EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 1135-02
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Restriction de publication
Vous devez être connecté pour faire une demande d'autorisation de publication.

Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 8,4 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 1 Go


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - Custom Industrial Chic - Les Ensembliers
Exclusivité de v2com

Custom Industrial Chic

Montréal, Canada

Les Ensembliers

Montréal, Canada, 01-05-2015 -

Les Ensembliers have completed a three-floor, 6,000 square-foot residence that unites three adjoining apartments in the Redpath Lofts. The architects and designers successfully tackled the challenge of rethinking the initial dimensions and purpose of the three distinct units, resulting in a coherent new dwelling that embodies the owners’ personality.

 

“We were able to take this project much further than we had imagined at the start, thanks to the exceptional relationship our clients allowed us to build with them. When it came to defining the new interior architecture and the composition of the different visual ambiances, they were eager to emphasize the industrial character of the former sugar refinery, while giving the space a feel that embodies their approach to life. A marriage of their vision, open-mindedness and personality made it possible to complete this complex project,” said architect Maxime Vandal and interior designer Richard Ouellette, the founding partners of Les Ensembliers.

  

Redefining a heritage conversion


In the early 2000s, the conversion of the old Redpath Sugar refinery into luxury lofts kick-started the revitalization process in Montreal’s Sud-ouest district, near the Lachine Canal, leading to the gradual gentrification of the area. The remarkable transformation of this historic industrial building won several awards, including one from Héritage Montréal in the repurposing category and the Wawanesa Award for Heritage Enhancement.

 

In joining three separate units in the unique structure, each on a different floor, Les Ensembliers envisioned a coherent new space with a complex personality. “We did not want the new space to be the simple combination of three different units. We also wanted to leverage the visual power of the building’s industrial character, while getting away from the loft logic of the original conversion,” Vandal explained.

 

With that vision in mind, the designers opted for two bold architectural statements, one vertical and the other horizontal. The first is a central opening, creating an atrium linking all three floors and bringing better natural lighting to the third floor. The second is a dynamic axis in the form of a floor raised by three steps, linking the two staircases on the 4th floor and, on the 5th floor, a walkway bridging the living room and guest room.

 

Contrasting ambiances


These architectural statements also made it possible to create clear divisions into distinct functional zones: between the foyer, dining room & kitchen and the children’s area on the 4th floor; between the public areas on the 4th and 5th floors and the private spaces on the 3rd and 5th floors. In the process the original living areas were entirely reconceived to create a fluid transition between spaces with distinct characters, from cozy retreats to spaces designed for exuberant sociability.

 

The basic character of each of the zones was defined by a particular treatment of the space, in terms of the design of volumes, the use of materials and the selection of furniture. A perfect space for talking and sharing, the dining room finds its expression through its stunning central steel fireplace, high ceiling, large oval table, generous windows, and lighting fixtures consisting of small bulbs hanging in a cubic frame made of metal rods. Everything was designed to highlight the impressive volumes of these old industrial spaces. Meanwhile, the kitchen aligns with the approach by being reduced to its essentials: three minimalist islands, and all storage and appliances concealed behind varnished walls.

 

In contrast, the master bedroom on the third floor expresses warm domestic comfort, with some nods to urban chic. As we approach, the two low wood walls framing the stairs toward the space form a cocoon signalling the entrance to an intimate haven. Beyond, everything speaks to the embracing comforts of home, from warm colours to surfaces that are a delight to touch, to the furnishings and their specially selected materials: turquoise silk walls, Verona marble fireplace, velvet crescent-moon loveseat…

 

The spirit of industrial chic


A marriage of the space’s industrial origins and the occupants’ personality, the interior spaces were built as an interplay of contrasts between raw industrial character and a taste for luxury and urban comfort. In the living room, the angular easy chairs, cut-glass walls and broken lines of the carpet contrast with the rounded cushions and mirror. Soft banquettes are inserted into an industrial-style black metal bookshelf covering an entire wall.

 

Comfortable materials alternate with reflective ones: steel, polished concrete, silk, glass, velvet… In the private areas on the third floor, silk-covered metal curtains, reinvented movable partitions and the transparent acrylic legs on the bathroom vanity echo the openness and fluidity of the spaces on the upper floors.

 

This interplay of references, characteristic of Les Ensembliers’ approach, is also seen in the selection of decorative elements. For example, the veins in the fireplace’s Verona marble inspired the choice of the Japanese painting over the bed. The legs of a chair resemble the spike heels on some of the owner’s shoes. In the bathroom, the walls covered with pennies are a tribute to the discontinued coin. “Each object was carefully chosen for its personality and the way it fits into the whole. Whether you are looking at a vintage frame or a piece of custom-made furniture, nothing is there by chance.”

 

Each room was designed like an artwork, with impressionistic touches calculated to inspire unique and complex emotional responses.

  

About Les Ensembliers


Les Ensembliers are the product of a partnership between an architect, Maxime Vandal, and an interior designer, Richard Ouellette. The firm is Quebec’s first to integrate architecture, interior design and construction.

 

Vertical integration allows the firm to complete complex, daring projects on-time and on-budget, such as the heritage renovation of 205 Edge Hill in Westmount, a 12,000 square-foot project completed in barely 12 months.

 

“We have the architect and the house painter on the same payroll, which allows us to be very responsive and facilitates quality control on our projects,” notes Maxime Vandal.

 

This integrated design approach has made Les Ensembliers ideally suited to their specialization in high-end residential projects, including the restoration of one of the oldest homes in Westmount, Gate Lodge, for which the firm earned an Award of Excellence presented by the Montreal Architectural Heritage Campaign in 2010.

 

Their projects are regularly featured in the international media. In 2012, House & Home Magazine listed Les Ensembliers’ Ermite project in Port-au-Persil as one of the 12 Best Homes of 2011.


*Plans and drawings on request.

 
- 30 -


Contact média
Dossier de presse | 1135-02 - Communiqué de presse | Custom Industrial Chic - Les Ensembliers - Residential Interior Design - Maxime Vandal (left), associate architect and Richard Ouellette (right), associate designer - Crédit photo :  Jean-Francois Beliveau
Maxime Vandal (left), associate architect and Richard Ouellette (right), associate designer
Crédit photo : Jean-Francois Beliveau
Télécharger
Image haute résolution
14.18 x 10.13
300dpi

~ 5,2 Mo
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Les Ensembliers complètent la transformation du manoir Tudor - Les Ensembliers
Exclusivité de v2com

Les Ensembliers complètent la transformation du manoir Tudor

Les Ensembliers

Montréal, Canada, 28-01-2016
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Un designer montréalais fait partie de la "Hot List" au Interior Design Show de Toronto 2016 (IDS) - Les Ensembliers
Exclusivité de v2com

Un designer montréalais fait partie de la "Hot List" au Interior Design Show de Toronto 2016 (IDS)

Les Ensembliers

Montréal, Canada, 19-01-2016
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Réinventer le style Palm Beach - Les Ensembliers
Exclusivité de v2com

Réinventer le style Palm Beach

Les Ensembliers

Montreal, Canada, 28-08-2014
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Prendre Le Large - MYTO design d'espaces vivants
Exclusivité de v2com

Prendre Le Large

MYTO design d'espaces vivants

Montréal, Canada, 15-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - "Das Haus"; 2019 à l'imm cologne : Vivre selon les humeurs crée un nouvel appétit pour les maisons à aire ouverte - imm cologne 2019, Koelnmesse GmbH

"Das Haus"; 2019 à l'imm cologne : Vivre selon les humeurs crée un nouvel appétit pour les maisons à aire ouverte

imm cologne 2019, Koelnmesse GmbH

Köln, Germany, 11-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - One Oak 5A2 - Askdeco
Exclusivité de v2com

One Oak 5A2 

Askdeco

Beirut, Lebanon, 15-01-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - La Dolce Vita - Audax
Exclusivité de v2com

La Dolce Vita 

Audax

Toronto, Canada, 11-01-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - One Oak3&4 B2 - Askdeco
Exclusivité de v2com

One Oak 3&4 B2

Askdeco

Beirut, Lebanon, 09-01-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence « Ocean » - Heusch Inc.
Exclusivité de v2com

Résidence « Ocean »

Heusch Inc.

Los Angeles, United States, 03-01-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - PureTalentsContest2019 - 26 idées de produits novateurs aux imm cologne et LivingKitchen - imm cologne 2019, Koelnmesse GmbH

Pure Talents Contest 2019 -  26 idées de produits novateurs aux imm cologne et LivingKitchen

imm cologne 2019, Koelnmesse GmbH

Köln, Germany, 17-12-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Appartement Park Slope - BFDO Architects
Exclusivité de v2com

Appartement Park Slope

BFDO Architects

Brooklyn, United States, 03-12-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence RBI - Coletivo Arquitetos
Exclusivité de v2com

Résidence RBI

Coletivo Arquitetos

São Paulo, Brazil, 30-11-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le vinyle smart floors de TORLYS - TORLYS

Le vinyle smart floors de TORLYS

TORLYS

Boisbriand, Canada, 29-11-2018