EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 2341-01
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 5,6 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 640 Mo


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - Torsby Finnskogscentrum - Bornstein Lyckefors arkitekter

Torsby Finnskogscentrum

Torsby, Sweden

Bornstein Lyckefors arkitekter

WAN Adaptive Reuse Award 2016 Winner Announced 



Gothenburg, Sweden, 27-02-2017 -

Bornstein Lyckefors Architects has transformed a modest school building in the deep forests of Värmland, Sweden, into a public museum celebrating the slash-burn agriculture Finns who settled in the very same forests in the early 1600s. By acknowledging the qualities of the original building, resources could be used to address communicative challenges stressed by the client. An outer facade was erected, signalling the new purpose of the building. Conceived as a wooden palisade this new layer defines an envelope within which the museum can continue to expand, converting class rooms into new exhibition spaces as additional funds are raised. 

 

In 2013, Värmland's Museum decided to invest in new premises for its branch Torsby Finnskogscentrum. Commissioned to tell the story of the Finns who settled in the forests of Värmland, Sweden, the museum saw an increased relevance in this story, relating it to today's narrative of global migration. Having previously shared facilities with other institutions they now looked forward to having a building of their own. An old elementary school was found in Lekvattnet in the heart of the old Finn territory, and Bornstein Lyckefors Architects was involved to find a strategy for its physical transformation. 


The Torsby Finnskogscentrum project by Bornstein Lyckefors Arkitekter has been announced as the winner of the WAN Adaptive Reuse Award. 

 

The architects based in Gothenburg, Sweden put emphasis on narrative qualities in strategic, poetic and communicative architecture. They are currently running against David Adjaye, Rex, Guggenheim Helsinki along with another two projects as finalists in WAN Future Projects Award. 

 

The winner of Adaptive Reuse was selected from six shortlisted projects which were chosen by an esteemed jury panel: Nina Rappaport, Publications Director at Yale School of Architecture & Project Director at Vertical Urban Factory, Michael Booth, Associate Partner at Pollard Thomas Edwards, Mat Cash, Architect and Group Leader at Heatherwick Studio, David Jennings, Director at EPR Architects and Ziona Strelitz, Founder Director at ZZA Responsive User Environments. 

 

The judges felt that the shortlisted projects highlighted the range of possibilities within Adaptive Reuse, highlighting fantastic examples of what’s possible in this category. They were all in agreement that there was one clear winner on the day. 


David was impressed with the simple but strong concept: “I think it’s understood how an existing building might be adapted in the future, but addresses the fact that you want to make the building different. It’s an incredibly simple but very strong concept. I feel the architects have fully understood the brief and actually taken it a step further, by allowing the building to be adapted further overtime.” 

 

The fact that the project was achieved on a low budget also impressed the judges with Ziona saying: “I love the fact that this project is so low cost but has such high impact.” Mat continued: “It’s a very low cost, quite innovative approach to an existing building.” 

Nina particularly liked the combination of old and new styles: “The new raw timber cladding provides a view through to the historic building that becomes a shadow in the form, allowing for integration of old and new in a clever and composed design. The interior surprises while it also attests to the historic value of the site.” 

 

David concluded by saying: “I think the concept is so clear and so strong, it takes this project to another level.” 

 

The brief asked for exhibition spaces for permanent and temporary exhibitions, as well library and archives. Further, the architects were asked to alter the appearance of the building to clearly signal its new purpose as an outward public institution. The original building had, in its central positioning, some public qualities, but it clearly wasn't a museum. These communicative challenges proved to be what informed the design and the strategy for future development. 

 

Project info

Project name: Torsby Finnskogscentrum

Client: Värmlands Museum

Adress: Lekvattnet, Värmland

Type: Museum, Exhibition, Library, Restaurant

Size: 2000 sqm 

Date: 2014

Team: Andreas Lyckefors, Johan Olsson, Per Bornstein, Elle-Kari Mannerfelt, Alexandra Lindberg, Monica Warwick

Building cost: 5,9 M SEK

Photographer: Åke E:son Lindman

- 30 -


Contact média
Dossier de presse | 2341-01 - Communiqué de presse | Torsby Finnskogscentrum - Bornstein Lyckefors arkitekter - Commercial Architecture - The façade timber and boxes are untreated and will age simultaneously.
 - Crédit photo : Åke E:son Lindman
The façade timber and boxes are untreated and will age simultaneously.

Crédit photo : Åke E:son Lindman
Télécharger
Image très haute résolution
15.16 x 21.65
300dpi

~ 49 Mo
Dossier de presse | 2341-01 - Communiqué de presse | Torsby Finnskogscentrum - Bornstein Lyckefors arkitekter - Commercial Architecture - The façade timber has been cut in the forest surrounding the building.
 - Crédit photo : Åke E:son Lindman
The façade timber has been cut in the forest surrounding the building.

Crédit photo : Åke E:son Lindman
Télécharger
Image très haute résolution
15.16 x 21.65
300dpi

~ 53 Mo
Dossier de presse | 2341-01 - Communiqué de presse | Torsby Finnskogscentrum - Bornstein Lyckefors arkitekter - Commercial Architecture -  The protruding wooden boxes transform the building to an urban furniture.   - Crédit photo : Åke E:son Lindman
The protruding wooden boxes transform the building to an urban furniture.  
Crédit photo : Åke E:son Lindman
Télécharger
Image très haute résolution
23.62 x 15.75
300dpi

~ 48 Mo
Dossier de presse | 2341-01 - Communiqué de presse | Torsby Finnskogscentrum - Bornstein Lyckefors arkitekter - Commercial Architecture - Logs cover the old school that has been painted black to appear only as a shadow behind the screen of timber.  - Crédit photo : Åke E:son Lindman
Logs cover the old school that has been painted black to appear only as a shadow behind the screen of timber. 
Crédit photo : Åke E:son Lindman
Télécharger
Image très haute résolution
23.62 x 15.75
300dpi

~ 58 Mo
Dossier de presse | 2341-01 - Communiqué de presse | Torsby Finnskogscentrum - Bornstein Lyckefors arkitekter - Commercial Architecture - The screen of timber wraps around the building with openings for entry and extra sunlight intake. Protruding wooden boxes also provides space for benches, signage and artwork.  - Crédit photo : Åke E:son Lindman
The screen of timber wraps around the building with openings for entry and extra sunlight intake. Protruding wooden boxes also provides space for benches, signage and artwork. 
Crédit photo : Åke E:son Lindman
Télécharger
Image très haute résolution
15.16 x 21.65
300dpi

~ 47 Mo
Dossier de presse | 2341-01 - Communiqué de presse | Torsby Finnskogscentrum - Bornstein Lyckefors arkitekter - Commercial Architecture - The façade timber and boxes are untreated and will age simultaneously.
 - Crédit photo : Åke E:son Lindman
The façade timber and boxes are untreated and will age simultaneously.

Crédit photo : Åke E:son Lindman
Télécharger
Image très haute résolution
15.16 x 21.65
300dpi

~ 54 Mo
Dossier de presse | 2341-01 - Communiqué de presse | Torsby Finnskogscentrum - Bornstein Lyckefors arkitekter - Commercial Architecture - The facade consists of 300 logs that has been cut down in the woods surrounding the museum. They are decorticated, untreated, cleaved in half, and mounted on a rack surrounding the building.  - Crédit photo : Åke E:son Lindman
The facade consists of 300 logs that has been cut down in the woods surrounding the museum. They are decorticated, untreated, cleaved in half, and mounted on a rack surrounding the building. 
Crédit photo : Åke E:son Lindman
Télécharger
Image très haute résolution
23.62 x 15.75
300dpi

~ 48 Mo
Dossier de presse | 2341-01 - Communiqué de presse | Torsby Finnskogscentrum - Bornstein Lyckefors arkitekter - Commercial Architecture - The timber is decorticated, untreated, cleaved in half, and mounted on a rack surrounding the building.  - Crédit photo : Åke E:son Lindman
The timber is decorticated, untreated, cleaved in half, and mounted on a rack surrounding the building. 
Crédit photo : Åke E:son Lindman
Télécharger
Image très haute résolution
15.16 x 21.65
300dpi

~ 75 Mo
Dossier de presse | 2341-01 - Communiqué de presse | Torsby Finnskogscentrum - Bornstein Lyckefors arkitekter - Commercial Architecture - The interior is clad in wood and painted black with a gradient transition to resemble the smoke heated cabins the Finns used. By letting smoke pour out at the top of the ceiling the houses were kept warm leaving ash coloured traces as horizontal lines along the walls.  - Crédit photo : Åke E:son Lindman
The interior is clad in wood and painted black with a gradient transition to resemble the smoke heated cabins the Finns used. By letting smoke pour out at the top of the ceiling the houses were kept warm leaving ash coloured traces as horizontal lines along the walls. 
Crédit photo : Åke E:son Lindman
Télécharger
Image très haute résolution
24.53 x 16.37
300dpi

~ 45 Mo
Dossier de presse | 2341-01 - Communiqué de presse | Torsby Finnskogscentrum - Bornstein Lyckefors arkitekter - Commercial Architecture - The interior is clad in wood and painted black with a gradient transition to resemble the smoke heated cabins the Finns used. By letting smoke pour out at the top of the ceiling the houses were kept warm leaving ash coloured traces as horizontal lines along the walls.  - Crédit photo : Åke E:son Lindman
The interior is clad in wood and painted black with a gradient transition to resemble the smoke heated cabins the Finns used. By letting smoke pour out at the top of the ceiling the houses were kept warm leaving ash coloured traces as horizontal lines along the walls. 
Crédit photo : Åke E:son Lindman
Télécharger
Image très haute résolution
15.16 x 21.65
300dpi

~ 37 Mo
Dossier de presse | 2341-01 - Communiqué de presse | Torsby Finnskogscentrum - Bornstein Lyckefors arkitekter - Commercial Architecture - The exhibition is displaying the Finns building techniques and crafts, and telling about their history, traditions and folklore.  - Crédit photo : Åke E:son Lindman
The exhibition is displaying the Finns building techniques and crafts, and telling about their history, traditions and folklore. 
Crédit photo : Åke E:son Lindman
Télécharger
Image très haute résolution
23.62 x 15.75
300dpi

~ 51 Mo
Dossier de presse | 2341-01 - Communiqué de presse | Torsby Finnskogscentrum - Bornstein Lyckefors arkitekter - Commercial Architecture - Stylized trees from green steel hold the exhibition, the green colour of the tree trunks are taken from small birch shot that just shoots up out of the earth.  The floor is a printed carpet depicting the burned ground. - Crédit photo : Åke E:son Lindman
Stylized trees from green steel hold the exhibition, the green colour of the tree trunks are taken from small birch shot that just shoots up out of the earth.  The floor is a printed carpet depicting the burned ground.
Crédit photo : Åke E:son Lindman
Télécharger
Image très haute résolution
15.16 x 21.65
300dpi

~ 41 Mo
Dossier de presse | 2341-01 - Communiqué de presse | Torsby Finnskogscentrum - Bornstein Lyckefors arkitekter - Commercial Architecture - The fire is a central part of the exhibition.  - Crédit photo : Åke E:son Lindman
The fire is a central part of the exhibition. 
Crédit photo : Åke E:son Lindman
Télécharger
Image très haute résolution
23.62 x 15.75
300dpi

~ 39 Mo
Dossier de presse | 2341-01 - Communiqué de presse | Torsby Finnskogscentrum - Bornstein Lyckefors arkitekter - Commercial Architecture - Axonometric - Crédit photo : Bornstein Lyckefors arkitekter
Axonometric
Crédit photo : Bornstein Lyckefors arkitekter
Télécharger
Image moyenne résolution
5.1 x 3.62
300dpi

~ 1000 ko
Dossier de presse | 2341-01 - Communiqué de presse | Torsby Finnskogscentrum - Bornstein Lyckefors arkitekter - Commercial Architecture - Plan - Crédit photo : Bornstein Lyckefors arkitekter
Plan
Crédit photo : Bornstein Lyckefors arkitekter
Télécharger
Image moyenne résolution
6.33 x 4.48
300dpi

~ 230 ko
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - B76 - Skylab
Exclusivité de v2com

B76

Skylab

Portland, United States, 21-05-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Hôtel Birks : Une icône de la rue Sainte-Catherine restaurée - NEUF architect(e)s
Exclusivité de v2com

Hôtel Birks : Une icône de la rue Sainte-Catherine restaurée

NEUF architect(e)s

Montréal, Canada, 15-05-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Architecture MasterPrize 2019 est ouvert aux soumissions - Un prix mondial de l'architecture célébrant des conceptions architecturales innovantes, des entreprises et des produits d'excellence - Architecture MasterPrize
Exclusivité de v2com

Architecture MasterPrize 2019 est ouvert aux soumissions - Un prix mondial de l'architecture célébrant des conceptions architecturales innovantes, des entreprises et des produits d'excellence

Architecture MasterPrize

Los Angeles, United States, 06-05-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Swell - Hotel Surf & Art de Vivre - Swell Guatemala
Exclusivité de v2com

Swell - Hotel Surf & Art de Vivre

Swell Guatemala

El Paredón Buena Vista, Guatemala, 23-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le pavillon Ouest: nouvel espace détente au BALNEA spa + réserve thermale - BALNEA Spa + réserve thermale
Exclusivité de v2com

Le pavillon Ouest : nouvel espace détente au BALNEA spa + réserve thermale

BALNEA Spa + réserve thermale

Bromont, Canada, 16-04-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Meilleure réhabilitation tertiaire aux ADC awards pour le studio Vincent Eschalier - Studio Vincent Eschalier

Meilleure réhabilitation tertiaire aux ADC awards pour le studio Vincent Eschalier

Studio Vincent Eschalier

Paris, France, 27-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Espace Y20 - WJ Design
Exclusivité de v2com

Espace Y20

WJ Design

Hangzhou Shi, China, 20-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - West Podium Art Wall - Ouverture au public - James Carpenter Design Associates
Exclusivité de v2com

West Podium Art Wall - Ouverture au public

James Carpenter Design Associates

New York, United States, 14-03-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le studio Dental II de Montalba Architects remporte le prix d'honneur de l'AIA Institute 2019 dans la catégorie architecture d'intérieur - Montalba Architectes
Exclusivité de v2com

Le studio Dental II de Montalba Architects remporte le prix d'honneur de l'AIA Institute 2019 dans la catégorie architecture d'intérieur

Montalba Architectes

Los Angeles, United States, 26-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le campus de développement de logiciels du Tata Consultancy Services favorise la communauté et célèbre la culture indienne - Yazdani Studio of CannonDesign
Exclusivité de v2com

Le campus de développement de logiciels du Tata Consultancy Services favorise la communauté et célèbre la culture indienne

Yazdani Studio of CannonDesign

Los Angeles, United States, 21-02-2019