EN | FR
  1. Architecture commerciale
  2. Architecture de paysage
  3. Architecture industrielle
  4. Architecture institutionnelle
  5. Architecture résidentielle
  6. Art
  7. Art de vivre
  8. Concours
  9. Design de mode
  10. Design d’éclairage
  11. Design d’intérieur commercial
  12. Design d’intérieur résidentiel
  13. Design graphique
  14. Design industriel
  15. Design multimédia
  16. Design urbain
  17. Édition
  18. Évènement + Exposition
  19. Immobilier
  20. Produit
  21. X
⇤ Fil de presse
v2com, le fil de presse international spécialisé en design, architecture et art de vivre qui diffuse des dossiers de presse auprès des médias
Journalistes! Bénéficiez d'un accès gratuit aux dossiers de presse afin de télécharger facilement des images en haute résolution.


Professionnels! Rejoignez un réseau d'influence, obtenez une couverture médiatique internationale et augmentez votre notoriété.


Nous sommes sociables!


Inscrivez-vous
à notre infolettre



Dossier de presse
| no: 1560-01
Le téléchargement des dossiers de presse est réservé à l'usage exclusif des médias.
Conditions
Pour diffusion immédiate

La mention des crédits photo est obligatoire.
Merci d’inclure la source v2com lorsque possible
et il est toujours apprécié de recevoir
les versions PDF de vos articles.

Matériel de presse


Télécharger le dossier complet des images en basse résolution :
Images BR ~ 3,8 Mo


Télécharger le dossier complet des images en haute résolution :
Images HR ~ 450 Mo


Les images en haute résolution sont également disponibles en téléchargement individuel sous chaque image.

Le communiqué de presse est disponible ci-dessous (copier-coller).


Flag black
Dossier de presse - Communiqué de presse - Holy Cross House - TBA / Thomas Balaban Architecte
Exclusivité de v2com

Holy Cross House

Montréal, Canada

TBA / Thomas Balaban Architecte

Recipient of the Residential space 1,600-3,200 ft2 Award at Québec's Grands Prix du Design 2014.


Montréal, Canada, 09-02-2015 -

Located in the city's up and coming Southwest neighbourhood this 300 m2 detached house hides a rich spatial complexity behind its tough working class façade. Turning to the neighbourhood’s post-war veteran’s home as its formal point of departure, the architects set out to make a house that simultaneously fits in and stands out from its heterogeneous context without resorting to mimicry and without sacrificing the contemporary nature of the project.

 

The principal challenge lay in bringing light to the living spaces given the tight nature of the lot and the availability of direct sunlight limited to its center. By flipping the traditional vertical hierarchy found in most two storey homes and by carving out a series of spaces from the house's volume, the project was able to address the need for exposure to direct light and concerns about maintaining privacy. By bringing the living spaces upstairs, the house maximizes direct sunlight where it is needed most. By carving out of the house’s volume, the light available at the center of the lot is drawn down into the heart of the house and additional private outdoor spaces are provided for each room.

 

One of the most striking features of the house is the staggered central outdoor courtyard, created to funnel light all the way down to the house’s lowest level. All the rooms have access to this central space. Full height windows at different levels provide a theatrical quality to the courtyard space and foster for the homeowners an awareness of each other’s movement throughout the house. 


The courtyard’s design also prioritizes the use of passive solar energy. The spatial transparency and open central courtyard allow for a deep penetration of natural light and for efficient natural ventilation and movement of air in the protected microclimate. In parallel to the courtyard, the stacked staircases combined with a north-facing opening at the top provide a cooling chimney effect inside the house. The house maximizes south facing glazing for direct solar gain in winter, and limits glazing on the north façade. The radiant concrete floors also serve as a small thermal mass helping to mitigate exterior temperature fluctuations.


On the exterior, the house is restrained, light and monochromatic, emphasizing overall form over components and details. To unify the shape the architects sought a material in a natural colour that could serve as both roofing and wall cladding– a standing seam aluminium cladding. Flat concrete panels painted to match the colour of the metal cladding were used as subtle accents around doors and windows. In contrast to the cool vertical surfaces, house’s many terraces are clad in warm Ipé decking, highlighting these outdoor extensions of the living spaces.

 

In sharp contrast to the spatial complexity created by the central courtyard, the interior is also kept uniform, strategically articulated with warm touches appearing in the millwork and central stair. Pale, mat polished concrete floors and unarticulated white walls place the focus on the homeowners’ collection of art and design objects. The kitchen is simply organized around two elements - the island and the storage wall– both constructed from the same material: heat-treated white oak. The rich chocolate colour of the wood cuts itself out from the white walls and pale grey floor.


Moments of contrasting exuberance are also offered up in the darker, graphic tones of the bathrooms and in the changing vegetation visible through the windows perforating the exterior of the house. These architectural moments contribute to the house’s sense of theatricality.


Also available in French upon request.


Data Sheet:


Project Type: New construction

Function: Private Residence

Location: Montréal (Québec)

Client: Tuan Vu, Jean-François Bourdeau

Floor Area: 300 m2

Completed: 2014

Architect: T B A / Thomas Balaban Architecte

Project Team: Thomas Balaban, Jennifer Thorogood, Julia Manaças

Contractor: Dimimax Construction

Windows & Doors; Alumilex

Cladding: M.A.C. Métal Architectural

Interiors: Tuan Vu, JF Bourdeau / T B A

Kitchen:  Pure Cuisines / Cesar Cucine

Fixtures: CEAdesign, Duravit, Batimat

Lighting: Lambert & Fils. Bazz

Photography: Adrien Williams

- 30 -


Contact média
Dossier de presse | 1560-01 - Communiqué de presse | Holy Cross House - TBA / Thomas Balaban Architecte - Residential Architecture - Façade on Holy Cross - Crédit photo : Adrien Williams
Façade on Holy Cross
Crédit photo : Adrien Williams
Télécharger
Image très haute résolution
19.2 x 12.8
300dpi

~ 38 Mo
Dossier de presse | 1560-01 - Communiqué de presse | Holy Cross House - TBA / Thomas Balaban Architecte - Residential Architecture - Dining room - Crédit photo : Adrien Williams
Dining room
Crédit photo : Adrien Williams
Télécharger
Image très haute résolution
19.02 x 12.8
300dpi

~ 29 Mo
Dossier de presse | 1560-01 - Communiqué de presse | Holy Cross House - TBA / Thomas Balaban Architecte - Residential Architecture - Entry - Crédit photo : Adrien Williams
Entry
Crédit photo : Adrien Williams
Télécharger
Image très haute résolution
19.2 x 12.8
300dpi

~ 32 Mo
Dossier de presse | 1560-01 - Communiqué de presse | Holy Cross House - TBA / Thomas Balaban Architecte - Residential Architecture - Courtyard - Crédit photo : Adrien Williams
Courtyard
Crédit photo : Adrien Williams
Télécharger
Image très haute résolution
12.8 x 19.2
300dpi

~ 33 Mo
Dossier de presse | 1560-01 - Communiqué de presse | Holy Cross House - TBA / Thomas Balaban Architecte - Residential Architecture - Kitchen and rooftop terrace - Crédit photo : Adrien Williams
Kitchen and rooftop terrace
Crédit photo : Adrien Williams
Télécharger
Image très haute résolution
18.61 x 12.41
300dpi

~ 33 Mo
Dossier de presse | 1560-01 - Communiqué de presse | Holy Cross House - TBA / Thomas Balaban Architecte - Residential Architecture - Kitchen - Crédit photo : Adrien Williams
Kitchen
Crédit photo : Adrien Williams
Télécharger
Image très haute résolution
19.2 x 12.8
300dpi

~ 26 Mo
Dossier de presse | 1560-01 - Communiqué de presse | Holy Cross House - TBA / Thomas Balaban Architecte - Residential Architecture - Kitchen - Crédit photo : Adrien Williams
Kitchen
Crédit photo : Adrien Williams
Télécharger
Image très haute résolution
12.8 x 19.2
300dpi

~ 28 Mo
Dossier de presse | 1560-01 - Communiqué de presse | Holy Cross House - TBA / Thomas Balaban Architecte - Residential Architecture - Living room - Crédit photo : Adrien Williams
Living room
Crédit photo : Adrien Williams
Télécharger
Image très haute résolution
12.8 x 18.23
300dpi

~ 25 Mo
Dossier de presse | 1560-01 - Communiqué de presse | Holy Cross House - TBA / Thomas Balaban Architecte - Residential Architecture - Main staircase - Crédit photo : Adrien Williams
Main staircase
Crédit photo : Adrien Williams
Télécharger
Image très haute résolution
12.4 x 19.2
300dpi

~ 29 Mo
Dossier de presse | 1560-01 - Communiqué de presse | Holy Cross House - TBA / Thomas Balaban Architecte - Residential Architecture - Master bathroom - Crédit photo : Adrien Williams
Master bathroom
Crédit photo : Adrien Williams
Télécharger
Image très haute résolution
12.8 x 19.2
300dpi

~ 32 Mo
Dossier de presse | 1560-01 - Communiqué de presse | Holy Cross House - TBA / Thomas Balaban Architecte - Residential Architecture - Powder room - Crédit photo : Adrien Williams
Powder room
Crédit photo : Adrien Williams
Télécharger
Image très haute résolution
12.8 x 19.2
300dpi

~ 36 Mo
Dossier de presse | 1560-01 - Communiqué de presse | Holy Cross House - TBA / Thomas Balaban Architecte - Residential Architecture - Living room - Crédit photo : Adrien Williams
Living room
Crédit photo : Adrien Williams
Télécharger
Image très haute résolution
18.12 x 12.8
300dpi

~ 26 Mo
Dossier de presse | 1560-01 - Communiqué de presse | Holy Cross House - TBA / Thomas Balaban Architecte - Residential Architecture - Master bedroom terrace - Crédit photo : Adrien Williams
Master bedroom terrace
Crédit photo : Adrien Williams
Télécharger
Image très haute résolution
12.8 x 19.17
300dpi

~ 33 Mo
Dossier de presse | 1560-01 - Communiqué de presse | Holy Cross House - TBA / Thomas Balaban Architecte - Residential Architecture - Façade on Holy Cross - Crédit photo : Adrien Williams
Façade on Holy Cross
Crédit photo : Adrien Williams
Télécharger
Image très haute résolution
19.2 x 12.8
300dpi

~ 43 Mo
Même entreprise
Salle de presse - Communiqué de presse - Hôpital Vétérinaire du Parc - TBA / Thomas Balaban Architecte
Exclusivité de v2com

Hôpital Vétérinaire du Parc

TBA / Thomas Balaban Architecte

Montréal, Canada, 21-11-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Van Horne - Paul Bernier Architecte

Van Horne

Paul Bernier Architecte

Montréal, Canada, 05-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - ENTICY, un projet unique de condos-boutique, s’installe au cœur du centre-ville de Montréal - Claridge-Omnia Technologies-Geiger Huot

ENTICY, un projet unique de condos-boutique, s’installe au cœur du centre-ville de Montréal

Claridge-Omnia Technologies-Geiger Huot

Montréal, Canada, 05-02-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Chalet La Barque - ACDF Architecture

Chalet La Barque

ACDF Architecture

Montréal, Canada, 28-01-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence universitaire Olympe de Gouges - ppa • architectures + Scalene + AFA

Résidence universitaire Olympe de Gouges

ppa • architectures + Scalene + AFA

Toulouse, France, 21-01-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Berge des glaces - INDESIGN inc CONRATH architecte
Exclusivité de v2com

Berge des glaces

INDESIGN inc CONRATH architecte

Montréal, Canada, 16-01-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Résidence « Hillside Sanctuary » - Hoedemaker Pfeiffer

Résidence « Hillside Sanctuary »

Hoedemaker Pfeiffer

Seattle, United States, 14-01-2019
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Appartement Hutchison - Atelier SUWA
Exclusivité de v2com

Appartement Hutchison

Atelier SUWA

Montréal, Canada, 17-12-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - TRIPTYQUE - yh2
Exclusivité de v2com

TRIPTYQUE

yh2

Montréal, Canada, 05-12-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Le refuge et son rocher - ESPACE VITAL architecture
Exclusivité de v2com

Le refuge et son rocher

ESPACE VITAL architecture

Sherbrooke, Canada, 26-11-2018
Vous pourriez également aimer...
Salle de presse - Communiqué de presse - Les Grandes Horizontales - Thellend Fortin Architectes
Exclusivité de v2com

Les Grandes Horizontales

Thellend Fortin Architectes

Montréal, Canada, 12-11-2018