EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 721-08
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 5,8 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 1,5 Go


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - Vallée du Parc Residence - Chevalier Morales Architectes
Exclusivité de v2com

Vallée du Parc Residence

Shawinigan, Canada

Chevalier Morales Architectes

Montréal, Canada, 28-09-2018 -

The Vallée du Parc Residence sits in a bucolic valley in Mauricie, a south-central region of Québec. Originally inspired by a reinterpretation of the work of American architect Frank Lloyd Wright, the ground-floor plan is shaped by a studied insertion of various terraces and its relation to the automobile. From a distance, the eye is attracted by the complex angular roof that establishes a geometrical reciprocity with the surrounding hills.

 

The conceptual development of this project was tinted from the start with a touch of nostalgia. The site of the house itself is part of the former set where were shot most of the exterior scenes of Les filles de Caleb, a mythical television series presented on national television in the nineties. Open views, rolling hills, old barns, perch fences and wild flowers: every aspect of the site was constantly bringing back this historical fiction of rural Québec at the beginning of the twentieth century.

 

While contemplating this bucolic and almost fictional landscape, the work of Frank Lloyd Wright became a natural refence for the architects. Especially for the strong visual connections he constantly established between the interior and exterior spaces of his celebrated residential projects.

 

The perceived horizontality of the house is created by the extensive program – six bedrooms, two family rooms, four bathrooms, and three garage spaces – that is mainly located on one single ground floor.

 

The Roof 

The roof, with its multiple sloped planes, irregular angles and lines, and with a complete absence of overhangs, was ultimately conceived as a geometrical interpretation of the characteristic rolling hills of the site. Instead of merging with the horizon, the roof here creates an architectural dialogue with the surrounding landscape. It is constantly changing, according to the perspective and to the angle of approach to the residence.

 

Instead of floating over an open plan, the roof forms a whole with the exterior walls, reinforcing the impression of a singular architectural object rooted in the landscape. From inside of the house, the angular planes of the roof reveal themselves and contribute to unify the central living spaces under a complex multi-facetted ceiling.

 

The Terraces 

Besides the multiple roof studies conducted during the project’s development, the intention to anchor the house to its site was reached through the introduction of a series of terraces, each one projecting itself directly into the field. These terraces emerge from different subtractive operations made to the original volume to bring various qualities of natural light and space into the house.

 

The most important terrace was strategically located near the entrance to create a compression effect. It pulls the landscape onto the house to offer an intimate garden to its owners. The idea of a garden defined by the architecture of the house itself was derived from Wright’s work.

 

The Envelope 

Covered with dark-tinted, rough wood planks of various depths, the exterior walls were designed to offer a dynamic and unique texture defined by the ever-changing natural light throughout the day and the seasons. 

 

In terms of openings, two parallel strategies were used in the architectural composition. Curtain walls were placed in all of the subtractions creating the terraces while more typical windows were used elsewhere. The latter project themselves outside the line of the building envelope, like bulging eyes trying to reach out to and framing specific views. Interior detailing reflects the double nature of the fenestration strategy.

 

Through its original geometry, textural richness, and spatial connection with its surroundings, the Vallée du Parc Residence initiates an architectural conversation within a delicate natural environment.

  
Project Data 
Location/Vallée du Parc, Québec, Canada
Project end date/2015
Area/434 m2
Collaborators / Géniex, Aubin Pélissier
 
About Chevalier Morales Architectes 
Stephan Chevalier and Sergio Morales founded Chevalier Morales Architectes in 2005. The firm strives to create contemporary architecture that is sensible and responsible on many levels. Their inspiration stems in a broader reading of context, and therefore results in architecture that is rooted in its own cultural territory.
 
Chevalier Morales is notably known for winning several architectural competitions for institutional and cultural projects: the Saul-Bellow Library (Lachine, 2014), the Maison de la littérature (Québec, 2017), the Drummondville Library (Drummondville, 2017) and the Pierrefonds Library (Montréal, ongoing). The firm also developed awarded residential projects like the Roy-Lawrence House (2014) and the Vallée du Parc Residence (2017).
 
In recent years, Chevalier Morales Architectes’ work was awarded several prestigious prices and the firm is the recipient of the 2018 Emerging Architectural Practice Award by the Royal Architectural Institute of Canada (RAIC).


- 30 -


Contact média
Dossier de presse | 721-08 - Communiqué de presse | Vallée du Parc Residence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - Crédit photo :  Chevalier Morales Architectes
Crédit photo : Chevalier Morales Architectes
Télécharger
Image haute résolution
13.94 x 11.97
300dpi

~ 86 Mo
Dossier de presse | 721-08 - Communiqué de presse | Vallée du Parc Residence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - Crédit photo : Chevalier Morales Architectes
Crédit photo : Chevalier Morales Architectes
Télécharger
Image très haute résolution
11.94 x 17.92
300dpi

~ 110 Mo
Dossier de presse | 721-08 - Communiqué de presse | Vallée du Parc Residence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - Crédit photo : Chevalier Morales Architectes
Crédit photo : Chevalier Morales Architectes
Télécharger
Image haute résolution
11.0 x 16.49
300dpi

~ 93 Mo
Dossier de presse | 721-08 - Communiqué de presse | Vallée du Parc Residence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - Crédit photo : Chevalier Morales Architectes
Crédit photo : Chevalier Morales Architectes
Télécharger
Image très haute résolution
12.12 x 17.95
300dpi

~ 110 Mo
Dossier de presse | 721-08 - Communiqué de presse | Vallée du Parc Residence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - Crédit photo : Chevalier Morales Architectes
Crédit photo : Chevalier Morales Architectes
Télécharger
Image haute résolution
15.7 x 10.46
300dpi

~ 85 Mo
Dossier de presse | 721-08 - Communiqué de presse | Vallée du Parc Residence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - Crédit photo : Chevalier Morales Architectes
Crédit photo : Chevalier Morales Architectes
Télécharger
Image très haute résolution
11.56 x 17.34
300dpi

~ 100 Mo
Dossier de presse | 721-08 - Communiqué de presse | Vallée du Parc Residence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - Crédit photo : Chevalier Morales Architectes
Crédit photo : Chevalier Morales Architectes
Télécharger
Image très haute résolution
17.16 x 11.44
300dpi

~ 100 Mo
Dossier de presse | 721-08 - Communiqué de presse | Vallée du Parc Residence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - Crédit photo : Chevalier Morales Architectes
Crédit photo : Chevalier Morales Architectes
Télécharger
Image très haute résolution
12.16 x 18.24
300dpi

~ 110 Mo
Dossier de presse | 721-08 - Communiqué de presse | Vallée du Parc Residence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - Crédit photo :  Chevalier Morales Architectes
Crédit photo : Chevalier Morales Architectes
Télécharger
Image très haute résolution
11.83 x 17.64
300dpi

~ 110 Mo
Dossier de presse | 721-08 - Communiqué de presse | Vallée du Parc Residence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - Crédit photo : Chevalier Morales Architectes
Crédit photo : Chevalier Morales Architectes
Télécharger
Image très haute résolution
12.16 x 18.18
300dpi

~ 110 Mo
Dossier de presse | 721-08 - Communiqué de presse | Vallée du Parc Residence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - Crédit photo : Chevalier Morales Architectes
Crédit photo : Chevalier Morales Architectes
Télécharger
Image très haute résolution
12.01 x 17.79
300dpi

~ 110 Mo
Dossier de presse | 721-08 - Communiqué de presse | Vallée du Parc Residence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - Crédit photo : Chevalier Morales Architectes
Crédit photo : Chevalier Morales Architectes
Télécharger
Image haute résolution
16.98 x 11.32
300dpi

~ 99 Mo
Dossier de presse | 721-08 - Communiqué de presse | Vallée du Parc Residence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - Crédit photo : Chevalier Morales Architectes
Crédit photo : Chevalier Morales Architectes
Télécharger
Image très haute résolution
12.06 x 18.1
300dpi

~ 110 Mo
Dossier de presse | 721-08 - Communiqué de presse | Vallée du Parc Residence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - Crédit photo : Chevalier Morales Architectes
Crédit photo : Chevalier Morales Architectes
Télécharger
Image haute résolution
10.46 x 15.69
300dpi

~ 84 Mo
Dossier de presse | 721-08 - Communiqué de presse | Vallée du Parc Residence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - Crédit photo : Chevalier Morales Architectes
Crédit photo : Chevalier Morales Architectes
Télécharger
Image haute résolution
10.9 x 16.35
300dpi

~ 92 Mo
Dossier de presse | 721-08 - Communiqué de presse | Vallée du Parc Residence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - Crédit photo : Chevalier Morales Architectes
Crédit photo : Chevalier Morales Architectes
Télécharger
Image très haute résolution
12.16 x 18.24
300dpi

~ 110 Mo
Dossier de presse | 721-08 - Communiqué de presse | Vallée du Parc Residence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - Crédit photo : Chevalier Morales Architectes
Crédit photo : Chevalier Morales Architectes
Télécharger
Image haute résolution
16.25 x 10.83
300dpi

~ 91 Mo
Dossier de presse | 721-08 - Communiqué de presse | Vallée du Parc Residence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - Roof study - Crédit photo : Chevalier Morales Architectes
Roof study
Crédit photo : Chevalier Morales Architectes
Télécharger
Image moyenne résolution
5.0 x 6.67
300dpi

~ 8,6 Mo
Dossier de presse | 721-08 - Communiqué de presse | Vallée du Parc Residence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - Site plan - Crédit photo : Chevalier Morales Architectes
Site plan
Crédit photo : Chevalier Morales Architectes
Télécharger
Image moyenne résolution
8.5 x 7.25
300dpi

~ 1,1 Mo
Dossier de presse | 721-08 - Communiqué de presse | Vallée du Parc Residence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - Ground-floor plan - Crédit photo : Chevalier Morales Architectes
Ground-floor plan
Crédit photo : Chevalier Morales Architectes
Télécharger
Image haute résolution
11.5 x 8.5
300dpi

~ 1 Mo
Dossier de presse | 721-08 - Communiqué de presse | Vallée du Parc Residence - Chevalier Morales Architectes - Residential Architecture - Sections - Crédit photo : Chevalier Morales Architectes
Sections
Crédit photo : Chevalier Morales Architectes
Télécharger
Image haute résolution
11.0 x 8.5
300dpi

~ 2,1 Mo
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - La bibliothèque Saul-Bellow - Chevalier Morales Architectes
Exclusivité de v2com

La bibliothèque Saul-Bellow

Chevalier Morales Architectes

Montréal, Canada, 08-09-2015
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence Roy-Lawrence - Chevalier Morales Architectes

Résidence Roy-Lawrence

Chevalier Morales Architectes

Montréal, Canada, 11-08-2014
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - La résidence Thibault, une alternative à la nostalgie - Chevalier Morales Architectes

La résidence Thibault, une alternative à la nostalgie

Chevalier Morales Architectes

Montréal, Canada, 17-08-2010
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Mise en exposition de l'intangible: Au delà de la cécité blanche - Chevalier Morales Architectes

Mise en exposition de l'intangible: Au delà de la cécité blanche

Chevalier Morales Architectes

Montréal, Canada, 30-05-2010
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Strom spa nordique - Chevalier Morales Architectes

Strom spa nordique

Chevalier Morales Architectes

Montréal, Canada, 30-05-2010
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - TRIPTYQUE - yh2
Exclusivité de v2com

TRIPTYQUE

yh2

Montréal, Canada, 05-12-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le refuge et son rocher - ESPACE VITAL architecture
Exclusivité de v2com

Le refuge et son rocher

ESPACE VITAL architecture

Sherbrooke, Canada, 26-11-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Les Grandes Horizontales - Thellend Fortin Architectes
Exclusivité de v2com

Les Grandes Horizontales

Thellend Fortin Architectes

Montréal, Canada, 12-11-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - MaisonP - PietriArchitectes
Exclusivité de v2com

MaisonP

PietriArchitectes

Paris, France, 05-11-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence Petaluma - Trevor McIvor Architect Inc
Exclusivité de v2com

Résidence Petaluma

Trevor McIvor Architect Inc

Toronto, Canada, 01-11-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence Owl Creek - Skylab

Résidence Owl Creek

Skylab

Portland, États-Unis, 30-10-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Les Cabanes du Lac - PietriArchitectes
Exclusivité de v2com

Les Cabanes du Lac

PietriArchitectes

Paris, France, 23-10-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Monument - Blouin Tardif Architectes
Exclusivité de v2com

Monument

Blouin Tardif Architectes

Montréal, Canada, 22-10-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Lancement de « aux box » - aux box inc.
Exclusivité de v2com

Lancement de « aux box »

aux box inc.

Parksville, Canada, 20-09-2018