EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 762-01
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 3,2 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 61 Mo


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - House in Lumino - Davide Macullo Architects

House in Lumino

Lumino, Switzerland

Davide Macullo Architects

House in Lumino


Lugano, Switzerland, 10-05-2010 - Located in the Swiss Alpine village of Lumino, just north of Bellinzona, this house stands as a monolithic element, quietly complementing and echoing its context. The surrounding area is characterised by traditional stone built houses, many of which date back centuries and are marked by their use of this single construction material. The new house is intended as a relevant response to and contemporary interpretation of the vernacular; its exposed reinforced concrete form recalls the revered strength and resonates the presence of these old stone houses. Sitting on the edge of the old village, the house acts as a sort of bastion between the old core and the modern residential expansion.

In addition to the local scale references and material cues siphoned from the physical context, the concept and approach to the project was further influenced by the clients’ expressed desire for a minimalist aesthetic, both internally and externally. As such, the quality of the spaces in the house would be defined explicitly by the architecture and not by objects placed within it. The idea of the ‘minimalist monolith’ was adopted as the conceptual generator of the project and became a principle applied to all elements of the both the functional and construction programme, from the foundations up to the smallest finishing details.

The geometry of the plan is generated by two shifted parallelepipeds and follows the fall of the site. The typology created by this staggered geometry underlies both the peculiarities of the landscape while also offering each of the levels a direct relationship with the surrounding gardens. The double system of vertical connections, one internal and one external, relates all the spaces of the house in a spiral movement and is in a constant play with its new inhabitants’ perception of time and scale. What is interesting about the house is the ability of the spaces to expand and extend into the landscape, allowing the external become part of the composition. While the individual spaces may be defined geometrically, each space flows into the next and continues to the external.

The principle of the house is to protect and guarantee an intimacy and privacy for its inhabitants but also, somewhat paradoxically, to represent an air of generosity and an opening up of to the world. The intention is to create places in which residents are open and connected to the wider community in a concrete way, beyond the filter of maddening virtual communication. This physical relationship with the community restores a healthy balance of mind and aptitude.

Excavations into the ground rock were kept to a minimum, with only the service spaces placed underground (-1.4m). Vehicle and pedestrian access is from street level (+0.0m). Half a level up from the entrance hall are two bedrooms, both with direct access onto a terrace(+1.4m). On the next floor (+2.8m) is the master suite, again with its own terrace and access to the garden below. Continuing up the house, we arrive into the dining and kitchen space which opens onto the central south facing loggia (+4.2m), with access to the terraces below. This central loggia, which affords panoramic views over the surrounding rooftops, may also be covered with a hydraulic roof when required. The living space on the top floor overlooks and has access down to the loggia below.

Along with gains from the inherent thermal values of concrete, the house’s sustainable credentials also benefit from a heat pump and photovoltaic cells placed on the roof.

Project: House in Lumino
Client: Cristina e Curzio De Gottardi
Start date: 2007
Completion date: 2009
Site area: 497 m2
Building area: 133 m2
Total floor area: 221 m2
Levels: 3 above ground
Total cost: 1,000,000 CHF
Materials: main structure underground: reinforced concrete, main structure above ground: reinforced concrete and steel, windows: insulated glass, thermocoated frames.
Finishes: internal wall cladding: mineral painted gipsboard, external paving: concrete, interior flooring: resin.
Project Architects: Davide Macullo + Marco Strozzi
Design collaborator: Michele Alberio
Interior design: Davide Macullo + Marco Strozzi
Works supervision: Ennio Maggetti, Switzerland
Structural engineer: Ingenere Andreotti & Partners, Switzerland
Building engineer: IFEC Consulenza SA, Switzerland
Photographer: Enrico Cano, Como
- 30 -


Contact média
Dossier de presse | 762-01 - Communiqué de presse | House in Lumino - Davide Macullo Architects - Residential Architecture - Crédit photo : DAVIDE MACULLO ARCHITECTS
Crédit photo : DAVIDE MACULLO ARCHITECTS
Télécharger
Image moyenne résolution
7.79 x 5.67
300dpi

~ 1,3 Mo
Dossier de presse | 762-01 - Communiqué de presse | House in Lumino - Davide Macullo Architects - Residential Architecture - Crédit photo : DAVIDE MACULLO ARCHITECTS
Crédit photo : DAVIDE MACULLO ARCHITECTS
Télécharger
Image moyenne résolution
7.88 x 3.78
300dpi

~ 1,1 Mo
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Van Horne - Paul Bernier Architecte

Van Horne

Paul Bernier Architecte

Montréal, Canada, 05-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - ENTICY, un projet unique de condos-boutique, s’installe au cœur du centre-ville de Montréal - Claridge-Omnia Technologies-Geiger Huot

ENTICY, un projet unique de condos-boutique, s’installe au cœur du centre-ville de Montréal

Claridge-Omnia Technologies-Geiger Huot

Montréal, Canada, 05-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Chalet La Barque - ACDF Architecture

Chalet La Barque

ACDF Architecture

Montréal, Canada, 28-01-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence universitaire Olympe de Gouges - ppa • architectures + Scalene + AFA

Résidence universitaire Olympe de Gouges

ppa • architectures + Scalene + AFA

Toulouse, France, 21-01-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Berge des glaces - INDESIGN inc CONRATH architecte
Exclusivité de v2com

Berge des glaces

INDESIGN inc CONRATH architecte

Montréal, Canada, 16-01-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence « Hillside Sanctuary » - Hoedemaker Pfeiffer

Résidence « Hillside Sanctuary »

Hoedemaker Pfeiffer

Seattle, United States, 14-01-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Appartement Hutchison - Atelier SUWA
Exclusivité de v2com

Appartement Hutchison

Atelier SUWA

Montréal, Canada, 17-12-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - TRIPTYQUE - yh2
Exclusivité de v2com

TRIPTYQUE

yh2

Montréal, Canada, 05-12-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le refuge et son rocher - ESPACE VITAL architecture
Exclusivité de v2com

Le refuge et son rocher

ESPACE VITAL architecture

Sherbrooke, Canada, 26-11-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Les Grandes Horizontales - Thellend Fortin Architectes
Exclusivité de v2com

Les Grandes Horizontales

Thellend Fortin Architectes

Montréal, Canada, 12-11-2018