Dossier de presse no. 1113-04

Journalistes! Découvrez ce projet prêt à être publié. Créez gratuitement un compte média v2com pour télécharger les images haute résolution.

Créez un compte média
Dossier de presse - Communiqué de presse - Maison Terrebonne - la SHED architecture

Dossier de presse | no. 1113-04

Maison Terrebonne

Montréal, Canada

la SHED architecture

Winner of an Excellence Award 2015 from the Quebec Order of Architects, category Single-family residential building

Montréal, Canada, 02-07-2015 - 

Born from an extreme transformation of a typical 90’s bungalow, the “Maison Terrebonne” is located on a vast wooded plot of land. Although certainly contemporary, the new residence is built on the same foundations as the original house while preserving one of its principal characteristics; split levels. This principle is at the very heart of this building’s new architecture. This thorough building overhaul, in combination with a larger upstairs, was designed in order to meet the needs of a person living alone. Despite a small 1500 square foot living space, the residence offers vast open rooms with an abundance of natural lighting.


The house now features three split levels that are each designed for a distinct set of functions that help establish a clear hierarchy between intimate and communal zones. These zones are designed to be very open in relation to each other and are only divided by the threshold created by the flights of stairs. Directly accessible from the carport and at the same height as the ground outside is the first of three levels that contains both the entrance vestibule as well as a small office. Even though this entry zone is also open, it is concealed from the living spaces on the level above. Once in the center of the staircase leading to the second level, the visitor comes face to face with a large window with a view on the woods behind the home. The kitchen can be found there, organized around a large wooden island whose materials stand out in relation to the neutral white walls. Along the large bay window adjoining the kitchen can be found the dining and living rooms. At the crossroads of all these levels is located a pure white block that naturally reinforces the intimacy between zones and around which gravitates circulation within the home. This block has a powerful effect on the upper portion of each level as a result of it being unattached to the ceiling, which allows for both an unobstructed line of sight and opulent natural lighting.


The staircase and corridor leading to the owner’s private suite on the top level are located behind this central block and have a view on the inferior levels. Inside the cube and accessible only from the bedroom is a hidden bathroom designed with simple, clean lines. Though without a door, intimacy is preserved by the configuration of walls leading to the bathroom. Inside the bathroom, floor and walls are covered in a pearl white glass mosaic and it is modestly furnished with two white, minimalist blocks, bathtub and vanity. In order to accentuate the furniture’s monolithic appearance, doors with a smooth matte finish were placed on either side to avoid creating divisions at the front while a Corian sink was molded into the counter above. A thin setback kick space creates the impression that it isn’t attached to the floor while giving the bathroom a sense of space and lightness.


The bedroom is located at the very back and opens partially to the living spaces below. In order to limit visibility from the outside into this room, windows were voluntarily limited in height and therefore create long strips of light. At the rear, the room extends towards the woods by way of a loggia. From here the surrounding natural environment can be viewed without any obstacles thanks to the transparency of the glass railing barrier.


The exterior is covered in natural eastern cedar siding that will fade over time to eventually further bear a resemblance to the bark of trees in the surrounding woods. Simple openings surrounded by black frames serve to punctuate the sheer volume of the house. The former garage has been replaced with a covered parking space that’s open on either end, and thus gives the impression that it was emptied. This openness creates a sense of transparency that, like all large openings, provides the space for nature to reclaim its place. 



About La SHED architecture

As a company that performs the majority of its work in the residential and commercial sectors, la SHED has developed a thorough expertise in the renovation, transformation and construction of buildings of all types and all historical backgrounds. Openness, lighting and alignment are at the very core of all projects completed by the studio. Our achievements stand out as a result of their functional and contemporary layout, as well as their use of materials that are durable, affordable and classical. The importance given to finishing touches and the general quality of our achievements is, amongst other reasons, a result of tight monitoring throughout the entire project execution process from start to end of construction. The reconfiguration of exiguous spaces, the optimal usage of space and dealing with precise and restrictive budgets are all constraints that la SHED has excelled at dealing with in the past, managing to conceive seductive and intelligently designed spaces regardless of limitations. 

The firm was established when architect associates Sébastien Parent, Yannick Laurin, Renée Mailhot and three talented employees all united by a passion for architecture, design and Montreal, decided to team up to form La SHED. The studio is dedicated to a new type of architectural relationship, where to call an architect would scarcely be stranger than hiring a accountant – a relationship where conceiving your own living space would neither be a luxury nor would it be utopic.

La SHED offers an innovative and inclusive approach for its renovation, expansion and new construction projects. This approach makes architectural services accessible for any scale of project as well as any budget. It is also for the purpose of accessibility that the firm has chosen to make its home in a storefront boutique location. The workshop, visible from the street, is configured in order to optimize teamwork, an essential ingredient in stimulating creativity. Weaker ideas are eliminated for the benefit of the more creative ones. The synergy of the la SHED team can be felt not only in project work, but also in the conviction that architecture can be done differently by developing partnerships with people who choose to invent, or reinvent, their lifestyle. 

Upon completion of its second project, la Maison Demers, la SHED was overwhelmed with critical success and has since been highlighted in a number of specialized magazines and has received a variety of design awards. Notably, the firm is the recipient of the 2016 Emergent Architectural Practice Award given by the Royal Architectural Institute of Canada (RAIC). Even though the team now has nine members, all decisions are made as they were on the first day – they are “submitted to the board” around the same large table.

Name of the project: Terrebonne House
Location: Terrebonne, Québec, Canada
Architect: la SHED architecture 
Project end date: October 2014
Photographer: Maxime Brouillet

- 30 -

Pour plus d’informations

  1. HTTP://www.lashedarchitecture.com

Contact média

Pièces jointes

Images basse résolution ~ 4,2 Mo
Images haute résolution ~ 170 Mo

Termes et conditions

Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire. Merci d’inclure la source v2com lorsque possible et il est toujours apprécié de recevoir les versions PDF de vos articles.

Dossier de presse | 1113-04 - Communiqué de presse | Maison Terrebonne - la SHED architecture - Architecture résidentielle - Stationnement couvert<br> - Crédit photo : Maxime Brouillet
Stationnement couvert
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger

Image très haute résolution : 18.72 x 12.14 @ 300dpi ~ 8,8 Mo

Dossier de presse | 1113-04 - Communiqué de presse | Maison Terrebonne - la SHED architecture - Architecture résidentielle - Vue à travers la maison - Crédit photo : Maxime Brouillet
Vue à travers la maison
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger

Image haute résolution : 12.0 x 16.51 @ 300dpi ~ 12 Mo

Dossier de presse | 1113-04 - Communiqué de presse | Maison Terrebonne - la SHED architecture - Architecture résidentielle - Entrée - Crédit photo : Maxime Brouillet
Entrée
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger

Image très haute résolution : 12.24 x 18.15 @ 300dpi ~ 19 Mo

Dossier de presse | 1113-04 - Communiqué de presse | Maison Terrebonne - la SHED architecture - Architecture résidentielle - Vestibule et escalier - Crédit photo : Maxime Brouillet
Vestibule et escalier
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger

Image très haute résolution : 12.48 x 18.72 @ 300dpi ~ 15 Mo

Dossier de presse | 1113-04 - Communiqué de presse | Maison Terrebonne - la SHED architecture - Architecture résidentielle - Espace de vie - Crédit photo : Maxime Brouillet
Espace de vie
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger

Image très haute résolution : 18.72 x 12.48 @ 300dpi ~ 12 Mo

Dossier de presse | 1113-04 - Communiqué de presse | Maison Terrebonne - la SHED architecture - Architecture résidentielle - Escalier et cuisine - Crédit photo : Maxime Brouillet
Escalier et cuisine
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger

Image très haute résolution : 18.72 x 12.48 @ 300dpi ~ 8,6 Mo

Dossier de presse | 1113-04 - Communiqué de presse | Maison Terrebonne - la SHED architecture - Architecture résidentielle - Cuisine et vue sur l'extérieur - Crédit photo : Maxime Brouillet
Cuisine et vue sur l'extérieur
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger

Image très haute résolution : 18.18 x 12.07 @ 300dpi ~ 16 Mo

Dossier de presse | 1113-04 - Communiqué de presse | Maison Terrebonne - la SHED architecture - Architecture résidentielle - Salon - Crédit photo : Maxime Brouillet
Salon
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger

Image très haute résolution : 18.63 x 12.33 @ 300dpi ~ 10 Mo

Dossier de presse | 1113-04 - Communiqué de presse | Maison Terrebonne - la SHED architecture - Architecture résidentielle - Volume central - Crédit photo : Maxime Brouillet
Volume central
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger

Image très haute résolution : 12.48 x 18.72 @ 300dpi ~ 9,9 Mo

Dossier de presse | 1113-04 - Communiqué de presse | Maison Terrebonne - la SHED architecture - Architecture résidentielle - Vue de la chambre - Crédit photo : Maxime Brouillet
Vue de la chambre
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger

Image très haute résolution : 18.58 x 12.48 @ 300dpi ~ 9,4 Mo

Dossier de presse | 1113-04 - Communiqué de presse | Maison Terrebonne - la SHED architecture - Architecture résidentielle - Salle de bain - Crédit photo : Maxime Brouillet
Salle de bain
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger

Image très haute résolution : 12.48 x 18.72 @ 300dpi ~ 9 Mo

Dossier de presse | 1113-04 - Communiqué de presse | Maison Terrebonne - la SHED architecture - Architecture résidentielle - Salle de bain - Crédit photo : Maxime Brouillet
Salle de bain
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger

Image très haute résolution : 18.72 x 12.48 @ 300dpi ~ 8,1 Mo

Dossier de presse | 1113-04 - Communiqué de presse | Maison Terrebonne - la SHED architecture - Architecture résidentielle - Salle de bain - Crédit photo : Maxime Brouillet
Salle de bain
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger

Image très haute résolution : 12.48 x 18.72 @ 300dpi ~ 9,8 Mo

Dossier de presse | 1113-04 - Communiqué de presse | Maison Terrebonne - la SHED architecture - Architecture résidentielle - Façade - Crédit photo : Maxime Brouillet
Façade
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger

Image haute résolution : 12.48 x 14.94 @ 300dpi ~ 11 Mo

Dossier de presse | 1113-04 - Communiqué de presse | Maison Terrebonne - la SHED architecture - Architecture résidentielle - Avant les travaux - Crédit photo : la SHED architecture
Avant les travaux
Crédit photo : la SHED architecture
Télécharger

Image haute résolution : 15.84 x 10.56 @ 300dpi ~ 5,6 Mo

Vous pourriez également aimer...

Même entreprise
Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - Maison Lagarde - la SHED architecture

Montréal, Canada, 01-03-2017

Maison Lagarde

la SHED architecture

Même entreprise
Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - la Shed - la SHED architecture

Montréal, Canada, 22-02-2016

la Shed

la SHED architecture

Même entreprise
Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - Maison Terrebonne - la SHED architecture

Montréal, Canada, 02-07-2015

Maison Terrebonne

la SHED architecture

Même entreprise
Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - Maison de Gaspé - la SHED architecture

Montréal, Canada, 12-01-2015

Maison de Gaspé

la SHED architecture

Même entreprise
Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - Maison Blue Hills - la SHED architecture

Montréal, Canada, 19-02-2014

Maison Blue Hills

la SHED architecture

Même entreprise
Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - L’Aire Visuelle, optométristes - opticiens - la SHED architecture
Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - Pekuliari - MU Architecture

Montréal, Canada, 12-11-2019

Pekuliari

MU Architecture

Salle de presse | v2com-newswire | Fil de presse | Architecture | Design | Art de vivre - Communiqué de presse - Loft Duvernay - Atelier BOOM-TOWN

Montréal, Canada, 15-10-2019

Loft Duvernay

Atelier BOOM-TOWN