EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 2242-01
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 3,1 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 2,5 Go


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - Lévesque Project - Mélissa Ohnona Design

Lévesque Project

Laval, Canada

Mélissa Ohnona Design

A designer creates her own dream family home. 


Laval, Canada, 30-01-2017 -

Located in Laval, a Montreal suburb, this century old house underwent a complete overhaul of its interior. The owner/designer Mélissa Ohnona wanted to maximize the space as well as the natural light and exterior views from the house, to create a welcoming and functional family home.

 

The space had been renovated in the 90’s, leaving it oddly divided and devoid of any original charm. Therefore, it was decided they would start from scratch and completely rethink the layout. Not much was left intact; the kitchen, bathroom, powder room, even the stairs were relocated. An extension was also added on the second floor, in order to have 4 bedrooms (allowing each of their 3 daughters to have their own bedroom).

 

This was not the first time Mélissa Ohnona and her husband tackled major renovations, so they knew what they were getting into from the start. With a limited budget, the couple managed to create their dream home by doing a lot of the work themselves.  Hubert, Mélissa’s husband, built the stairs, installed the floors, the moldings, the wood paneling on the wall, the doors and also did all of the painting. Because he is a self-taught handyman this bestows a “hand-made” feel to the house, which contributes to its warmth. They did not try to hide the imperfections because they see them as a welcoming factor, keeping the house from feeling intimidating. The designer thinks houses benefit from nicks and scratches, which are traces of the actual living that takes place. Textures are also a major element in this house, which is not only pleasant to the eye but also to the touch: slate tile, oiled pine floors, leather pulls, glass railings, ultra matt kitchen cabinets... These are some of the rich textures that can be found throughout the house.

 

The ground floor strikes a perfect balance between openness and defined spaces. When you first enter, a black volume (where the powder room and laundry area are concealed), maintains a bit of the mystery, and insures that the house does not reveal itself completely at first glance. The layout was modified and now the living and dining rooms both look out to the backyard and its many tall trees (the living room was previously at the front of the house, which is on a fairly busy street). The ground floor is on street level at the front of the building, but one floor up at the rear because of the slope the house is built on. Therefore when looking out from the wide openings at the back, you are up in the trees. The kitchen, in its nook, is still very open to the living area. The dining room, which was on the smaller side, can now house a table large enough for fourteen people. This was key for the designer, who wanted a house that was welcoming and allowed her to host large gatherings.

 

The second floor is now divided into two equal parts by a central rift, which connects the two floors. Only two small “bridges” cross the gap to allow access from the hallway to the bedrooms on the other side. This creates interesting views onto the living area downstairs. The stairs were moved to this central location and have become a focal point.

 

The palette is fairly restrained throughout the house: black, white and pale woods are present in every room. The floor is oiled white pine, in wide planks that are room-length. The pine is a material that could have been used a hundred years ago, and is therefore coherent with the age of the house. It is a soft wood, which means it will develop an interesting patina over the years. It has also been used on the wall of the stairs, which draws the eye up to the second floor. The sleek glass used as railing creates an interesting contrast with the rustic knotted pine. The black elements also contrast beautifully with the wood, but are not overpowering, as the white walls let the light bounce and flood the house.

 

The result, which Mélissa Ohnona calls “the big small house”, is at once grand, with its high ceilings and open staircase, and warm and homey, with its wood surfaces and human-scale spaces. An effective balance which leaves its occupants pinching themselves daily, feeling extremely lucky to live in their dream family house. 


Information on the project

Place: Laval, Quebec, Canada

Area: 1500 sq ft

End date of the project: 2016


About Mélissa Ohnona Design

Mélissa Ohnona has a very human approach to interior design, always striving to create spaces that are meant to welcome life, in all of its glorious and messy expressions. Simplicity, sobriety and functionality are keys in her designs, as well as beauty, and joy. The idea that your surroundings can inspire joy and simplify your daily life is at the heart of her work.

- 30 -


Contact média
Dossier de presse | 2242-01 - Communiqué de presse | Lévesque Project - Mélissa Ohnona Design - Residential Interior Design -  In the dining room, the original wood structure was left visible and painted.  - Crédit photo : Maxime Brouillet
In the dining room, the original wood structure was left visible and painted.
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger
Image très haute résolution
15.6 x 23.4
300dpi

~ 190 Mo
Dossier de presse | 2242-01 - Communiqué de presse | Lévesque Project - Mélissa Ohnona Design - Residential Interior Design - In the living room, views give the impression of being in a tree-house. - Crédit photo : Maxime Brouillet
In the living room, views give the impression of being in a tree-house.
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger
Image très haute résolution
22.95 x 15.3
300dpi

~ 180 Mo
Dossier de presse | 2242-01 - Communiqué de presse | Lévesque Project - Mélissa Ohnona Design - Residential Interior Design - Plenty of storage in the entry.   - Crédit photo : Maxime Brouillet
Plenty of storage in the entry.  
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger
Image très haute résolution
23.4 x 15.6
300dpi

~ 190 Mo
Dossier de presse | 2242-01 - Communiqué de presse | Lévesque Project - Mélissa Ohnona Design - Residential Interior Design -  The black cube conceals a powder room as well as the washer and dryer.  - Crédit photo : Maxime Brouillet
The black cube conceals a powder room as well as the washer and dryer.
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger
Image très haute résolution
31.17 x 22.84
300dpi

~ 180 Mo
Dossier de presse | 2242-01 - Communiqué de presse | Lévesque Project - Mélissa Ohnona Design - Residential Interior Design - The added bedroom has a unique view of the trees. - Crédit photo : Maxime Brouillet
The added bedroom has a unique view of the trees.
Crédit photo : Maxime Brouillet
Télécharger
Image très haute résolution
23.4 x 15.6
300dpi

~ 190 Mo
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Mallorca - Askdeco
Exclusivité de v2com

Mallorca

Askdeco

Beirut, Lebanon, 23-05-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - PlaidFox insuffle une nouvelle vie au penthouse de l'historique Gastown - PlaidFox
Exclusivité de v2com

PlaidFox insuffle une nouvelle vie au penthouse de l'historique Gastown

PlaidFox

Vancouver, Canada, 21-05-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Après le prêt-à-porter et le prêt-à-cuisinier, voici le Prêt à vivre - Clairoux
Exclusivité de v2com

Après le prêt-à-porter et le prêt-à-cuisinier, voici le Prêt à vivre

Clairoux

Montréal, Canada, 16-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Cherished Glow - Wael Farran Studio
Exclusivité de v2com

Cherished Glow

Wael Farran Studio

Mount-Liban, Lebanon, 10-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - La résidenceBurj - VSHD Design
Exclusivité de v2com

La résidence Burj

VSHD Design

Dubai, United Arab Emirates, 28-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Une résidence en grès brunsituée dans le quartier Crown Heights - BFDO Architects

Une résidence en grès brun située dans le quartier Crown Heights

BFDO Architects

Brooklyn, United States, 12-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Habitations "Jing'an Prime Land" - Mason Studio
Exclusivité de v2com

Habitations "Jing'an Prime Land"

Mason Studio

Toronto, Canada, 05-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - La petite maison de vacances - i29 interior architects & chris collaris

La petite maison de vacances

i29 interior architects & chris collaris

Amsterdam, Netherlands, 25-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Prendre Le Large - MYTO design d'espaces vivants
Exclusivité de v2com

Prendre Le Large

MYTO design d'espaces vivants

Montréal, Canada, 15-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - "Das Haus"; 2019 à l'imm cologne : Vivre selon les humeurs crée un nouvel appétit pour les maisons à aire ouverte - imm cologne 2019, Koelnmesse GmbH

"Das Haus"; 2019 à l'imm cologne : Vivre selon les humeurs crée un nouvel appétit pour les maisons à aire ouverte

imm cologne 2019, Koelnmesse GmbH

Köln, Germany, 11-02-2019