Dossier de presse no. 3293-02

Journalistes! Découvrez ce projet prêt à être publié. Créez gratuitement un compte média v2com pour télécharger les images haute résolution.

Créez un compte média
Dossier de presse - Communiqué de presse - Oosterwold Co-living Complex - bureau SLA & Zakenmaker

Dossier de presse | no. 3293-02

Communiqué seulement en anglais

Oosterwold Co-living Complex 

Almere, Pays-Bas

bureau SLA & Zakenmaker

bureau SLA and ZakenMaker designed 9 homes for a group of pioneers wishing to turn a potato field into a community

Amsterdam, Pays-Bas, 21-03-2019 - 

In the rural area of Oosterwold Almere, Frode Bolhuis dreamed of an alternative way of living and working. He wanted to make a one-hectare potato field his home and asked architects Peter van Assche and Mathijs Cremers at bureau SLA and ZakenMaker respectively to design his dream house. The very limited budget was a major issue. 

The architects came up with two preconditions to make the project possible: they suggested finding like-minded people to join the project, since it is a lot cheaper to build several houses at the same time. Luckily, Frode was able to find eight friends who shared his dream.

The second precondition was that only the exterior would be designed, allowing the families complete freedom to decide on the interior.

 

The result is a convincing piece of architecture. The 100-meter-long building makes a statement in the landscape, and at the same time accommodates nine completely different homes.

All the families were allocated 160 square metres to be divided into living space. This allowed them to meet their own needs, by incorporating an artist’s studio, for example, or a large living room. The architects decided to raise the long building from the ground so that it seems to float above the land. This design decision also had another advantage. It allowed the residents to choose where the sewage system and water pipes would be located.

 

To achieve high-end insulation within the budget, the architects chose to get the most out of common building materials. Floor, roof and adjoining walls were built as hollow wooden cassettes, which are blown in with insulating cellulose was pumped on completion. The result is an exceptionally well-insulated basis.

 

The façade is designed to give maximum freedom of choice within an efficient building system. Each family received a plan for seven windows and doors, which can be placed in the façade. The space between the frames is vitrified with solid parts of glass without a frame. This creates an uncluttered but diverse façade.

 

Oosterwold Co-living Complex demonstrates that it’s possible to achieve a convincing design within a tight budget and which, most importantly, manages to meet the expectations of nine different clients.

 

The position of the building on the side of the plot leaves maximum space for a community garden. And the long, communal porch makes it easy to make contact with the neighbours.

 

In the end, the tight budget, which first seemed to be an issue, became a key feature of the project. Completing the interiors of the homes has strengthened the bond within the community. After all the hard work, in the summer after completion, in the lee of the surrounding forest edge, one meter above ground level, the residents look out over their shared landscape and vegetable garden.

 

Oosterwold Co-living Complex is the winner of the Frame Awards 2019, in the category Co-living Complex of the Year, and was rewarded with an honourable mention from the Architecture Prize Almere. This housing project was published in the Dutch Architecture Yearbook 2016/2017.

 

About bureau SLA

Peter van Assche founded bureau SLA in 2002. This Amsterdam-based architect studio gives shape to a rapidly changing society by designing, researching, inventing and building. bureau SLA offers tangible solutions for how we want to live, work and relax, now and in the future by designing, for example, concepts for new neighbourhoods where the elderly live side by side with young people. Or by building the Nature and Environment Learning Center in Amsterdam, a school building that in itself is a teacher and in which sustainability can be easily experienced and understood by children.  

 

bureau SLA works out circular strategies, not only on paper but also in their buildings. By being innovative in both theory and in practice, they demonstrate that a sustainable transition can be achieved. The architects at bureau SLA apply this trial-and-error way of working to discovering the full potential of material use, energy, waste flows, smart living and working, and development processes.

 

About ZakenMaker

Architect Mathijs Cremers is ZakenMaker. Having spent six years gaining experience as a professional architect, he set up his own business ZakenMaker. Here, he finds the freedom and flexibility needed to combine knowledge of designing with knowledge of manufacturing: a case of ‘know why meets know-how’. ZakenMaker designs, realises and experiments, commissioned by himself or others.

- 30 -

Pour plus d’informations

  1. www.bureausla.nl/?lang=en
  2. www.zakenmaker.nl/

Contact média

Pièces jointes

Images basse résolution ~ 4,3 Mo
Images haute résolution ~ 680 Mo

Termes et conditions

Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire. Merci d’inclure la source v2com lorsque possible et il est toujours apprécié de recevoir les versions PDF de vos articles.

Dossier de presse | 3293-02 - Communiqué de presse | Oosterwold Co-living Complex - bureau SLA & Zakenmaker - Architecture résidentielle - Crédit photo :  Filip Dujardin
Crédit photo : Filip Dujardin
Télécharger

Image très haute résolution : 18.5 x 12.6 @ 300dpi ~ 12 Mo

Dossier de presse | 3293-02 - Communiqué de presse | Oosterwold Co-living Complex - bureau SLA & Zakenmaker - Architecture résidentielle - The long building is raised from the ground - Crédit photo : Filip Dujardin
The long building is raised from the ground
Crédit photo : Filip Dujardin
Télécharger

Image très haute résolution : 18.5 x 12.6 @ 300dpi ~ 12 Mo

Dossier de presse | 3293-02 - Communiqué de presse | Oosterwold Co-living Complex - bureau SLA & Zakenmaker - Architecture résidentielle - Crédit photo : Filip Dujardin
Crédit photo : Filip Dujardin
Télécharger

Image très haute résolution : 18.5 x 12.6 @ 300dpi ~ 19 Mo

Dossier de presse | 3293-02 - Communiqué de presse | Oosterwold Co-living Complex - bureau SLA & Zakenmaker - Architecture résidentielle -    the communal porch makes it easy to connect with the neighbours  - Crédit photo : Filip Dujardin
the communal porch makes it easy to connect with the neighbours
Crédit photo : Filip Dujardin
Télécharger

Image très haute résolution : 18.5 x 12.6 @ 300dpi ~ 15 Mo

Dossier de presse | 3293-02 - Communiqué de presse | Oosterwold Co-living Complex - bureau SLA & Zakenmaker - Architecture résidentielle - Crédit photo : Filip Dujardin
Crédit photo : Filip Dujardin
Télécharger

Image très haute résolution : 12.6 x 18.5 @ 300dpi ~ 12 Mo

Dossier de presse | 3293-02 - Communiqué de presse | Oosterwold Co-living Complex - bureau SLA & Zakenmaker - Architecture résidentielle - Crédit photo : Filip Dujardin
Crédit photo : Filip Dujardin
Télécharger

Image très haute résolution : 18.5 x 12.6 @ 300dpi ~ 22 Mo

Dossier de presse | 3293-02 - Communiqué de presse | Oosterwold Co-living Complex - bureau SLA & Zakenmaker - Architecture résidentielle - The façade is designed as a game - Crédit photo : Filip Dujardin
The façade is designed as a game
Crédit photo : Filip Dujardin
Télécharger

Image très haute résolution : 18.5 x 12.6 @ 300dpi ~ 16 Mo

Dossier de presse | 3293-02 - Communiqué de presse | Oosterwold Co-living Complex - bureau SLA & Zakenmaker - Architecture résidentielle - sections of the plan - Crédit photo : Filip Dujardin
sections of the plan
Crédit photo : Filip Dujardin
Télécharger

Image moyenne résolution : 7.8 x 5.51 @ 300dpi ~ 350 ko

Dossier de presse | 3293-02 - Communiqué de presse | Oosterwold Co-living Complex - bureau SLA & Zakenmaker - Architecture résidentielle - The floor plan with the variety of interiors - Crédit photo : Filip Dujardin
The floor plan with the variety of interiors
Crédit photo : Filip Dujardin
Télécharger

Image moyenne résolution : 7.8 x 5.51 @ 300dpi ~ 230 ko

Dossier de presse | 3293-02 - Communiqué de presse | Oosterwold Co-living Complex - bureau SLA & Zakenmaker - Architecture résidentielle - Each interior is different   - Crédit photo : Filip Dujardin
Each interior is different
Crédit photo : Filip Dujardin
Télécharger

Image très haute résolution : 18.5 x 12.6 @ 300dpi ~ 17 Mo

Dossier de presse | 3293-02 - Communiqué de presse | Oosterwold Co-living Complex - bureau SLA & Zakenmaker - Architecture résidentielle - Each interior is different  - Crédit photo : Sanne Schouwink
Each interior is different
Crédit photo : Sanne Schouwink
Télécharger

Image très haute résolution : 18.24 x 12.16 @ 300dpi ~ 9,5 Mo

Dossier de presse | 3293-02 - Communiqué de presse | Oosterwold Co-living Complex - bureau SLA & Zakenmaker - Architecture résidentielle - A rich chain of dwellings  - Crédit photo : Filip Dujardin
A rich chain of dwellings
Crédit photo : Filip Dujardin
Télécharger

Image très haute résolution : 18.5 x 12.6 @ 300dpi ~ 13 Mo

Dossier de presse | 3293-02 - Communiqué de presse | Oosterwold Co-living Complex - bureau SLA & Zakenmaker - Architecture résidentielle - Crédit photo : Filip Dujardin
Crédit photo : Filip Dujardin
Télécharger

Image très haute résolution : 18.5 x 12.6 @ 300dpi ~ 17 Mo

Dossier de presse | 3293-02 - Communiqué de presse | Oosterwold Co-living Complex - bureau SLA & Zakenmaker - Architecture résidentielle - Crédit photo :   Filip Dujardin
Crédit photo : Filip Dujardin
Télécharger

Image très haute résolution : 18.5 x 12.6 @ 300dpi ~ 20 Mo

Dossier de presse | 3293-02 - Communiqué de presse | Oosterwold Co-living Complex - bureau SLA & Zakenmaker - Architecture résidentielle - Crédit photo : Filip Dujardin
Crédit photo : Filip Dujardin
Télécharger

Image très haute résolution : 18.5 x 12.6 @ 300dpi ~ 8,5 Mo

Dossier de presse | 3293-02 - Communiqué de presse | Oosterwold Co-living Complex - bureau SLA & Zakenmaker - Architecture résidentielle - Crédit photo : Filip Dujardin
Crédit photo : Filip Dujardin
Télécharger

Image très haute résolution : 18.5 x 12.6 @ 300dpi ~ 22 Mo

Dossier de presse | 3293-02 - Communiqué de presse | Oosterwold Co-living Complex - bureau SLA & Zakenmaker - Architecture résidentielle - Crédit photo : Filip Dujardin
Crédit photo : Filip Dujardin
Télécharger

Image très haute résolution : 18.5 x 12.6 @ 300dpi ~ 14 Mo

Dossier de presse | 3293-02 - Communiqué de presse | Oosterwold Co-living Complex - bureau SLA & Zakenmaker - Architecture résidentielle - Crédit photo : Filip Dujardin
Crédit photo : Filip Dujardin
Télécharger

Image très haute résolution : 18.5 x 12.6 @ 300dpi ~ 17 Mo

Dossier de presse | 3293-02 - Communiqué de presse | Oosterwold Co-living Complex - bureau SLA & Zakenmaker - Architecture résidentielle - Crédit photo : Sanne Schouwink
Crédit photo : Sanne Schouwink
Télécharger

Image très haute résolution : 18.24 x 12.16 @ 300dpi ~ 16 Mo

Dossier de presse | 3293-02 - Communiqué de presse | Oosterwold Co-living Complex - bureau SLA & Zakenmaker - Architecture résidentielle - Crédit photo : Filip Dujardin
Crédit photo : Filip Dujardin
Télécharger

Image très haute résolution : 12.6 x 18.5 @ 300dpi ~ 17 Mo

Vous pourriez également aimer...