EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 815-01
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 4 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 48 Mo


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - OCA Restaurant - Entasis Architects

OCA Restaurant

Mexico

Entasis Architects

Winner of the IIDA Golbal Excellence Awards 2010


Kannapolis, United States, 15-03-2011 - The Project is located in a set of houses built in the forties, in a block of the Polanco neighbourhood in Mexico City. The block has been subjected through the years to an endless number of constant and repeated alterations, not only in its architecture but also in its purpose (from residential to commercial). Nowadays very little remains of what was originally a well structured block, with a formal and well defined clarity.

With all the alterations that the building suffered added to its original residential design, the house was subdivided into many small rooms, suffering for a lack of natural light and ventilation, becoming an obscure labyrinth.

The project was solved by two premises that transformed the multiplicity of spaces into a single open dining room area from front to back and from top to bottom. The original facade was substituted by a green walls formed of steel cables and plants allowing light and air to penetrate into the building, integrating the exterior with the interior. Liberating the central space generated a lung in the middle of the house by means of a retractile canvas that makes natural lighting and natural ventilation possible. From being a centrifugal building that expelled you it became a centripetal space that greets and invites you to be there.

The materials used were a combination of black slate, ash wood, black steel plates and glass, which defined walls, floors and ceilings giving unity to the entire building. The black steel plates were moulded to communicate vertically and horizontally the different levels. The steel plates in the walls were placed at a five degree angle in order to give them volume and a point of fugue. All these materials contrast sharply with the wall of plain brick that was rescued from the original building.

The entrance is shaped by black slate that provides the base and strength to the ground floor, contrasting with the transparency of the green walls of the upper floors.

A pierced ash wood wall in the ground floor forms a lattice that generates the access corridor that forms the patio, the bar and a private dining room. The kitchen and toilets are also placed in this level. The first floor turns into an open space formed by the dining room, the patio and the wine cellar. The second floor is terrace formed by the patio that also looks onto the street.

The booths that limit the patio in the first and second floors were designed with steel plates placed in the same angle as the walls, bent to form the benches that receive the fellow diners. The wine cellars are made of solid ash wood into which steel plates are inserted to house bottles and glasses. The stairs and other spaces are formed by black slate and steel cables that form these green walls of plants that limit the views depending where one is seated. The glass facade can be completely open or close, the same thing can be achieved in the patio, through a retracting canvas.

The rest of the furniture (chairs, tables and coat hangers) were designed in a blend of solid ash wood and black steel plates.

Finally, the scrap of the slate was used to fill the top part of the window boxes and the chimneys, both formed by steel plates.  
- 30 -


Contact média
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Open House - Domaine Public Architects
Exclusivité de v2com

Open House

Domaine Public Architects

New York, United States, 14-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Agrandissement du siège social de la Confédération des syndicats nationaux (CSN) - Consortium BGLA + NEUF architect(e)s
Exclusivité de v2com

Agrandissement du siège social de la Confédération des syndicats nationaux (CSN)

Consortium BGLA + NEUF architect(e)s

Montréal, Canada, 12-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Sportium Saint-Hubert - INDESIGN inc CONRATH architecte
Exclusivité de v2com

Sportium Saint-Hubert

INDESIGN inc CONRATH architecte

Montréal, Canada, 01-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - École maternelle à Muku - Tezuka Architects

École maternelle à Muku

Tezuka Architects

Shinjuku-ku, Japan, 23-01-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Restaurant Imperial UP - Alexander &CO.
Exclusivité de v2com

Restaurant Imperial UP

Alexander &CO.

Sydney, Australia, 26-11-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Une oasis urbaine au cœur du quartier du divertissement à Vancouver - ACDF Architecture + Architecture49 + IBI Group

Une oasis urbaine au cœur du quartier du divertissement à Vancouver

ACDF Architecture + Architecture49 + IBI Group

Montréal, Canada, 21-11-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Hôtel Monville - ACDF Architecture
Exclusivité de v2com

Hôtel Monville

ACDF Architecture

Montréal, Canada, 12-11-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Michel Lauzon à la tête de Ædifica - Ædifica
Exclusivité de v2com

Michel Lauzon à la tête de Ædifica

Ædifica

Montréal, Canada, 08-11-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - YARD - Skylab

YARD

Skylab

Portland, United States, 06-11-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Siège social du groupe KCI - Chain10 Architecture & Interior Design Institute

Siège social du groupe KCI

Chain10 Architecture & Interior Design Institute

Taiwan, 02-11-2018