EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 3293-01
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 5,5 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 620 Mo


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - People's Pavilion - 100% Borrowed - bureau SLA & OvertredersW
Exclusivité de v2com

People's Pavilion - 100% Borrowed 

Eindhoven, Netherlands

bureau SLA & OvertredersW

The People's Pavilion is a design statement of the new circular economy, a 100% circular building where no building materials are lost in construction.


Amsterdam, Netherlands, 04-04-2018 -

From 21 to 29 October 2017 the Dutch Design Week (DDW)—one of the most important design events in Northern Europe—took place in Eindhoven (NL). In 2017 DDW and Design City Eindhoven launched the first edition of the World Design Event (WDE), which provides a platform for future makers from all over the world. At the heart of the Dutch Design Week is its People’s Pavilion, which had been designed by bureau SLA & Overtreders W.


The pavilion is a design statement of the new circular economy, a 100% circular building where no building materials are lost in construction.


The designers of the bureau SLA and Overtreders W have accomplished this with a radical new approach: all of the materials needed to make the 250-m2-building were borrowed - not only materials from traditional suppliers and producers, but also from Eindhoven residents themselves. To be clear, 100% of the materials were borrowed: concrete and wooden beams, lighting, facade elements, glass roof, recycled plastic cladding, even the Pavilion’s glass roof, all are returned completely unharmed—with one special exception—to the owners following the DDW. The exception? The striking colored tiles that make up the Pavilion’s upper facade, made from plastic household waste materials collected by Eindhoven residents, which were distributed among those very residents at the end of DDW.


100% borrowed means a construction site without screws, glue, drills or saws. This, in turn, leads to a new design language: the People’s Pavilion reveals a new future for sustainable building: a powerful design with new collaborations and intelligent construction methods.


Design Outline

The base for the People’s Pavilion is a construction of 12 concrete foundation piles and 19 wooden frames, designed in collaboration with Arup. The frames consist of unplaned wooden beams of standard dimensions, held together with steel straps. Concrete piles and frames are connected with 350 tensioning straps, creating an eight meter high primary structure for the 250-m2-building. The glass roof is made using a system that is commonly employed in the greenhouse industry. The Pavilion’s upper facade consists of colored plastic tiles, made of recycled plastic household waste, collected largely by Eindhoven inhabitants. The glass facade on the ground floor is a leftover from a refurbishment of BOL.com’s headquarters and will be used for a new office space after the DDW. The podium consists of borrowed concrete slabs. The lighting, heating, bar and other interior elements of the People’s Pavilion are also borrowed.


bureau SLA & OvertredersW’s People’s Pavilion has received a 2018 Frame Award in the category Societal/Sustainability.


Data

Name: People’s Pavilion

Address: Ketelhuisplein Eindhoven

Event: part of the World Design Event, 21–29 Oct 2017

Design: bureau SLA & OvertredersW, Amsterdam

Designers: Peter van Assche, Hester van Dijk, Reinder Bakker

Client: Dutch Design Foundation, Eindhoven

Structural engineering: Arup, Amsterdam

Urban mining advice: New Horizon

Main builders: Ham & Sybesma, Amsterdam

3D images: Vingtsix 3D Visualisation Studio


Photography: Jeroen van der Wielen

Photography: Filip Dujardin


Material lenders

Foundation piles: IJB groep, Lemmer

Wood, steel mats: Stiho group, Nieuwegein

Facade tiles: Govaerts, Hasselt (B)

Ground floor facade: Tetris, Amsterdam

Electrical wiring & lights: Elektroned

Glass roof: DEGO, Monster

Concrete flooring: Heezen, Eindhoven

Tensioning straps: Logistiek Concurrent

Containers for plastic waste: Van Happen, Eindhoven

Plastic washing/shreddering: Morssinkhof, Haaksbergen

Church benches: Keizersgrachtkerk, Amsterdam


About bureau SLA, Peter van Assche

Architect Peter van Assche started his career as a researcher with the European Space Laboratory in Munich, before graduating with honours in Information Theory at Eindhoven University of Technology. He wrote his Ph.D. thesis at the Institute for Experimental Mathematics in Essen, and it was there that he realised his creativity was better expressed in designing buildings. In 2001, he graduated from the Rotterdam Architectural Academy, having worked for eight years for architects such as Sjoerd Soeters, Dick van Gameren and Bjarne Mastenbroek. He also worked as an architectural journalist in Berlin. Peter van Assche has won several prizes—including the Iktinos Prize—and has received a grant from the Netherlands Foundation for Visual Arts, Design and Architecture. 


In 2002 Peter van Assche founded bureau SLA. An Amsterdam-based architect studio that gives shape to a rapidly changing society by designing, researching, inventing and building. Bureau SLA gives tangible answers to how we want to live, work and relax, now and in the future by designing—for example—concepts for new neighbourhoods where the elderly live together with youngsters. Or by building the Nature and Environment Learning Centre in Amsterdam, a school building that is a teacher itself and in which sustainability can be easily experienced and understood by children.  


Bureau SLA thinks out circular strategies, not only on paper but also built. By being innovative in theory and in practice they show that a sustainable transition can be done. With this trial and error mentality, the architects of bureau SLA discover the full potential of material use, energy, waste flows, smart living and working, and development processes.


About OvertredersW

Overtreders W (Trespassers W) is a spatial design agency, founded in 2006 by Reinder Bakker and Hester van Dijk. Graduates of The Design Academy in Eindhoven, they are currently based in Amsterdam. Overtreders W has designed the interior space of several restaurants and visitors’ centres, a few exhibitions and small pavilions, a wool factory, an entrance gate for the biggest outdoor market of Amsterdam, as well as a mobile picnic pavilion with a luminous inflatable roof.

Overtreders W believe in a sustainable world in which trash is a resource, products are mainly produced locally and people are able to make a living out of their skills. Therefore, they like to work with recycled materials, love to reveal the beauty of regular everyday materials and stimulate craftsmanship in their designs. Naturally they want the sustainable world to look impressive, so they turn their concepts into great designs. 

- 30 -


Contact média
Dossier de presse | 3293-01 - Communiqué de presse | People's Pavilion - 100% Borrowed - bureau SLA & OvertredersW - Urban Design - plastic tiles  - Crédit photo : Jeroen van der Wielen
plastic tiles 
Crédit photo : Jeroen van der Wielen
Télécharger
Image très haute résolution
19.24 x 28.86
300dpi

~ 5 Mo
Dossier de presse | 3293-01 - Communiqué de presse | People's Pavilion - 100% Borrowed - bureau SLA & OvertredersW - Urban Design - 100% borrowed materials - Crédit photo : Jeroen van der Wielen
100% borrowed materials
Crédit photo : Jeroen van der Wielen
Télécharger
Image haute résolution
11.48 x 8.6
300dpi

~ 3,2 Mo
Dossier de presse | 3293-01 - Communiqué de presse | People's Pavilion - 100% Borrowed - bureau SLA & OvertredersW - Urban Design - site plan - Crédit photo : bureau SLA
site plan
Crédit photo : bureau SLA
Télécharger
Image haute résolution
11.03 x 7.8
300dpi

~ 470 ko
Dossier de presse | 3293-01 - Communiqué de presse | People's Pavilion - 100% Borrowed - bureau SLA & OvertredersW - Urban Design - cross section - Crédit photo : bureau SLA
cross section
Crédit photo : bureau SLA
Télécharger
Image très haute résolution
24.59 x 17.39
300dpi

~ 1,3 Mo
Dossier de presse | 3293-01 - Communiqué de presse | People's Pavilion - 100% Borrowed - bureau SLA & OvertredersW - Urban Design - long section - Crédit photo : bureau SLA
long section
Crédit photo : bureau SLA
Télécharger
Image très haute résolution
46.04 x 17.39
300dpi

~ 1,8 Mo
Dossier de presse | 3293-01 - Communiqué de presse | People's Pavilion - 100% Borrowed - bureau SLA & OvertredersW - Urban Design - details - Crédit photo : bureau SLA
details
Crédit photo : bureau SLA
Télécharger
Image haute résolution
11.03 x 7.8
300dpi

~ 560 ko
Dossier de presse | 3293-01 - Communiqué de presse | People's Pavilion - 100% Borrowed - bureau SLA & OvertredersW - Urban Design - exploded view - Crédit photo : bureau SLA
exploded view
Crédit photo : bureau SLA
Télécharger
Image moyenne résolution
9.48 x 5.69
300dpi

~ 430 ko
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Un geste grandiose procure une grande victoire à Lemay + Angela Silver + SNC-Lavalin - Lemay
Exclusivité de v2com

Un geste grandiose procure une grande victoire à Lemay + Angela Silver + SNC-Lavalin

Lemay

Montréal, Canada, 10-09-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Appel à projets Reinventing Cities du C40 - Jusqu'au 31 mai! - Ville de Montréal
Exclusivité de v2com

Appel à projets Reinventing Cities du C40 - Jusqu'au 31 mai! 

Ville de Montréal

Montréal, Canada, 18-05-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Un graphisme fort pour le parc Guido-Nincheri à Montréal - civiliti

Un graphisme fort pour le parc Guido-Nincheri à Montréal

civiliti

Montréal, Canada, 15-05-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Ambitieux et évocateur, le concept architectural et paysager du REM transformera le paysage urbain du Grand Montréal - Lemay

Ambitieux et évocateur, le concept architectural et paysager du REM transformera le paysage urbain du Grand Montréal

Lemay

Montréal, Canada, 12-04-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le projet Jakarta Jaya : « the Green Manhattan », un plan d'aménagement visionnaire de 58 km2, se mérite un prix WAFX - SHAU
Exclusivité de v2com

Le projet Jakarta Jaya : « the Green Manhattan », un plan d'aménagement visionnaire de 58 km2, se mérite un prix WAFX 

SHAU

Berlin, Germany, 13-11-2017
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Révolution 4.0 - Abdullah Ahmed N Al Dabbous

Révolution 4.0

Abdullah Ahmed N Al Dabbous

Fahaheel, Kuwait, 06-11-2017
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le couvent Lorette et les appartements Drabstraat - dmvA
Exclusivité de v2com

Le couvent Lorette et les appartements Drabstraat

dmvA

Mechelen, Belgium, 06-11-2017
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Concours international d’idéesRêvons nos rivières : trois lauréats au concours pour quatre rivières - Ville de Québec

Concours international d’idées
Rêvons nos rivières : trois lauréats au concours pour quatre rivières

Ville de Québec

Ville de Québec, Canada, 16-10-2017
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - FunambOule - Architecturama
Exclusivité de v2com

FunambOule

Architecturama

Montréal, Canada, 14-09-2017