EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 834-01
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 9,2 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 500 Mo


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - Solberg Tower & Rest Area - Saunders Architecture

Solberg Tower & Rest Area

Sarpsborg, Norway

Saunders Architecture

Sarpsborg, Norway, 30-05-2011 -

Sarpsborg is a green, flat and calm piece of South Norway and a traditional stopover for travellers on the route to and from Sweden. In 2004, the Norwegian Highway Department together with the Regional Government approached Saunders for a new project in the area; uniquely however, without having predetermined the commission’s particular needs.


The project leaders had been following my work and asked me to do something in the area, although they didn’t have a specific idea of what they wanted me to do, Saunders recalls. – In a way I had to almost come up with the program myself, it was very free and creative. 

Focusing on the site and aiming to identify its challenges and advantages in order to define its problems and opportunities, Saunders worked closely with the client, not only to develop the optimum design solution, but also the project’s own brief. We discussed what we needed and the architecture came out of that, he explains. 

As Sarpsborg is one of the first tastes of Norway the travellers from Sweden experience, it was important for the client that they would be able to slow down and spend time discovering the surrounding nature. The local forest and coastline form a beautiful, yet largely unknown part of the country. The neighbouring highway’s speed and noise only enhance the traveller’s need for a break and re-connection with nature, so a green resting space was on the top of the list. A low walled ramp spirals around the rest area, defining the 2000 sq m area’s limits, while spring-flowering fruit trees adorn the courtyard. Within it, Saunders designed seven small pavilions working with graphic designer Camilla Holcroft, showcasing information on the local rock carvings from the Bronze Age, an exhibition, which continues on the ramp’s walls.

The surrounding forest is full of rock carvings but no one knows about them because everybody just drives through trying to get to Oslo, says Saunders. The structures also offer the option for temporary artist exhibitions. 

The flatness of the landscape meant that the beauty of the surrounding nature could only be enjoyed from a certain height, so the creation of a tower quickly became a main part of the brief. The ramp’s asymmetrical walls rise from 0 – 4m, then forms a 30m simple nine–storey-tall structure on the site’s northern edge, including only a staircase and an elevator. Named Solberg (which translates into ‘sun mountain’), the tower’s aerial views towards the nearby coastline and the Oslo fjord are truly dramatic. 

Finally, the design’s style and aesthetic was developed in relation to the environs’ existing architecture; minimal and geometrical contemporary shapes were chosen, contrasting the local farming villages’ more traditional forms. The main materials used were beautifully-ageing CorTen steel for the exterior walls and warm oiled hard wood for the courtyard’s design elements and information points. Local slate and fine gravel pave the ground level. 

Underlining the area’s natural and historical attractions, supported by strong architectural forms, Saunders produced a complex, in direct response to both the clients’ and site’s requirements. A cooperation between several municipalities, the regional government and the national highways department, the Sarpsborg project completed summer 2010. 

PROJECT CREDITS

Client: Statens Vegvesen, Østfold fylkeskommune, Sarpsborg kommune og Fredrikstad kommune
Architect: Saunders Architecture - Bergen, Norway
Team architects: Todd Saunders, Mats Odin Rustøy, Inês Moço Pereira, Mathias Kempton, Attila Béres, Joseph Kellner, Michaela Huber, Greg Poliseo
Consultants: General contractor: Veidekke ASA
Construction management: Sweco Norge AS, Karin Anja Arnesen
Structural engineer: Sweco Norge AS, Per Jo Treimo
Electrical engineer: Sweco Norge AS, Bjørnar Isaksen
Mechanical engineer: Sweco Norge AS, Liv Normann
Glazing consultants: Saint-Gobain Bøckmann AS, Henrik Ronneberg Nilsen,Trond Karlsen
Steel consultants: Jotne Mekaniske Verksteder AS, Terje Johannessen, Helge Thorsen, Vidar Larsen, Stein Aune
Landscape architects: Kristin Berg, Statens Vegvesen
Graphic designer/info graphics & illustration: Camilla Holcroft
Size: 2 000 m2
Location: Sarpsborg, Østfold, Norway
Status: Finished September 2010

Plans of the project

- 30 -


Contact média
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - La terrasse Leacock - Arcadia Studio
Exclusivité de v2com

La terrasse Leacock

Arcadia Studio

Montréal, Canada, 02-01-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le projet « Waterview Connection » en Nouvelle-Zélande place les citoyens au cœur d’un projet d’autoroute - Warren and Mahoney

Le projet « Waterview Connection » en Nouvelle-Zélande place les citoyens au cœur d’un projet d’autoroute

Warren and Mahoney

Auckland, New Zealand, 19-11-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Un geste grandiose procure une grande victoire à Lemay + Angela Silver + SNC-Lavalin - Lemay
Exclusivité de v2com

Un geste grandiose procure une grande victoire à Lemay + Angela Silver + SNC-Lavalin

Lemay

Montréal, Canada, 10-09-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Appel à projets Reinventing Cities du C40 - Jusqu'au 31 mai! - Ville de Montréal
Exclusivité de v2com

Appel à projets Reinventing Cities du C40 - Jusqu'au 31 mai! 

Ville de Montréal

Montréal, Canada, 18-05-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Un graphisme fort pour le parc Guido-Nincheri à Montréal - civiliti

Un graphisme fort pour le parc Guido-Nincheri à Montréal

civiliti

Montréal, Canada, 15-05-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Ambitieux et évocateur, le concept architectural et paysager du REM transformera le paysage urbain du Grand Montréal - Lemay

Ambitieux et évocateur, le concept architectural et paysager du REM transformera le paysage urbain du Grand Montréal

Lemay

Montréal, Canada, 12-04-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - « People's Pavilion » : 100% emprunté - bureau SLA & OvertredersW
Exclusivité de v2com

« People's Pavilion » : 100% emprunté

bureau SLA & OvertredersW

Amsterdam, Netherlands, 04-04-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le projet Jakarta Jaya : « the Green Manhattan », un plan d'aménagement visionnaire de 58 km2, se mérite un prix WAFX - SHAU
Exclusivité de v2com

Le projet Jakarta Jaya : « the Green Manhattan », un plan d'aménagement visionnaire de 58 km2, se mérite un prix WAFX 

SHAU

Berlin, Germany, 13-11-2017
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Révolution 4.0 - Abdullah Ahmed N Al Dabbous

Révolution 4.0

Abdullah Ahmed N Al Dabbous

Fahaheel, Kuwait, 06-11-2017
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le couvent Lorette et les appartements Drabstraat - dmvA
Exclusivité de v2com

Le couvent Lorette et les appartements Drabstraat

dmvA

Mechelen, Belgium, 06-11-2017