EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 2317-01
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 4,2 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 1,1 Go


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - A New Oasis Off London’s Oxford Street - Make Architects

A New Oasis Off London’s Oxford Street

London, United Kingdom

Make Architects

Make Architects launches Rathbone Square


London, United Kingdom, 17-04-2018 -

A former Royal Mail sorting office site, just off London’s Oxford Street has been transformed into a high-quality mixed use development with a new publicly accessible garden, by Make Architects.


Designed as a sorting office in 1951, the site was formerly inaccessible to the public when it was bought by London developer Great Portland Estates plc (GPE). Now, two L-shaped blocks stepping from six to nine storeys surround a garden that takes up 20% of the GDA.


From the outset, Make worked with Publica to choreograph the routes and connections, and Gustafson Porter + Bowman to design the garden square. The garden gives a feeling of discovery that is typical of Fitzrovia, and provides an oasis away from the hubbub of Oxford Street.


The routes through the scheme vary: some are wide and open to the sky, entering through patinated bronze gates designed by Robert Orchardson and meandering through the garden, while others are covered and less obvious, with jade green glazed ceramic passageways that evoke the precedent of the 18th-century Newman Passage. Here the bullnose detail and crackle glaze finish encapsulate the high level of detail and finish that has gone into the project.


The proportions of these passageways vary too: one is narrower, with a glass bridge that connects the residential elements to the north and west of the site, while the other is broader. The ceramic archways are punctuated by windows that allow glimpses into the retail units behind.


The building and routes have deliberately been designed as the backdrop to the garden, with glazed ceramic brickwork reflecting the colours and seasons, and the passageways providing a glimpse of the sensory experience beyond and providing a heightened sense of arrival.


The 1,800 m2 garden complements the architecture with a series of spaces that include a rich planting palette, water features and public seating. A central lawn is framed by semi-mature trees, shrubs and planting. The lawn rises gently towards a tactile curved wooden bench that divides the lawn from the planting, its dark colour contrasting with the surrounding planting and stone.

 

The buildings’ reach nine storeys at its tallest on the northern side and stepping down to stitch in with the eclectic Fitzrovian architecture, which mixes Victorian, Georgian and Edwardian styles.

 

The facade has been broken down into vertical elements to address the street. Likewise, the uses are contextual with the commercial elements on the south side of the plot and the apartments and retail linked to the residential areas to the north. The massing on the south-west side is stepped to draw light into the garden during the afternoon and evening.


Brick, ceramics and specialist metals form the material palette, picking up on the rich detailing in the area. It is largely monochrome, promoting smooth, clean lines and allowing the garden and the jade-green passageways to be the main feature. The street-facing elements have a clay-faced brick that is a similar tone but without the glazed finish of the internal facing bricks. The proportions of the bricks are longer than average, with recessed horizontal mortar joints, while the vertical joint is flush to emphasise the strong sense of horizontality in the materials. The uppermost floors step back from the street line and are clad in a dark bronze anodised aluminium. This spills down to provide a material distinction that divides and connects the different uses.


The materials and their proportions have been selected to express the uses of the building. The scale of the commercial element—fully let to Facebook for its UK headquarters—is much bigger, with large linear picture windows and full-width dappled, stainless steel spandrel panels. In contrast, the residential element has more appropriately sized glazing, and is far more tactile and playful. The ceramics are light in colour; some are handmade, some are pressed, and some are extruded to give a variety of finishes, reflections and shadows, but each serves to show a certain level of detail and quality.


There are 160 apartments in total, with 50 different types to minimise repetition and add a sense of uniqueness. Apartments have their own outside space, be it a balcony or a terrace; these are expressed with either a crisp glass balustrade on the upper levels or with rolled, ribbed, ceramic balconies with steel spindles and crafted timber handrails.


Graham Longman, project architect, said: “This project is indicative of a London that is changing—adapting for Crossrail but also adapting for people. It has successfully combined and expressed a number of uses and added value—not only for the end-users but also the general public, through the delivery of a new, publicly accessible space at its heart. We look forward to seeing it evolve over the coming years.”


Data Sheet

Client name—Great Portland Estates plc

Location—London

Architects—Make Architects

Project Manager-Buro Four

Contractors—Lend Lease

Structural Engineers—AKTII

Service Engineers—Hilson Moran

Landscape Architects-Gustafson Porter + Bowman

Public Realm consultants-Publica

Budget—undisclosed

Project End Date—October 2017


About Make Architects

Make is an award-winning international architectural practice with a reputation for challenging convention and pursuing design excellence. Since they opened  in 2004, they’ve worked on more than 1,300 projects worldwide covering a wide range of sectors, delivering 68 built schemes from studios across three continents. Their work is inspired by a singular purpose; to design the best buildings, places and spaces in the world.

- 30 -


Contact média
Dossier de presse | 2317-01 - Communiqué de presse | A New Oasis Off London’s Oxford Street - Make Architects - Residential Architecture - Retail and restaurants spill onto the square - Crédit photo : Edmund Sumner
Retail and restaurants spill onto the square
Crédit photo : Edmund Sumner
Télécharger
Image très haute résolution
20.0 x 16.55
300dpi

~ 85 Mo
Dossier de presse | 2317-01 - Communiqué de presse | A New Oasis Off London’s Oxford Street - Make Architects - Residential Architecture - Planting has been designed to provide colour all year round - Crédit photo : Edmund Sumner
Planting has been designed to provide colour all year round
Crédit photo : Edmund Sumner
Télécharger
Image très haute résolution
20.0 x 15.84
300dpi

~ 82 Mo
Dossier de presse | 2317-01 - Communiqué de presse | A New Oasis Off London’s Oxford Street - Make Architects - Residential Architecture - Brass patinated gates in trapezoid pattern by Robert Orchardson - Crédit photo : Edmund Sumner
Brass patinated gates in trapezoid pattern by Robert Orchardson
Crédit photo : Edmund Sumner
Télécharger
Image très haute résolution
20.0 x 18.07
300dpi

~ 93 Mo
Dossier de presse | 2317-01 - Communiqué de presse | A New Oasis Off London’s Oxford Street - Make Architects - Residential Architecture - Residents swimming pool - Crédit photo : Robin Gautier
Residents swimming pool
Crédit photo : Robin Gautier
Télécharger
Image très haute résolution
28.46 x 30.56
300dpi

~ 43 Mo
Dossier de presse | 2317-01 - Communiqué de presse | A New Oasis Off London’s Oxford Street - Make Architects - Residential Architecture -  The ceramic and brass materiality flows into the residential interior design too  - Crédit photo : Robin Gautier
The ceramic and brass materiality flows into the residential interior design too
Crédit photo : Robin Gautier
Télécharger
Image très haute résolution
27.19 x 18.92
300dpi

~ 22 Mo
Dossier de presse | 2317-01 - Communiqué de presse | A New Oasis Off London’s Oxford Street - Make Architects - Residential Architecture - Reflections on the water rill at night time - Crédit photo : Edmund Sumner
Reflections on the water rill at night time
Crédit photo : Edmund Sumner
Télécharger
Image très haute résolution
13.81 x 20.0
300dpi

~ 71 Mo
Dossier de presse | 2317-01 - Communiqué de presse | A New Oasis Off London’s Oxford Street - Make Architects - Residential Architecture - The brown ceramic water rills act as seating - Crédit photo : Edmund Sumner
The brown ceramic water rills act as seating
Crédit photo : Edmund Sumner
Télécharger
Image très haute résolution
20.0 x 15.55
300dpi

~ 80 Mo
Dossier de presse | 2317-01 - Communiqué de presse | A New Oasis Off London’s Oxford Street - Make Architects - Residential Architecture - Gustafson Porter + Bowman designed a sensory garden with sound and scent travelling down the passageways to encourage people in - Crédit photo : Make Architects
Gustafson Porter + Bowman designed a sensory garden with sound and scent travelling down the passageways to encourage people in
Crédit photo : Make Architects
Télécharger
Image moyenne résolution
10.0 x 6.67
300dpi

~ 3,7 Mo
Dossier de presse | 2317-01 - Communiqué de presse | A New Oasis Off London’s Oxford Street - Make Architects - Residential Architecture -  This area of London, Fitzrovia, has a precedent for passagweways - Make designed jade green ceramic passageways to build on the theme  - Crédit photo : Make Architects
This area of London, Fitzrovia, has a precedent for passagweways - Make designed jade green ceramic passageways to build on the theme
Crédit photo : Make Architects
Télécharger
Image très haute résolution
21.49 x 19.24
300dpi

~ 210 Mo
Dossier de presse | 2317-01 - Communiqué de presse | A New Oasis Off London’s Oxford Street - Make Architects - Residential Architecture - The ceramic passageways were bespoke made and feature a craquelure effect and bullnose detailing onto the street. Rob Orchardson's brass patinated gates enclose the garden at nightime to allow it to rejuvenate - Crédit photo : Edmund Sumner
The ceramic passageways were bespoke made and feature a craquelure effect and bullnose detailing onto the street. Rob Orchardson's brass patinated gates enclose the garden at nightime to allow it to rejuvenate
Crédit photo : Edmund Sumner
Télécharger
Image très haute résolution
20.0 x 19.82
300dpi

~ 100 Mo
Dossier de presse | 2317-01 - Communiqué de presse | A New Oasis Off London’s Oxford Street - Make Architects - Residential Architecture - Marble in one of the residential bathroom types - Crédit photo : Make Architects
Marble in one of the residential bathroom types
Crédit photo : Make Architects
Télécharger
Image très haute résolution
22.4 x 14.93
300dpi

~ 9,8 Mo
Dossier de presse | 2317-01 - Communiqué de presse | A New Oasis Off London’s Oxford Street - Make Architects - Residential Architecture - The commercial element has stainless steel spandrel panels to distinguish it from the residential element. The glazed ceramic bounces light around the garden while the dark bronze anodised aluminium links the commercial and residential elements together - Crédit photo : Make Architects
The commercial element has stainless steel spandrel panels to distinguish it from the residential element. The glazed ceramic bounces light around the garden while the dark bronze anodised aluminium links the commercial and residential elements together
Crédit photo : Make Architects
Télécharger
Image moyenne résolution
9.44 x 9.24
300dpi

~ 5 Mo
Dossier de presse | 2317-01 - Communiqué de presse | A New Oasis Off London’s Oxford Street - Make Architects - Residential Architecture -  The  residential amenities include private residents garden, cinema room, wine storage and tasting area, gym and spa and concierge. - Crédit photo : Make Architects
The  residential amenities include private residents garden, cinema room, wine storage and tasting area, gym and spa and concierge.
Crédit photo : Make Architects
Télécharger
Image très haute résolution
22.4 x 14.93
300dpi

~ 170 Mo
Dossier de presse | 2317-01 - Communiqué de presse | A New Oasis Off London’s Oxford Street - Make Architects - Residential Architecture - Residents swimming pool overlooking a palm garden - Crédit photo : Make Architects
Residents swimming pool overlooking a palm garden
Crédit photo : Make Architects
Télécharger
Image très haute résolution
22.4 x 14.93
300dpi

~ 170 Mo
Dossier de presse | 2317-01 - Communiqué de presse | A New Oasis Off London’s Oxford Street - Make Architects - Residential Architecture - Residents lounge to encourage community - Crédit photo : Make Architects
Residents lounge to encourage community
Crédit photo : Make Architects
Télécharger
Image très haute résolution
22.4 x 14.93
300dpi

~ 170 Mo
Dossier de presse | 2317-01 - Communiqué de presse | A New Oasis Off London’s Oxford Street - Make Architects - Residential Architecture - Detailing in the cinema room - Crédit photo : Make Architects
Detailing in the cinema room
Crédit photo : Make Architects
Télécharger
Image très haute résolution
14.6 x 21.9
300dpi

~ 14 Mo
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - London Wall Place : construire sur le passé - Make Architects

London Wall Place : construire sur le passé

Make Architects

London, United Kingdom, 07-08-2018
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Make dévoile le nouveau pavillon monocoque pour la ville de Londres - Make Architects

Make dévoile le nouveau pavillon monocoque pour la ville de Londres

Make Architects

London, United Kingdom, 11-07-2018
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Make achève la construction d'une tour d'habitations luxueuses à Wan Chai - Make Architects

Make achève la construction d'une tour d'habitations luxueuses à Wan Chai

Make Architects

London, United Kingdom, 27-06-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Les Grandes Horizontales - Thellend Fortin Architectes
Exclusivité de v2com

Les Grandes Horizontales

Thellend Fortin Architectes

Montréal, Canada, 12-11-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - MaisonP - PietriArchitectes
Exclusivité de v2com

MaisonP

PietriArchitectes

Paris, France, 05-11-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence Petaluma - Trevor McIvor Architect Inc
Exclusivité de v2com

Résidence Petaluma

Trevor McIvor Architect Inc

Toronto, Canada, 01-11-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence Owl Creek - Skylab

Résidence Owl Creek

Skylab

Portland, United States, 30-10-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Les Cabanes du Lac - PietriArchitectes
Exclusivité de v2com

Les Cabanes du Lac

PietriArchitectes

Paris, France, 23-10-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Monument - Blouin Tardif Architectes
Exclusivité de v2com

Monument

Blouin Tardif Architectes

Montréal, Canada, 22-10-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence de la Vallée du Parc - Chevalier Morales Architectes
Exclusivité de v2com

Résidence de la Vallée du Parc

Chevalier Morales Architectes

Montréal, Canada, 28-09-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Lancement de « aux box » - aux box inc.
Exclusivité de v2com

Lancement de « aux box »

aux box inc.

Parksville, Canada, 20-09-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - La Crique - PietriArchitectes
Exclusivité de v2com

La Crique

PietriArchitectes

Paris, France, 19-09-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Projet Dion - Fabelta, Systèmes de fenestration
Exclusivité de v2com

Projet Dion

Fabelta, Systèmes de fenestration

Terrebonne, Canada, 17-09-2018