EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 3143-01
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 1,2 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 280 Mo


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - A Design in Tune with TV5’s Vision - FOR. design planning

A Design in Tune with TV5’s Vision

Montréal, Canada

FOR. design planning

Offices between river and mountain


Montréal, Canada, 07-05-2018 -

New office, new vision! By using a move as an opportunity to refocus its values, TV5 Québec Canada took an important step in its evolution. The broadcaster’s chief executive officer, Marie-Philippe Bouchard, had a clear vision of the environment she wanted to provide her employees, and she and her team engaged FOR. design planning to implement that vision. As a living, open organization built on collaboration, TV5 needed a space designed for inspiration, collegiality and the celebration of francophone identities and cultures.


“We had the opportunity to move into a space overlooking the St. Lawrence River, the cradle of la francophonie. I wanted this to be a bright, warm and human place for work and life, in line with our corporate values,” Ms. Bouchard said.


From the office’s location at 460 Saint-Paul St. East, the St. Lawrence can be seen from several angles thanks to a number of openings and to the use of transparent modular partitions. The space consists largely of open areas in order to encourage collaboration, agility and fluidity. The few enclosed offices are all the same size and form a group of rooms arranged in the centre of each floor. As a result, every window is unobstructed, allowing employees to fully enjoy views of the river and Old Montreal.


André Davignon, president of FOR., wanted the concept to be grounded in TV5’s values. “Beyond functional requirements, we worked to create open spaces that reflect TV5 by maximizing natural light, providing a fluid spatial experience, showcasing the space’s volumes and original structure, and crafting a unique identity for the company’s dynamic team.” To encourage nomadic work and stimulate conversation, the workspaces are punctuated with informal collaboration and discussion areas. There is a seamless transition between the cafeteria and the reception area, creating a large public gathering place near TV5’s operational nerve centre, the broadcast room.


FOR. paid tribute to the Green Promenade connecting Mount Royal and the river (created for Montreal’s 375th anniversary) by including a green corridor on the top floor. In its new space, TV5 is truly perched between river and mountain.


Data sheet

Project: TV5 Québec Canada Head Office

Location: Montreal, Canada

Year: 2017

Area: 16,000 sq. ft.
Client: TV5 Québec Canada

Design: FOR. design planning

General Contractor: Marfoglia Construction

Photography: David Boyer


About TV5 Québec Canada

TV5 Québec Canada provides specialty channels nationwide to promote and expand the social and linguistic diversity of Canadian and international French culture. TV5 is a French-language channel with programming from various Francophone countries, as well as content produced in Quebec and other parts of Canada. Unis TV focuses on the real accomplishments and aspirations of Francophone communities from coast to coast. TV5 and Unis TV are included free in basic cable and satellite subscription services across Canada.


About FOR. design planning

FOR. design planning is an interior design firm specializing in corporate, commercial and multi-unit residential projects. Since 1969, it has designed more than 20 million square feet of interiors in Canada and internationally. Its collaborative approach, its experience and its organizational skills facilitate the emergence of sensible and creative solutions. The resulting projects are marked with meaning for its users and are a positive addition for the community and the client.

- 30 -


Contact média
Dossier de presse | 3143-01 - Communiqué de presse | A Design in Tune with TV5’s Vision - FOR. design planning - Commercial Interior Design -  A hallway paying tribute to TV5 branding and St. Lawrence River that can be seen from the entrance, and highlighting the broadcast room with its multiple screens.  - Crédit photo : David Boyer
A hallway paying tribute to TV5 branding and St. Lawrence River that can be seen from the entrance, and highlighting the broadcast room with its multiple screens.
Crédit photo : David Boyer
Télécharger
Image très haute résolution
24.53 x 16.37
300dpi

~ 12 Mo
Dossier de presse | 3143-01 - Communiqué de presse | A Design in Tune with TV5’s Vision - FOR. design planning - Commercial Interior Design - The cafeteria serves as a lounge, a meeting room, a discussion place and a gathering place to stimulate bonds between employees<br> - Crédit photo : David Boyer
The cafeteria serves as a lounge, a meeting room, a discussion place and a gathering place to stimulate bonds between employees
Crédit photo : David Boyer
Télécharger
Image très haute résolution
24.53 x 16.37
300dpi

~ 11 Mo
Dossier de presse | 3143-01 - Communiqué de presse | A Design in Tune with TV5’s Vision - FOR. design planning - Commercial Interior Design - The most spectacular view of the office is given to all employees, thanks to the cafeteria's location right by the large windows, on the south side with direct view on the St. Lawrence River.<br> - Crédit photo : David Boyer
The most spectacular view of the office is given to all employees, thanks to the cafeteria's location right by the large windows, on the south side with direct view on the St. Lawrence River.
Crédit photo : David Boyer
Télécharger
Image très haute résolution
23.98 x 16.0
300dpi

~ 9,7 Mo
Dossier de presse | 3143-01 - Communiqué de presse | A Design in Tune with TV5’s Vision - FOR. design planning - Commercial Interior Design - By placing all closed offices in the center of each floor, everybody can enjoy the exterior views as well as the beautiful original high wooden ceiling now exposed.<br> - Crédit photo : David Boyer
By placing all closed offices in the center of each floor, everybody can enjoy the exterior views as well as the beautiful original high wooden ceiling now exposed.
Crédit photo : David Boyer
Télécharger
Image très haute résolution
20.89 x 13.94
300dpi

~ 11 Mo
Dossier de presse | 3143-01 - Communiqué de presse | A Design in Tune with TV5’s Vision - FOR. design planning - Commercial Interior Design - A strong branding and color blocking for the editing rooms - Crédit photo : David Boyer
A strong branding and color blocking for the editing rooms
Crédit photo : David Boyer
Télécharger
Image très haute résolution
24.53 x 16.37
300dpi

~ 10 Mo
Dossier de presse | 3143-01 - Communiqué de presse | A Design in Tune with TV5’s Vision - FOR. design planning - Commercial Interior Design - By locating the broadcast room at the entrance of the offices, visitors can now see the heart of TV5's activities. - Crédit photo : David Boyer
By locating the broadcast room at the entrance of the offices, visitors can now see the heart of TV5's activities.
Crédit photo : David Boyer
Télécharger
Image très haute résolution
24.53 x 16.37
300dpi

~ 8,1 Mo
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Bureau Desjardins Bherer, Montréal - Desjardins Bherer
Exclusivité de v2com

Bureau Desjardins Bherer, Montréal

Desjardins Bherer

Montréal, Canada, 08-11-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Restaurant Stanton&Co - Alexander &CO.

Restaurant Stanton&Co

Alexander &CO.

Sydney, Australie, 06-11-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Découvrez le Boho Dunham - KABIN inc.
Exclusivité de v2com

Découvrez le Boho Dunham

KABIN inc.

Dunham, Canada, 21-09-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - BIRKA, l'architecte à l'avant-garde en design commercial pour les plus grandes marques internationales - BIRKA
Exclusivité de v2com

BIRKA, l'architecte à l'avant-garde en design commercial pour les plus grandes marques internationales

BIRKA

Coral Gables, États-Unis, 20-08-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Clinique de chirurgie esthétique FACE - Audax

Clinique de chirurgie esthétique FACE

Audax

Toronto, Canada, 16-07-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le « Centre for Overweight Adolescent and Children’s Healthcare » de MaastrichtUMC+, un centre ludique et interactif, est lauréat aux European Healthcare Design Awards 2018 - Tinker imagineers
Exclusivité de v2com

Le « Centre for Overweight Adolescent and Children’s Healthcare » de Maastricht UMC+, un centre ludique et interactif, est lauréat aux European Healthcare Design Awards 2018

Tinker imagineers

Utrecht, Pays-Bas, 28-06-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Nouveau centre de services Desjardins – Montréal Centre-ville : Dévoilement d’une œuvre permanente de Daniel Iregui - Desjardins et MASSIVart

Nouveau centre de services Desjardins – Montréal Centre-ville : Dévoilement d’une œuvre permanente de Daniel Iregui

Desjardins et MASSIVart

Montréal, Canada, 14-06-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Un nouveau regroupement de distributeurs de mobilier de bureau est né - EMBLM

Un nouveau regroupement de distributeurs de mobilier de bureau est né

EMBLM

Montréal, Canada, 05-06-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le restaurant Park House Food Merchants - Alexander &CO.

Le restaurant Park House Food Merchants

Alexander &CO.

Sydney, Australie, 30-05-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le siège social de Basix, lauréat aux AIA SF Awards 2018 - Axelrod Architects

Le siège social de Basix, lauréat aux AIA SF Awards 2018

Axelrod Architects

San Francisco, États-Unis, 28-05-2018