EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 3054-01
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 3,5 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 440 Mo


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - The Exchange - Harry Gugger Studio

The Exchange

Vancouver, Canada

Harry Gugger Studio

Basel, Switzerland, 06-12-2017 -

Surrounded by water and framed by mountains, the unique urban cityscape of Vancouver’s downtown is defined by its spectacular natural setting. ‘The Exchange’ is located in the heart of this downtown area. Selected by the city officials as one of a few new, high density, office developments in the city’s central business district this new tower will bring valuable diversity, revenue and jobs to the neighborhood and to the city as a whole. 


The design rationale for the new ‘Exchange’ tower is entirely derived from its surrounding context and environment; in particular the existing Old Stock Exchange building, which is to be preserved and rehabilitated on the site. This refined, handsome and elegant building has facades of carefully composed vertical pilasters that are designed both to best accentuate its height and at the same time ground the building within the streetscape of the city.

 

The new tower blends in an establishes a dialogue with this prominent original building in order to create an overall composition that looks at once to Vancouver’s future without obscuring its past.

 

By both breaking up the mass of the tower over its entire height and by recessing its bulk from the perimeter of the site above the Old Stock Exchange, the new building allows the existing structure to fully define the streetscape, retaining and confirming its proud position within the heart of Vancouver’s downtown.

 

As the form of the tower retreats lower down to better define the original form and independence of the Old Stock Exchange, it consequently grows higher above to maximize its potential on the site. Here at the upper, more valuable floor levels, the tower steps out in two directions to provide larger, more efficient floor plates. These steps consequently create terraces on the tower’s sides that are optimally positioned to exploit the best views of the surrounding city and the dramatic panorama of the mountains beyond.

 

The stratification and stepping of the tower’s form, coupled with the chamfering of its corners both reduces its overall bulk and impact on its neighbors and leaves the Old Stock Exchange building as the single-largest element on the site, emphasizing its presence within the city center.

 

Restricted by viewing corridors from creating a strong intervention on the skyline, ‘The Exchange’ instead looks to create a distinctive icon within the space of the city itself. Viewed from the street, its cantilevered form creates a unique identity further pronouncing its individuality and historical pedigree.

 

A respect for the architectural and significant socioeconomic heritage of this original building is also paramount to the origins and identity of the tower’s façade design. The strongly vertical nature of the Old Stock Exchange’s façade is echoed in the elegant pinstripe of the tower’s external aluminum mullions. This unified system responds to the solid pilasters of the Old Stock Exchange Building that is to be retained on the site whilst accentuating the verticality of the tower itself, defining a more uniform and slimmer overall appearance of the building from all orientations.

 

The vertical mullions perform a further function, shading the building envelope and significantly reducing its cooling load requirements. Their passive screening effect also greatly improves the visual privacy between the tower and its immediate residential neighbor, Jameson House.

 

‘The Exchange’ opened in 2017, will be the first LEED Platinum Heritage Conversion in Canada.


The project was designed in collaboration with Iredale Group Architecture commissioned by Swissreal and Credit Suisse Real Estate Fund International. MKT Arkle Development Management Inc. acted as project managers and PCL Constructors Inc. as general contractor.


Data sheet

Project name: The Exchange
Location: 475 Howe Street, Vancouver BC, Canada 
Client: Credit Suisse Real Estate Fund International / Swissreal 


Area: 37,370 m2 (Above Ground GFA)
Completion: 11.2017
Architects: Harry Gugger Studio
Local Architects: Iredale Group Architecture


Photos: © Harry Gugger Studio; ©Credit Suisse


About Harry Gugger Studio (HGS)

Harry Gugger established Harry Gugger Studio (HGS) in 2010 in order to create closer ties between his academic work and practice. He aimed at creating an environment that fathoms synergies from his two decades of partnership at Herzog & de Meuron and the research work of his chair ‘Laboratoire Bâle’ at the Swiss Federal Technical Institute in Lausanne (EPFL). In doing so, distinct interrogations of science, engineering, environment, society and art should find vigilant responses.

Already within its first years of practice, the Studio, based in Basel, successfully designed and executed work in Switzerland, Canada the Middle East and Central America. Projects range in scale and functions, from urban schemes and civic buildings, to private houses, exhibitions and furniture. Particular emphasis is placed on the singularity of each project, aiming at exploring its distinct potential, in close collaboration between HGS, clients, users and corresponding consultants.

- 30 -


Contact média
Dossier de presse | 3054-01 - Communiqué de presse | The Exchange - Harry Gugger Studio - Commercial Architecture - Crédit photo : HarryGuggerStudio
Crédit photo : HarryGuggerStudio
Télécharger
Image haute résolution
11.03 x 7.8
300dpi

~ 460 ko
Dossier de presse | 3054-01 - Communiqué de presse | The Exchange - Harry Gugger Studio - Commercial Architecture - Crédit photo : HarryGuggerStudio
Crédit photo : HarryGuggerStudio
Télécharger
Image haute résolution
11.03 x 7.8
300dpi

~ 110 ko
Dossier de presse | 3054-01 - Communiqué de presse | The Exchange - Harry Gugger Studio - Commercial Architecture - Crédit photo : HarryGuggerStudio
Crédit photo : HarryGuggerStudio
Télécharger
Image moyenne résolution
5.51 x 7.8
300dpi

~ 210 ko
Dossier de presse | 3054-01 - Communiqué de presse | The Exchange - Harry Gugger Studio - Commercial Architecture - Crédit photo : HarryGuggerStudio
Crédit photo : HarryGuggerStudio
Télécharger
Image haute résolution
11.03 x 7.8
300dpi

~ 180 ko
Dossier de presse | 3054-01 - Communiqué de presse | The Exchange - Harry Gugger Studio - Commercial Architecture - Crédit photo : HarryGuggerStudio
Crédit photo : HarryGuggerStudio
Télécharger
Image haute résolution
11.03 x 7.8
300dpi

~ 190 ko
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Open House - Domaine Public Architects
Exclusivité de v2com

Open House

Domaine Public Architects

New York, United States, 14-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Agrandissement du siège social de la Confédération des syndicats nationaux (CSN) - Consortium BGLA + NEUF architect(e)s
Exclusivité de v2com

Agrandissement du siège social de la Confédération des syndicats nationaux (CSN)

Consortium BGLA + NEUF architect(e)s

Montréal, Canada, 12-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Sportium Saint-Hubert - INDESIGN inc CONRATH architecte
Exclusivité de v2com

Sportium Saint-Hubert

INDESIGN inc CONRATH architecte

Montréal, Canada, 01-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - École maternelle à Muku - Tezuka Architects

École maternelle à Muku

Tezuka Architects

Shinjuku-ku, Japan, 23-01-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Restaurant Imperial UP - Alexander &CO.
Exclusivité de v2com

Restaurant Imperial UP

Alexander &CO.

Sydney, Australia, 26-11-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Une oasis urbaine au cœur du quartier du divertissement à Vancouver - ACDF Architecture + Architecture49 + IBI Group

Une oasis urbaine au cœur du quartier du divertissement à Vancouver

ACDF Architecture + Architecture49 + IBI Group

Montréal, Canada, 21-11-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Hôtel Monville - ACDF Architecture
Exclusivité de v2com

Hôtel Monville

ACDF Architecture

Montréal, Canada, 12-11-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Michel Lauzon à la tête de Ædifica - Ædifica
Exclusivité de v2com

Michel Lauzon à la tête de Ædifica

Ædifica

Montréal, Canada, 08-11-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - YARD - Skylab

YARD

Skylab

Portland, United States, 06-11-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Siège social du groupe KCI - Chain10 Architecture & Interior Design Institute

Siège social du groupe KCI

Chain10 Architecture & Interior Design Institute

Taiwan, 02-11-2018