EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 791-01
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 5,4 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 28 Mo


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - Qumrán winery - Konkrit Blu Arquitectura

Qumrán winery

Peñafiel, Spain

Konkrit Blu Arquitectura

Winery on the Ribera del Duero


Montreal, Canada, 03-10-2010 - The project is located in the Duero river Valley AONB in an region of gently rolling hills and clear contours that is almost entirely used for producing wine and livestock. Reaching the winery, located in "Pago de las Bodegas", involves a slow climb through varying scenery where the new building appears amongst the vestiges of old cellars and wineries. Once on the winery grounds, the climb continues through the vineyards along the rehabilitated traditional harvest trail. Emerging gradually with every step, the building's north face comes into full view as if it were a prolongation of the landscape.

STRATEGY
The approach taken in the project has been to minimize visual impact and integrate the winery into the natural landscape surrounding it. Without losing sight of the intrinsic advantages, the project strategy is based in taking advantage of the benefits presented by the slope of the site caused by the silty-siliceous formation in the subsoil in the far south west part of the grounds that extends for twenty metres underground and creates a difference in elevation of four metres. The building is partially buried and the southern façade, which is the tallest, is separated from the edge of the grounds creating a multi-purpose plaza surrounded by indigenous vegetation.

FAÇADES AS INTERFACES
There are two long running walls that are directly involved in the viticultural process and facilitate the work done in the fields along the harvest trail. A strong interior-exterior relationship, functional and ergonomic windows that create good lighting conditions, natural ventilation, excellent thermal insulation and a coherent connection between the interior spaces are provided by this elongated building typology.

On the north side, the five harvesting doors physically and programmatically connect the vineyards with the processing area and provide points where the grapes can be poured using gravity. On the south side, the façade is stepped and the exaggerated cantilever creates a large window that opens up the building's most luminous spaces, which are the wine processing area and the offices. The areas for auxiliary programmes are located in the lower volume and act as a thermal buffer zone for the three main programme areas, which are processing, fermenting and ageing. Both the outdoor water taps and the bench in the plaza are contextual elements intended to provide a respite from the hard work done in the fields, they are a clean point and irrigation point and rest area, respectively.

OPEN COUNTRY
The physical edges of the winery's operations are blurred so that the continuity of the existing vegetation is not lost. Grape vines are planted along the southern edge to extend into the countryside and trees and aromatic plants are planted to the west. Very few modifications have been made and the greenery has been allowed to blend almost naturally into the pre-existing landscape and its geometry. In this way, the garden stretches beyond its limits and melds into the surrounding natural environment like a borrowed, or shakkei, landscape.

Accordingly, the roof also serves as a recovered observation point by extending the building into the landscape. The interior programme of the building produces a generative force or tremor, modifying form and creating a controlled topography seeking to become one with its surroundings.

PRIMARY CIRCULATION AREAS
The primary circulation areas are conceived as interior-exterior thresholds or transitional spaces that lighten the effect of entering or leaving the building. They are deep cavities or vestibules that compress space and provide shelter and shade from the extreme year round temperatures and act as wind deflectors on the north side. The access points are part of the structural nuclei contained by the facilities, the warehouses and the restrooms, and also structure the space into three main zones used for processing, fermenting and ageing. The end rooms are thus closed, avoiding unnecessary trips and the subsequent changes in temperature, light and sound, while the central room, which does not have any thermal or light insulation, is where the day to day work is done.

PROGRAMMATIC TOPOGRAPHY
More than just a mimetic relationship with the immediate surroundings, the roof activates the strengths created in the building's interior. Thus, the two complementary bands adapt themselves to the spatial necessities of the interior programme displaying the highest energy efficiency and programme efficiency possible and thus become a progressive, natural topography adapted to its location.

In this process of abstraction, in situ concrete accounts for the total material that gives a continuity to the earth which comes out of the earth. Concrete is free of adornment, load-bearing and already finished. It also fulfils basic functional requirements by being economical and easy to build with - ready made, it needs almost no maintenance, it has high thermal inertia and it can be lightened by inserting a single layer of thermal insulation.

Architects: Konkrit Blu Arquitectura (Sandra Hernández + Álvaro Solís)
Location: Peñafiel Valladolid, Spain
Structure: Martí Cabestany I Puértolas
Engineering: Benito Gutierrez, MeCa asociados
Riggers: Laura Sanz Sanz, Salvador Méndez de la Viuda
Lighting: Alvarez Beltran
Contractor: Construcciones del Duratón
Client: Bodegas y Viñedos Qumrán, S.A.
Project Year: 2006-2009
Project Area: 700 sqm
Photographs: José Hevia
- 30 -


Contact média
Dossier de presse | 791-01 - Communiqué de presse | Qumrán winery - Konkrit Blu Arquitectura - Industrial Architecture - Crédit photo : José Hevia
Crédit photo : José Hevia
Télécharger
Image basse résolution

~ 720 ko
Dossier de presse | 791-01 - Communiqué de presse | Qumrán winery - Konkrit Blu Arquitectura - Industrial Architecture - Crédit photo : José Hevia
Crédit photo : José Hevia
Télécharger
Image basse résolution

~ 340 ko
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - HôtelLightHouse - Margot Krasojević Architecture
Exclusivité de v2com

Hôtel LightHouse 

Margot Krasojević Architecture

Greater London, United Kingdom, 11-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Concept pour une ferme durable de chanvre et de cannabis médical - Margot Krasojević Architecture
Exclusivité de v2com

Concept pour une ferme durable de chanvre et de cannabis médical

Margot Krasojević Architecture

London, United Kingdom, 10-10-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Construction sur le quai - MGA | MICHAEL GREEN ARCHITECTURE
Exclusivité de v2com

Construction sur le quai

MGA | MICHAEL GREEN ARCHITECTURE

Vancouver, Canada, 07-06-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - L'hôtel qui puise son énergie grâce aux marées - Margot Krasojević Architects
Exclusivité de v2com

L'hôtel qui puise son énergie grâce aux marées

Margot Krasojević Architects

Dumfries and Galloway, United Kingdom, 07-05-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Centre Technique Municipal de Blagnac - NBJ architectes
Exclusivité de v2com

Centre Technique Municipal de Blagnac

NBJ architectes

Montpellier, France, 13-03-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Vignoble Odette Estate - Signum Architecture LLP
Exclusivité de v2com

Vignoble Odette Estate

Signum Architecture LLP

Saint Helena, United States, 15-01-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes remporte un prix «Best of Canada Design» pour les nouveaux bureaux d’Ericsson à Montréal - Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes
Exclusivité de v2com

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes remporte un prix « Best of Canada Design » pour les nouveaux bureaux d’Ericsson à Montréal

Menkès Shooner Dagenais LeTourneux Architectes

Montréal, Canada, 05-12-2017
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Pont à voile rotative - Margot Krasojević Architects
Exclusivité de v2com

Pont à voile rotative

Margot Krasojević Architects

London, United Kingdom, 04-08-2017
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Quartier général de Faber - Gri e Zucchi architetti associati

Quartier général de Faber

Gri e Zucchi architetti associati

Udine, Italy, 18-07-2017
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - L'Ortu Duzzi - Buzzo Spinelli Architecture
Exclusivité de v2com

L'Ortu Duzzi

Buzzo Spinelli Architecture

Bonifacio, France, 06-06-2017