the French regime, but expressed in a contemporary design language. Moreover, features typical to the traditional neighbourhood houses are integrated into the project, the inverted roof slopes serving as a case in point. This laneway design from the pre-rain gutter era serves to drain runoff from front and rear surfaces to a central point. More pragmatically, the structure’s form allows the inclusion of a discreet skylight not seen from the street. The resulting volumetrics combine to provide a complete solution in respect of municipal restrictions and the 29-foot height requirement.


Demonstrating sensitivity to Verdun’s history are the suspended moulded-glass modules on the street façade. This frosted veil, positioned before the 25-foot front window, evokes memories of the Dominion Glass Co., founded in 1905, as well as of the ice-cutters who were so important to the neighbourhood’s economy in the 19th century.


Inside and Outside and Vice Versa

The building itself is a design of cantilevered brick masses. Most striking is the strong connection made between the interior and exterior through dematerialized surfaces. Seen from the outside, the house’s interior planes replace that which is carved from the exterior walls. According to the designer, “a façade must entice the passer-by and extend a sense of welcome .” The invitation is all the more compelling thanks to the window frames that project outward, toward the street.


The inverse is also true: the landscape is brought inside, along with high-quality natural light. Diffused by the large east and west glazed surfaces, sunlight grazes along the walls and downward from top to bottom. To better capture sunshine from the south, a central vertical window projecting above the roofline (30 ft.) extends into a skylight feature. In addition, a transparent section of floor in the middle of the upper level floods the centre of the ground floor with a generous afternoon luminosity.


The Therapeutic Aspect

Visual fluidity is also a way to mitigate the trials and tribulations of the age at which people can find themselves confined to their home, the risk of depression never far away. The wide openings come into play here, allowing the owner to enjoy either nature or the city without having to go outside: a starry sky above the pool, the shadows of trees and raindrops on the glass catwalk; and on the street side, pedestrians passing by and the colourful morning sky.


Data sheet

Project name: Ice Shore House

Architecture and site planning: Gary Michael Conrath

Drafting: Jonathan Conrath, Nahad Kamel, Veniamin Chukhovitch

Sustainability consultant, architect: Lyse M. Tremblay

Sustainability consultant, engineer: Frédéric Genest

Structural steel engineer: Serafino Valente

Wooden structure technician: Richard Leblanc

Builder: Alain Bédard Rénovations

Glasswork artist: Diane Ferland

Environmental assessment – site decontamination: Inspect-Sol

Geothermal system: Marmott Énergies

Duration of work: three years

Floor space: 2200 sq. ft.

Construction cost: $270/sq. ft.


About Indesign inc.

The firm was founded in 1984 by Gary Michael Conrath, who holds a bachelor of architecture with minors in urban design and heritage preservation. Over the years, the studio has built an excellent reputation, particularly in the mall-based big-box retail sector. Indesign’s clients include major retailers such as Sports Experts, Primeau Vélo, Québec|Sail and Nike.


Distinction

The Ice Shore House was a finalist for The Plan Award 2018, an international competition sponsored by the Italian architecture magazine The Plan. In addition the project received the 2019 ex aequo residential award in the Grands Prix Design as held annually in Montreal, Quebec. 

- 30 -


Contact média
Dossier de presse | 3211-01 - Communiqué de presse | Ice Shore House - INDESIGN inc CONRATH architecte - Residential Architecture - Street facade - Crédit photo : Marc Cramer
Street facade
Crédit photo : Marc Cramer
Télécharger
Image haute résolution
7.46 x 14.0
300dpi

~ 7 Mo
Dossier de presse | 3211-01 - Communiqué de presse | Ice Shore House - INDESIGN inc CONRATH architecte - Residential Architecture - Street approach to main entry - Crédit photo :  Marc Cramer
Street approach to main entry
Crédit photo : Marc Cramer
Télécharger
Image très haute résolution
13.82 x 19.12
300dpi

~ 12 Mo
Dossier de presse | 3211-01 - Communiqué de presse | Ice Shore House - INDESIGN inc CONRATH architecte - Residential Architecture - View at main entrance - Crédit photo : Marc Cramer
View at main entrance
Crédit photo : Marc Cramer
Télécharger
Image haute résolution
14.0 x 11.59
300dpi

~ 12 Mo
Dossier de presse | 3211-01 - Communiqué de presse | Ice Shore House - INDESIGN inc CONRATH architecte - Residential Architecture - Patio doors to main entrance and kitchen - Crédit photo : Marc Cramer
Patio doors to main entrance and kitchen
Crédit photo : Marc Cramer
Télécharger
Image haute résolution
14.0 x 10.02
300dpi

~ 9 Mo
Dossier de presse | 3211-01 - Communiqué de presse | Ice Shore House - INDESIGN inc CONRATH architecte - Residential Architecture - Dining room - Crédit photo : Marc Cramer
Dining room
Crédit photo : Marc Cramer
Télécharger
Image très haute résolution
24.11 x 21.64
300dpi

~ 17 Mo
Dossier de presse | 3211-01 - Communiqué de presse | Ice Shore House - INDESIGN inc CONRATH architecte - Residential Architecture - Master washroom - Crédit photo : Marc Cramer
Master washroom
Crédit photo : Marc Cramer
Télécharger
Image haute résolution
14.4 x 14.05
300dpi

~ 14 Mo
Dossier de presse | 3211-01 - Communiqué de presse | Ice Shore House - INDESIGN inc CONRATH architecte - Residential Architecture - View from stairway to library - Crédit photo : Marc Cramer
View from stairway to library
Crédit photo : Marc Cramer
Télécharger
Image haute résolution
13.51 x 10.5
300dpi

~ 8,7 Mo
Dossier de presse | 3211-01 - Communiqué de presse | Ice Shore House - INDESIGN inc CONRATH architecte - Residential Architecture - Mid house to library and living room below - Crédit photo : Marc Cramer
Mid house to library and living room below
Crédit photo : Marc Cramer
Télécharger
Image haute résolution
14.0 x 10.6
300dpi

~ 9,6 Mo
Dossier de presse | 3211-01 - Communiqué de presse | Ice Shore House - INDESIGN inc CONRATH architecte - Residential Architecture - View from studio space to library - Crédit photo : Marc Cramer
View from studio space to library
Crédit photo : Marc Cramer
Télécharger
Image haute résolution
14.0 x 6.31
300dpi

~ 5,3 Mo
Dossier de presse | 3211-01 - Communiqué de presse | Ice Shore House - INDESIGN inc CONRATH architecte - Residential Architecture - Yard in summer - Crédit photo : Gary Conrath
Yard in summer
Crédit photo : Gary Conrath
Télécharger
Image haute résolution
9.32 x 13.44
300dpi

~ 5 Mo
Dossier de presse | 3211-01 - Communiqué de presse | Ice Shore House - INDESIGN inc CONRATH architecte - Residential Architecture - View from patio to rear facade - Crédit photo : Marc Cramer
View from patio to rear facade
Crédit photo : Marc Cramer
Télécharger
Image très haute résolution
13.76 x 26.86
300dpi

~ 20 Mo
Dossier de presse | 3211-01 - Communiqué de presse | Ice Shore House - INDESIGN inc CONRATH architecte - Residential Architecture - Entry passageway - Crédit photo : Gary Conrath
Entry passageway
Crédit photo : Gary Conrath
Télécharger
Image haute résolution
9.72 x 13.44
300dpi

~ 6,4 Mo
Dossier de presse | 3211-01 - Communiqué de presse | Ice Shore House - INDESIGN inc CONRATH architecte - Residential Architecture - Site and project plans and elevations - Crédit photo : Indesign
Site and project plans and elevations
Crédit photo : Indesign
Télécharger
Image moyenne résolution
4.96 x 7.0
300dpi

~ 400 ko
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Sportium Saint-Hubert - INDESIGN inc CONRATH architecte
Exclusivité de v2com

Sportium Saint-Hubert

INDESIGN inc CONRATH architecte

Montréal, Canada, 01-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Projet de 87 logements «Lez-in-Art» dans la ZAC Rive Gauche (SERM) de Montpellier - France - NBJ architectes
Exclusivité de v2com

Projet de 87 logements « Lez-in-Art » dans la ZAC Rive Gauche (SERM) de Montpellier - France

NBJ architectes

Montpellier, France, 17-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Senses, la maison-piscine en pleinenature - Wael Farran Studio
Exclusivité de v2com

Senses, la maison-piscine en pleine nature

Wael Farran Studio

Mont-Liban, Liban, 08-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - La Clara - Hariri Pontarini Architects

La Clara

Hariri Pontarini Architects

Toronto, Canada, 04-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Mise à jour du parc de logements existant à Toronto - Reigo & Bauer
Exclusivité de v2com

Mise à jour du parc de logements existant à Toronto

Reigo & Bauer

Toronto, Canada, 02-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Complexe de cohabitation Oosterwold - bureau SLA & Zakenmaker

Complexe de cohabitation Oosterwold

bureau SLA & Zakenmaker

Amsterdam, Pays-Bas, 21-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Queen Alix, un secret bien gardé au cœur du village des architectes - Maître Carré
Exclusivité de v2com

Queen Alix, un secret bien gardé au cœur du village des architectes

Maître Carré

Montréal, Canada, 19-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Dans l'Escarpement - Yiacouvakis Hamelin architectes, yh2
Exclusivité de v2com

Dans l'Escarpement

Yiacouvakis Hamelin architectes, yh2

Montréal, Canada, 13-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence Le Nid : surplomb sur le fleuve Saint-Laurent - Anne Carrier architecture

Résidence Le Nid : surplomb sur le fleuve Saint-Laurent

Anne Carrier architecture

Levis, Canada, 13-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le Jardinier - ADHOC architectes
Exclusivité de v2com

Le Jardinier

ADHOC architectes

Montréal, Canada, 11-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Nature industrielle et ludique à la campagne - Tux Creative
Exclusivité de v2com

Nature industrielle et ludique à la campagne

Tux Creative

Montréal, Canada, 27-02-2019