EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 3463-01
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 3,3 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 240 Mo


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - Shelter on a Rock - ESPACE VITAL architecture
Exclusivité de v2com

Shelter on a Rock

Racine, Canada

ESPACE VITAL architecture

Country House, Boisé du Lac Bromptron, Racine


Sherbrooke, Canada, 26-11-2018 -

Characterized by an impressive overhang, the flow of interior and exterior spaces and the creative use of a double ground level, the project draws its roots in the work of the modernist architect Richard Neutra who shaped the built environment in the Californian desert.


Right from the first visit the architects noticed that the clients had adopted the rock mound for their base camp. They had built a floating deck on its top giving a sense of owning the site and offering views of the surrounding forest. This platform inspired the conceptual approach for the project: delicately dropping a deck on the mound and carrying the aerial effect with a transparent livable bridge. The idea of creating a symbiosis between the house and the topography, along with the audacious design, seduced the open-minded couple who are nature lovers as well as contemporary art enthusiasts.


In a bold horizontal and aerial gesture, the structure stretches from the rock mound to the north extremity of the house where the master bedroom is nested. Along the way it takes foot on two massive concrete plans that bring stability to the composition, both structurally and visually, and are the expression of the desire for shelter.


The challenge was to maintain this lightness while including the programmatic needs. The answer was the use of grafted modules clearly expressed and painted black for the entrance and staircase that keep the transparency with abundant glazing. The solid/void composition is thus harmonized. The facades are also brought to life with the Corten-clad modules containing storage.


In the same manner as the original camping installations, the building aims to simply satisfy basic needs. Entrance facing the stairs, workspace with an oversized garage door, office and utilities share the lower level. Upstairs, the open-plan living area in the transparent bridge, the master bedroom on the north side. A central block containing the pantry, storage spaces and bathroom serving as a transition space between the public and private areas.


Voluntarily minimalist, the layout lets the environment be in the forefront by penetrating all the interior spaces. The occupants have the feeling of living outside and can enjoy the seasonally ever-changing shapes, colors, lighting and patterns the nature offers.


Project Data

Program: Piette-Ekemberg Residence

Project architect and designer: Paul Faucher

Assisted by: Dominick Lamontagne

Site: Densely wooded lot of 11,792 m²

Livable Area: 240 m²

Beginning (interrupted during winter): October 2015  

Completion: Fall 2017

Photo Credits: Stéphane Lemire


About ESPACE VITAL architecture

Resulting from the fusion of two firms founded in the Fifties, ESPACE VITAL exists since 2003. Based in Sherbrooke, Quebec, it now employs 24 people, of which three architects are LEED accredited. It has recently opened a branch in Montreal’s Mile-Ex. Its dynamism make it a must partner for institutional projects in the Eastern Townships, notably in healthcare and education. The firm is also known for its expertise in contemporary residential and urban design as well as historical preservation.

- 30 -


Contact média
Dossier de presse | 3463-01 - Communiqué de presse | Shelter on a Rock - ESPACE VITAL architecture - Residential Architecture - Crédit photo : ESPACE VITAL architecture
Crédit photo : ESPACE VITAL architecture
Télécharger
Image haute résolution
7.47 x 16.05
300dpi

~ 1,9 Mo
Dossier de presse | 3463-01 - Communiqué de presse | Shelter on a Rock - ESPACE VITAL architecture - Residential Architecture - Crédit photo : ESPACE VITAL architecture
Crédit photo : ESPACE VITAL architecture
Télécharger
Image haute résolution
15.16 x 7.95
300dpi

~ 850 ko
Dossier de presse | 3463-01 - Communiqué de presse | Shelter on a Rock - ESPACE VITAL architecture - Residential Architecture - Crédit photo : ESPACE VITAL architecture
Crédit photo : ESPACE VITAL architecture
Télécharger
Image haute résolution
15.44 x 8.22
300dpi

~ 720 ko
Dossier de presse | 3463-01 - Communiqué de presse | Shelter on a Rock - ESPACE VITAL architecture - Residential Architecture - Crédit photo : Sofia Villeneuve
Crédit photo : Sofia Villeneuve
Télécharger
Image haute résolution
11.12 x 8.0
300dpi

~ 3,9 Mo
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Hatley House - Pelletier de Fontenay en collaboration avec François Abbott

Hatley House 

Pelletier de Fontenay en collaboration avec François Abbott

Montréal, Canada, 24-05-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Une maison de ville unifamiliale à Paris - Alia Bengana + Capucine de Cointet architectes
Exclusivité de v2com

Une maison de ville unifamiliale à Paris

Alia Bengana + Capucine de Cointet architectes

Paris, France, 14-05-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence de l’église : architecture néogothique au cachet contemporain - Fabelta, Systèmes de fenestration
Exclusivité de v2com

Résidence de l’église : architecture néogothique au cachet contemporain 

Fabelta, Systèmes de fenestration

Terrebonne, Canada, 09-05-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Projet de 87 logements «Lez-in-Art» dans la ZAC Rive Gauche (SERM) de Montpellier - France - NBJ architectes
Exclusivité de v2com

Projet de 87 logements « Lez-in-Art » dans la ZAC Rive Gauche (SERM) de Montpellier - France

NBJ architectes

Montpellier, France, 17-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Senses, la maison-piscine en pleinenature - Wael Farran Studio
Exclusivité de v2com

Senses, la maison-piscine en pleine nature

Wael Farran Studio

Mont-Liban, Liban, 08-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - La Clara - Hariri Pontarini Architects

La Clara

Hariri Pontarini Architects

Toronto, Canada, 04-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Mise à jour du parc de logements existant à Toronto - Reigo & Bauer
Exclusivité de v2com

Mise à jour du parc de logements existant à Toronto

Reigo & Bauer

Toronto, Canada, 02-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Complexe de cohabitation Oosterwold - bureau SLA & Zakenmaker

Complexe de cohabitation Oosterwold

bureau SLA & Zakenmaker

Amsterdam, Pays-Bas, 21-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Queen Alix, un secret bien gardé au cœur du village des architectes - Maître Carré
Exclusivité de v2com

Queen Alix, un secret bien gardé au cœur du village des architectes

Maître Carré

Montréal, Canada, 19-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Dans l'Escarpement - Yiacouvakis Hamelin architectes, yh2
Exclusivité de v2com

Dans l'Escarpement

Yiacouvakis Hamelin architectes, yh2

Montréal, Canada, 13-03-2019