EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 1677-02
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 2,5 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 640 Mo


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - Villeneuve Residence - Atelier Barda architecture
Exclusivité de v2com

Villeneuve Residence

Montréal, Canada

Atelier Barda architecture

Atelier Barda transforms a former Plateau Mont-Royal commercial space into a single-family residence.


Montréal, Canada, 20-11-2017 -

Atelier Barda has converted a building that once housed two apartments above a grocery store into a single-family home, "Résidence Villeneuve". The façade consists of two wood-framed storefront windows on either side of a central door. The plot on which the building stands is located between a southwest-facing side yard (formerly used for unloading and storing merchandise) and a long garage with a shed above.

 

The clients’ original program involved transforming the side yard into a garden—a rare and sought-after asset in this densely populated neighbourhood. The clients also wanted a complete redesign of the commercial space on the ground floor and the first-floor apartment to create a single-family home on two floors, keeping a rental unit on the top floor. A partial floor above the existing garage was built to create an additional living room and a small private deck overlooking the street.

 

The orientation of the façade and side wall offered great potential for openings and light, but the proposed transformation would inevitably result in a loss of privacy, given the proximity of neighbours and the street.

 

Based on this observation, the proposed redesign sought to address the following challenge: how does one create a relationship between private and public in a residence with a storefront?

 

The first idea was to present the clients as the protagonists of the project, revealing fragments of their narrative to passersby while ensuring their privacy at specific times. The direct relationship between the clients and passersby would be highlighted rather than ignored.

 

The entire redesign was guided by two complementary themes: a play between seen and unseen and cinematographic framing. The former storefront windows were conserved, not only to let in light, but also, importantly, to create some ambivalence between what is shown and hidden.

 

To achieve this effect, a service block was built in front of the window. Housing a closet, powder room and bookcase, it serves as a transitional space towards the private area on the ground floor (lounge, dining room, kitchen). Its role is to create a visual screen from the street without blocking the window. Passersby can therefore only catch glimpses of the family moving from one space to another. Although the façade is largely permeable, the entire living area on the ground floor is not visible from the street, other than the passageways and interstitial spaces. Curtains give the living area a theatrical look. An office space was also created in the entranceway. When the space is being used in the evening, it accentuates the cinematographic framing of the large front window, evoking the painting Nighthawks, by Edward Hopper.

 

The use of colour also helps stage the space. From the street, the service block may be seen in subtle shades of pink. These contrast with the living area where the green shades of the kitchen complement the terrazzo-style concrete floor. Several architectural details create points of interest in the interior space—from the choice of materials, to the use of curves, to custom-designed elements such as the range hood and banister.

 

By working with the constraints of the existing space, the design successfully reveals the building’s essence.

    

Data sheet

Location: Montreal, Canada

Completion date: April 2017

Surface area: 2,500 sq. ft.

Photo credit: Maxime Desbiens

   

About Atelier Barda

Atelier Barda is an architectural firm that adapts its methodology to the unique requirements of each mandate. The multidisciplinary practice is guided by a commitment to fulfilling and even exceeding the design brief by pushing creative boundaries.

 

From research to concept to construction, they work in close collaboration with the client, approaching spaces in an open, constructive and sensitive manner, and paying attention to every detail. Their portfolio features a wide variety of innovative projects entrusted to them through private commissions and competitions.

 

In 2017, Atelier Barda was cited by Azure Magazine as one of Canada’s 30 avant-garde architectural firms. In 2015, Atelier Barda was selected among 13 emerging architectural and design firms across Canada by Twenty + Change Next Generation.  

- 30 -


Contact média
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Maison Gauthier - Atelier Barda architecture
Exclusivité de v2com

Maison Gauthier

Atelier Barda architecture

Montréal, Canada, 11-05-2018
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - SSENSE - Atelier Barda architecture
Exclusivité de v2com

SSENSE 

Atelier Barda architecture

Montréal, Canada, 04-12-2017
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Appartement Saint-Laurent - Atelier Barda architecture
Exclusivité de v2com

Appartement Saint-Laurent

Atelier Barda architecture

Montréal, Canada, 25-09-2017
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - FEATHR et l'artiste Lee Herring collaborent sur une nouvelle collection de papiers peints - FEATHR
Exclusivité de v2com

FEATHR et l'artiste Lee Herring collaborent sur une nouvelle collection de papiers peints

FEATHR

Helsingfors, Finlande, 11-09-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Projet Avenue - Cuisines Steam

Projet Avenue

Cuisines Steam

Montréal, Canada, 07-09-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Habitation créative sur un terrain insolite à Vancouver par Falken Reynolds Interiors - Falken Reynolds Interiors
Exclusivité de v2com

Habitation créative sur un terrain insolite à Vancouver par Falken Reynolds Interiors

Falken Reynolds Interiors

Vancouver, Canada, 22-08-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le projet Loft Panzerhalle de Smartvoll est lauréat aux AZ Awards 2018 - smartvoll

Le projet Loft Panzerhalle de Smartvoll est lauréat aux AZ Awards 2018

smartvoll

Wien, Autriche, 31-07-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence dans le « Little Italy » - Audax

Résidence dans le « Little Italy »

Audax

Toronto, Canada, 16-07-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - La nouvelle tapisserie finlandaise offre à Trump et Poutine 10 conseils pour résoudre les problèmes du monde - FEATHR

La nouvelle tapisserie finlandaise offre à Trump et Poutine 10 conseils pour résoudre les problèmes du monde

FEATHR

Helsingfors, Finlande, 16-07-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence Mountain Lakes - KNOF design
Exclusivité de v2com

Résidence Mountain Lakes

KNOF design

New York, États-Unis, 13-07-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Maison de ville victorienne à Highgate, London - LLI Design

Maison de ville victorienne à Highgate, London

LLI Design

Londres, Royaume-Uni, 12-06-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le loft SOMA - Studio VARA

Le loft SOMA

Studio VARA

San Francisco, États-Unis, 29-05-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - FEATHR lance une nouvelle collection de papiers peints, qui présente les remarquables peintures de paysages de Tamara Piilola - FEATHR
Exclusivité de v2com

FEATHR lance une nouvelle collection de papiers peints, qui présente les remarquables peintures de paysages de Tamara Piilola

FEATHR

Helsingfors, Finlande, 16-05-2018