EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 3252-01
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 3,3 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 88 Mo


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design

Go Orthodontistes Clinic

Brossard, Canada

Natasha Thorpe Design

Cohesive total design of an open concept clinic


Montréal, Canada, 28-02-2018 -

Located within a commercial complex, Go Orthodontistes clinic is accessible by a long hallway, which serves as a passageway between the exterior commercial complex and the carefully crafted universe that lies within. 


In order to create a cohesive space of total design, it was necessary to conceive the interior space simultaneously with the elements of industrial design. The wood slats inform all interventions and the open layout, with its curved surfaces and reveals, mitigates confusion, favouring openness.


The open plan of the space naturally guides visitors, affording them visibility of the environment, putting them at ease. The spatial configuration addresses notions of public or private spaces by the degree of material opacity and visibility depending on the vantage point. The long entrance corridor provides an opportunity to create essential storage space needed for a 1,943-square-foot office. One side of the hallway provides drawer storage for orthodontic appliances and the other, closet space. 


Surfaces of walls and partitions were treated in varying degrees of opacity. From the waiting area, the clinic is visible just beyond the reception desk. Dental chairs in the treatment area are hinted at behind a bronze mesh and glass panel. Private areas, such as the consultation room, are fully opaque. In some areas, the laboratory and instrument sterilization centre were treated with transparent glass with a translucent white film applied in zones for clinicians to work in semi-privacy. 


Noble materials were chosen for their durability, warmth to the touch, and ease of maintenance. All built-in furniture was designed for the project in conjunction with the spatial planning, creating a strong link between all elements. Items such as the light fixture, which abstractly spells “Go,” the family name of the doctors, create highly visual experiences. 


In designing a space focused on aesthetic transformation, colour connotations were critical. Cleanliness, purity, and comfort were paramount. The palette favours light natural tones that showcase noble materials at their best and put visitors at ease. The original concrete of the floor and columns was polished and left intact, preserving a link to the building structure. Variation and moments of drama are created through linear repetitions on walls and through finishes such as the Calacatta Oro marble. The following items constitute the built-in furniture: waiting room benches, cabinetry in private office, laboratory and conference room, reception desk and light installation, hallway closet and storage. 


In the context of a clinic, sensitivity to visitor experience is essential, as feelings of anxiety are often present. The area most associated with fearful experiences in dental offices is often the X-ray chamber. All interior surfaces of this small space were done in BC Fir in order to give a cohesive feeling in an environment that might have otherwise felt claustrophobic. When placed inside the all BC Fir environment, the X-ray machine becomes altered by its context. It seems less scary and machine like.


The waiting room area of this clinic is bathed in natural light and wall-mounted benches with low backrests, maximize space in the small area. Furthermore, no seat is turned with its back to the entrance which reduces apprehension. Long overlapping low tables allow for customized configuration and can be tucked one under the other in order to create more space. The satin finish of the wood captures natural light and LED under-lighting calls attention to the benches’ geometry, creating dimension. The wood used for the benches and tables in this waiting area is Russian plywood stained to the lightened tone found on all wood surfaces in the clinic. This type of wood was used for its rigidity and resistance to warping.


Customized sinks were required to create cohesion with the clean linearity of the space. The sinks share materiality with countertops throughout the space, Corian, which creates continuity throughout the entire office. The reception desk was treated as a space in itself, without the constraint of closures. The notion of separating functions and privacy were addressed with the varying heights of the desk’s low-walled perimeters. 


Go Orthodontistes Clinic Brossard was the recipient of three awards during the 11th edition of the Grands Prix du Design. The prizes were awarded for: valorization of wood in industrial and product design, residential commercial or integrated design products in small series, and for a health office or clinic. 


Technical information

Project: Go Orthodontistes Brossard Clinic 

Location: Quartier Dix30, Brossard, QC, Canada

Year: 2017

Size: 1943 square feet
Client: Go Orthodontistes 

Design: Natasha Thorpe

General contractor: Avantage Plus 


About the agency

Natasha Thorpe is a multidisciplinary designer specializing in total design environments and object design. Designing every aspect in and of an environment allows for a unique sensory experience that operates seamlessly and cohesively. Translation of collective meaning and symbolism into impactful design. Context and setting driven design for every day, and days of exception. Moments, whole lives. And everything in between.

- 30 -


Contact média
Dossier de presse | 3252-01 - Communiqué de presse | Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design - Commercial Interior Design -  Go Orthodontistes Brossard Clinic  - Crédit photo : Maxime Brouillet
Go Orthodontistes Brossard Clinic
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger
Image moyenne résolution
6.67 x 4.44
300dpi

~ 1,2 Mo
Dossier de presse | 3252-01 - Communiqué de presse | Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design - Commercial Interior Design - Go Orthodontistes Brossard Clinic - Crédit photo : Maxime Brouillet
Go Orthodontistes Brossard Clinic
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger
Image moyenne résolution
6.67 x 4.44
300dpi

~ 1,2 Mo
Dossier de presse | 3252-01 - Communiqué de presse | Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design - Commercial Interior Design - Go Orthodontistes Brossard Clinic - Crédit photo : Maxime Brouillet
Go Orthodontistes Brossard Clinic
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger
Image moyenne résolution
6.67 x 4.44
300dpi

~ 1,4 Mo
Dossier de presse | 3252-01 - Communiqué de presse | Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design - Commercial Interior Design - Go Orthodontistes Brossard Clinic - Crédit photo : Maxime Brouillet
Go Orthodontistes Brossard Clinic
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger
Image moyenne résolution
6.67 x 4.44
300dpi

~ 1,2 Mo
Dossier de presse | 3252-01 - Communiqué de presse | Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design - Commercial Interior Design - Go Orthodontistes Brossard Clinic - Crédit photo : Maxime Brouillet
Go Orthodontistes Brossard Clinic
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger
Image moyenne résolution
6.67 x 4.44
300dpi

~ 1,1 Mo
Dossier de presse | 3252-01 - Communiqué de presse | Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design - Commercial Interior Design - Go Orthodontistes Brossard Clinic - Crédit photo : Maxime Brouillet
Go Orthodontistes Brossard Clinic
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger
Image moyenne résolution
6.67 x 4.44
300dpi

~ 1,1 Mo
Dossier de presse | 3252-01 - Communiqué de presse | Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design - Commercial Interior Design - Go Orthodontistes Brossard Clinic - Crédit photo : Maxime Brouillet
Go Orthodontistes Brossard Clinic
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger
Image moyenne résolution
6.67 x 4.44
300dpi

~ 990 ko
Dossier de presse | 3252-01 - Communiqué de presse | Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design - Commercial Interior Design - Go Orthodontistes Brossard Clinic - Crédit photo : Maxime Brouillet
Go Orthodontistes Brossard Clinic
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger
Image moyenne résolution
6.67 x 4.44
300dpi

~ 1,2 Mo
Dossier de presse | 3252-01 - Communiqué de presse | Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design - Commercial Interior Design - Go Orthodontistes Brossard Clinic - Crédit photo : Maxime Brouillet
Go Orthodontistes Brossard Clinic
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger
Image moyenne résolution
4.44 x 6.67
300dpi

~ 1,5 Mo
Dossier de presse | 3252-01 - Communiqué de presse | Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design - Commercial Interior Design - Go Orthodontistes Brossard Clinic - Crédit photo : Maxime Brouillet
Go Orthodontistes Brossard Clinic
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger
Image moyenne résolution
4.44 x 6.67
300dpi

~ 1,1 Mo
Dossier de presse | 3252-01 - Communiqué de presse | Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design - Commercial Interior Design - Go Orthodontistes Brossard Clinic - Crédit photo : Maxime Brouillet
Go Orthodontistes Brossard Clinic
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger
Image moyenne résolution
4.44 x 6.67
300dpi

~ 1,4 Mo
Dossier de presse | 3252-01 - Communiqué de presse | Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design - Commercial Interior Design - Go Orthodontistes Brossard Clinic - Crédit photo : Maxime Brouillet
Go Orthodontistes Brossard Clinic
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger
Image moyenne résolution
6.67 x 4.44
300dpi

~ 1,1 Mo
Dossier de presse | 3252-01 - Communiqué de presse | Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design - Commercial Interior Design - Go Orthodontistes Brossard Clinic - Crédit photo : Maxime Brouillet
Go Orthodontistes Brossard Clinic
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger
Image moyenne résolution
6.67 x 4.44
300dpi

~ 1,2 Mo
Dossier de presse | 3252-01 - Communiqué de presse | Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design - Commercial Interior Design - Go Orthodontistes Brossard Clinic - Crédit photo : Maxime Brouillet
Go Orthodontistes Brossard Clinic
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger
Image moyenne résolution
6.67 x 4.44
300dpi

~ 1,3 Mo
Dossier de presse | 3252-01 - Communiqué de presse | Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design - Commercial Interior Design - Go Orthodontistes Brossard Clinic - Crédit photo : Maxime Brouillet
Go Orthodontistes Brossard Clinic
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger
Image moyenne résolution
6.67 x 4.44
300dpi

~ 1000 ko
Dossier de presse | 3252-01 - Communiqué de presse | Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design - Commercial Interior Design - Go Orthodontistes Brossard Clinic - Crédit photo : Maxime Brouillet
Go Orthodontistes Brossard Clinic
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger
Image moyenne résolution
4.44 x 6.67
300dpi

~ 1 Mo
Dossier de presse | 3252-01 - Communiqué de presse | Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design - Commercial Interior Design - Go Orthodontistes Brossard Clinic - Crédit photo : Maxime Brouillet
Go Orthodontistes Brossard Clinic
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger
Image moyenne résolution
4.44 x 6.67
300dpi

~ 1,3 Mo
Dossier de presse | 3252-01 - Communiqué de presse | Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design - Commercial Interior Design - Go Orthodontistes Brossard Clinic - Crédit photo : Maxime Brouillet
Go Orthodontistes Brossard Clinic
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger
Image moyenne résolution
4.44 x 6.67
300dpi

~ 1,2 Mo
Dossier de presse | 3252-01 - Communiqué de presse | Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design - Commercial Interior Design - Go Orthodontistes Brossard Clinic - Crédit photo : Maxime Brouillet
Go Orthodontistes Brossard Clinic
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger
Image moyenne résolution
4.44 x 6.67
300dpi

~ 1,9 Mo
Dossier de presse | 3252-01 - Communiqué de presse | Go Orthodontistes Clinic - Natasha Thorpe Design - Commercial Interior Design - Go Orthodontistes Brossard Clinic - Crédit photo : Natasha Thorpe
Go Orthodontistes Brossard Clinic
Crédit photo : Natasha Thorpe
Télécharger
Image très haute résolution
18.45 x 12.59
300dpi

~ 6 Mo
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Sean Connolly at Dubai Opera - Alexander &CO.

Sean Connolly at Dubai Opera

Alexander &CO. 

Sydney, Australie, 17-04-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Projet « Waterworks Presentation Centre » - Cecconi Simone
Exclusivité de v2com

Projet « Waterworks Presentation Centre »

Cecconi Simone

Toronto, Canada, 29-03-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Topshop Splash! - YourStudio
Exclusivité de v2com

Topshop Splash!

YourStudio

Londres, Royaume-Uni, 20-03-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Espace CDPQ : un concept unique de collaboration honoré par un prix d’excellence - Lemay

Espace CDPQ : un concept unique de collaboration honoré par un prix d’excellence

Lemay

Montréal, Canada, 13-03-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Tom Mark Henry conçoit les bureaux deMullenLowe Profero à Sydney - Tom Mark Henry

Tom Mark Henry conçoit les bureaux de MullenLowe Profero à Sydney

Tom Mark Henry

Sydney, Australie, 12-03-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le théâtreJian Li Ju - More Design Office (MDO)

Le théâtre Jian Li Ju

More Design Office (MDO)

Shanghai, Chine, 07-03-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Shock Therapy NYC - Eray Carbajo
Exclusivité de v2com

Shock Therapy NYC

Eray Carbajo

New York, États-Unis, 05-03-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le Frame Awards 2018 dévoile ses lauréats à Amsterdam - Frame

Le Frame Awards 2018 dévoile ses lauréats à Amsterdam

Frame

Amsterdam, Pays-Bas, 26-02-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Un nouvel environnement dynamique de travail pour la Banque Nationale - VAD Designers d'espaces
Exclusivité de v2com

Un nouvel environnement dynamique de travail pour la Banque Nationale

VAD Designers d'espaces

Montréal, Canada, 02-02-2018