EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 1728-01
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Images haute résolution en téléchargement individuel.
Télécharger les images en basse résolution


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - Alta Chalet - AKB, ATELIER KASTELIC BUFFEY

Alta Chalet

Collingwood, Canada

AKB, ATELIER KASTELIC BUFFEY

Black & White Minimalist Chalet


Toronto, Canada, 27-07-2017 -

Alta Chalet is designed as a year-round weekend retreat for a family of five, comprising 3,000 square feet of efficiently planned living space spread over two storeys. Located near the end of a cul-de-sac in a private ski club development, the chalet optimizes the scenic and recreational opportunities afforded by the Blue Mountains, a town in Grey County located two hours northwest of Toronto. Tucked between a protected ravine and the Niagara Escarpment, the site is characterized by an abundance of deciduous and coniferous trees which, in summer, offer welcome shade and privacy.

 

Successfully integrating into its context, the project responds deferentially to the scale of the neighbouring houses while offering a distinct interpretation of a conventional ski chalet. In contrast to a typical and expected architectural vocabulary of fussy dormers and deep eaves, Alta Chalet communicates an ethos of contemporary design and elegant detailing that derives from the local vernacular tradition of the barn. Its iconic presence – defined by a reductive black-and-white colour scheme and a tight, clean, gabled roof edge – complements the intelligence of its spatial and economic efficiency.

 

The inversion of program results in the public spaces occupying the top floor to facilitate appreciation of long vistas to the surrounding ski hills. Here, the family congregates in the open-concept kitchen, dining and living areas; a private den with access to a large south-facing outdoor deck completes the arrangement. Below, the ground floor comprises more intimate functions of bed and bath, along with a sauna and direct access to the outdoor hot tub deck. A garage accommodates two vehicles, with extra room for tuning skis and other recreational equipment. Notably, primary access to the chalet is neatly concealed, mediated through a screened and covered entry passage articulated with vertically oriented wood slats painted white. This device achieves not only privacy and protection from the elements, but also a diffusely lit transitionary sequence for those arriving and departing.

 

On the interior, the spare qualities of the exterior are reflected through an understated but refined material palette: every aspect is meticulously detailed. Walls and sloped ceiling planes form a sculptural composition in matte white that amplifies winter light and the purity of the snow outside, enhancing the expression of light and shadow throughout the course of the day. Wide-plank oak floors and rift-cut white oak millwork convey warmth and tactility. The drama of the blackened steel fireplace surround establishes a focal point in the main living area, its threshold demarcated by a pleasingly textured flamed basalt hearth.

 

With sustainability at the forefront of the design process, the requirement of material durability and longevity was paramount: thus, low-maintenance pre-finished Canadian pine siding and a high-performance metal roof were specified for the building exterior. To reduce the ecological footprint further, energy consumption was decreased through a high-performance glazing system, hydronic radiant in-floor heating, additional insulation and a wood-burning fireplace. Natural lighting and ventilation is optimized through the provision of several large, operable windows.

 

Alta Chalet establishes a legacy of a hybrid housing prototype, inspired by the longstanding tradition of agrarian architecture. Combining the practical utility required of contemporary life with the dignified stoicism of traditional barn structures, the project aspires to re-evaluate the role of the typical suburban home and assign it architectural validity through a rigorous deconstruction and thoughtful recalibration.


Data Sheet

Location: Blue Mountains, Ontario, Canada

Square Footage: 3,000 square feet

Completion Date: Spring 2015

General Contractor: Higher Ground Building


About Atelier Kastelic Buffey

AKB is the architecture studio of Robert Kastelic and Kelly Buffey, architects dedicated to the practice and art of building.


Founded in 2004, the architecture of Atelier Kastelic Buffey is distinguished by its clarity of vision, poetics of space and attention to detail. A quiet simplicity is achieved through a rigorous process and commitment to conceptual intent. With a unified approach to interior-exterior relationships, AKB transforms the ephemeral into the tactile, creating architecture with a palpable sense of space.


Pragmatic elements of volume, light, proportion and materiality are studied to develop refined experiences that respond to each project's unique site, context and program. The resulting buildings are engaging, elegant and functional with an exceptional warmth.


AKB enjoys working in close collaboration with clients to ensure all needs are met. Through research of relevant data, theories and precedents, the studio combines the practical and the abstract to establish concentrated and creative solutions with an inherent consciousness toward sustainability. 

- 30 -


Contact média
Dossier de presse | 1728-01 - Communiqué de presse | Alta Chalet - AKB, ATELIER KASTELIC BUFFEY - Residential Architecture - Ariel of the chalet from above - Crédit photo : Sky Guys
Ariel of the chalet from above
Crédit photo : Sky Guys
Télécharger
Image très haute résolution
24.53 x 16.37
300dpi