Dossier de presse no. 788-03

Journalistes! Découvrez ce projet prêt à être publié. Créez gratuitement un compte média v2com pour télécharger les images haute résolution.

Créez un compte média
Dossier de presse - Communiqué de presse - Nordic Architecture and Sleek Interior Design - FX Studio by clairoux

Dossier de presse | no. 788-03

Nordic Architecture and Sleek Interior Design

Saint-Donat-de-Montcalm, Canada

FX Studio by clairoux

A Nordic Architecture and Simple Interior Design

Montréal, Canada, 06-04-2017 - 

This project began when a couple decided to sell their primary residence in the city to purchase a cottage on the northern point of Archambault Lake in Saint-Donat. It was located on a picturesque, south-facing site with a hundred metres of private beach. They planned to retire in this magnificent place. They decided to call on the interior design firm FX Studio par Clairoux to transform the rustic cottage into a peaceful retreat for the whole family. Their dream renovation project was about to come true.


Understanding the clients’ wishes

Transforming the cottage into a primary residence that is both warm and contemporary:


- a welcoming space for hosting a large family

- a restful place for contemplating nature

 

A trusting relationship had already developed between the clients and the interior design firm because they had already worked together on an earlier project. This fact allowed FX Studio par Clairoux to suggest a highly contemporary design from the very beginning.

 

The first idea was to inundate the interior with natural light and work with soft, airy textures to create a calming, peaceful atmosphere.

 

Northern white cedar—a local tree species—was the basis for the colouration and choice of materials. With time, this wood develops a silvery hue on the outside while retaining its blond colouring inside. Using it for both exterior siding and certain structural elements, such as the staircase, the main beam and the living room ceiling, amplifies the project’s overall impression of harmony.

 

The heated floor in white porcelain reflects sunlight, creating continuity between the interior and the natural surroundings—the beach in summer and snow in winter.

 

Since the house is surrounded by conifers, the FX Studio par Clairoux team decided to be daring and use green glass accents. Often used in contemporary spaces, clear glass can define different areas while remaining subtle.

 

Spatial Organization and the Interior

Because the cottage was in a wetland, it was impossible to increase its surface area, so the team had to work with the house’s existing structure.


The porch was integrated into the interior environment while preserving its separateness. The northern white cedar walls and ceiling, which are identical to the exterior walls, make the area into an intermediary space between outdoor activities and household comfort. The existing fireplace in the living room was reoriented toward the porch and replaced with a more functional gas fireplace.


Interior designers work from human experience toward design, not the other way around. Sometimes, it is by designing kitchens and bathrooms that we best reflect our clients’ daily uses and ergonomic comfort. The strength of a good designer is the ability to respect a living space’s authenticity and develop it based on its uses.


In the bathroom, a linear drain and continuous heated floor made it possible to avoid a shower curb. It’s a small detail that adds a real touch of originality but nevertheless requires open-mindedness from the general contractor.


The bath is next to a window with a view of the marsh behind the house. Robe hooks were added nearby, which enhance user comfort and the room’s overall design.


When creating a space, the FX Studio by Clairoux team takes time to talk with clients so that they can visualize it as clearly as possible in the utmost detail. They imagine real-life situations and uses to achieve a harmonious daily life within the completed project. This is key for successful renovation projects.


The kitchen was an economic masterstroke. The use of laminated countertops gives it a chic look at an affordable price. The financial framework of the project ruled out more luxurious materials. The FX Studio par Clairoux team demonstrated creativity in this respect.


High-end kitchens normally have quartz or natural stone counters. In this case, the use of a laminated finish allowed the clients to save several thousand dollars while producing a highly successful outcome.


The range hood, which is integrated with the counter, allowed for an open view of the lake. This choice further heightens the feeling of harmony with nature.


The final product is a calm, peaceful environment with a modern spaciousness and authentic design perfectly adapted to the clients’ uses.


This project is a Clairoux creation.

The project was completed by the Montreal-based FX Studio by Clairoux. Every year, the interior designers Frédric Clairoux and Julie Lafontaine sign two or three special projects that bear the Clairoux seal. This seal means exceptional, personalized and attentive service.

- 30 -

Pour plus d’informations

  1. fxstudiodesign.com/en/projets/residen...

Contact média

Pièces jointes

Images basse résolution ~ 2,3 Mo
Images haute résolution ~ 190 Mo

Termes et conditions

Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire. Merci d’inclure la source v2com lorsque possible et il est toujours apprécié de recevoir les versions PDF de vos articles.

Dossier de presse | 788-03 - Communiqué de presse | Nordic Architecture and Sleek Interior Design - FX Studio by clairoux - Design d’intérieur résidentiel - renovation chalet laurentide - Crédit photo :  Julien Perron-Gagné
renovation chalet laurentide
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger

Image haute résolution : 13.33 x 8.89 @ 300dpi ~ 31 Mo

Dossier de presse | 788-03 - Communiqué de presse | Nordic Architecture and Sleek Interior Design - FX Studio by clairoux - Design d’intérieur résidentiel - Architecture et design d'intérieur par Clairoux - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Architecture et design d'intérieur par Clairoux
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger

Image haute résolution : 13.33 x 7.56 @ 300dpi ~ 26 Mo

Dossier de presse | 788-03 - Communiqué de presse | Nordic Architecture and Sleek Interior Design - FX Studio by clairoux - Design d’intérieur résidentiel - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger

Image moyenne résolution : 4.5 x 5.0 @ 300dpi ~ 360 ko

Dossier de presse | 788-03 - Communiqué de presse | Nordic Architecture and Sleek Interior Design - FX Studio by clairoux - Design d’intérieur résidentiel - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger

Image moyenne résolution : 4.5 x 5.0 @ 300dpi ~ 430 ko

Dossier de presse | 788-03 - Communiqué de presse | Nordic Architecture and Sleek Interior Design - FX Studio by clairoux - Design d’intérieur résidentiel - comptoir corian, cuisine contemporaine, grande fenestration, robinet blanc touch - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
comptoir corian, cuisine contemporaine, grande fenestration, robinet blanc touch
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger

Image haute résolution : 13.33 x 8.89 @ 300dpi ~ 31 Mo

Dossier de presse | 788-03 - Communiqué de presse | Nordic Architecture and Sleek Interior Design - FX Studio by clairoux - Design d’intérieur résidentiel - cuisine contemporaine a budget raisonnable - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
cuisine contemporaine a budget raisonnable
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger

Image haute résolution : 9.28 x 13.33 @ 300dpi ~ 32 Mo

Dossier de presse | 788-03 - Communiqué de presse | Nordic Architecture and Sleek Interior Design - FX Studio by clairoux - Design d’intérieur résidentiel - plafond pin blanc de l'est, design minimaliste et sobre - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
plafond pin blanc de l'est, design minimaliste et sobre
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger

Image haute résolution : 12.83 x 13.33 @ 300dpi ~ 44 Mo

Dossier de presse | 788-03 - Communiqué de presse | Nordic Architecture and Sleek Interior Design - FX Studio by clairoux - Design d’intérieur résidentiel - decoration par Patrick Robichaud, récupération luminaires existants, plateau de table Kastella - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
decoration par Patrick Robichaud, récupération luminaires existants, plateau de table Kastella
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger

Image haute résolution : 13.33 x 8.89 @ 300dpi ~ 31 Mo

Dossier de presse | 788-03 - Communiqué de presse | Nordic Architecture and Sleek Interior Design - FX Studio by clairoux - Design d’intérieur résidentiel - architecture d'intérieur Laurentide - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
architecture d'intérieur Laurentide
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger

Image haute résolution : 13.33 x 8.89 @ 300dpi ~ 31 Mo

Dossier de presse | 788-03 - Communiqué de presse | Nordic Architecture and Sleek Interior Design - FX Studio by clairoux - Design d’intérieur résidentiel - interior design clairoux - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
interior design clairoux
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger

Image haute résolution : 13.33 x 8.89 @ 300dpi ~ 31 Mo

Dossier de presse | 788-03 - Communiqué de presse | Nordic Architecture and Sleek Interior Design - FX Studio by clairoux - Design d’intérieur résidentiel - Salle de bain nature, comptoir marbre carrera - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Salle de bain nature, comptoir marbre carrera
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger

Image haute résolution : 12.43 x 13.33 @ 300dpi ~ 43 Mo

Dossier de presse | 788-03 - Communiqué de presse | Nordic Architecture and Sleek Interior Design - FX Studio by clairoux - Design d’intérieur résidentiel - Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Crédit photo : Julien Perron-Gagné
Télécharger

Image moyenne résolution : 6.27 x 6.4 @ 300dpi ~ 530 ko

Vous pourriez également aimer...

Même entreprise
Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - Restaurant Perles et Paddock - FX Studio par Clairoux
Même entreprise
Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - Résidence Du Tour - FX Studio par Clairoux

Montréal, Canada, 20-02-2015

Résidence Du Tour

FX Studio par Clairoux

Même entreprise
Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - Fonction et design contemporain - FX Studio par Clairoux
Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - Prendre Le Large - MYTO design d'espaces vivants

Montréal, Canada, 15-02-2019

Prendre Le Large

MYTO design d'espaces vivants