EN | FR
  1. Art
  2. Commercial Architecture
  3. Commercial Interior Design
  4. Competition
  5. Edition
  6. Event + Exhibition
  7. Fashion Design
  8. Graphic Design
  9. Industrial Architecture
  10. Industrial Design
  11. Institutional Architecture
  12. Landscape Architecture
  13. Lifestyle
  14. Lighting Design
  15. Multimedia Design
  16. Product
  17. Real Estate
  18. Residential Architecture
  19. Residential Interior Design
  20. Urban Design
  21. X
⇤ Newswire
v2com, the international newswire specializing in the distribution of design, architecture and lifestyle press kits to the media
Journalists! Take advantage of free access to press kits to easily download high resolution images.


Professionals! Join an influential network, get international media coverage and improve your reputation.


We are sociable!


Subscribe
to our newsletter.



Press Kit
| no: 1527-07
Press kits are only available
for download by media.
Terms
For immediate release

All photos must be published with proper credit.
Please reference v2com as the source
whenever possible. We always appreciate
receiving PDF copies of your articles.

Press materials


Download the full package of low-resolution images:
LR Images ~ 4.83 MB


Download the full package of high-resolution images:
HR images ~ 768 MB


The high-resolution images are also available individually under each image.

The press release is available below (copy and paste).


Flag black
Press kit - Press release - L'Accostée House - Bourgeois / Lechasseur architects
A v2com exclusive

L'Accostée House

Adstock, Canada

Bourgeois / Lechasseur architects

Ville de Québec, Canada, 2018-03-19 -

L’Accostée House is located in the Adstock area, on the shores of Lac St-François. The clients have lived on this beautiful site for a few years and enjoy aquatic activities on the lake. Since their original house was in poor condition and becoming too small for their growing family, they decided to rebuild while preserving the natural surroundings and keeping the open space on the edge of the lake. They wanted a warm, friendly house that would respect the environment and open onto the lake.

 

The original foundations were kept to provide a large storage area. A terrace with spa was built on top of the old house footprint, with wide stairs leading to the lake. This architectural gesture takes the form of an agora and becomes the cornerstone for the new house. The slope of the site is also integrated into the design: the interior spaces flow into one another as they follow the natural slope of the land. From the access road, passers-by can see the upper level and the garage, while on the lake side, three levels rise elegantly above the ground, revealing a facade articulated by a series of angles and wide openings. The project seems to cling to the original house location, leaning backwards through the forest leaving the bank clear. The discreet entrance along with the open facade on the lake create a strong duality. The idea is not to reveal everything at a glance.

 

This contemporary house is distinguished by the expression of the wooden structure. The exposed beams indoors continue outdoors emphasizing the effect of transparency towards the lake. The roof overhang protects the south-facing glass facade from overheating in the summer. The house reveals itself gradually, through its different levels. The host welcomes friends and family around the large U-shaped island in a friendly and unifying atmosphere. The master bedroom, set back from the living areas, offers peaceful views of the cedars outside, while the children’s rooms, located on the upper floor, are accessible by the catwalk. The staircase connecting the three levels is light and dynamic: it runs along the red cedar wall and leads to the garden floor. This level reveals a well-kept secret, an indoor swimming pool in the heart of the house. It is accessed by crossing the Paleolithic mosaic that adorns the walls of the shower. Natural light sweeps over the wall at the end of the long pool, beckoning swimmers.

 

The project is designed as a delicately carved volume, which nestled into the site following its topography. The formal gestures are strong and powerful, while the material—sandy beige wood and red cedar slats—are more delicate and warm.

 

Data Sheet

Architects: Bourgeois/Lechasseur architects

Structural engineer: Antoine Dorval
General contractor: Constructions des Grands Jardins
Year of construction: 2017
Location: Lac-St-François, Adstock


Photos: Adrien Williams


About Bourgeois/Lechasseur architects:

Driven by the will to create innovative projects, to the benefit of the user, Bourgeois/Lechasseur architects’ approach is leading toward a contemporary architecture, realistic and sensitive, inspired by key features of the landscape. The subtle modelling and shaping of a volume lead the creative process of every building. Exploration and discovery are paramount notions in the appreciation of the project, no matter its size. It is important not to reveal everything at first glance and that architecture offers several levels of reading. The element of surprise is essential to the comprehension of a project.

 

Through their design process, they aim to optimize the viewpoints, to let the natural light penetrate and to protect the living spaces from the prevailing winds. Genuine and sober materials are used to create a range of atmospheres reaching a maximum impact through simplicity. The agency is defined by several dualities such as tradition/modernity, boldness/sobriety, demarcation/integration, urban influences/maritime influences… Those principles are found in their personal experiences and in their intervention area between Quebec City and the Magdalen Islands.

- 30 -


Media contact
Press kit | 1527-07 - Press release | L'Accostée House - Bourgeois / Lechasseur architects - Residential Architecture - Photo credit: Bourgeois Lechasseur architects
Photo credit: Bourgeois Lechasseur architects
Download
Medium-resolution image
7.25 x 10.88
300dpi

~ 2.6 MB
Press kit | 1527-07 - Press release | L'Accostée House - Bourgeois / Lechasseur architects - Residential Architecture - Photo credit: Bourgeois Lechasseur architects
Photo credit: Bourgeois Lechasseur architects
Download
Very High-resolution image
14.93 x 22.4
300dpi

~ 3.6 MB
Press kit | 1527-07 - Press release | L'Accostée House - Bourgeois / Lechasseur architects - Residential Architecture - Photo credit: Bourgeois Lechasseur architects
Photo credit: Bourgeois Lechasseur architects
Download
Very High-resolution image
22.4 x 14.93
300dpi

~ 2.9 MB
Same company
Newsroom - Press release - Villa Vingt - Bourgeois / Lechasseur architects
A v2com exclusive

Villa Vingt

Bourgeois / Lechasseur architects

Ville de Québec, Canada, 2017-12-19
Same company
Newsroom - Press release - West Dune House - Bourgeois / Lechasseur architects
A v2com exclusive

West Dune House

Bourgeois / Lechasseur architects

Ville de Québec, Canada, 2017-02-10
Same company
Newsroom - Press release - Altaïr house - Bourgeois / Lechasseur architects
A v2com exclusive

Altaïr house

Bourgeois / Lechasseur architects

Québec City, QC, Canada, 2016-09-25
Same company
Newsroom - Press release - KL House - Bourgeois / Lechasseur architects
A v2com exclusive

KL House

Bourgeois / Lechasseur architects

Québec City, Canada, 2015-12-08
Same company
Newsroom - Press release - 867 De Bougainville - Bourgeois / Lechasseur architects
A v2com exclusive

867 De Bougainville

Bourgeois / Lechasseur architects

Québec, Canada, 2015-08-31
You may also like...
Newsroom - Press release - Chalet La petite soeur - ACDF Architecture
A v2com exclusive

Chalet La petite soeur

ACDF Architecture

Montréal, Canada, 2018-05-18
You may also like...
Newsroom - Press release - Gauthier House - Atelier Barda architecture
A v2com exclusive

Gauthier House

Atelier Barda architecture

Montréal, Canada, 2018-05-11
You may also like...
Newsroom - Press release - Born House - Gokostudio, Architecture and Interior Design

Born House

Gokostudio, Architecture and Interior Design

Barcelona, Spain, 2018-05-08
You may also like...
Newsroom - Press release - John Portman & Associates Awarded with Greenland Dian Lake International Health Town Phase 1-2 Project in Kunming, China - John Portman & Associates

John Portman & Associates Awarded with Greenland Dian Lake International Health Town Phase 1-2 Project in Kunming, China

John Portman & Associates

Atlanta, United States, 2018-04-24
You may also like...
Newsroom - Press release - A New Oasis Off London’s Oxford Street - Make Architects

A New Oasis Off London’s Oxford Street

Make Architects

London, United Kingdom, 2018-04-17
You may also like...
Newsroom - Press release - Redevelopment of a Former Hayloft - OOIIO Architecture

Redevelopment of a Former Hayloft

OOIIO Architecture

Madrid, Spain, 2018-04-16
You may also like...
Newsroom - Press release - Kentfield Residence - Studio VARA

Kentfield Residence

Studio VARA

San Francisco, United States, 2018-04-11
You may also like...
Newsroom - Press release - 20th Street House - BFDO Architects
A v2com exclusive

20th Street House

BFDO Architects

Brooklyn, United States, 2018-04-10
You may also like...
Newsroom - Press release - Towers of Love - Alva Roy Architects
A v2com exclusive

Towers of Love

Alva Roy Architects

Toronto, Canada, 2018-03-14