EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 2604-01
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Images haute résolution en téléchargement individuel.
Télécharger les images en basse résolution


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - Maple Street School - BFDO Architects & 4|MATIV

Maple Street School

Brooklyn, United States

BFDO Architects & 4|MATIV

Brooklyn, United States, 07-08-2017 -

Maple Street School, located in the rapidly changing neighborhood of Prospect Lefferts Gardens, in Brooklyn, was looking to expand into a second location and found a fitting site in a new mixed use development. BFDO and 4|MATIV collaborated to provide the cooperative school with a design program that would fit their spatial and curricular needs, focusing on open and flexible spaces with elements that promote their educational philosophy.


The preschool sees itself as an extension of home, where cooperation and involvement are emphasized, where each child is nurtured in a warm and caring atmosphere, and where curiosity and play are central to learning. These concepts shaped the design process and its outcome, as the designers looked for highly functional solutions to meet their needs.


The core of the floor plan lies on four interconnected main areas: a multipurpose room and three classrooms. The school’s practice of scheduling “cafe” time, daily group gatherings centered on snacks and promoting healthy eating habits and social engagement, inspired the inclusion of a central and semi-open kitchen located in the multipurpose room. The flexible kitchen design has open and closed states, and was conceived to allow a variety of backdrops and graphics to cater different kinds of activities, such as the setting of themed inspired food trucks. 


The classrooms are connected through large pairs of pocket doors with playful openings, allowing interaction between classrooms and among children and staff. These large doors provide flexibility for larger school events. Shared semi-open bathrooms are treated as focal points and also function as connecting elements, while providing the required visibility for staff members. Large trough-like play sinks run between classrooms and bathrooms, and become a key feature in promoting learning through water play and interaction.


A warm and light palette of maple wood and white walls runs throughout all spaces. The simplicity allows surfaces to act as backdrops for all the hands-on artwork that children create, which is contrasted with accents of color, either through the soft pastel tiled bathrooms, or bright-colored edges at the pocket door openings. Among these accents is also a maple peg wall located at the school’s entry area. Its fun and colorful pegs help entertain the children and ease the daily transition into school.


An outdoor recreation area on the building’s rooftop currently carries a colorful rubber tile pattern with a large pixelated graphic of islands. The space is framed by a combination of warm cedar fencing and a patchwork of perforated aluminum screening. Planned additions to this space are an outdoor classroom with a green wall to expose children to nature and plants, as well as a play structure.


Maple Street School was a recipient of an AIANY 2017 Design Merit Award and an AIABQDA 2017 Design Merit Award.


About BFDO

Barker Freeman Design Office architects pllc is a multidisciplinary architecture and design firm led by Alexandra Barker, AIA, LEED AP. The firm employs material research, fabrication technologies and system integration strategies as generative tools in the design process to develop multivalent spatial solutions for public and private clients and to produce speculative research proposals.


BFDO Architects Team: Alexandra Barker AIA, Adrien Allred, Christina Ostermier, Ryan Griffin


About 4|MATIV

4|MATIV is a boutique design and architecture studio based in Brooklyn, NY. Our design philosophy includes concepts of functionality, simplicity, timelessness and suitable character. Our practice embodies these ideas and they are expressed in the development of a thoughtful design language that informs all of our work. We are a service-based business, working on a wide variety of private and commercial projects with the capacity to see those projects through the entire span of the design process, from conception to construction. 


4|MATIV Design Team: Priya Patel, Esther Beke



- 30 -


Contact média
Dossier de presse | 2604-01 - Communiqué de presse | Maple Street School - BFDO Architects & 4|MATIV - Institutional Architecture - Multipurpose Room - Crédit photo : Lesley Unruh
Multipurpose Room
Crédit photo : Lesley Unruh
Télécharger
Image haute résolution
12.8 x 15.83
300dpi
Dossier de presse | 2604-01 - Communiqué de presse | Maple Street School - BFDO Architects & 4|MATIV - Institutional Architecture - Multipurpose Room / Kitchen - Crédit photo : Lesley Unruh
Multipurpose Room / Kitchen
Crédit photo : Lesley Unruh
Télécharger
Image très haute résolution
12.67 x 17.92
300dpi
Dossier de presse | 2604-01 - Communiqué de presse | Maple Street School - BFDO Architects & 4|MATIV - Institutional Architecture - Multipurpose Room / Kitchen - Crédit photo : Lesley Unruh
Multipurpose Room / Kitchen
Crédit photo : Lesley Unruh
Télécharger
Image très haute résolution
12.67 x 17.92
300dpi
Dossier de presse | 2604-01 - Communiqué de presse | Maple Street School - BFDO Architects & 4|MATIV - Institutional Architecture - Multipurpose Room / Classroom - Crédit photo : Lesley Unruh
Multipurpose Room / Classroom
Crédit photo : Lesley Unruh
Télécharger
Image haute résolution
16.43 x 12.38
300dpi
Dossier de presse | 2604-01 - Communiqué de presse | Maple Street School - BFDO Architects & 4|MATIV - Institutional Architecture - Classroom / Play Sink - Crédit photo : Lesley Unruh
Classroom / Play Sink
Crédit photo : Lesley Unruh
Télécharger
Image très haute résolution
18.53 x 12.8
300dpi
Dossier de presse | 2604-01 - Communiqué de presse | Maple Street School - BFDO Architects & 4|MATIV - Institutional Architecture - Bathroom / Classroom - Crédit photo : Lesley Unruh
Bathroom / Classroom
Crédit photo : Lesley Unruh
Télécharger
Image haute résolution
16.32 x 12.45
300dpi
Dossier de presse | 2604-01 - Communiqué de presse | Maple Street School - BFDO Architects & 4|MATIV - Institutional Architecture - Main floor Plan - Crédit photo : BFDO Architects & 4|MATIV
Main floor Plan
Crédit photo : BFDO Architects & 4|MATIV
Télécharger
Image très haute résolution
46.38 x 27.0
300dpi
Dossier de presse | 2604-01 - Communiqué de presse | Maple Street School - BFDO Architects & 4|MATIV - Institutional Architecture - Rooftop Plan - Crédit photo : BFDO Architects & 4|MATIV
Rooftop Plan
Crédit photo : BFDO Architects & 4|MATIV
Télécharger
Image très haute résolution
50.78 x 26.32
300dpi