Dossier de presse no. 880-08

Journalistes! Découvrez ce projet prêt à être publié. Créez gratuitement un compte média v2com pour télécharger les images haute résolution.

Créez un compte média
Dossier de presse - Communiqué de presse - Waverly Residence - MU Architecture

Dossier de presse | no. 880-08

Waverly Residence

Montréal, Canada

MU Architecture

Montréal, Canada, 22-10-2015 - 

Waverly Residence, located just south of Jean-Talon Street in Alexandra-Marconi district is the result of the idea of creating a very modern living place for wealthy clients in this up and coming neighborhood. Alexandra-Marconi is a landlocked district between the Canadian Pacific Railway in the west, The Little Italy to the east, south of Beaubien Street and Jean-Talon Street to the north; A mysterious district that has in recent years, experienced a notorious gentrification.


The project started with a duplex, almost all of the existing structure was entirely rebuilt. A dozen feet on two floors were added to the rear of the old building. Moreover, excavating the basement, the residence finally went from 1500 to 3000sq.ft. On the same lot, facing south-west, a large courtyard was added to enjoy the sun.


Once the threshold is crossed, the lobby extends across the entire width of the building. Ahead, a wall filled with full height doors. These give access to a deep enough storage for strollers or sports equipment to the left and to the right to a locker room. On both ends, a corridor leaves a choice to go left or right to access the rest of the residence. These arrangements are part of a large volume comprising also, the stairs and the kitchen towards the back of the residence. In fact, the stairs act as a cut through this volume all the way to the roof. A large skylight, same width as the stairwell allows light to flood the center of the house. Two large cubes dictate the configuration of the space. True to their philosophy,


MU Architecture wanted to design an architecture that confronts, destabilizes and fascinates.

The wooden steps, inserted between the two parallel walls without silt, seem to levitate. The shadow line formed by light above accentuates this effect. A large window closes the large opening to the kitchen, allowing it to also benefit from the presence of skylights. This same transparent wall creates a surprising illusion that the landing of the staircase is the extension of the kitchen counter. In the living room, the monumental fireplace covered with raw steel panels divides the space into two areas. Large sliding windows fill the back wall with an opening to the terrace in the courtyard. All the rooms on the ground floor are generously filled with unobtrusive natural light that accentuates the theatrical effect of the place.


The upper floor is divided in order to accommodate three bedrooms. Two of them located above the entrance, to the street side, and another, intended for masters, located at the back overlooking the terrace. A full bathroom also benefits from light provided by another skylight. The laundry room is also found on the floor next to the rooms. There is enough space on the landing to consider installing an office and or a library. The basement houses the mechanical equipment and the seasonal storage but also a large games room hidden at the end in the newly excavated part of the residence.


The Waverly residence is consistent in its realization with the requirements of a family living in urban areas. The characteristics of its facades show the architectural characteristics of its half residential, half industrial location. The Marquise consists of a single steel panel folded upward to cover the main entry steps below. The black steel frames of the windows of the facade accentuate the cuts openings. The rigorous alignments of the black steel frames around the windows reveal the rigorous design of the facade. Even if the volumes are clearly defined, the surfaces are elegantly positioned without being chaotic. The brick chosen for the facades, inspired by those that have been traditionally used for industrial buildings sector shows subtle brightness variations that animate the surfaces that would otherwise be too uniform and blend. The use of gray painted steel panels softens and balances the aggressiveness of the voluntarily contrasting black and pink bricks.


This residence foreshadows future achievements envisaged in this area, in connection with the impending developments of the former train yard and new construction in progress on Jean-Talon Street.


Project : Waverly Residence
Location: Montreal, Quebec, Canada 
Client : 
Martin Gareau
Architects: MU Architecture 
Project team :
 Charles Côté, Jean-Sébastien Herr, Jean-Philippe Bellemare 
Project completion date: 
June  2015

Contractor: Simon Gareau
Photograph: Julien Perron-Gagné
Project area: 3000 sq.ft.

- 30 -

Pour plus d’informations

  1. architecture-mu.com

Contact média

Pièces jointes

Images basse résolution ~ 4,1 Mo
Images haute résolution ~ 130 Mo

Termes et conditions

Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire. Merci d’inclure la source v2com lorsque possible et il est toujours apprécié de recevoir les versions PDF de vos articles.

Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Architecture résidentielle - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger

Image haute résolution : 8.9 x 13.33 @ 300dpi ~ 31 Mo

Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Architecture résidentielle - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger

Image haute résolution : 8.88 x 13.33 @ 300dpi ~ 31 Mo

Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Architecture résidentielle - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger

Image haute résolution : 13.33 x 9.3 @ 300dpi ~ 7 Mo

Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Architecture résidentielle - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger

Image haute résolution : 8.89 x 13.33 @ 300dpi ~ 31 Mo

Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Architecture résidentielle - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger

Image haute résolution : 13.33 x 8.89 @ 300dpi ~ 31 Mo

Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Architecture résidentielle - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger

Image haute résolution : 13.33 x 8.89 @ 300dpi ~ 31 Mo

Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Architecture résidentielle - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger

Image haute résolution : 13.33 x 8.89 @ 300dpi ~ 31 Mo

Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Architecture résidentielle - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger

Image haute résolution : 13.33 x 8.89 @ 300dpi ~ 31 Mo

Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Architecture résidentielle - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger

Image haute résolution : 13.33 x 8.9 @ 300dpi ~ 31 Mo

Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Architecture résidentielle - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger

Image haute résolution : 13.33 x 8.89 @ 300dpi ~ 31 Mo

Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Architecture résidentielle - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger

Image haute résolution : 13.33 x 8.89 @ 300dpi ~ 31 Mo

Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Architecture résidentielle - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger

Image haute résolution : 13.33 x 8.89 @ 300dpi ~ 31 Mo

Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Architecture résidentielle - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger

Image haute résolution : 8.89 x 13.33 @ 300dpi ~ 31 Mo

Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Architecture résidentielle - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger

Image haute résolution : 8.89 x 13.33 @ 300dpi ~ 31 Mo

Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Architecture résidentielle - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger

Image haute résolution : 13.33 x 8.89 @ 300dpi ~ 31 Mo

Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Architecture résidentielle - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger

Image haute résolution : 13.33 x 8.88 @ 300dpi ~ 31 Mo

Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Architecture résidentielle - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger

Image haute résolution : 13.33 x 8.89 @ 300dpi ~ 31 Mo

Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Architecture résidentielle - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger

Image haute résolution : 13.33 x 9.0 @ 300dpi ~ 31 Mo

Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Architecture résidentielle - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger

Image haute résolution : 8.89 x 13.33 @ 300dpi ~ 31 Mo

Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Architecture résidentielle - Croquis - Crédit photo : MU Architecture
Croquis
Crédit photo : MU Architecture
Télécharger

Image basse résolution : 3.67 x 1.63 @ 300dpi ~ 80 ko

Dossier de presse | 880-08 - Communiqué de presse | Waverly Residence - MU Architecture - Architecture résidentielle - Architectes - Crédit photo : Fany Ducharme
Architectes
Crédit photo : Fany Ducharme
Télécharger

Image haute résolution : 14.52 x 10.22 @ 300dpi ~ 13 Mo

Vous pourriez également aimer...

Même entreprise
Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - L'Atelier de la Falaise - MU Architecture

Montréal, Canada, 30-08-2018

L'Atelier de la Falaise

MU Architecture

Même entreprise
Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - Résidence L'Effilée - MU Architecture

Montréal, Canada, 09-01-2018

Résidence L'Effilée

MU Architecture

Même entreprise
Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - Résidence L'Estrade - MU Architecture

Montréal, Canada, 11-01-2017

Résidence L'Estrade

MU Architecture

Même entreprise
Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - Moment Factory - MU Architecture

Montréal, Canada, 20-09-2016

Moment Factory

MU Architecture

Même entreprise
Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - Résidence Le Nook - MU Architecture

Montréal, Canada, 01-06-2016

Résidence Le Nook

MU Architecture

Même entreprise
Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - Résidence Waverly - MU Architecture

Montréal, Canada, 22-10-2015

Résidence Waverly

MU Architecture

Même entreprise
Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - Les Jardins du Bota Bota - MU Architecture

Montréal, Canada, 15-09-2015

Les Jardins du Bota Bota

MU Architecture

Même entreprise
Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - Les Géants de Bigwin - MU Architecture

Montréal, Canada, 14-01-2015

Les Géants de Bigwin

MU Architecture

Même entreprise
Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - Résidence Malbaie VIII, La Grange - MU Architecture

La Malbaie, Canada, 26-02-2014

Résidence Malbaie VIII, La Grange

MU Architecture

Même entreprise
Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - Résidence Mentana - MU Architecture

Montréal, Canada, 04-11-2013

Résidence Mentana

MU Architecture

Même entreprise
Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - Malbaie VI Marée basse - MU Architecture

Montréal, Canada, 29-05-2012

Malbaie VI Marée basse

MU Architecture

Même entreprise
Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - Malbaie V «  Le Phare » - MU Architecture

Montréal, Canada, 30-11-2011

Malbaie V « Le Phare »

MU Architecture

Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - Loft Duvernay - Atelier BOOM-TOWN

Montréal, Canada, 15-10-2019

Loft Duvernay

Atelier BOOM-TOWN

Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - Là-haut - ESPACE VITAL architecture

Montréal, Canada, 11-06-2019

Là-haut

ESPACE VITAL architecture

Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - La Poudreuse - Luc Plante architecture + design

Saint-Lambert, Canada, 07-06-2019

La Poudreuse

Luc Plante architecture + design