Dossier de presse no. 916-07

Journalistes! Découvrez ce projet prêt à être publié. Créez gratuitement un compte média v2com pour télécharger les images haute résolution.

Créez un compte média
Dossier de presse - Communiqué de presse - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Wins “Best of Canada Design” Award for Ericsson’s New Montreal Office - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Dossier de presse | no. 916-07

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Wins “Best of Canada Design” Award for Ericsson’s New Montreal Office

Montréal, Canada

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

  A place designed for research and innovation, the new Montreal campus of multinational Ericsson is inspired by a desire to provide a stimulating work environment.

Montréal, Canada, 05-12-2017 - 

Once again this year, MENKÈS SHOONER DAGENAIS LETOURNEUX Architectes has won an award of excellence at the Best of Canada Design Competition presented by Canadian Interiors magazine. Presented during the IIDEX Canada National Design and Architecture Exposition, held annually in Toronto, the prestigious awards recognize Canada’s best design projects. Ericsson Canada’s new corporate campus and R&D centre was cited for a design that embodies a corporate culture focused on openness and collaboration, and for workspaces that foster innovation and creativity.

 

The new complex comprises a group of buildings whose primary volumes – two office buildings with five and three floors respectively – are connected by a lobby containing the campus’s common areas. The two office towers share the same concentric configuration: an organic, lively core blends into more structured quiet spaces closer to the exterior walls. The floor plans are designed to give employees open, versatile workspaces that encourage collaboration.

 

In the heart of the central zone, an atrium with a monumental staircase allows natural light to reach the ground floor. This traffic zone and informal meeting place is surrounded by concentric programming rings. A series of rest areas and state-of-the-art meeting rooms surround this first activity zone. A second zone includes small meeting rooms and telephone booths. Lastly, the quietest zone is located on the perimeter. It includes workstations allowing every employee to benefit from natural light.

 

To maximize natural light and spatial flexibility, the ground floor is laid out along two circulation axes that cross the complex. This level is devoted mainly to conference rooms, training rooms and common areas, as well as a library, fitness room and daycare centre.

 

The Daycare Centre

Since the company’s establishment in Montreal, employees have been able to benefit from daycare services at work. It was important to continue to provide that service at the new corporate campus, with additional capacity. The new daycare, designed to host 80 children, is located on the ground floor in a remote area and in close proximity with the landscape.

 

“Home Away from Home” is the concept guiding the daycare centre’s design. From the moment they enter, children are greeted by enormous hanging, illuminated spheres resembling colourful suns. The circulation path naturally leads one to the heart of the project, a central space in the shape of a little house evoking a familiar and intimate place for the child, a reassuring spatial landmark in a world built to his scale. The little house has small, square windows that kids can use to peek out at neighbouring children’s classrooms. A series of classrooms along the exterior wall maximizes natural light and provides captivating views of the grounds and greenery outside. Spaces, volumes, furniture, materials and colours all come together to stir and feed the imagination, helping the children communicate, learn and flourish.

 

About MENKÈS SHOONER DAGENAIS LETOURNEUX Architectes

MENKÈS SHOONER DAGENAIS LETOURNEUX Architectes is one of Canada’s largest architecture and design firms. The group works in the institutional, corporate, cultural, industrial and residential sectors, setting model standards for design, construction and project management. With an experienced team of more than 110 professionals, the firm is recognized for excellence in its approach and its creative and innovative architectural solutions.

  

Data Sheet

 

Project name | ERICSSON Montreal – Corporate campus and R&D centre

Location | Borough of Saint-Laurent

Client | Ericsson Canada

Area | 24,650 m²

Completion | February 2017

 

Architecture: MENKÈS SHOONER DAGENAIS LETOURNEUX Architectes

Project manager: Anik Shooner

Assistant project manager: Thu-Nhon Luu

Lead designer: Jean-Pierre LeTourneux

Assistant designers: Claudio Nunez, Anne-Marie Nguyen

Team: Gaétan Roy, Marie-Ève Éthier-Chiasson, Larry O’Shaughnessy, Benoit Boivin, Matthew Fielding, Ychang Chao, Francis Huneault, Mario Isa, Laurence Aubin-Steben, Hélène Boyer, Vincent Hudon, Jean-François Jodoin, Nadia Bini, Camille Chevarie-Guay.

 

Building envelope: MENKÈS SHOONER DAGENAIS LETOURNEUX Architectes / GKC architectes

 

Engineers

Structural: Les conseillers BCA

Mechanical-electrical: Pageau Morel/Groupe Navada

Food services: Bouthillette Parizeau & Associés

    

General contractor:

Le Groupe Montoni

 

Photos:

Stéphane Brügger 

- 30 -

Pour plus d’informations

  1. www.msdl.ca/en/

Contact média

  • Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes
  • Natacha Monnier, Principal Writer | Communications
  • nmonnier@msdl.ca
  • +1 514-866-7291

Pièces jointes

Images basse résolution ~ 2,3 Mo
Images haute résolution ~ 200 Mo

Termes et conditions

Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire. Merci d’inclure la source v2com lorsque possible et il est toujours apprécié de recevoir les versions PDF de vos articles.

Dossier de presse | 916-07 - Communiqué de presse | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Wins “Best of Canada Design” Award for Ericsson’s New Montreal Office - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Architecture industrielle - Escalier monumental  - Crédit photo :  Stéphane Brügger
Escalier monumental 
Crédit photo : Stéphane Brügger
Télécharger

Image très haute résolution : 19.2 x 14.48 @ 300dpi ~ 1,9 Mo

Dossier de presse | 916-07 - Communiqué de presse | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Wins “Best of Canada Design” Award for Ericsson’s New Montreal Office - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Architecture industrielle - Hall des rencontres  - Crédit photo :  Stéphane Brügger
Hall des rencontres 
Crédit photo : Stéphane Brügger
Télécharger

Image très haute résolution : 12.8 x 18.14 @ 300dpi ~ 1,5 Mo

Dossier de presse | 916-07 - Communiqué de presse | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Wins “Best of Canada Design” Award for Ericsson’s New Montreal Office - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Architecture industrielle - Noyau organique  - Crédit photo :  Stéphane Brügger
Noyau organique 
Crédit photo : Stéphane Brügger
Télécharger

Image très haute résolution : 12.8 x 19.2 @ 300dpi ~ 1,8 Mo

Dossier de presse | 916-07 - Communiqué de presse | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Wins “Best of Canada Design” Award for Ericsson’s New Montreal Office - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Architecture industrielle - Puits de lumière  - Crédit photo :  Stéphane Brügger
Puits de lumière 
Crédit photo : Stéphane Brügger
Télécharger

Image très haute résolution : 19.2 x 12.8 @ 300dpi ~ 1,1 Mo

Dossier de presse | 916-07 - Communiqué de presse | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Wins “Best of Canada Design” Award for Ericsson’s New Montreal Office - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Architecture industrielle - Hall d’entrée principal  - Crédit photo :  Stéphane Brügger
Hall d’entrée principal 
Crédit photo : Stéphane Brügger
Télécharger

Image très haute résolution : 19.2 x 14.02 @ 300dpi ~ 1,3 Mo

Dossier de presse | 916-07 - Communiqué de presse | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Wins “Best of Canada Design” Award for Ericsson’s New Montreal Office - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Architecture industrielle - Atrium et puits de lumière  - Crédit photo :  Stéphane Brügger
Atrium et puits de lumière 
Crédit photo : Stéphane Brügger
Télécharger

Image très haute résolution : 19.2 x 19.44 @ 300dpi ~ 1,7 Mo

Dossier de presse | 916-07 - Communiqué de presse | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Wins “Best of Canada Design” Award for Ericsson’s New Montreal Office - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Architecture industrielle - Garage d’innovation  - Crédit photo :  Stéphane Brügger
Garage d’innovation 
Crédit photo : Stéphane Brügger
Télécharger

Image très haute résolution : 18.87 x 14.18 @ 300dpi ~ 1,6 Mo

Dossier de presse | 916-07 - Communiqué de presse | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Wins “Best of Canada Design” Award for Ericsson’s New Montreal Office - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Architecture industrielle -  Lien intérieur entre les deux bâtiments   - Crédit photo :  Stéphane Brügger
Lien intérieur entre les deux bâtiments 
Crédit photo : Stéphane Brügger
Télécharger

Image moyenne résolution : 6.24 x 4.0 @ 300dpi ~ 340 ko

Dossier de presse | 916-07 - Communiqué de presse | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Wins “Best of Canada Design” Award for Ericsson’s New Montreal Office - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Architecture industrielle - CPE – En traversant la maisonnette  - Crédit photo :  Stéphane Brügger
CPE – En traversant la maisonnette 
Crédit photo : Stéphane Brügger
Télécharger

Image très haute résolution : 12.8 x 18.67 @ 300dpi ~ 1,1 Mo

Dossier de presse | 916-07 - Communiqué de presse | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Wins “Best of Canada Design” Award for Ericsson’s New Montreal Office - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Architecture industrielle - Colorful Entrance - Crédit photo :  Stéphane Brügger
Colorful Entrance
Crédit photo : Stéphane Brügger
Télécharger

Image moyenne résolution : 5.54 x 6.0 @ 300dpi ~ 240 ko

Dossier de presse | 916-07 - Communiqué de presse | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Wins “Best of Canada Design” Award for Ericsson’s New Montreal Office - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Architecture industrielle - CPE – Maisonnette en bois  - Crédit photo :  Stéphane Brügger
CPE – Maisonnette en bois 
Crédit photo : Stéphane Brügger
Télécharger

Image très haute résolution : 18.84 x 14.78 @ 300dpi ~ 1,3 Mo

Dossier de presse | 916-07 - Communiqué de presse | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Wins “Best of Canada Design” Award for Ericsson’s New Montreal Office - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Architecture industrielle - CPE – Salle de classe turquoise  - Crédit photo :  Stéphane Brügger
CPE – Salle de classe turquoise 
Crédit photo : Stéphane Brügger
Télécharger

Image très haute résolution : 21.94 x 12.71 @ 300dpi ~ 2,2 Mo

Dossier de presse | 916-07 - Communiqué de presse | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Wins “Best of Canada Design” Award for Ericsson’s New Montreal Office - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Architecture industrielle - CPE – Salle de classe orange  - Crédit photo :  Stéphane Brügger
CPE – Salle de classe orange 
Crédit photo : Stéphane Brügger
Télécharger

Image très haute résolution : 20.38 x 15.06 @ 300dpi ~ 1,3 Mo

Dossier de presse | 916-07 - Communiqué de presse | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Wins “Best of Canada Design” Award for Ericsson’s New Montreal Office - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Architecture industrielle - Piazza du Campus  - Crédit photo :  Stéphane Brügger
Piazza du Campus 
Crédit photo : Stéphane Brügger
Télécharger

Image très haute résolution : 18.0 x 12.49 @ 300dpi ~ 2,7 Mo

Dossier de presse | 916-07 - Communiqué de presse | Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes Wins “Best of Canada Design” Award for Ericsson’s New Montreal Office - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes - Architecture industrielle - Vue des deux bâtiments  - Crédit photo :  Stéphane Brügger
Vue des deux bâtiments 
Crédit photo : Stéphane Brügger
Télécharger

Image moyenne résolution : 6.0 x 4.59 @ 300dpi ~ 1,6 Mo

Vous pourriez également aimer...

Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - Centre Technique Municipal de Blagnac - NBJ architectes

Montpellier, France, 13-03-2018

Centre Technique Municipal de Blagnac

NBJ architectes