EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 2226-01
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Restriction de publication
Vous devez être connecté pour faire une demande d'autorisation de publication.

Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 490 ko


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 43 Mo


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - Alpine Restaurant Schmiedhof Alm - ARSP ZT GmbH
Exclusivité de v2com

Alpine Restaurant Schmiedhof Alm

Zell am See, Austria

ARSP ZT GmbH

Innovative alpine architecture in the exclusive Zell am See Ski Region of Austria


Dornbirn, Austria, 24-01-2017 -

The Schmiedhof Alm Restaurant lies in the exclusive Zell am See Ski region of Austria, 1,720 meters above sea level. In the course of a single generation, the new owners of the Schmiedhof Alm have managed to create one of the finest restaurants in the area. In an effort to make the restaurant truly world class, a complete renovation of the old building was required. The Architecture was an integral part of the new, innovative gastronomic concept. Providing an atmosphere that invites the Skiers and diners to linger and enjoy their time. A stark contrast to the mass production facilities commonly found in Ski resorts.

Addition
The appearance of the new building combines traditional style with a strong contemporary architectural influence. The concept is based around the careful addition of volumes in a range of forms: a classically styled timber ski hut with a pitched roof was placed on top of the existing basement. The additional monolithic concrete element, binds the building to the surrounding mountains. 

Perforation

The perforation or openings of the building followed two basic principles: The windows of the concrete basement level and the monolith were pressed inwards to intensify the immense sense of mass of these elements. In contrast, the panoramic windows of the timber construction are pushed outwards, as if parts of the inside are trying to peer out. The resulting booths offer a unique view of the ‘Grossglockner’ mountain.


Function

The food and drink service takes place in the elongated timber structure as well as in the outdoor terraced area, each supporting up to 200 skiers at once. With the innovative service of the introduced Ski-Drive-In quality dining is also made available for price conscious customers. For customers, the column-free guest area provides and open feel, with easy access to all areas. Window seats and careful partitions enhance the homely feeling, encouraging guests to take their time and enjoy the views. The use of exposed timber beams, interspersed with a sound absorbing lattice, further adds to this feeling despite the restaurant being able to accommodate many guests at once.


Tectonics

The structure of the ski hut consists of visual standard KLH solid wood panels on the interior and the internally insulted exposed concrete walls of the monolith, which houses the canteen. The roof structure of the guest area is highly insulated and finished in wood. Visible rafters, in addition to enhancing the form of the open area, provide the structural load bearing. The construction is completed with open wooden slats providing an acoustic ceiling. The massive wood exterior walls are also highly insulated and clad externally with a vertical wood facade.

All construction had to take place within a couple of months in summer due to the very limited construction period permitted in the Alpine region. Consequently, all concrete elements had to be constructed quickly and efficiently onsite and the timber construction prefabricated offsite to ensure completion of the project on time.

The large, highly insulated windows are a complex solution that creates both spatially effective elements, and additional seating niches. High quality KLH panels were mounted on brackets before being covered with felt to provide the seating.

Overall the guests can enjoy a complete package of stylish architecture with a homely atmosphere, culinary delicacies with excellent service and fantastic views of the surrounding mountains.

Summary
On the Schmittenhöhe in Zell am See, the existing Schmiedhof Alm was dismantled and rebuilt as an Alpine restaurant with seating for 200 guests. The design concept is based on the addition of volumes in various forms: The traditional ski hut with a pitched roof in timber acts as a guest room and the inserted concrete cube with a flat roof houses the canteen. Multiple bay windows thrust out from the façade, providing seating niches with spectacular views of the mountains.

 

Data Sheet

Building: Alpine Restaurant Schmiedhof Alm
A-5700 Zell am See, Austria

Planning and Site supervision: ARSP ZT GmbH   Architekten Rüf Stasi Partner, Albert Rüf and Frank Stasi
Project Leader: Dipl.-Ing. Arch. Rike Kress
Project Team: Andreas Dirnberger, Bernhard Wachter, Gonzalo Cieza, Caroline Volz, Franziska Abler

Construction: Massive monolith reinforced concrete with interior insulation, ski hut exterior walls in solid wood with external insulation and wood panelling; tin rafter roof. Numerous picture windows thrusting out of the main volume offer distinctive panoramic view to the Großglockner. 

Usage:
Basement:
innkeepers, rooms for staff and guests, washrooms

Ground Floor: dining area, restaurant kitchen, Ski-Drive-In, Terrace


About ARSP – Architekten Rüf Stasi Partner

Architekten Rüf Stasi Partner is an internationally operating architecture firm with studios in Dornbirn (Vorarlberg, Austria) and in Stuttgart (Baden-Württemberg, Germany).

Their goal is the development of progressive architecture as well as sustainable urban design. Always tailored to the desired use and context, ARSP creates buildings for living, working, studying, industry, tourism and research by optimizing the manufacturing processes and craftsmanship during our design and planning.

ARSP generates urban concepts and development strategies with lasting impressions.

Their architecture polarises.


Please contact Andreas Dirnberger for more press material.

- 30 -


Contact média
  • ARSP ZT GmbH
  • Andreas Dirnberger, MSc. Arch
  • ad@arsp.cc
  • +43557239496925
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - B76 - Skylab
Exclusivité de v2com

B76

Skylab

Portland, United States, 21-05-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Hôtel Birks : Une icône de la rue Sainte-Catherine restaurée - NEUF architect(e)s
Exclusivité de v2com

Hôtel Birks : Une icône de la rue Sainte-Catherine restaurée

NEUF architect(e)s

Montréal, Canada, 15-05-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Architecture MasterPrize 2019 est ouvert aux soumissions - Un prix mondial de l'architecture célébrant des conceptions architecturales innovantes, des entreprises et des produits d'excellence - Architecture MasterPrize
Exclusivité de v2com

Architecture MasterPrize 2019 est ouvert aux soumissions - Un prix mondial de l'architecture célébrant des conceptions architecturales innovantes, des entreprises et des produits d'excellence

Architecture MasterPrize

Los Angeles, United States, 06-05-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Swell - Hotel Surf & Art de Vivre - Swell Guatemala
Exclusivité de v2com

Swell - Hotel Surf & Art de Vivre

Swell Guatemala

El Paredón Buena Vista, Guatemala, 23-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le pavillon Ouest: nouvel espace détente au BALNEA spa + réserve thermale - BALNEA Spa + réserve thermale
Exclusivité de v2com

Le pavillon Ouest : nouvel espace détente au BALNEA spa + réserve thermale

BALNEA Spa + réserve thermale

Bromont, Canada, 16-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Meilleure réhabilitation tertiaire aux ADC awards pour le studio Vincent Eschalier - Studio Vincent Eschalier

Meilleure réhabilitation tertiaire aux ADC awards pour le studio Vincent Eschalier

Studio Vincent Eschalier

Paris, France, 27-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Espace Y20 - WJ Design
Exclusivité de v2com

Espace Y20

WJ Design

Hangzhou Shi, China, 20-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - West Podium Art Wall - Ouverture au public - James Carpenter Design Associates
Exclusivité de v2com

West Podium Art Wall - Ouverture au public

James Carpenter Design Associates

New York, United States, 14-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le studio Dental II de Montalba Architects remporte le prix d'honneur de l'AIA Institute 2019 dans la catégorie architecture d'intérieur - Montalba Architectes
Exclusivité de v2com

Le studio Dental II de Montalba Architects remporte le prix d'honneur de l'AIA Institute 2019 dans la catégorie architecture d'intérieur

Montalba Architectes

Los Angeles, United States, 26-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le campus de développement de logiciels du Tata Consultancy Services favorise la communauté et célèbre la culture indienne - Yazdani Studio of CannonDesign
Exclusivité de v2com

Le campus de développement de logiciels du Tata Consultancy Services favorise la communauté et célèbre la culture indienne

Yazdani Studio of CannonDesign

Los Angeles, United States, 21-02-2019