EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 2341-01
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


Download the full package of low-resolution images:
LR Images ~ 5.59 MB


Download the full package of high-resolution images:
HR images ~ 644 MB


The high-resolution images are also available individually under each image.

The press release is available below (copy and paste).


Flag black
Press kit - Press release - Torsby Finnskogscentrum - Bornstein Lyckefors arkitekter

Torsby Finnskogscentrum

Torsby, Sweden

Bornstein Lyckefors arkitekter

WAN Adaptive Reuse Award 2016 Winner Announced 



Gothenburg, Sweden, 2017-02-27 -

Bornstein Lyckefors Architects has transformed a modest school building in the deep forests of Värmland, Sweden, into a public museum celebrating the slash-burn agriculture Finns who settled in the very same forests in the early 1600s. By acknowledging the qualities of the original building, resources could be used to address communicative challenges stressed by the client. An outer facade was erected, signalling the new purpose of the building. Conceived as a wooden palisade this new layer defines an envelope within which the museum can continue to expand, converting class rooms into new exhibition spaces as additional funds are raised. 

 

In 2013, Värmland's Museum decided to invest in new premises for its branch Torsby Finnskogscentrum. Commissioned to tell the story of the Finns who settled in the forests of Värmland, Sweden, the museum saw an increased relevance in this story, relating it to today's narrative of global migration. Having previously shared facilities with other institutions they now looked forward to having a building of their own. An old elementary school was found in Lekvattnet in the heart of the old Finn territory, and Bornstein Lyckefors Architects was involved to find a strategy for its physical transformation. 


The Torsby Finnskogscentrum project by Bornstein Lyckefors Arkitekter has been announced as the winner of the WAN Adaptive Reuse Award. 

 

The architects based in Gothenburg, Sweden put emphasis on narrative qualities in strategic, poetic and communicative architecture. They are currently running against David Adjaye, Rex, Guggenheim Helsinki along with another two projects as finalists in WAN Future Projects Award. 

 

The winner of Adaptive Reuse was selected from six shortlisted projects which were chosen by an esteemed jury panel: Nina Rappaport, Publications Director at Yale School of Architecture & Project Director at Vertical Urban Factory, Michael Booth, Associate Partner at Pollard Thomas Edwards, Mat Cash, Architect and Group Leader at Heatherwick Studio, David Jennings, Director at EPR Architects and Ziona Strelitz, Founder Director at ZZA Responsive User Environments. 

 

The judges felt that the shortlisted projects highlighted the range of possibilities within Adaptive Reuse, highlighting fantastic examples of what’s possible in this category. They were all in agreement that there was one clear winner on the day. 


David was impressed with the simple but strong concept: “I think it’s understood how an existing building might be adapted in the future, but addresses the fact that you want to make the building different. It’s an incredibly simple but very strong concept. I feel the architects have fully understood the brief and actually taken it a step further, by allowing the building to be adapted further overtime.” 

 

The fact that the project was achieved on a low budget also impressed the judges with Ziona saying: “I love the fact that this project is so low cost but has such high impact.” Mat continued: “It’s a very low cost, quite innovative approach to an existing building.” 

Nina particularly liked the combination of old and new styles: “The new raw timber cladding provides a view through to the historic building that becomes a shadow in the form, allowing for integration of old and new in a clever and composed design. The interior surprises while it also attests to the historic value of the site.” 

 

David concluded by saying: “I think the concept is so clear and so strong, it takes this project to another level.” 

 

The brief asked for exhibition spaces for permanent and temporary exhibitions, as well library and archives. Further, the architects were asked to alter the appearance of the building to clearly signal its new purpose as an outward public institution. The original building had, in its central positioning, some public qualities, but it clearly wasn't a museum. These communicative challenges proved to be what informed the design and the strategy for future development. 

 

Project info

Project name: Torsby Finnskogscentrum

Client: Värmlands Museum

Adress: Lekvattnet, Värmland

Type: Museum, Exhibition, Library, Restaurant

Size: 2000 sqm 

Date: 2014

Team: Andreas Lyckefors, Johan Olsson, Per Bornstein, Elle-Kari Mannerfelt, Alexandra Lindberg, Monica Warwick

Building cost: 5,9 M SEK

Photographer: Åke E:son Lindman

- 30 -


Media contact
Press kit | 2341-01 - Press release | Torsby Finnskogscentrum - Bornstein Lyckefors arkitekter - Commercial Architecture - The façade timber and boxes are untreated and will age simultaneously.
 - Photo credit: Åke E:son Lindman
The façade timber and boxes are untreated and will age simultaneously.

Photo credit: Åke E:son Lindman
Download
Very High-resolution image
15.16 x 21.65
300dpi

~ 49 MB
Press kit | 2341-01 - Press release | Torsby Finnskogscentrum - Bornstein Lyckefors arkitekter - Commercial Architecture - The façade timber has been cut in the forest surrounding the building.
 - Photo credit: Åke E:son Lindman
The façade timber has been cut in the forest surrounding the building.

Photo credit: Åke E:son Lindman
Download
Very High-resolution image
15.16 x 21.65
300dpi

~ 53 MB
Press kit | 2341-01 - Press release | Torsby Finnskogscentrum - Bornstein Lyckefors arkitekter - Commercial Architecture -  The protruding wooden boxes transform the building to an urban furniture.   - Photo credit: Åke E:son Lindman
The protruding wooden boxes transform the building to an urban furniture.  
Photo credit: Åke E:son Lindman
Download
Very High-resolution image
23.62 x 15.75
300dpi

~ 48 MB
Press kit | 2341-01 - Press release | Torsby Finnskogscentrum - Bornstein Lyckefors arkitekter - Commercial Architecture - Logs cover the old school that has been painted black to appear only as a shadow behind the screen of timber.  - Photo credit: Åke E:son Lindman
Logs cover the old school that has been painted black to appear only as a shadow behind the screen of timber. 
Photo credit: Åke E:son Lindman
Download
Very High-resolution image
23.62 x 15.75
300dpi

~ 58 MB
Press kit | 2341-01 - Press release | Torsby Finnskogscentrum - Bornstein Lyckefors arkitekter - Commercial Architecture - The screen of timber wraps around the building with openings for entry and extra sunlight intake. Protruding wooden boxes also provides space for benches, signage and artwork.  - Photo credit: Åke E:son Lindman
The screen of timber wraps around the building with openings for entry and extra sunlight intake. Protruding wooden boxes also provides space for benches, signage and artwork. 
Photo credit: Åke E:son Lindman
Download
Very High-resolution image
15.16 x 21.65
300dpi

~ 47 MB
Press kit | 2341-01 - Press release | Torsby Finnskogscentrum - Bornstein Lyckefors arkitekter - Commercial Architecture - The façade timber and boxes are untreated and will age simultaneously.
 - Photo credit: Åke E:son Lindman
The façade timber and boxes are untreated and will age simultaneously.

Photo credit: Åke E:son Lindman
Download
Very High-resolution image
15.16 x 21.65
300dpi

~ 54 MB
Press kit | 2341-01 - Press release | Torsby Finnskogscentrum - Bornstein Lyckefors arkitekter - Commercial Architecture - The facade consists of 300 logs that has been cut down in the woods surrounding the museum. They are decorticated, untreated, cleaved in half, and mounted on a rack surrounding the building.  - Photo credit: Åke E:son Lindman
The facade consists of 300 logs that has been cut down in the woods surrounding the museum. They are decorticated, untreated, cleaved in half, and mounted on a rack surrounding the building. 
Photo credit: Åke E:son Lindman
Download
Very High-resolution image
23.62 x 15.75
300dpi

~ 48 MB
Press kit | 2341-01 - Press release | Torsby Finnskogscentrum - Bornstein Lyckefors arkitekter - Commercial Architecture - The timber is decorticated, untreated, cleaved in half, and mounted on a rack surrounding the building.  - Photo credit: Åke E:son Lindman
The timber is decorticated, untreated, cleaved in half, and mounted on a rack surrounding the building. 
Photo credit: Åke E:son Lindman
Download
Very High-resolution image
15.16 x 21.65
300dpi

~ 75 MB
Press kit | 2341-01 - Press release | Torsby Finnskogscentrum - Bornstein Lyckefors arkitekter - Commercial Architecture - The interior is clad in wood and painted black with a gradient transition to resemble the smoke heated cabins the Finns used. By letting smoke pour out at the top of the ceiling the houses were kept warm leaving ash coloured traces as horizontal lines along the walls.  - Photo credit: Åke E:son Lindman
The interior is clad in wood and painted black with a gradient transition to resemble the smoke heated cabins the Finns used. By letting smoke pour out at the top of the ceiling the houses were kept warm leaving ash coloured traces as horizontal lines along the walls. 
Photo credit: Åke E:son Lindman
Download
Very High-resolution image
24.53 x 16.37
300dpi

~ 45 MB
Press kit | 2341-01 - Press release | Torsby Finnskogscentrum - Bornstein Lyckefors arkitekter - Commercial Architecture - The interior is clad in wood and painted black with a gradient transition to resemble the smoke heated cabins the Finns used. By letting smoke pour out at the top of the ceiling the houses were kept warm leaving ash coloured traces as horizontal lines along the walls.  - Photo credit: Åke E:son Lindman
The interior is clad in wood and painted black with a gradient transition to resemble the smoke heated cabins the Finns used. By letting smoke pour out at the top of the ceiling the houses were kept warm leaving ash coloured traces as horizontal lines along the walls. 
Photo credit: Åke E:son Lindman
Download
Very High-resolution image
15.16 x 21.65
300dpi

~ 37 MB
Press kit | 2341-01 - Press release | Torsby Finnskogscentrum - Bornstein Lyckefors arkitekter - Commercial Architecture - The exhibition is displaying the Finns building techniques and crafts, and telling about their history, traditions and folklore.  - Photo credit: Åke E:son Lindman
The exhibition is displaying the Finns building techniques and crafts, and telling about their history, traditions and folklore. 
Photo credit: Åke E:son Lindman
Download
Very High-resolution image
23.62 x 15.75
300dpi

~ 51 MB
Press kit | 2341-01 - Press release | Torsby Finnskogscentrum - Bornstein Lyckefors arkitekter - Commercial Architecture - Stylized trees from green steel hold the exhibition, the green colour of the tree trunks are taken from small birch shot that just shoots up out of the earth.  The floor is a printed carpet depicting the burned ground. - Photo credit: Åke E:son Lindman
Stylized trees from green steel hold the exhibition, the green colour of the tree trunks are taken from small birch shot that just shoots up out of the earth.  The floor is a printed carpet depicting the burned ground.
Photo credit: Åke E:son Lindman
Download
Very High-resolution image
15.16 x 21.65
300dpi

~ 41 MB
Press kit | 2341-01 - Press release | Torsby Finnskogscentrum - Bornstein Lyckefors arkitekter - Commercial Architecture - The fire is a central part of the exhibition.  - Photo credit: Åke E:son Lindman
The fire is a central part of the exhibition. 
Photo credit: Åke E:son Lindman
Download
Very High-resolution image
23.62 x 15.75
300dpi

~ 39 MB
Press kit | 2341-01 - Press release | Torsby Finnskogscentrum - Bornstein Lyckefors arkitekter - Commercial Architecture - Axonometric - Photo credit: Bornstein Lyckefors arkitekter
Axonometric
Photo credit: Bornstein Lyckefors arkitekter
Download
Medium-resolution image
5.1 x 3.62
300dpi

~ 1000 KB
Press kit | 2341-01 - Press release | Torsby Finnskogscentrum - Bornstein Lyckefors arkitekter - Commercial Architecture - Plan - Photo credit: Bornstein Lyckefors arkitekter
Plan
Photo credit: Bornstein Lyckefors arkitekter
Download
Medium-resolution image
6.33 x 4.48
300dpi

~ 230 KB
You may also like...
Newsroom - Press release - Make Unveils New Monocoque Pavilion for City of London - Make Architects

Make Unveils New Monocoque Pavilion for City of London

Make Architects

London, United Kingdom, 2018-07-11
You may also like...
Newsroom - Press release - The Italian Swiss Colony Building Lobby Receives AIA SF Award - jones | haydu

The Italian Swiss Colony Building Lobby Receives AIA SF Award

jones | haydu

San Francisco, United States, 2018-06-22
You may also like...
Newsroom - Press release - Frick Environmental Center Achieves Prestigious Living Building Certification - Bohlin Cywinski Jackson

Frick Environmental Center Achieves Prestigious Living Building Certification

Bohlin Cywinski Jackson

Pittsburgh, United States, 2018-05-14
You may also like...
Newsroom - Press release - Capital Bank's Facade in Jordan with Self-Supporting LUCEM Light-Concrete Walls - LUCEM GmbH
A v2com exclusive

Capital Bank's Facade in Jordan with Self-Supporting LUCEM Light-Concrete Walls

LUCEM GmbH

Aachen, Germany, 2018-05-14
You may also like...
Newsroom - Press release - Shared Identity:CannonDesign’s David Polzin Weighs in on the Importance of Communal Context - CannonDesign
A v2com exclusive

Shared Identity: CannonDesign’s David Polzin Weighs in on the Importance of Communal Context

CannonDesign

St. Louis, United States, 2018-04-27
You may also like...
Newsroom - Press release - John Portman & Associates Designs Iconic Landmark for Shenzhen, China - John Portman & Associates
A v2com exclusive

John Portman & Associates Designs Iconic Landmark for Shenzhen, China

John Portman & Associates

Atlanta, United States, 2018-04-25
You may also like...
Newsroom - Press release - U-125—ARCHETONIC’s New Offices - ARCHETONIC | Jacobo Micha + Jaime Micha

U-125—ARCHETONIC’s New Offices

ARCHETONIC | Jacobo Micha + Jaime Micha

Ciudad de México, Mexico, 2018-04-03
You may also like...
Newsroom - Press release - Sarah Mag Toumi Rural Agora for Bir Sallah(El Hencha), Tunisia - Philippe Barriere Collective Tn (PB+Co)
A v2com exclusive

Sarah Mag Toumi Rural Agora for Bir Sallah (El Hencha), Tunisia

Philippe Barriere Collective Tn (PB+Co)

Tunis, Tunisia, 2018-03-08
You may also like...
Newsroom - Press release - 265 West 45th Street - RB Systems
A v2com exclusive

265 West 45th Street

RB Systems

New York, United States, 2018-03-05
You may also like...
Newsroom - Press release - Members of Dan Hanganu’s Team Join EVOQ Architecture - EVOQ Architecture

Members of Dan Hanganu’s Team Join EVOQ Architecture

EVOQ Architecture

Montréal, Canada, 2018-01-22