Dossier de presse no. 3463-02

Journalistes! Découvrez ce projet prêt à être publié. Créez gratuitement un compte média v2com pour télécharger les images haute résolution.

Créez un compte média
Dossier de presse - Communiqué de presse - Up There ! - ESPACE VITAL architecture

Dossier de presse | no. 3463-02

Up There !

Mansonville, Canada

ESPACE VITAL architecture

Montréal, Canada, 11-06-2019 - 

 ESPACE VITAL architecture is proud to announce the completion of a new residence located in the Township of Potton. Perched up high near the edge of a steep slope, this contemporary dwelling creates a contrast and a duality between opaque areas hidden from sight and living areas bathed in light. An ideal getaway for resourcing oneself in intimacy, this house is a perfect representation of ESPACE VITALs trademarks with its minimalist design, balanced with warmth and its aerial roof overhang.


Nested on a site overlooking Lake Memphrémagog, near Owl’s Head ski resort, this property represented the ideal location for the owners. The couple, living in Montreal, were looking for such a piece of paradise near the mountains and the lake to enjoy winter activities during the cold season, as well as boating during warmer months.  They wanted a house big enough to entertain friends and family while having all their living quarters on the same floor.

 

When ESPACE VITAL’s architects visited the site for the first time, they realized that the major challenge would be to design a layout in a relatively narrow strip of ground bordered by the cliff and the road. “The area in which we could implement the house was not very big” explains Paul Faucher, architect and associate at ESPACE VITAL.  “Furthermore, even if the road is not very busy, we wanted to design a curved driveway to maximize intimacy and create discovery when approaching the residence” he adds. The concept is basically a two faced building with the street façade being opaque and the opposite façade being fully transparent and in contact with nature. This maximizes the cocoon effect desired+ by the owners.


Thus, the driveway gives access to the enclosed volumes of the garage and the main building enhancing the surprise effect.  Upon entering, the large vestibule does not allow to right away fully appreciate the layout that is completely open towards the scenery.  It is only once inside the main living spaces of the main floor that one discovers the spectacular views towards the forest and the lake.


Living on one level

The owners plan to occupy the house for their retirement and wanted all their main living areas accessible on the ground floor, without stairs, including the master bedroom.  Their guests and family would have the lower level to themselves.

ESPACE VITALs team imagined a house that takes advantage of the natural grade of the site which allowed the owners to occupy the same level as the entrance. This floor houses the main living areas (the living room, the dining room and the kitchen, all in an open layout) as well as the master bedroom (a generous space that also includes a walk-in closet and an in-suite bathroom). All those spaces feature floor to ceiling windows.  Also fully glazed because of the slope, the lower level houses two guest rooms, a full bathroom, a living room and a gym. Everywhere in the house, circulation is fluid and space is optimized by avoiding long corridors. On the inside as well as on the outside, wood was favored to bring warmth to the clean lines. “We chose pre-stained red cedar cladding to reduce maintenance and maximize durability.  On the inside, natural wood is also used for accents and on the ceiling bringing a sense of continuity with the overhang and the terrace” explains Paul Faucher. But above all, in all the rooms, even in the bathrooms, the view is breath-taking. The clients were seduced by a house featuring a huge suspended bay-window, like an observatory, seen in ESPACE VITALs portfolio. This prompted them to contact the firm for designing their residence. “They wanted their own glass cube to be perched among the trees and be able to enjoy and observe the natural environment” adds Paul Faucher. Annexed to the living room, this cube, along with the huge windows, gives the impression of flowing space from the inside to the outside.


Finally, in order to protect the rooms from direct summer sunlight, a large roof overhang was created towards the South and the West. It tapers towards the East.  This simple architectural feature, giving the building its dynamic and distinctive look, also provides shade for energy efficiency.  In the same perspective, the large windows include triple glazing for enhanced insulation during winter and for minimizing heat gains during summer.

In the end, considering a relatively limited budget, the optimisation of the layout and limiting the size of the rooms allowed the architects to design an elegant, contemporary and warm residence, open to the natural environment. It offers the occupants an ideal and peaceful getaway for their weekend escapes as well as for their retirement.


Technical Data

Project: Pilon-Hébert Residence

Location: Potton (Québec)

Area: 360m²

Architect: Paul Faucher for ESPACE VITAL architecture

Engineer (structural): EXP Sherbrooke

Contractor: Construction Hatley

Realisation: September 2017 to April 2018

Photograph: Stéphane Lemire


About ESPACE VITAL architecture

Resulting from the fusion of two firms founded in the Fifties, ESPACE VITAL exists since 2003. Based in Sherbrooke, Quebec, it now employs 24 people, of which three architects are LEED accredited. It has recently opened a branch in Montreal’s Mile-Ex. Its dynamism make it a must partner for institutional projects in the Eastern Townships, notably in healthcare and education. The firm is also known for its expertise in contemporary residential and urban design as well as historical preservation.



- 30 -

Pour plus d’informations

  1. www.espacevital.com/

Contact média

Pièces jointes

Images basse résolution ~ 3 Mo
Images haute résolution ~ 320 Mo

Termes et conditions

Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire. Merci d’inclure la source v2com lorsque possible et il est toujours apprécié de recevoir les versions PDF de vos articles.

Dossier de presse | 3463-02 - Communiqué de presse | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Architecture résidentielle - Façade vers la rue<br> - Crédit photo : Stéphane Lemire<br>
Façade vers la rue
Crédit photo : Stéphane Lemire
Télécharger

Image haute résolution : 14.29 x 9.49 @ 300dpi ~ 6,9 Mo

Dossier de presse | 3463-02 - Communiqué de presse | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Architecture résidentielle - Entrée - Crédit photo : Stéphane Lemire<br>
Entrée
Crédit photo : Stéphane Lemire
Télécharger

Image haute résolution : 13.91 x 9.08 @ 300dpi ~ 8,6 Mo

Dossier de presse | 3463-02 - Communiqué de presse | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Architecture résidentielle - Façade latérale et piscine<br> - Crédit photo : Stéphane Lemire<br>
Façade latérale et piscine
Crédit photo : Stéphane Lemire
Télécharger

Image haute résolution : 14.29 x 9.49 @ 300dpi ~ 9,7 Mo

Dossier de presse | 3463-02 - Communiqué de presse | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Architecture résidentielle - Façade vers le lac<br> - Crédit photo : Stéphane Lemire<br>
Façade vers le lac
Crédit photo : Stéphane Lemire
Télécharger

Image haute résolution : 14.29 x 9.49 @ 300dpi ~ 9,2 Mo

Dossier de presse | 3463-02 - Communiqué de presse | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Architecture résidentielle - Rez-de-jardin - Crédit photo : Stéphane Lemire<br>
Rez-de-jardin
Crédit photo : Stéphane Lemire
Télécharger

Image haute résolution : 13.83 x 8.91 @ 300dpi ~ 7,3 Mo

Dossier de presse | 3463-02 - Communiqué de presse | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Architecture résidentielle - Crédit photo : Stéphane Lemire<br>
Crédit photo : Stéphane Lemire
Télécharger

Image haute résolution : 13.48 x 8.89 @ 300dpi ~ 8,1 Mo

Dossier de presse | 3463-02 - Communiqué de presse | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Architecture résidentielle - Piscine et terrasse<br> - Crédit photo : Stéphane Lemire<br>
Piscine et terrasse
Crédit photo : Stéphane Lemire
Télécharger

Image haute résolution : 13.8 x 9.66 @ 300dpi ~ 7,7 Mo

Dossier de presse | 3463-02 - Communiqué de presse | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Architecture résidentielle - Aires de vie<br> - Crédit photo : Stéphane Lemire<br>
Aires de vie
Crédit photo : Stéphane Lemire
Télécharger

Image haute résolution : 13.81 x 9.0 @ 300dpi ~ 8,2 Mo

Dossier de presse | 3463-02 - Communiqué de presse | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Architecture résidentielle - Observatoire - Crédit photo : Stéphane Lemire<br>
Observatoire
Crédit photo : Stéphane Lemire
Télécharger

Image haute résolution : 9.4 x 13.04 @ 300dpi ~ 8 Mo

Dossier de presse | 3463-02 - Communiqué de presse | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Architecture résidentielle - Salon - Crédit photo : Stéphane Lemire<br>
Salon
Crédit photo : Stéphane Lemire
Télécharger

Image haute résolution : 13.95 x 9.05 @ 300dpi ~ 9,1 Mo

Dossier de presse | 3463-02 - Communiqué de presse | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Architecture résidentielle - Cuisine et salle à manger<br> - Crédit photo : Stéphane Lemire<br>
Cuisine et salle à manger
Crédit photo : Stéphane Lemire
Télécharger

Image haute résolution : 13.73 x 9.3 @ 300dpi ~ 6,3 Mo

Dossier de presse | 3463-02 - Communiqué de presse | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Architecture résidentielle - Chambre des maîtres<br> - Crédit photo : Stéphane Lemire<br>
Chambre des maîtres
Crédit photo : Stéphane Lemire
Télécharger

Image haute résolution : 13.07 x 9.0 @ 300dpi ~ 8,1 Mo

Dossier de presse | 3463-02 - Communiqué de presse | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Architecture résidentielle - Salle de bain des maîtres<br> - Crédit photo : Stéphane Lemire<br>
Salle de bain des maîtres
Crédit photo : Stéphane Lemire
Télécharger

Image haute résolution : 13.91 x 9.3 @ 300dpi ~ 6,3 Mo

Dossier de presse | 3463-02 - Communiqué de presse | Up There ! - ESPACE VITAL architecture - Architecture résidentielle - Salle de bain des maîtres<br> - Crédit photo : Stéphane Lemire<br>
Salle de bain des maîtres
Crédit photo : Stéphane Lemire
Télécharger

Image haute résolution : 14.17 x 9.42 @ 300dpi ~ 5,8 Mo

Vous pourriez également aimer...